Yöperhosia houkuttelevia kukkia, Havaintoja puutarhan lintumaailmasta, Sadot kypsyy, suojataan, ym. 21.6.2024

Yöperhosia houkuttelevia kukkia, Havaintoja puutarhan lintumaailmasta, Sadot kypsyy, suojataan, ym. 21.6.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Ruislinnun laulu korvissani….
  • Yöperhosia houkuttelevia kukkia – kysymys ja vastaus – kiitos
  • Havaintoa puutarhan lintumaailmasta – ei sitä aina edes huomaa kuinka onnekas sitä on
  • Sadot kypsyy, suojataan ja eletään sulassa sovussa
  • Käärmekarkottimia saa taas ensiviikolla – uusi erä tulossa, voit varata jo nyt
  • Juhannusvihdan tekoon – säilöönkin jos tänään tekee, muuten ensikuussa sitten taas, kun kuu on kohdillaan
  • Lippu salkoon klo 18.00 ja juhannus voi alkaa
  • Muumipeikon juhannusruno
  • Pikku Fonzien TÄRKEÄ muistutus

 Aurinkoisia Juhannusaatto terveisiä täältä Puutarhalta !

”Ruislinnun laulu korvissani, tähkäpäiden päällä täysi kuu; kesäyön on onni omanani, kaskisavuun laaksot verhouu”.

Eilen illalla oli niin helppoa samaistua noihin Eino Leinon tunnettuun Nocturnen ensimmäisiin riveihin, kun ruisrääkkä ( ruislintu) ”lauloi” tuossa ihan lähellä. Eihän sen ”laulusta” nyt voi sanoa, että se olisi kovin sulosointuista, jos vaikka vertaa samaan aikaan lurittelevan satakielen sointuihin, mutta jollain tapaa juuri tuo ”rääkinä” sopii ihan täydellisesti näihin kesäiltoihin. Täysikuu on luvassa tänään eli yöttömän yön Nocturnea on luvassa ihan sen parhaassa muodossa.  Ja kyllä, tykkään ihan yli kaiken näistä kesäöistä täällä niittyjen keskellä. 🥰

KATA KYSYI – LEENA JA HEIKKI VASTASI - YÖPERHOSIA HOUKUTTELEVIA    

Kata kirjoitteli ja kysyi mielenkiintoisen kysymyksen, että;

”Meillä täällä Länsi-Uudellamaalla on tänä vuonna ennätysvähän pörriäisiä, joitain sentään onneksi. Maalla järvenrannalla asutaan ja hoitamatonta aluetta riittää kyllä kaikille eläimille ja hyönteisille. Kasvimaa ja istutetut kukat vielä lisänä. Voisitko kirjoittaa perjantaipostissasi kukista/kasveista, jotka houkuttelevat yökkösiä. Nehän ovat myös perhosten lailla pölyttäjiä. Esim. mitkä sellaiset kukat, jotka vapauttavat tuoksunsa illan hämärtyessä, selviävät Suomessa.”

No tämä olikin sen verran hauska ja uusi kysymys, että piti pyytää Leenalta ja Heikiltä apuja ja niitähän tuli kuin apteekin hyllyltä.

Leena & Heikki vastaa:

” Yöperhosista suurin osa hakeutuu väriltään violeteille ja sinisille. Sellaisille jotka "heijastaa" uv-valoa. Keltaisilla ei käy monikaan. Kiitäjille mieluisia  ovat illakko, leimut, myös valkoinen, jättiverbena, salvia, valkotupakka ( ei se matala koristeversio), puna-ailakki, ritarinkannus, suopayrtti. Tässä muutamia.

Vinkki. Jos omistaa uv taskulampun sillä on kiva tiirailla kukkia hyönteisten silmin. Yöllä.  Ötökkäoppaassa on aiheesta pari kuvaakin.” 

Kiitos Kata kysymyksestä ja Kiitos Leena ja Heikki avusta.

Ja juuri tämä on ihan korvaamattoman ihana asia, että tässä vuosikymmenten aikana on saanut tutustua moniin alan parhaisiin asiantuntijoihin. Ja niin monelta eri alalta, että jos ei itse jotain tiedä tai ole varma, niin aina löytyy asiantuntevaa apua sen kun vain pirauttaa. Ja toivottavasti sitä on sitten itsekin osannut olla apuna toisille. Näin se maailma mukavimmin makaa, kun yhdessä tehdään ja autetaan. Ja samalla toki opitaan itsekin. 😊

HASSU JA AHKERA PÄÄSKYPARISKUNTA   

Pääskypariskunta rakensi jo alkukesästä pesän tuohon kasvihuoneen päätyräystään suojaan ja siinä ne on viihtyneet niin hyvin, että tekivät toisen pesän ensimmäisen kylkeen ja aloittivat vielä kolmannenkin teon. Melkoisen hauska pariskunta kun ei samassa pesässä viihdy, vai tekeeköhän ne noita ihan vaan laajentaakseen asuntovuokrausta kavereille. 😉🤭

Tosin sitä ei aina tahdo muistaa ja ymmärtää, että kuinka onnekas sitä onkaan, kun kaiken maailman linnut viihtyvät tässä ympärillä näin hyvin. Iloista sirkutusta kuulee ihan koko ajan. Ja kun vain pikkuisenkin ympärilleen katsoo, niin aina näkee pääskyjä ( räystäs, haara- ja tervapääskyjä kaikkia), västäräkkejä, varpusia ja peltolinnut siihen päälle sekä keväisin nuo metsikön pöllöt ym. joiden huhuilua on aina yhtä hauskaa kevät öisin kuunnella. Muuttolintujen ajoista nyt puhumattakaan, silloinhan tämä on aivan paratiisi, kun arktika on oikein parhaimmillaan. Eipä paljon tarvitse radiota kuunnella, kun luonto on näin eläväinen ympärillä. Talvella voi sitten kuunnella radiota, ei näin kesällä. 😊

KYPSYY – VERKOILLA SUOJAAN

Toki onhan näistä runsaista lintulajeista sitten pientä ylimääräistäkin ”vaivaa”, mutta ei koskaan mitään ylipääsemätöntä.  Ja kun sato alkaa nyt kypsyä niin näitä verkkoja vain päälle tai muita virityksiä, niin kyllä hyvin pärjätään ja sopuisasti niin ”Herra harakan” kuin ”Reino räkättirastaidenkin” kanssa.  

 

 

PIONIT IHAN MIELETTÖMIÄ TÄNÄ VUONNA

On kyllä uskomattoman hieno pionivuosi, eikö vain. Kukkia ja uusia nuppuja ihan tavattoman paljon, en muista koska viimeksi olisi ollut näin paljon. Kyllä kelpaa näistä juhannuskimput nyt tehdä, ei tarvitse tänä vuonna ainukaista maljakkoon leikata. 😃  Nautitaan nyt ja katsellaan sitten juhannuksen jälkeen hiukan hoitotoimia mitä on hyvä tehdä, että saadaan nauttia ensivuonnakin yhtä upeasta loistosta. 👍

 

KÄÄRMEKARKOTTIMIA ON TAAS ENSIVIIKOSTA ETEENPÄIN SAATAVILLA

Käärmekarkottimet olivat niin suosittuja ja kysyttyjä, että loppuivat hetkeksi kesken, mutta eilen tuli tietoa, että nyt saavat tehtaalta lähtemään seuraavan erän. Eli ensiviikolla niitä on taas saatavilla. Toki varata voit jo nyt TÄÄLTÄ ja minä lähetän heti kun ne tulevat tänne.

VIHDAN TEKOON – SÄILÖÖNKIN JOS TÄNÄÄN TEKEE

Vaan minä taidan ja alkaa kohta hiljalleen valmistautua juhannuksen viettoon ja sehän tietää, että kunnon saunavihta pitänee käydä tekemässä. Kuuhan on muuten siinä asennossa, että jos haluat tehdä talvivihtoja, niin tänään on tämän kuunkierron mukaan viimeinen päivä. Itse teen talvivihdat vasta sitten reilun parin viikon päästä, kun kuu on seuraavan kerran kohdillaan.

 

LIPPU SALKOON KLO 18 – JUHANNUS ALKAA

Ja kun kello tulee illalla 18.00 ja vedän lipun salkoon, niin siitä se juhannuksen vietto sitten alkaa. Lippuhan lasketaan sitten vasta huomenna illalla klo 21.00. Kun normaalisti liputus aika on klo 8.00 – auringon laskuun asti ( kuitenkin viimeistään klo 21.00 ) niin juhannusyö tekee tästä virallisen poikkeuksen.  

Ja onhan se tavattoman ka
unista, kun lippu liehuu yötä myöden ja symboloi valon ja keskikesän juhlaa.

***************************

Muumipeikon juhannusruno:

 

Pään painan ruohikolle ja oion jalkojain.

En jaksa pohdiskella, mä tahdon olla vain.

 

Sen viisaammat voi tehdä, mä päivän kultaan jään.

Mä tunnen kaikki tuoksut ja luonnon loiston nään.

 

Voi leikitellä mielikseen, voi ottaa jättää paikoilleen

tai olla niin kuin luonnostaan ja maata vaan.

 

Mä peikko siihen uskoon jään,

on maailma tää minkä nyt mä nään.

 

- Tove Jansson

*******************************

Mitä ihanaisinta keskikesän suvijuhlaa sinulle hyvä ystäväni

Toivottaa

Juhannuslapsi ja Puutarhurisi

Juha

Ps. Ja niin kuin pikku Fonzie muistuttaa, niin jos ollaan vesillä, niin vain puettu pelastusliivi pelastaa. 🙏 🐕 🦺😍