Reissusta palattu auringonnousun aikaan, Vinkki - onnistuneen amppelikurkun salaisuus, Lupiineille kyytiä, ym. 14.6.2024

Reissusta palattu auringonnousun aikaan, Vinkki - onnistuneen amppelikurkun salaisuus, Lupiineille kyytiä, ym. 14.6.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Reissusta palattu auringon nousun aikaan
  • Niin antoisa viikko, että tuskin maltoin nukkumaan käydä – kerron lisää, kunhan saan ”repun” purettua
  • Kotkan Pionipuistossa tapahtuu huomenna
  • Sunnuntaina avoimet puutarhat päivä – oman paikkakunnan paikat löytyvät kätevästi
  • Vinkki – Onnistuneen Amppelikurkun salaisuus
  • Lupiineille kyytiä – pujo saa vielä odottaa – siihen on hyvä syy.
  • Fleuro Star voittaja valittiin eilen illalla. Olen niin onnellinen voittajasta.
  • Muutama maistiainen näyttelystä
  • Toimitukset taas käynnissä normaalisti eli 1-2 päivässä.

 Reissuterveisiä täältä Puutarhalta !

Tänä aamuna nukuttikin hiukan pidempään, kun kotiuduin  vasta aamuyöstä tuolta Hollannin kukkamessumatkalta. Aamuauringon ensisäteet alkoi näkymään, kun minä pääsin sovittelemaan päätä tyynyyn. No ei pieni univaje haittaa, kun reissu oli taas enemmän kuin onnistunut ja paljon uusia ideoita ja kasveja oli ”kotiin tuomisina”. No todellisuudessahan ne tulee kotiin vasta ensi- ja seuraavana keväänä ja syksynä, mutta nyt ne on ainakin jo nähty ja tarkistettu ja oikein porukalla.

Kunhan puran repun, muistinpanot ja kuvat, niin laittelen sinulle hiukan matkakertomusta lähiviikkoina, niin pääset sinäkin mukaan matkalle ja katsomaan mitä kaikkea reissuun mahtui.

Ihan joka asiaa, en toki voi vielä kertoa, kun osassa lajikkeista on sen verran vielä salaisuuksia, että minäkin näin ne vain ”verhon takana” ja lupauksella, ettei niitä paljasteta vielä. Mutta sitten kun ne saa paljastaa, niin sinä näet ne ihan varmasti ensimmäisten joukossa.  Laitan tuonne loppuun, vaikka muutaman ”makupalan” näyttelystä näkyviin.

Tuo mukana tullut ja äsken istuttamani taimi saattaa liittyä vahvasti tapaukseen 😉

 

 

 

 

 

 

PIONEISSA IHAN VALTAVASTI KUKKIA JA NUPPUJA

Tuo pionipenkki piti yöllä vielä käydä erikseen katsomassa, kun niin kovin reissussa mietin, että onkohan se jo avannut kukkansa, kun tule kotiin, mutta ei ollut vielä. Mutta nuppuja on kyllä ihan mielettömästi tänä vuonna kaikissa pioneissa. Pitää vain toivoa, ettei tulisi kovia sateita tai helteitä, niin saisi ihailla noita pitkään.

 

 

PIONIPUISTOSSA TAPAHTUU HUOMENNA

Kotkan Pionipuistossa on huomenna Suomen Pioniseuran järjestämä avoin tapahtuma klo 12-16.00. Siellä on paljon upeita Pioneita nyt kukassa ja paljon pionitietoutta saatavilla muutenkin.

Pionipuistohan on Kotkassa siinä Puistotien ja Urheilijakadun risteyksessä. Helppo löytää.

Eiköhän mennä ihastelemaan porukalla upeita Pioneita ja kuuntelemaan lisää pioni tietoutta.

Minä muuten ihastelin tuollaisia valtavan isoja ja kerrottuja Pioneita eilen Hollannissa. Saa nähdä, vaikka jo ensi vuonna olisi meilläkin noita saatavilla. 😉

 

 

 

 

 

SUNNUNTAINA ->  AVOIMET PUUTARHAT PÄIVÄ

Ja sunnuntaina olisi vuorossa tuo jo perinteeksi muodostuva valtakunnallinen Avoimien puutarhojen päivä. Loistava tapahtuma käydä tutustumassa oman paikkakunnan pihoihin ja puutarhoihin ja tavata puutarhaystäviä.

 


Kohdepuutarhat paikkakunnittain löydät kätevästi -> TÄSTÄ

VINKKI - AMPPELIKURKUN SALAISUUS ON LEIKKAUS

Nyt kun kurkut alkavat antamaan ensimmäisiä maistiaisiaan, niin minulta kysytään usein, että kuinka saan nuo amppeli kurkut kasvamaan ja tuottamaan satoa parhaiten. No onnistuneen amppelikurkun viljelyn ”salaisuus” on leikkaus. Eli itse tykkään leikata amppelikukkujen versot aina 5-7 lehden jälkeen latvasta poikki. Näin kasvu pysyy hallinnassa ja satoa tulee paljon enemmän. Toki hyvä lajike, kastelu ( ei koskaan suoraan tyvelle, mikään kurkku ei tykkää siitä, että sitä kastellaan suoraan tyvelle) ja riittävä multatila on totta kait oltava kunnossa. Mutta nehän meillä sinun kanssasi aina onkin, eikö vain. 👍🥒🥒🥒😊

Tein tuosta varoiksi ihan minuutin mittaisen videonkin, jos haluat katsoa ja jakaa kavereille.  

Videon voit katsoa joko TÄSTÄ tai tuosta alhaalta klikkaamalla.

LUPIINEJA NURIN JA VAIKKA JUHANNUSKOKKOON – PUJOJA EN VIELÄ NYHDÄ

Niin kuin viimeviikolla olikin puhetta, niin lupiinien torjunta on ajankohtaista ja tärkeää juuri nyt. Ja vaikkei muuta, niin niitetään / leikataan kukkavarret poikki, korjataan pois, kuivataan ja heitetään vaikka juhannuskokkoon. Pääasia on, ettei yhtään enempää siemeniä ainakaan leviäsi luontoon.

Pujojen suhteen minä odotan vielä. Odotan niin kauan, että niiden siemenet kehittyvät lähes kypsiksi ja sitten nyhdän koko kasvin irti maasta. Silloin kasvi on heikoimmillaan ( sen kaikki energia on keskittynyt siementen valmistamiseen)  ja usein käy niin onnellisesti, että kerta nyhdöllä häviää koko pujo lopullisesti.

 

 

 

FLEURO STAR VOITTAJA VALITTIIN EILEN JA OMA SUOSIKKINI VOITTI.

Yksi vuoden jännittävimpiä ja odotetuimpia asioita ammattinäyttelyviikon huipennuksena on tuo vuoden Fleuro Star voittajan valinta. Tuohon kilpaan saa siis jalostajat tuoda ja ilmoittaa omia uutuuslajikkeitaan, joista erittäin arvovaltainen ja ammattitaitoinen raati ( 25 henkilöstä koostuva raati) valitsee vuosittain finalistit ja lopuksi voittajan.  Mukana on yleensä kymmeniä, jopa satoja lajikkeita, joten urakka on iso. Valintaan vaikuttaa moni muukin asia, kuin se mille kukka näyttää tai kasvaa. mm. kasvin luontainen terveys ja kestävyys on yksi iso kriteeri.

Tuossa kuvassa on finalistit. Joka jo sekin on aivan valtavan hieno saavutus ja kertoo, että kukka on todella huippu laadukas.

 

 

 

 

Ja eilen illalla voittajaksi julistettiin tuo upea Daalia Maxi Starburst Pink . Ja erityisesti mieltä lämmitti se, että se on hyvän ystäväni puutarhan jaloste, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo yli 20 vuotta. Eikä tuo ole ensimmäinen laatuaan, jonka he ovat saaneet, joten se kertoo myös paljon siitä millä intohimolla, ja halulla he tuota jalostustyötä tekevät.

On kyllä ollut suoranainen etuoikeus olla mukana tuota toimintaa näin monen vuoden ajan. Ja onhan siinä myös se etu, että me saamme noita lajikkeita ihan varmasti ensimmäisten joukossa omiin valikoimiin eli sinulle myös. 😊👍

Niin ja meillähän on aina tapana kovasti arvuutella kollegojen kanssa voittajaa ja tällä kertaa minun veikkaukseni osui oikeaan. 😊 Tosin niin se taisi osua viime vuonnakin, että jokohan ne kohta kutsuu minut mukaan tuomaristoon. 😉🤭

MUUTAMIA KUVIA NÄYTTELYSTÄ

Niin kuin lupasin, niin muutaman kuvan näin ensihätään laitan sinulle tähän ja kunhan saan nuo kuvat ja muistiinpanot käytyä kunnolla läpi, niin koostan sinulle oman ”matkan” tuonne nähtäväksi. Voi mennä viikko tai kaksi, mutta tulee.

Vaan nyt minä lähden vielä hetkeksi jatkamaan omien pihaistutusten tekoa, ja viikonlopulla jos saisi vielä muutaman kukkakedonkin tehtyä, niin olisi kiva sitten jo ensikuussa katsella kukkivaa niittyä. 🌻🦋😍

***************************

Yksi ihastuttavimpia asioita, mitä puutarha tarjoaa, on odotus.

- W.E.Johns

*******************************

Ihanaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha