Syrikät talveksi viileään, Suojataan arat ja syksyllä istutetut köynnökset ja ruusut, Kirvoja? Ripsiäisiä? Huonekasvien tarkkailua on nyt hyvä tehdä, ym. 26.11.2021

Syrikät talveksi viileään, Suojataan arat ja syksyllä istutetut köynnökset ja ruusut, Kirvoja? Ripsiäisiä? Huonekasvien tarkkailua on nyt hyvä tehdä, ym. 26.11.2021

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Kasvinsuojelu webinaari tänään klo 17.00 + tallenne
  • Syrikät talveksi viileään – video
  • Suojataan arat ja syksyllä istutetut köynnökset ja ruusut
  • Samoin nyt voi talvisuojat laittaa muillekin kasveille, lumi paras suoja
  • Myöhään istutettuja kukkasipuleita? Lumikerros päällä auttaa juurtumaan
  • Kirvoja? Ripsiäisiä? Huonekasvien tarkkailua on hyvä tehdä nyt
  • Kerhotarjous vakuumikoneesta ja otsalampusta päättyy tiistai-illalla
  • Pieni pyyntö, antaisitko tukesi meidän pienen kyläkoulumme puolesta, Kiitos

Valkeaa perjantaita täältä Puutarhalta

Olipa ihana yllätys, kun aamulla tulin pirtistä ulos. Maa oli saanut lumihunnun ja kaikki näytti upean talviselle. Illalla satoi vielä vettä, mutta yö oli tuonut tullessaan ihanan yllätyksen.  Ja säätietojen mukaan taitaa lumi pysyä ja jopa tulla jonkin verran lisääkin.

KASVINSUOJELU WEBINAARI TÄNÄÄN KLO 17.00 – TALLENNE TULOSSA

Tänään on siis tuo mielenkiintoinen webinaari klo 17.00 alkaen.

Kasvinsuojeluaineet kotipuutarhoissa ja palstoilla

Aiheina mm.

*Millaisia aineita voi käyttää, mitä tarkoittaa hyväksytyt aineet. Pauliina Laitinen, Tukes

*Mitä on luonnonmukainen kasvinsuojelu ja luonnonmukaiset aineet? Johtaako mainonta harhaan? Leena Luoto, Flowerpecker

*Mitä käyttörajoituksia jäämistä johtuen on maatiloilta ja hevostarhoilta hankittaville tuotteille. Jari Juhani Koivumäki Lantmännen Agro Kauhajoki

*Miten torjunta-ainemääriä valvontaan lannoite- ja kasvualustoja valmistavassa yrityksessä. Hannamaija Fontell Biolan

Linkki osallistumiseen ( Kopioi ja liitä selaimeen)   http://tiny.cc/abhkuz 

Webinaari on sinulle maksuton ja jos et pääse nyt osallistumaan, niin tallenne tulee katsottavaksi myöhemmin.

SYRIKÄT TALVEKSI VIILEÄÄN -VIDEO

Oletko kokeillut nostaa syrikät maasta näin syksyllä ja viedä talveksi viileään? Se onnistuu hyvin ja siinä on se etu, että voit aloittaa niiden kasvatuksen keväällä aikaisemmin ja istuttaa sitten kesällä maahan. Näin saat kukkia paljon aiemmin ja enemmän. Sopiva lämpötila on +0 - +7 astetta ja esim. kellari tai ulkovarasto mikä ei mene pakkaselle soveltuu tähän hyvin. Maa menee nyt hiljalleen jäähän, mutta ainakaan vielä se ei ole niin jäässä täällä meillä, etteikö se vielä onnistuisi. Ja jollei nyt tänä syksynä, niin vaikka ensi syksynä sitten. 😊

Leena teki aiheesta hyvän videon, katsoppa miten kätevästi se käy.

SYKSYLLÄ ISTUTETTUJA / ARKOJA KÖYNNÖKSIÄ ON HYVÄ SUOJATA NYT

Jos sinulla on arkoja tai syksyllä istutettuja köynnöksiä, niin nyt kun nämä pakkaset alkoi ja näyttää myös jatkuvan, niin pieni suojaus olisi niille iso apu talvehtimiseen.

Ensinnäkin köynnöksen voisi laskea alas ja peitellä havuilla. Näin myös vähän huonommin puutuneet versot ei palellu.

Ja toinen, ehkä vieläkin tärkeämpi asia olisi suojata juuret eli istutuskohta. Itse suosin laittaa hienoa hiekkaa reilu keko ( 20-30 cm) suojaamaan juurenniskaa. Jalonnetuilla ruusuilla olisi hyvä olla sen jalostuskohdan päällä ainakin 20 cm hiekkaa tai jos sinulla ei ole hiekkaa, niin sitten multaa. Jalokärhöt säilyy myös paremmin jos niillä on kunnon suojakeko suojanaan.

Miksi suosin hiekkaa? Ihan siitä syystä, että se paitsi suojaa, niin se myös sulaa ja laskee keväällä sulamisveden läpi ja näin juuret saavat vettä mahdollisimman aikaisin. Muutoin voi olla keväällä vaarana, että juuret ovat vielä jäässä, kun versot alkavat auringon lämmön vaikutuksesta heräillä ja kasvaa. kasvilla on toki vararavintoa, mutta se loppuu melko pian, jos juuret eivät auta. Mikäli käytät multaa ja etenkin jos turvetta suojaamiseen, niin se olisi hyvä poistaa ajoissa keväällä tai ainakin kastella lämpimällä vedellä sitten keväällä hyvissä ajoin.  

TALVISUOJAUKSET VOI ALOITTAA NYT MUUTENKIN

Tosiaan tuo sääennuste näyttää sille, että pakkaset jatkuvat ja maa on jo pinnasta jäässä. Nyt voit siis huoletta laitella tarvittavat talvisuojahavut niiden kasvien päälle, joita on hyvä suojata. Tosin jos tuota lunta nyt tulee lisää, niin erillisiä suojia ei edes tarvitse laittaa, lumi on siinä hommassa paras suoja. 👍

ISTUTITKO SYYSSIPULEITA VIELÄ VIIMETINGASSA ? – LUMI SUOJAA NIITÄKIN

Mikäli syyssipulien istuttaminen on mennyt ihan näihin viimepäiviin, niin niille olisi hyvä apu kasata lunta päälle. Se suojaa ja pitää maata lämpimänä, että ne saavat vielä juurtua.

HUONEKASVEISSA KIRVOJA VAI RIPSIÄISIÄ?

Muutamia kysymyksiä on tullut näistä, että mitä tuholaisia on ilmestynyt sisälle tuotuihin huonekasveihin. Kirvoja, ripsiäisiä, vai jotain muuta. No ensiksi on tietysti tärkeintä tunnistaa keitä ne ovat, ennen kuin voi aloittaa torjunnat. Kelta-ansoilla sen selvittäminen on yleensä se helpoin ja paras tapa, myös se, että onko kyseessä vain muutama yksilö, vai isompikin populaatio.

Hyvä tunnistussivusto on tämä Ötökkätieto sivu. Siellä on loistavat Heikin kuvat ja Leenan vinkit tunnistamiseen sekä torjuntaan. Sivuille pääset TÄSTÄ

VAKUUMIKONEEN JA OTSALAMPUN KERHOTARJOUS LÄHENEE LOPPUAAN – PÄÄTTYY TIISTAI-ILLALLA

Ensiksikin paljon kiitos kiitoksista ja mukavahan näitä on hoidella, kun tietää tuotteiden olevan hyviä ja ennen kaikkea tarpeellisia. Itse en henkilökohtaisesti haluaisi hankkia enää yhtään turhaa krääsää. Niiden kanssa, kun ei mene kuin rahat hukkaan ja eikä se nyt ole kyllä ympäristöllekään mitenkään fiksua touhua.

PIENI PYYNTÖ – VOISITKO OSOITTAA TUKEA MEIDÄN PIENEN KYLÄKOULUMME PUOLESTA?

Ajattelin kysyä ja pyytää sinulta tukea meidän pienen kyläkoulumme säilymisen puolesta? Meillä on siis vallan ihana kyläkoulu ( luokat 1-6) ja samassa yhteydessä oleva päiväkoti. Koulussa on n. 30 oppilasta ( ja ennusteen mukaan määrä kasvaa) ja päiväkodissakin n. 20 iloista kurahousuista taapertajaa. ❤

Koulu on kylämme sydän, myös senkin takia, että siellä kokoontuu iltaisin erilaisia liikunta- ja askartelukerhoja. Myös meille aikuisille. Ei tarvitse lähteä kaupunkiin asti harrastamaan tai mikä pahinta, jäädä sohvalle makaamaan.  

Nyt tämä (terve) kyläkoulumme on lopettamisuhan alla ja se tietäisi paitsi ihanan ja turvallisen oppimisympäristön loppumista, niin aivan kohtuuttomia koulumatkoja näille koululaisille sekä päiväkodin taaperoille.

Säästöjäkään kun ei taida kertyä ja päätös tuntuu olevan nyt sellainen periaatteellinen ja poliittinen. Minusta etenkin näiden pieneten etu olisi oltava paljon tärkeämpi, kuin mikään muu.

Nyt asian tiimoilta on perustettu nettiadressi, jolla pyrimme vaikuttamaan kaupungin päättäjiin, jotta he voisivat perua tuon lopettamispäätöksen ja tarkastella asiaa (sydäntään kuunnellen) uudestaan.

Voisitko siis osoittaa tukesi meidän pienen kyläkoulumme ja päiväkodin puolesta allekirjoittamalla tämän adressin TÄÄLLÄ

Kiitos jos annat tukesi meidän kylämme sydämelle ja pienten lasten turvalliselle tulevaisuudelle. ❤

Vaan nyt minä lähden hetkeksi puuhastelemaan tuonne ulos ja nauttimaan upeasta talvimaisemasta. Ja sitten viideltä mielenkiintoisen webinaarin seurantaan.

*******************************
Jos vain oppisimme olemaan kiitollisia pienistä asioista...
 
Laulusta, joka vie ajatuksesi muualle, sillä on niitäkin, jotka eivät voi kuulla.
Auringonlaskun kauneudesta, sillä on niitä, jotka eivät voi nähdä.
Kotimme lämmöstä, sillä on niitä, joilla ei ole ollenkaan kotia.
 
Ystävien kanssa vietetystä ajasta, sillä on niitä, jotka ovat yksinäisiä.
Kävelystä rannalla, sillä on niitä, jotka eivät kykene kävelemään.
 
Pienet asiat, niistä elämä koostuu.
 
- Shadi Souferian
*******************************
Upean talvista viikonloppua sinulle ystäväni
Toivotteleepi, kiitollinen
Puutarhurisi
Juha