Tulossa ilmainen ja hyvä kasvinsuojelu webinaari, Runkosuojista uusia ideoita, hiirien karkoitukseen pari luonnonmukaista keinoa, Ruukkuja kellariin tai kallelleen, ym. 19.11.2021

Tulossa ilmainen ja hyvä kasvinsuojelu webinaari, Runkosuojista uusia ideoita, hiirien karkoitukseen pari luonnonmukaista keinoa, Ruukkuja kellariin tai kallelleen, ym. 19.11.2021

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Tulossa ilmainen ja hyvä kasvinsuojelu webinaari 26.11 klo 17.00
  • runkosuojista uusia ideoita, myös juuriharjalle käyttöä
  • hiirien karkoitukseen pari luonnonmukaista keinoa
  • ruukkuja kellariin tai kallelleen – kangella kätevästi vedet pois
  • Amarylliksen alkuviikkojen perusohjeet tiivistettynä – valon, veden ja lämmön eri vaikutukset
  • Roosa nauha tuotto yli 2000 €, Kiitos ja hyvä Me !
  • ”testaaja Juhan” kuulumisia, hyviä ja huonoja testituloksia.
  • Tärkeää - Lasten oikeuksien päivää vietetään huomenna.

Odottavaa perjantaita täältä Puutarhalta

Ei sillä, etteikö vesisade hyvää tekisi maalle ja etenkin pohjavesille, mutta kyllä jotenkin tuota aurinkoa tekisi mieli nähdä välillä sitäkin. No jos ennuste pitää paikansa, niin viikonlopulla voi jo sekin toive toteutua.  Ja jos tuo sääennuste pitää muutenkin sen minkä lupailee, niin tuohan voi olla maa valkoinen huomen aamulla tai ensiviikolla viimeistään. Toisihan se kivasti valoisuutta pienikin määrä. Pienet pakkaset nyt ainakin tulee ja se passaa kyllä oikein hyvin, etenkin noiden koiralenkkien ”jatkohoitojen” suhteen. Etenkin tuo Willow on kyllä joka lenkin jälkeen niin yltäpäältä ravassa, kun vain koira olla voi. Sen kun pitää käydä kaikki ropakot, ojanpohjat, multakasat ja ihan kaikki tutkimassa, pyörimässä ja uimassa. Onhan sitä touhua ja energiaa ilo katsella, mutta melkoinen urakka noissa pesuissa sitten aina on. Kippurahännät nyt onneksi välttää suht hyvin noita ropakoita ja ojanpohjia, mutta kyllä ne niidenkin jalat ja mahanaluset on aina pestävä, kyllä ne sen verran likaantuu tuolla peltolenkillä eritoten. Pieni pakkanen olisi siis oikein tervetullutta. :)

Illalla katselin ja ihailin täysikuuta sekä harsopilvien yhteistä näytelmää. Upean näköistä kun ohuet pilvet kulki kuun editse ja toi mitä hienoimpia heijastuksia. Kokeilin ottaa kuviakin, mutta eipä nämä kännykkäkuvat oikein sitä osanneet vangita. Mutta tunnelman voi kyllä aistia.

LAITAPA KALENTERIIN JO NYT YLÖS -> 26.11. KLO 17.00

Silloin olisi nimittäin tarjolla tärkeää ja luotettavaa tietoa kasvinsuojeluaineista kotipuutarhoissa, alan parhailta asiantuntioilta.

Eli ensi perjantaina klo 17.00 Kasvinsuojeluaineet kotipuutarhoissa ja palstoilla webinaari,

Saat tietoa mm.

*Millaisia aineita voi käyttää, mitä tarkoittaa hyväksytyt aineet. Pauliina Laitinen, Tukes

*Mitä on luonnonmukainen kasvinsuojelu ja luonnonmukaiset aineet? Johtaako mainonta harhaan? Leena Luoto, Flowerpecker

*Mitä käyttörajoituksia jäämistä johtuen on maatiloilta ja hevostarhoilta hankittaville tuotteille. Jari Juhani Koivumäki Lantmännen Agro Kauhajoki

*Miten torjunta-ainemääriä valvontaan lannoite- ja kasvualustoja valmistavassa yrityksessä. Hannamaija Fontell Biolan

Linkki osallistumiseen näkyy kuvassa.

Webinaari on sinulle maksuton.

RUNKOSUOJA HAVUISTA JA LEDIVALOILLA KORISTETTA

Pari viimeviikkoa olen paasannut runkosuojista eläimiä vastaan ja puhunut vain verkoista. No onhan toki olemassa muitakin vaihtoehtoja, pääasia on, että pitkäkorvat ei pääsisi niihin käsiksi. Ja nyt jos nuo pakkaset tosiaan tulee, niin kyllä tulevat pitkäkorvat pihoihin ja loputkin hiiret hakeutuvat ulkoa sisätiloihin.

Minusta yksi kauneimmista runkosuojista on tuo ns. ”havumalli” eli puun ympärille kiedotaan kuusen havuja, latvat alaspäin, sellainen reiluhko kerros. Tuo paitsi suojaa jäniksiltä niin myös keväällä auringolta. Eli suoja kannattaa purkaa pois vasta myöhään keväällä. Ja siihen jos vielä virittelee LED valot, niin on nätti pimeälläkin.

Juuriharjalla sitä ennen

Meinasi unohtua, eli jos sinulla on vanhoja omenapuita, niin yksi hyvä ja mekaaninen tuhoeläinten torjuntakeino on harjata rungot puhtaiksi sammaleista nyt. Niissä olevat ja talvehtivat tuholaiset häviävät siinä käsittelyssä ja talven mittaan loputkin. Ja sitten ne havut vasta…

JA HIIRILLE MYÖS PARI KIKKAA

Hiiriä itse karkoitan sähköisillä ultrasonic- äänikarkoittimilla joista nytkin on pari uutta mallia testissä. Ne vaikuttavat hyvinkin lupaaville, mutta kunhan tässä nyt talven testaan, niin uskallan sanoa varmemmin. Nuo vanhat mallit toimivat hyvin, mutta näissä testimalleissa on toisessa hiukan toisenlainen äänitekniikka, jolloin se pystyy tunkeutumaan paremmin läpi rakenteiden. Toinen testissä oleva on ladattava malli, niin ei tarvitsisi pattereilla pelata. No se niistä, piti vain kertoa, kun tuollainenkin testi on menossa. Tosin aika usein olen saanut kuulla, että olen sellainen ikuinen testaaja ja utelias kaikkeen uuteen, mutta minusta se vain on kivaa. Näkisitpä minut uusien lajikkeiden ammattinäyttelyissä. Minuahan ei meinaa saada niistä näyttelyistä pois kuin väkisin raahaamalla… 😉

No se siitä, eksyin näköjään taas aiheesta.  Hiirien karkottamisesta luontaisesti minun piti pari konstia kertoa, joista olen perimätietona kuullut. Yksi keino on laittaa valkopippuria sinne missä hiiret mellastavat ja toinen on levittää rahkasammalta.  

RUUKUT KELLARIIN TAI KYLJELLEEN

Eihän sitä voi tietää, että onko nuo ensiviikon pakkaset pysyviä vai ei, mutta komeamaksaruohoruukun ja muutaman muunkin vien kyllä nyt kellariin jo suosiolla. Nuo märäksi kastuneet mullat ruukkuinen, jos jäätyy, niin saattaa aiheuttaa vaikka mitä vahinkoa, niin kasville kuin ruukullekin. Jos sinulla ei ole kellaria, niin yksi hyvä keino on kallistaa vain ruukut kyljelleen, niin vesi ei pääse kertymään niihin. Lisäksi ne olisi hyvä viedä vaikka rakennuksen viereen ja peitellä ne kovien pakkasten aikaan, jollei ole tullut lunta suojaksi.

Samoin, jos nyt vielä on jossain auramiehelle merkkikeppi laittamatta, niin nyt se vielä menee helposti. Ensiviikolla kun tuo märkämaa jäätyy, niin voi olla, että tulee kangen kanssa hiki, ennen kuin on reiät hakattu. 😉

KANGELLA REIKÄ MAAHAN, MYÖS JOS

Muistan kun Kaarina kertoi minusta ihan mahdottoman hyvän ja järkevän konstin. Jos huomaa näin ennen talven tuloa, että vesi meinaa jäädä penkissä makaamaan, eikä isompia peruskorjauksia enää ehdi tekemään. Ei muuta kun kangella reijät maahan, siihen kohtaan missä vesi makaa. Sinne se häviää, eikä jääpolte vaaraa ole.  Joskus suora ja yksinkertainen ratkaisu on myös se toimivin. 💪

KATSOTAANKO VIELÄ AMARYLLIKSEN KUKINTA-AJAN OSALTA VIELÄ PIENI KERTAUS

Nyt kun sipulien istutukset on ajankohtaisia ja joillakin jo viikon verran kasvaneet, niin kerrataanko vielä pari juttua niiden osalta. Lähinnä miten lämpö, valo ja kastelu vaiukuttaa ja missä vaiheessa mikä on tärkeää.

Niin ja tarkoitan tässä nyt kukinta-ajalla sitä aikaa mikä menee kun istutettu sipuli aloittaa kukinnan ja siihen vaikuttavista tekijöistä. En nyt sitä kuinka kauan itse kukka kukkii sitten myöhemmin.

Kukinta-aikaan ja kukkavarren pituuteen vaikuttaa siis:

  • Lämpö -> mitä korkeampi lämpö-> sen nopeampi kukintaan tulo ja lyhyempi kukkavarsi. Ihanne on pohjan kautta tuleva lämpö. +22 astetta on hyvä. Korkeampi lämpö (max +35) nopeuttaa, alempi ( ei kuitenkaan koskaan alle + 15)  hidastaa
  • Valo -> Runsas valo -> lyhyempi kukkavarsi ja hiukan nopeampi kukkaan tulo. Vahva vaikutus etenkin kukkavarren pituuteen. Luonnonvalo hyvä, kasvilampun alla paras.
  • Kastelu -> paljon vettä-> pitkä varsi. Eli parasta olisi kastella ( + liottaa sipulin juuria ennen istutusta 12 h) istutus kunnolla istutusvaiheessa ja sitten pistetään kastelukannu hyllylle. Vain pieni määrä vettä harvoin (jos silloinkaan) kasvun aikana. Sitten kun kukka aukeaa sukan sisästä esiin, annetaan vettä kerran viikossa kunnolla. Annetaan mullan kuivahtaa kunnolla kastelujen välissä ja sitten taas (uppo) kastellaan kunnolla ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.

LYHYESTI siis:

  • Nyt paljon lämpöä ja etenkin alakautta tuleva lämpö parasta (Max + 40)
  • Valo on hyväksi ja tekee varsista yhdessä lämmön kanssa tanakoita.
  • Niukka kastelu, ennen kuin kukkanuppu puhkeaa sukasta esiin, sitten kastelua lisätään, mutta sipulia ei kuitenkaan hukuteta veteen.
  • Kun kukkanuppu on tullut ”sukasta” esiin ja väri näkyy, niin kukka puhkeaa täysin auki 3-5 päivän sisään, normaalissa huoneen lämmössä

Jos kukka meinaa tulla liian aikaisin kukkaan, niin nupun esiin tulon jälkeen sen voi siirtää viileään (ei alle + 5 astetta) max kolmeksi viikoksi

AMARYLLIKSEN ISTUTUSVIDEO

Olet varmaan nähnytkin tämän amarylliksen istutusvideomme mutta laitan tämän nyt sinulle tähän jos haluat katsoa. Klikkaa vain kuvaa ja video pyörähtää käyntiin. :)

ROOSANAUHA TUOTTO OLI HUIKEA - KIITOS

Roosanauha-amaryllispakkaus oli valtavan upea menestys ja tuntui ihan liikuttavan hyvälle, kun oltiin näin isosti yhdessä hyvällä asialla.

Saimme yhdessä kerättyä tähän hyvään tarkoitukseen (suomalaiseen syöpätutkimukseen) siis huimat 2251,20 €.

Kiitos myös niistä lukuisista viesteistä, joissa kerrottiin osallistuneen jo muuten ( kun amaryllikset oli jo hankittu) ja iloisista terveisistä mukana olostamme. Ja minusta niin on hyvä, että jokainen osallistuu mahdollisuuksien mukaan ja siihen mikä tuntuu hyvälle ja oikealle. Jo pelkkä ajatuskin on hyvä ja tärkeä.  Yhdessä, ilman mittapuita, olemme aina enemmän välittäviä kuin pelkkä yksilöiden summa.

Kiitos myös Anssille ja Kristalle mukanaolosta ja tsemppiä TTK:n loppujaksoihin.  

TULEEHAN SITÄ TESTATTUA – JA HANKITTUA

Tosiaan minulla kun on sellainen luonne, että tykkään olla utelias moneen asiaan. Etenkin mikä liittyy kasveihin, luontoon ja tekniikkaan. Nytkin minulla on tuossa testissä noiden hiirikarkottimien lisäksi  mm. kosteusmittari, jonka piti olla hyvä ja luotettava, mutta näin muutaman viikon jälkeen voin jo nyt sanoa, että ei tuosta ”sormen korvaajaksi” ole. Enkä tule tuota koskaan ottamaan valikoimiini, niin epäluotettavan oloinen tuo vekotin on. Ja turhaa krääsää minusta ei kenekään kannata hankkia, vaikka ilman saisi. Tosiaan tuossa minun ”testi” pöydällä on kyllä sellainen määrä kaikenlaista tuotetta ollut ja on nytkin. Välillä oikein hävettää tuo tavaran määrä. Mutta aina sieltä löytyy helmiäkin. Nytkin olen testannut yhtä laitetta puolisen vuotta ja se on erittäin lupaava. Jos ei yllätyksiä tule, niin varmaan vuoden sisään pääsen sen sinullekin esittelemään. On upea askel kohti parempaa ja terveempää kasvatusta. Siis ei pelkästään ammattipuutarhoilla, vaan myös kotona. No kerron siitä sitten enemmän, kunhan sen aika koittaa. Vielä siitä ei saa kertoa sen enempää.

NÄISTÄ VOIN JA TARJOTA SINULLEKIN

Olen nyt testannut muutamaa erilaista otsalamppua kohta pari vuotta ja viimeisen vuoden yhtä mallia ja sen verrokkina toiseen ns. huippulamppua. Positiivinen yllätys on ollut, että tämä alle puolet edullisempi lamppu on ollut yhtä hyvä kuin tuo kalliskin, joiltain ominaisuuksiltaan jopa parempi. Ja kun testi-iltoja on kertynyt yli 200 ja kaikissa mahdollisissa olosuhteissa, niin aika hyvä käsitys tuosta lampusta on syntynyt.  Se on saanut kestää niin vesi-räntä- kuin lumisateet. Tippunut parikertaa laattalattialle, ym. ja hyvin vaan toimii.

Toinen on tuo vakuumikone, josta on löytynyt nyt erittäin toimiva ja luotettava, mutta järkihintainen kone sen edellisen seuraajaksi.

Tuota otsalamppua on jo muutamat minulla käytössä nähneet ja kovin kyselleet siitä.  Lupasin niitä hankkia suoraan maahan tuojalta, samoin kuin noita vakuumikoneita. Saadaan ne taas yhdessä halvemmalla, kun tehdään yhteistilaus. Kunhan kaverini laittaa minulle nuo meille puristetut hinnat kohta, niin laitan ne sinulle myös, jos haluat / tarvit jompaakumpaa tai molempia. Näistä nimittäin menen takuuseen, ovat erinomaisia ja käytössä kestäväksi todettuja laitteita molemmat.

HUOMENNA ON LASTEN OIKEUKSIEN PÄIVÄ

Tuo huominen teemapäivä ”lasten oikeuksien päivä”, on sellainen, jonka aina joka vuosi toivoisin toteutuvan maailmassa paremmin ja paremmin. Meillähän asiat ovat Suomessa pääosin hyvin, mutta kyllä ihan jokaisen lapsen tulisi saada viettää lapsuusaika turvallisesti ja onnellisesti. Toivotaan, että jonain päivänä näin myös olisi, eikö vain? <3

Minusta tämä Vesa Jokisen sanoittama ja alkuperäinen kappale  "Pyyntö" Jannika B:n esittämänä on yksi hienoimmista sanoituksista, joita tästä aiheesta on tehty. Kuuntelepa tästä alta tämä.

Vaan nyt minä lähden täyttelemään noita pihatien monttuja piiloon, jos nuo pakkaset tulee, niin saan ne kuntoon ennen talvea. En muista olenko kertonut, mutta kaverini, joka on siis tienhoidon ja maanrakennuksen ammattilainen, kertoi aikanaan hyvän ja toimivan konstin noiden monttujen kunnostukseen. Tosin kuin yleensä, niin hän ei laita mursketta monttuihin, vaan tekee savesta ja hienosta hiekasta sekoituksen ja täyttää sillä montut. Ja hiukan kumpumaisesti kun täyttää, niin talven mittaan se tasoittuu ja mikä tärkeintä, niin se ohjaa veden pois montusta ja näin se kestää kunnossa. Sepeliä jos laittaa, niin vesi kerääntyy yhä monttuun ja kohta on monttu taas kuin sitä ei olisi koskaan korjattukaan, kun autolla muutaman kerran siitä yli ajaa.  

On se aina mukavaa, kun on osaavia ja avoimesti asioista kertovia kavereita, eikö vain.

*******************************
Leikkikää, leikkikää!
 
Olkoon työnne täynnä luovaa iloa, sellaista, joka jatkuvasti synnyttää uutta eikä koskaan tee mitään rutiinin vuoksi.
Avatkaa silmänne näkemään se kaikki ihanuus, joka arkeen on kätkettynä.
Nähkää ilo toisten ihmisten katseessa, nähkää myös suru ja viha, kunnioittakaa toisen lohdutuksen tarvetta, pysähtykää toisen kivun äärellä.
- Tommy Helsten
*******************************
Ihanaa ja jo hiukan talventuntuista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni
Toivotteleepi, 
Puutarhurisi
Juha