Puutarhurin Perjantaiposti 7.12.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 7.12.2018

Hyvää itsenäisyyspäivän jälkeistä huomenta

huomenta täältä puutarhalta.


Kyllä sitä aamulla taas ajattelin, että miten hienoa ja ainutkertaisen arvokasta on, että saa astua ovesta ulos, ilman että tarvitsee pelätä mitään muuta kuin mahdollisesti liukasta pihapolkua. Ei sotaa, ei vainoa, ei sananvapautta, ei oikeastaan mitään. Saa tehdä töitä, liikkua vapaasti ja olla sitä mitä on, eikä mitä joku muu määrää. On meillä hieno maa ja olen siitä ikuisesti syvän kiitollinen niille, jotka tämän on meille taistelleet ja mahdollistaneet. Itse lupaan pitää huolen siitä, että vaalin tätä perintöä niin hyvin kuin taidan ja että se jää seuraavillekin sukupolville hyvänä, elinkelpoisena, turvallisena, niin kuin Suomen kuuluu olla!  

PARI HUOMIOTA NUKKUMISESTA

Tiedän, että olen sellainen luonnonlapsi, etenkin tuon nukkumisen suhteen. Tähän aikaan huomaan sen erityisen hyvin. Tykkään nukkua paljon ja aamutoimetkin on kuin hidastetusta filmistä, leppoisia ja kiireettömiä. Nyt etenkin kun puutarha on asettunut talvilevolle ja kaikki on valmista talven tuloon, niin olen ihan laiskistunut. :) Toki nuo hiljalleen avautuvat joulukukat ja kevätkasvien valinta- ja istutussuunnitelmat tekee sen, että päivät on ihan virtaa täynnä, mutta kunhan ilta koittaa ja takkatuli lämmittää, niin kyllä silmä luppaa jo ennen iltauutisia. Vaan tiedän senkin, että kunhan kuukauden päästä alkaa päivä pidetä ja uusi kasvukausi alkaa hiljalleen, niin sitten en taas meinaa malttaa nukkumaan mennäkään. Ehkä minussa on hiukan karhunverta, kun tykkään talvet makailla ja kesät kukkua. :)


TYYNYSTÄ PARI VINKKIÄ

Tänä aamuna viimeksi ajattelin, että voi miten hyvälle uusi akanatyyny alkaakin tuntua. Reilu viikko ja nyt se on jo ihan omanoloinen. Kyllä hyvä tyyny, paksupeitto ja hiukan viileä makuuhuone on sellaiset hyvän yön takaajat, että ei muuta tarvitse. Paitsi tietysti raikasta ulkoilmaa ainakin puolituntia ennen nukkumaan menoa ja saunaa. :)


Tuosta akanatyynystä pari vinkkiä.

 1. Akanaosuus siis lakanaa kohden, pää tyynyyn ja hiukan käsillä kun muokkaat akanoita niskojen tueksi ja lopuksi vedät tyynyn alapuolen ”korvista” hiukan alaspäin ja sisäänpäin. Tuossa kuvassa tyynyn ”äiti” Tiina näyttää mallia. Näin tuki on täydellisen hyvä koko yön ja aamulla niskat rennot ja hyvin levännyt.
 2. Moni on hankkinut kaurapusseja ja lämmittänyt niitä erikseen, mutta tämän akanapussin voit myös lämmittää mikrossa. Sellainen minuutin – puolentoista verran täydellä teholla ja kyllä lämmittää mukavasti ja samalla rentouttaa niskaa ja hartioita vieläkin paremmin.  


TYYNYT TOIMITETTU, KUN EN OLLUT IHAN VARMA, NIIN…

Kaikki tyynyt olen nyt pakannut matkaan ja viimeistään ensiviikon alussa perillä kaikilla. Kyllä oli hyvä fiilis pakata noita, kun tiesi miten jokaisesta noista tulee varmasti hyvien yöunien ja kivuttomien aamujen takaajia kaikista. No minä kun olen minä, niin tilusta tehdessäni tehtaalle, en ollut ihan varma määrästä, niin tilasin sitten varoiksi muutaman kymmenen tyynyä enemmän varoiksi. Nyt kun siis olen saanut kaikki tyynyt matkaan, niin parikymmentä tyynyä on tuossa vapaana. Joten jos haluat vielä tyynyn / tyynyjä kehohinnoilla, niin soita meille tai laita sähköpostia. Ne ovat toki tuolla nettisivuillakin esillä, mutta normihinnoin. Sinä saat ne vielä kerhohinnoin kun soitat tai laitat sähköpostia. Niin kauan kuin noita riittää, lisä / jälkitoimituksia ei tosiaan sitten enää tule.   

Lyhyesti:

 • Saat kerhohinnalla soittamalla 05-3440300 ( ma-pe klo 8-16.00) tai laittamalla sähköpostia puutarha@kodinkukat.fi
 • Älä tilaa nettisivuilta, siellä ovh hinnat.
 • Pidä kiirettä, kun nämä loppuu, niin lisää ei tule. Nämä loput varataan tilausjärjestyksessä.
 • 1 kpl 37,50 € ( ovh 48,50) ja 2 kpl 69,90 € ( ovh 97,00)

TAATTO SAA NYT LÄHTEÄ INNOISSAAN, KUUSEN PARAS KAATOAIKA ALKAA HUOMENNA JA JATKUU AINA 18 PÄIVÄÄN ASTI

Eli kuu on tänään ”musta” eli huomenna alkaa nousevan kuun aika ja samalla paras kuusen kaato aika. Kuuset kaadetaan tänä vuonna siis 8-18.12 välisenä aikana. Kiirettä ei siis vielä ole, mutta toki huomisesta alkaen voit kaataa. Ja mikäli hankit kuusen valmiina, niin ammattikuusikauppias kyllä osaa sanoa, koska puut on kaadettu ja miksi ne on kaadettu näinä päivinä. Jos puu on kaadettu muuna aikana kun 8-18 päivä, niin minä ainakin jättäisin ostamatta. Ero on ihmeen iso, niin neulasten pysymisen kuin vedenkäytönkin suhteen.


JOULUKUUSI JUTTUJA, PAREMMAN KERTAUKSEN VUOKSI

PAREMMAN JOULUKUUSEN MUISTILISTA


1.KAATOAJANKOHTA ( HUOM. KUUN VAIKUTUS VUOSITTAIN, 2018 –> 8-18.12 )

Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Kaadettua kuusta säilytetään kylmässä esim. autotallissa. Hyvä keino on laittaa avattu maitotölkki kuusen tyvelle vedellä täytettynä. Sulalla kelillä se antaa vettä puulle ja jäätyessään tukkivat johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

2.KUUSEN OSTO

Tarkista kuusen myyjältä aina kaatoajankohta. Kokeile ettei kuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä. Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.

3.KULJETUS

Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja.  Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.

4.SULATUS

Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi kokoajan vaikka vesiämpärissä.

Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

5.JALKAAN ASETTAMINEN

Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila. Vaikka kuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä. Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.

 1. HOITO SISÄLLÄ

Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan, tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.

 1. KUUSEN POISVIENTI

Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu oviin osumatta ulos. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

ja pari  niksiä vielä parempaan lopputulokseen. :)

 • Raikas kasteluvesi laitetaan heti, kun kuusi on saatu sisälle ja jalkaan.
 • Kasteluveden sekaan voit lisätä hiukan energiaa kuuselle. Eli 4-5 palaa sokeria tai pussillinen leikkokukkavirkistettä on ihan hyvä.
 • Vesi jalassa taasen pysyy puhtaana kätevästi, jos puristat sitruunasta paritippaa veden joukkoon tai laitat pari palaa puuhiiltä veteen.
 • ja jos kuusta vielä maltat sumutella muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin kyllä kuusi tykkää ja neulaset pysyy paremmin. :)

Kotimaisten kuusien kasvattajia ja lisää tietoa saat Joulupuuseuran sivuilta TÄÄLTÄ  


IRMELIN PELAKAN PISTOKKAAT VIIHTYY

Myös tämän meidän Led-lampun alla erinomaisesti. :)

Lamput saakin palaa nyt pitkin päivää huonekasveille ja syys/talvi pistokkaille. Ja kuukauden päästä jo taimille ja kylvöksille myös.

Lamput, nämä ainoat kuluttajille myytävät ammattilamput, saat vain minun kauttani ja TÄÄLTÄ  

alk. 65,00 € ( ovh 75,00). Normaali E27 kanta. Takuu 2 vuotta.  


MINNE HALUAISIT ETTÄ KALENTEREIDEN TUOTON LAHJOITAN?

Tarkoitukseni on siis tukea ”Soma puutarhakalentereiden” tuotoilla jotakin hyvää kohdetta. Mikä sinusta olisi hyvä kohde? Näitä olen miettinyt, vai olisiko sinulla mielessä vielä jokin muu. Klikkaatko / vinkkaatko, niin tehdään yhdessä hyvää.

 1. Pelastakaa Lapset, Joulukeräys Suomen lapsille
 2. Suomen luonto (Suomen luonnonsuojelu liitto)
 3. Suomen eläinsuojelu
 4. Sri Lankan lasten koulukengät

Vai joku muu? (lähetä ehdotuksesi minulle sähköpostilla)

Kiitos jo etukäteen, tehdään yhdessä hyvä auttamispäätös!

Ja tosiaan näitä hyväntekeväisyys Soma puutarhakalentereita saat

1 kpl (17,95 €) -> TÄÄLTÄ

3 kpl ( 49,95 € = 16,65 € / kpl) -> TÄÄLTÄ

Pk. kirjeenä 3,95 €


MITEN SE TALVI ETENEE MISSÄKIN?

Hauska ja kiva tapa seurata talven etenemistä ja talveen liittyviä juttuja on tuo talviseuranta sivu. Siellä pääsee hetkessä katselemaan ympäri Suomen, miten talvi missäkin päin Suomea etenee. Ja toki sinne voit itsekin tehdä päivityksiä. Sivuille pääset suoraan TÄÄLTÄ


Vaan nyt lähden tekemään pienen pihakierroksen ja katsomaan, että kaikki on hyvin ja pikkuystävillä ruokaa. Viikonlopulla kun saattaa tulla lunta sen verran, että maa peittyy ihan kunnolla. Ja jos vaikka sen jälkeen ottaisi pienet päivätorkut…. ;)

--------------------------------------------

Jos vain oppisimme olemaan kiitollisia pienistä asioista…

Laulusta joka vie ajatukset muualle, sillä on niitäkin, jotka eivät voi kuulla.

Auringonlaskun kauneudesta, sillä on niitä, jotka ei voi nähdä.

Kotimme lämmöstä, sillä on niitä, joilla ei ole kotia.

Ystävien kanssa vietetystä ajasta, sillä on niitä, jotka ovat yksinäisiä.

Kävelystä rannalla, sillä on niitä, jotka eivät kykene kävelemään.

Pienet asiat, niistä elämä koostuu!

 • Shadi Souferian

--------------------------------------

Mukavan leppoisaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni!

Toivotteleepi, nyt laiskan letkeänä oleva

Puutarhurisi

Juha