Puutarhurin Perjantaiposti 24.8.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 24.8.2018

Mahtavaa huomenta taas täältä puutarhalta.

Et ikinä usko kuinka olen kaivannut näitä aamuja. Vaikka nämä tekniset ongelmat eivät kestäneet kuin pari viikkoa, niin ihan mahdottoman orpo olo oli kun en päässytkään sinulle viimeviikolla kirjoittamaan. Vaan nyt on tekniset haasteet ratkaistu ja postien toimittamisesta vastaa suomalainen loistoporukka, joiden kanssa on ilo näitä tehdä. Minä vastaan sisällöstä ja he lähettämisestä, niin jokainen tehdään sitä mitä parhaiten osataan ja kyllä homma pelaa. :)

Ja aamukin aukenee usvan seasta näin upeana. Tästä tulee hyvä päivä jälleen kerran !

 

TEKNIIKKA PETTI, MUTTA EIPÄ HÄTÄÄ

Pari viikkoa sitten, kun sain postin kirjoitettua, niin eipä se suostunutkaan kunnolla lähtemään. Kyllä harmitti. No eihän sille siinä hetkessä mitään voinut. Tekniikka kun pettää, niin se pettää. No onneksi nuo lähetysasiat on nyt erittäin hyvissä käsissä ja kaikki saatiin kuntoon hirmu nopeasti; Kiitos Janin ja Jasminin.

VIIMEINEN POSTI LÖYTYY ARKISTOSTA

Tuossa viimeisessä postissani 10.8(joka ei siis koskaan sinulle saapunut) kirjoittelin mm.

  • Kertasin perunoiden pakastus ja valmistus konstin
  • esittelin kolme uutta vinkkiä ampiaisenpistoihin
  • Valkosipulin eli Kalevin ajankohtaiset terveiset
  • Kukkahoroskoopissa oli Kurjenkellon vuoro
  • Esittelin uuden valkosipulilajikkeen ( Ljubasha) ja muita kuvasto juttuja
  • Ja pikku niksi miten kannattaa omenat kerätä, ettei ole ampiaisista haittaa

Mikäli haluat lukea tuon kokonaan, ja muutaman aiemmankin perjantaipostini, niin ne löytyy tuolta meidän kotisivuilta kätevästi.

Perjantaiposti arkistoon pääset suoraan TÄSTÄ

 

Ja sitten tähän viikkoon ja vähän tulevaankin. :)

 

TUETAAN OMENAPUUT JA YLIMÄÄRÄISET OMENAT HYÖDYKSI

Omenapuut suorastaan notkuvat omenoita nyt, en muista koska näin paljoin olisi omenoita tullut. Ja sehän tietää, että oksat ovat tiukoilla, joten tuetaan ne ajoissa. Ihan vaikka lauta, haarukkakeppi tai mikä tahansa riittää. Tässä(kään) ei tyylipisteitä jaeta, tarkoitus on tärkeämpi. Ja eihän niiden tarvitse olla kuin muutama viikko ja sitten on omenat kerätty ja tuet voi poistaa. 

MUUMIOTAUTISET ERILLEEN JA HÄVITYKSEEN!

Tästä minä ”saarnaan” varmaan aina hautaan asti, toivottavasti kestät. Harmittaa niin vietävästi, kun näkee noita muumiotautisia omenoita vietävän kompostiin tai pahimmillaan jätettävän puiden alle tai heitetään vain ”aidan yli”. Sehän vain pahentaa ongelmaa jatkossa ja levittää sitä.  

Muumiotautihan on sienisairaus, joka leviää ja talvehtii näissä saastuneissa omenissa ja tartuttaa sitten uusia omenoita jatkossa. Sitä ei tuhoa edes kompostointi, vaan ne tulee kerätä erilleen ja hävittää talousjätteen mukana. Toki ne voi haudata tai polttaa, mutta se on tehtävä hyvin huolellisesti!

LILJOJEN SIEMENKODAT POIS, VARSIA EI LEIKATA

Alkaa nämä orientaltyyppiset liljatkin kukkia ja osa on jo kukkinutkin. Näistä, niin kuin muistakin liljoista, napsasen heti tämän siemenkodan pois kukinnan jälkeen. Näin se ei suotta tuhlaa energiaa siemeniin (niistä ei kumminkaan saada meidän oloissa uusia sipuleita), mutta se tekee sen, että sipuli saa voimaa talvehtimiseen ja ensi vuoden kukintaan paljon.

Varsia en tosiaan leikkaa koko syksynä, enkä talvellakaan. Paikallaan oleva varsi suojaa sipulia parhaiten. Jos se nyt oikein ruma on, niin taitan sen korkeintaan nurin ja korjaan sitten keväällä pois.   

 

NYT KERÄTÄÄN SUPERSIEMENET TALTEEN

Siis nokkosen siemenet. Niissähän on puhtia ihan tavattomasti, monin verroin enemmän kuin lehdissä. Niissä on kaikki ihmisen tarvitsemat rasvahapot ja runsaasti E-vitamiinia. Niissä on myös A- ja C-vitamiinia, rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja piitä. Yksi teelusikallinen sellaisenaan päivässä vaikka puuron, smoothien, jogurtin seassa ja ”Super-Hessun” voimat on taattu koko talveksi.

Niistä tiedetään olevan apua mm. Iho-ongelmiin, muistin heikkenemiseen, anemiaan, väsymykseen, seksuaalisen vireyden laskemiseen, eturauhasvaivoihin, hiuksiin ja kynsiin.

Eikä se kerääminen hankalaa ole. Kunnon pitkävartiset hanskat ja takki päälle, niin riipiminen on helppoa ja hetkessä on talven tarve kerätty.
 

NURMIKKO IMEE VIELÄ VOIMAA AURINGOSTA, PITKÄÄN SÄNKEEN VIELÄ

Vaikka nuo yöt nyt hiukan viileneekin päivät näyttäisi pysyvän lämpiminä ja aurinkoisina ainakin koko ensi viikon. Veikkaan, että vielä useammankin viikon. Nurmikolle, niin kuin muillekin monivuotisille ja talvetettaville, olen heittänyt syyslannoitteet jo ja nyt annan sen olla hiukan ”villimmällä” kasvulla eli saa kasvaa rehottaa vapaasti. Näin se saa kaiken mahdollisen voiman talvehtimiseen ja ensi vuoden kasvuun. Ihan viimeisen leikkauksen teen sitten, kun pakkaset joskus nipistää kasvun seis. Silloin ajelenkin sen pariin kertaan, jotta silppu menee varmasti tarpeeksi hienoksi eikä aiheuta talvituhoja. Mutta siitä sitten enemmän jonkun kuukauden päästä. :) 

SYYSLANNOITUKSESTA, ajoissa, mutta pitäisikö olla hiukan maltillinen?

Tämä on se minun toinen rakas lempiaiheeni näin elokuulla eli syyslannoituksen aika on nyt. Sen varmasti tiedätkin, mutta ihan uskomattoman moni ajattelee lannoituksen laitettavan maahan vasta syys-loka-, jopa marraskuulla. Kasvit eivät enää tuolloin saa itseensä lannoitetta imettyä. Ehkä syyskuulla vielä, mutta loka-marraskuulla ollaan jo myöhässä. Nyt siis laitetaan ja ihan hyvin sen voi tehdä vielä rakeisellakin lannoitteella ( itse käytän rakeita nurmikolla).Varmimmin kasvi saa sen hyödynnettyä antamalla lannoite pari kertaa kasteluveden mukana.

Voiko syyslannoitetta laittaa sitten kuinka paljon vain? No ei tietenkään, vaan ohjeen mukaan. Itse laitan sitä noille penkeille, joita ei ole sadetettu tänä vuonna juurikaan. Kuiva kesä on tehnyt sen, etteivät kevät- ja kesälannoitteet ole  imeytyneet maasta kasveihin vieläkään kuin osittain. Vaarana on, että maassa on kohta liikaa lannoitetta, kun vielä keväällä tulee kumminkin annettua keväinen starttilannoitus. Suosittelen, ettet ainakaan ylitä syyslannoitteella tänä vuonna ohjeen mukaista määrää, ihan varoiksi vain. Hyvä maa kun aina kiittää kasvattajaansa, niin pidetään siitä huoli.  

 

LANNOITTEEN VALINTAA JA KÄYTTÖÄ YLEISESTI NYT

”Nälkäistä ei nukuta” on vanha tuttu sanonta meille ja hiukan soveltaen sama ajatus pätee kasveillekin. Eli lannoitetta (ruokaa) annetaan vielä, mutta valikoiden.

  1. Syyslannoitetta annetaan kaikille,jotka talvehtii etenkin perennoille, satoa tuottaville ja talvetettaville kesäkukille.
  2. Kesäkukille kastelulannoitetta niin kauan kuin kukkivat ja kasvavat. Usein vielä lokakuulla olen antanut. Määrä voi olla hiukan pienempi kuin kiivaimpaan kasvuaikaan kesällä.
  3. Tomaateille, kurkuille, chileille, paprikoille myös kastelulannoitetta, niin kauan kuin satoa on tulossa.  

 

VIELÄ EHTII SALAATTIA KYLVÄÄ, OLETKO KOKEILLUT?

Ja se kasvaa jopa paremmin kuin kuumalla kesällä. Salaatti nimittäin ei oikein tykkää siitä kun maan lämpötila nousee yli + 22 asteen.  Nopeakasvuisena sen kylvö onnistuu nyt hienosti ja raikasta salaattia valmistuu nopeasti. Jollet ole kokeillut, niin kokeilepa, yllätyt iloisesti. :)

LINKKI- JA MENOVINKKEJÄ:

Huomenna on taas luonnonpäivä ja monilla paikkakunnilla järjestetään mukavia ja hyödyllisiä koko perheen tapahtumia. On luontoretkiä, luontokonsertteja. Tutustutaan luomutilojen elämään ja puutarhoihin. On rukiinleikkuun SM- kilpailut, kuunnellaan elokuisen luonnonyön ääniä, kuutamomelontaa, jne. jne.

Kaikki huomiset tapahtumat löydät TÄÄLTÄ 

Puutarhalasin alla, ohjelma vuodelta 1963, joka on aivan valloittava. Tämä vartin mittainen pätkä kannattaa ehdottomasti katsoa, aivan ihana.

Ohjelma näet TÄÄLTÄ ja samoin sen tv lähetysajat

SYYSKUVASTON HELMIÄ

Syyskuvasto ilmestyi ja tarkoitus oli esitellä nämä ”helmet” sinulle jo pari viikkoa sitten. Eipä tässä vielä hätää ole, näistä otan varauksia vastaan jo nyt ja itse kasvithan toimittelen sitten kun ne ovat valmistuneet lepotilaan ja valmiit istutettavaksi viileään maahan. Näillä näkymin syyskuun puolivälistä alkaen. Kiirettä ei siis istutuksilla ole, mutta varata kannattaa pian, sillä parhaat loppuvat taas ensin… ;)

 

Aina on aikaa

Vaan nyt alan jännittämään kuinka tämä postini sinulle tulee ja tykkäätkö tästä samalla hiukan uusitusta ulkoasusta. :)

Huomenna lähdenkin sitten kippurahäntien kanssa viettämään luonnonpäivää tuonne metsikköön ja etsimään samalla mustikoita. Ja tiedä vaikka jokunen sienikin olisi jo sateiden myötä noussut.

--------------------------------------------

Katso taaksesi ja kiitä.

Katso eteenpäin ja luota.

Katso ympärillesi ja Rakasta.

  • Tuntematon

--------------------------------------

Ihanaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni

Toivotteleepi, Onnellinen

Puutarhurisi

Juha