Puutarhurin Perjantaiposti 21.9.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 21.9.2018

Vauhdikasta huomenta täältä puutarhalta.

Nyt on ollut puutarhurilla vauhti päällä heti aikaisesta aamusta lähtien. Oikeastaan se on ollut jo koko viikon ja jatkuu iloisesti koko viikonlopun. Nyt nimittäin on ilmat ja kasvit siinä H-hetkessä, että toimitukset lähtee käyntiin todenteolla. Nyt valmistellaan kasveja ja kukkasipuleita valmiiksi ja heti alkuviikosta lähtevät kaikki uusiin koteihinsa. Tästä tulee aina niin hyvä mieli, kun tietää mitä kaikkea ihanaa tästä seuraa. Mukavia hetkiä niin istuttaessa kuin ensikesänä ihastellessa kukkivia penkkejä ja ensimmäisiä marjoja maistellessa.

 

UUSI KOTI, SYKSYLLÄ ISTUTIN SEURAAVANA KESÄNÄ KUIN ”VANHA” PIHA.

 

Tässä on KUVA Eija-Liisan uudelta pihalta, joka on istutettu käytännössä kokonaan viime syksynä ja katso miten ihanan näköinen se on heti. Ihan kuin se olisi jo kauan kasvanut piha. Ja miten helpolla se onnistui, kun ei tarvinnut kastella ja taistella rikkaruohoja vastaan. Istutus vain ja keväällä peruslannoitus ja sieltä nousi taivaallinen kukkaloisto kuin itsestään. Syyssipuleita vielä kun istuttaa noiden pensaiden ja perennojen väleihin, niin ”WAU” penkki on valmis kerrasta. Ja kukkii aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn! Kyllä syysistutus kannattaa!

Koko syysistutettavien valikoiman näet TÄÄLTÄ

NURMIKKO KASVAA VIELÄ, ANNETAAN KASVAA

Lämpimät ilmat jatkuvat ja sehän tietää, että myös nurmikko kasvaa vielä. Viime viikolla leikkasin nurmikon vielä kertaalleen pitkään sänkeen (8-10 cm) ja pidän sen noin pitkänä kunnes pakkaset tulevat ja kasvu loppuu. Sitten leikkaan sen lyhyeksi (n. 3-4 cm) ja korjaan suurimmat ruohosilput pois. Näin nurmikko on imenyt juuriinsa kaiken mahdollisen energian ja toisaalta homeet ei talvella iske siihen. Keväällä nousee taas tasaisen vihreä nurmikko nopeasti, ilman talvehtimisongelmaa.

VADELMIEN LEIKKUUTA

Vadelmien ensivuoden sato ja terve vadelmakasvusto tehdään nyt. Leikkaan aina näin syksyllä tänä vuonna marjoja tehneet versot poikki ja huonot/ylimääräiset uudet versot. Näin ensikesänä satoa tulee runsaasti ja penkki pysyy muutenkin hallinnassa. Sieltä ihan maan rajastahan me versot katkaistiin, eikö niin? Näin ei jää kasvituholaisille / -taudeille talvehtimispaikkoja. ;)

TOMAATIT KYPSYVÄT MYÖS SISÄLLÄ

Jos sinulla on tomaatteja kasvihuoneessa tai ulkona ja alkaa näyttää sille, etteivät ne ehdi kypsyä, niin ei mitään hätää – tuodaan ne sisälle kypsymään. Kerään aina joka syksy vihreät tomaatit sekä paprikat ja laitan ne sanomalehden päälle kypsymään. Paikkana minulla on varasto, jossa on pimeää ja normaali huoneen lämpötila. Minusta pimeässä nuo kypsyy paremmin kuin valoisassa, joten ihan keittiössäkin kypsytys onnistuu, vaikka pahvilaatikossa. Viikko-pari ja ne ovat kypsiä syötäväksi ja maku on ihan kohdillaan. 

Vinkki: Jos vielä laitat tuonne sekaan omenan (tai banaanin) niin kypsyminen nopeutuu huomattavasti, niistä erittyvän etyleenin ansiosta.

  1. Ja juuri tuosta etyleenin erittymisestä johtuen (joka on siis aivan luonnollista hedelmille, eikä mitenkään vaarallista) hedelmät kannattaa pitää aina hiukan etäällä kukkivista kukista. Etyleeni kun vanhentaa kukat nopeasti.

KUVA KEITTIÖKASVIMAASTA

Olisi hyvä ottaa viimeistään nyt, niin muistetaan sitten ensikesänä mitä kasvoi missäkin kohtaa. Keväällä istutetaan eri kohtaan kuin tänä vuonna, niin vuoroviljely onnistuu helposti ilman päänraapimista. 

HALLAA LUVASSA? EI EHKÄ, MUTTA OTETAAN SILTI HARSOT ESIIN KÄDEN ULOTTUVILLE.

Eipä ole hallanvaaraa vielä luvannut, mutta niin kuin tiedetään, niin se saattaa yllättää hetkessä ja silloin ne hallaharsot on just hukassa tai vielä kaupassa. Eli katsotaan harsot jo valmiiksi, niin on sitten kätevä heittää yöksi kasvien päälle suojaksi. Kesä saa  paljon jatkoa, kun eivät ensimmäisiin halloihin mene.

LEENAN VINKKI PIKKUKÄRPÄSIÄ VASTAAN

Leena kirjoitteli ihanasta ja toimivasta vinkistä pitää pikkukärpäset loitolla.

”Ihana tuo "pikkukärpäs" pyydys vinkki. Itse laitan neilikoita (mauste neilikat) kukkapurkkeihin multaan...kevyesti upotan ne sinne ja paitsi että tuoksu on hyvä katoavat pienet kiusanhenget. Menee kuukauden päivät ja uusin homman. Tämän kun on parikertaa tehnyt ei enää kiusanhenkiä ole näkynyt. Saapi taas olla rauhassa. Pieneen tilaan kätevä konsti. Kannattaa kokeilla.......

Terkuin: Leena

Kiitos Leena mukavasta ja toimivasta vinkistä. Tätä en ollut ennen kuullutkaan, joten kokeiluun menee. :)

 

VAAN TÄMÄN OLEN KOKEILLUT JA SE TOIMII MYÖS

Eli laitoin myös kelta-ansan tuohon roikkumaan ja hyvin sekin banaanikärpäsiä kerää. Eli,jos et viitsi tuota pyydystä tehdä, niin tälläkin pärjää. Bonuksena näkee samalla onko huonekasveissa tuholaisriskiä ja ehtii reagoida ajoissa. 

Kelta-ansoja saat TÄÄLTÄ 10 kpl pakkaus / 9,90

  1. Paketissa on 10 liuskaa ja kun otat liuskaa, niin jätä se päällimmäinen aina suojaksi. Siinä on vain liima toisella puolen, muissa kahta puolen. Liima kestää sitten monta kuukautta tehokkaana, ettei ihan heti tarvitse uusia. Käyttämättömänä kestävät vuosia…

AMARYLLIKSET Siirtyivät KESÄHOIDOSTA SISÄLLE LEPOON

Vaikka niiden kasvu olisi varmaan vielä jatkunut, niin otin ne jo sisälle lepoon. Annan niiden kuivahtaa kunnolla ja leikkaan lehdet noin sentti-pari sipulin yläpuolelta poikki. Vien ne pimeään varastoon, jossa lämpötila on n. kymmenen astetta. Siellä ne saa sitten olla marraskuun lopulle asti.

VIELÄ EHDIT, MUTTA NYT EI ENÄÄ KANNATA VIIVYTELLÄ

Tosiaan nyt alamme laittamaan täältä puutarhalta kasveja uusiin koteihin. Etenkin pensaiden ja perennojen osalta kannattaa tehdä tilaukset nyt pikimmiten. Istutuskelit näyttävät jatkuvan, mutta tuotteet joita on syksylle varattuna, alkaa uhkaavasti vähetä. Muutama lajike on jo loppunutkin ennakkovarauksiin. Toki hyvä valikoima on vielä jäljellä, mutta mitä nopeammin teet tilauksen, sitä varmemmin saat ne mitä haluat. :) 

Ihan pakko on laittaa Sinulle tähän vielä muutama kuva tuosta Eija-Liisan pihasta. On se vain niin upea. Ps. Tästä pihasta kuullaan vielä.. ;)

 

Vaan nyt lähden käyttämään pikapikaa kippurahännät aamupissillä ja aamupalalla. Sitten käärinkin hihat ja alan huhkia kukkasipulien parissa. Tässä se menee minun ja meidän kaikkien viikonloppu täällä, mutta jos sinulla on aikaa, niin mene ihmeessä metsään sieniretkelle. Minä kävin viime sunnuntaina ja ihan pieneltä alalta löysin ämpärillisen suppilovahveroita ja toisen kantarelleja ja herkkutatteja. Kaikki ihan mahdottoman hyviä, jopa herkkutatit ihan puhtaita.

--------------------------------------------

Kaikkien huomisten, kaikki kukat,

ovat tämän päivän siemenissä!


- Intialainen sanonta

--------------------------------------

Touhukkaan ihanaa ja kaunista viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni

Toivotteleepi, hihat käärivä ja maailman parasta hommaa tekemään ryhtyvä

Puutarhurisi

Juha