Puutarhurin Perjantaiposti 14.9.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 14.9.2018

Touhukasta huomenta täältä puutarhalta.

Aamu oli ihanan raikas ja pieni usva leijui peltojen yllä, jossa kurkiperhe ”töräytteli” iloiset huomenet usvan seasta koko peltoaukean asukkaille. Minä huikkasin huomenet takaisin omalla miehekkäällä äänelläniJ. Sitä tuskin kuuli kukaan, mutta ajatus oli tärkein.

Viikonlopun sääennustetta vilkaistuani näyttää erittäin hyvälle. Pakko sanoa, että kyllä Luoja on nyt meidän puolellamme. Vettä satelee, ilmat jäähtyvät hiljalleen ja ihanteelliset istutusolosuhteet alkavat olla hiljalleen käsillä. Täälläkin touhutaan ja viimeistellään kasveja kiihtyvällä tahdilla lähetyskuntoon. Leikataan ja annetaan vielä viimeiset syyslannoitteet monivuotisille. Kukka-ja valkosipuleita (ovat muuten mahtavia) lajitellaan ja pussitetaan postitusta vaille valmiiksi. Tulevilla viikoilla   on sitten kaikki valmiita siirtymään uusiin koteihin. :)

KUUMA KESÄ TOI PIENIÄ ERITYISPIIRTEITÄ SYYSSIPULIEN SÄILYTYS - JA ISTUTUSASIOIHIN.

Niin kuin viimeviikolla lupasin, niin kuuma kesä toi pieniä erityispiirteitä istutus- ja säilytysasioihin. Älä suotta pelästy, ei siis mitään ihmeellistä, mutta joitakin asioita on hyvä ottaa nyt huomioon näin poikkeuksellisen kesän jälkeen.

 1. Kukkasipulien säilytys / istutuslämpötilat.  Tulppaanit, narsissit, laukat ja hyasintit säilytetään nyt +18-22 asteessa ennen istuttamista. Näin niiden kukka-aihioiden kehitys ei keskeydy ennen istuttamista.   Krookukset, helmihyasintit ym. pikkusipulit mielellään alle + 15 asteessa.  Niissä on kukka-aihiot jo nyt ok kehittyneet. Istuttaminen on tärkeää tänä(kin) vuonna tehdä ehdottomasti vasta sitten kun maanlämpötila on laskenut pysyvästi alle + 10 asteen, mielellään alle + 5 asteen.
 2. Juurakkoperennat on nostettu maasta nyt ja asetettu kylmiöissä lepotilaan -> Niiden istuttamisen maahan voi aloittaa, kun ilmat jäähtyvät alle +15 asteenKellariin ne voi siirtää heti, jos haluaa istuttaa vasta keväällä tai tekee ruukkuistutuksia.  ps. Näiden laatu on nyt erinomainen!!!
 3. Avojuuriset puut ja pensaat -> istutus / siirto vasta kun lehdet on tippuneet.
 4. Ruukkupensaat ja perennat, voi istuttaa jo nyt ja jatkaa niin kauan kuin maa on sulaa.
 5. Talvivalkosipulit -> laatu hyvä ja kehitys normaalia tänä vuonna eli istutetaan kun maa on jäähtynyt pysyvästi alle + 5 asteen

 

KIITOS RIISTARUOKA OHJEISTA, IHAN NOUSI VESIKIELELLE

Kiitos niistä kaikista riistaruokaohjeista, joita sain kun viimeviikolla pyysin. Toinen toistaan herkullisimpia ohjeita ja varmaan tulee testailtua syksyn / talven aikana kaikki ne. Nyt vain pitäisi  päättää, että minkä noista laitan kalenteriin. Voi olla että joudun arpomaan, kun kaikki oli niin herkullisia. :)

HUOLIMATON PUUTARHURI? NO EI ONNEKSI, TESTI MENEILLÄÄN

Jokunen viikko sitten oli puhetta siitä, miten tärkeää on poistaa liljoilta nuo siemenkodat heti kukinnan jälkeen. Näin sipuli ehtii kerätä mahdollisimman paljon energiaa talvehtimiseen ja ensivuoden kasvua varten, eikä sen energia mene suotta siemeniin. Siemenistä kun näiden lisääminen ei käytännössä onnistu. Sivusipuleista sen sijaan saa uusia alkuja. Päätin tehdä testin asian tiimoilta eli jätin tähän yhteen siemenkodat paikoilleen ( nuo isot pallukat kukkivan alapuolella( ja nyt seuraan sitten tämän kohtaloa ensi vuonna. Uskon, että on aika paljon vaatimattomampi kuin nuo muut. Toivottavasti pysyy edes hengissä.

PIKKUKÄRPÄSET POIS HÄIRITSEMÄSTÄ, KUMINAUHA VIIMEISTELEE

Syksyn sadon myötä tulevat nuo pikkukärpäset ( = banaanikärpäset) aina kuin taikaiskusta sisälle. Mistä ihmeestä niitä aina siunaantuukin? No en juuri murehdi asiaa, 5 minuutin askartelu ja johan rupesi rauha palaamaan hedelmäkorien ympärille ja kompostiastiaan myös. Tein kaksi pyydystä, toinen keittiön sivupöydälle missä omenat ja luumut on ja toisen keittiökaappiin, kompostiastian viereen.

Tällä samalla ohjeella ja konstilla olen jo vuosia pärjännyt:

 1. Laitan lasinpohjalle pienen lorauksen tummaa balsamiviinietikkaa
 2. Lisään vettä niin, että nestettä on kaikkiaan noin sentin verran lasin pohjalla
 3. Sekaan vielä pisaran astianpesuainetta (nesteen pintajännityksen rikkomista varten)+ sekoitus
 4. Laitan yhden tomaatinlohkon ( omena, luumu, jopa banaaninkin pala käy myös) sekaan siten, että sen yläpuoli juuri ja juuri nousee nestepinnan yläpuolelle.
 5. Lasin päälle vedän talouskelmun tiukasti ja pistelen siihen reikiä. Näin kärpäset menevät tuonne ansaan ja jäävät myös sinne.
 6. Parannettu versio -> Olen pyöräyttänyt vielä kumilenkin astian ympäri, niin kelmu pysyy paremmin paikallaan ja kireänä.

Kokemuksesta voin sanoa, että tumma balsamiviinietikka on paras houkutin pikkukärpäsille. Toki tiedän, että myös punaviini, omenamehu, olut, jne toimivat. Pääasia on, että ansa on viritetty ja toimii.

 

SYKSY TULEE, PUUTARHURIN AUTOSSA EI HUURUT (eikä jää) VIIHDY, SUKKAHOUSUNIKSI

Alkaa taas se aika, kun auton ikkunat ovat  huurussa aamulla ja eihän siitä mitään ulos näe pitkään aikaan. Eli vanha konsti käyttöön - kaivoin tuon kissanhiekalla täytetyn sukkahousun pätkän varastosta ja laitoin auton ikkunalaudalle. Se kerää kosteuden ihan mahdottoman hyvin, eivätkä ikkunat ole sisältä yhtään huurussa. Päivällä hiekka kuivuu ja on taas yöllä valmis imemään kosteuden itseensä. Tätä pidän paikallaan koko talven, niin talvella kengistä tuleva ja sulava lumi ei jäädy suotta ikkunoihin.

HUOM ! Kissanhiekan tulee siis olla sitä mikä imee kosteutta hyvin, eläinkauppiaat osaavat kyllä sanoa mikä on parasta.

 

KESÄKUKKIA TALVEN YLI, KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA TEEMALLA

Kesäkukkien talvettamisen suosio kasvaa ja se onnistuu yllättävän hyvin, kun otetaan huomioon muutama asia. Tässä alla on haastattelu, jonka eräs puutarha-alan lehti teki ja siihen olen vastaillut näihin usein mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

 1. Mitä kesäkukkia voin laittaa talvehtimaan seuraavaa kasvukautta varten?

Verenpisarat, pelargonit ja marketat ovat tavallisimmat talven yli pidettävät lajit, ja ne selviävätkin yleensä hyvin. Itse säilyttäisin myös daalioiden mukulat ja tilan salliessa myös muitakin lajeja ihan kokeilunhalusta. Tärkeimpiä vaalittavia ovat suuret, vanhat sekä rungolliset kasvit. Usein säilytystilat täyttyvätkin jo niistä. Ei ole tarkoituksenmukaista talvettaa kasveja, joiden taimet ovat keväisin myymälöissä selvästi säilössä olleita paremmat.

 1. Minkälaiset tilat sopivat talvettamiseen parhaiten?

Kellari on ihanteellinen, sillä ilmankosteus on siellä useimmille kasveille sopiva. Silmut eivät kuivu, kun kosteutta on riittävästi. Liika kosteus on kuitenkin pahasta, sillä silloin homesienet itävät helposti. Kokemukseni mukaan kuivahko ilma on talvetustilassa ylikosteaa parempi.

Kerrostalojenkin kylmäkellareissa voit talvettaa ainakin verenpisaroita ja pelargoneja sekä sinisarjan juurakoita. Verenpisara säilyy hyvin jääkaappilämpötilassa, ja pelargoni - ihme kyllä - selviää myös pimeässä varastossa, kunhan ilmankierto on kohdallaan.

Autotallit ja lasiverannat sopivat talvetushuoneiksi, jos niiden lämpötilan voi säätää alle 10-asteiseksi. Esimerkiksi viiniköynnökselle sopii autotalli talvisäilöksi hyvin. Lasitettujen parvekkeiden ongelma on usein liian suuri lämpötilanvaihtelu kevättalvella: päivisin aurinko lämmittää liikaa ja öisin on hyvin kylmää. Jos saat tasattua tätä vaihtelua vaikkapa varjostamalla, lämmittämällä ja tuulettamalla, voit käyttää parveketta talvetukseen.

 1. Pärjäävätkö jotkut kasveista asuinhuoneissa?

Sisätiloihin voit tuoda esimerkiksi agaavet, muratit ja laakeripuut, jotka ovatkin meillä oikeastaan huonekasveja. Vesipitoisina ja lehtevinä ne vaativat valoisan, mutta viileän tilan. Samanlaisia oloja kaipaa ruukussa kasvatettava puksipuu. Paras lämpötila niille on 12-15 astetta - sitä lämpimämmässä suihkuttelisin kasveja silloin tällöin.

Pelargonitkin voit kellarin sijasta siirtää sisälle viileälle ikkunalle. Marketta kestää parhaiten valoisassa tilassa valvonnan alla, sillä sen silmut kuivuvat melko herkästi.

 1. Millaista hoitoa kasvit kaipaavat säilytyksen aikana?

Nosta avomaalla kasvaneet kasvit isolla paakulla laatikkoon tai ruukkuun talvetuksen ajaksi. Kastele niitä niukasti tuodessasi talvisäilytykseen. Leikkaa kasveja pienemmiksi, jotta haihduttavaa lehdistöä olisi vähemmän. Poista kuolleet lehdet, jottei hometta pääse syntymään. Tarkkaile kasvien kuntoa ja kastelun tarvetta käymällä ainakin kerran kuussa niitä katsomassa.

 1. Miten käsittelen kasveja keväällä?

Siirrä kasvit talvisäilytyksestä esimerkiksi lasikuistille tai mahdollisimman valoisalle ikkunalle maalis-huhtikuun vaihteessa. Pelargonit voit kuitenkin tuoda lämpimään ja valoisaan tilaan jo kuukautta aikaisemminkin, ja tuolloin voit leikata niitä reilusti.

Aloita kastelu ja lannoittaminen varovaisesti. Lisää uutta turvetta ruukkuihin, ellei mullan ja ruukun vaihto ole ajankohtainen.

Yleensä toukokuun puolivälin paikkeilla voit vähitellen alkaa totutella ryhmäkasveja ulkoilmaan, mutta öisin joudut vielä suojaamaan ne harsoilla tai siirtämään sisälle. Ulkona kasvit saavat paljon valoa ja kasvavat tanakoiksi.

 1. Onko talvetuksessa kompastuskiviä, joihin kannattaa varautua?

Lämpötila voi joskus kivuta liian korkeaksi esimerkiksi puutteellisen ilmanvaihdon vuoksi, ja silloin kasvit helposti kuivuvat. Kokemukseni mukaan viiden asteen lämpötilassa useimmat lajit säilyvät parhaiten. Tällöin kasteluakaan ei tarvita kuin ehkä pari kertaa talvessa, daalian mukuloille usein riittää vain varovainen kastelu helmikuun tienoilla.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että kuihtuvat kasvinosat tuottavat etyleeniä. Jos kellarissa on runsaasti lehtineen talvetettavia ryhmäkasveja, lähellä ei ole hyvä varastoida vihanneksia, jotka helposti nahistuvat etyleenin vaikutuksesta.

Talvettaminen on palkitsevaa, kun samat terassikasvit saa kasvamaan ja viihtymään vuosi toisensa jälkeen. Näillä yksilöillä on paljon tunnearvoa!

Tuo oli aika pitkä ja haastattelun oloinen, joten jos et jaksanut kaikkea lukea, niin tässä

TIIVISTELMÄ AIHEESTA:

 • Syyslannoitetta annetaan kastelulannoitteena nyt ja ainakin kaksi-kolmekertaa syksyn aikana
 • talvella niukka kastelu vedellä (jos kasvulampun lampun alla, niin laimeaa lannoitetta on hyvä antaa, koska silloin kasvit myös kasvaa, ei pelkästään talvehdi)
 • viileä ja valoisa tila on paras paikka
 • poista kukat ajoissa, mielellään jo lokakuulla
 • harvenna kasvusto ilmavaksi ja kaikki huonot lehdet pois koko ajan ( homevaurio riski)
 • aina kannattaa olla positiivinen ja yrittää talvettamista. Osa selviää, osa ei selviä minullakaan. Ei ole maailmanloppu, jos ei kaikki onnistu ja sitäkin iloisempi asia on kun keväällä näkee uuden kasvun alkavan. <3

 

Niin ja vaikkei sinulla olisi viileää tilaa, niin sekään ei ole enää ongelma. Tämän LED- lampun alla olen kasvatellut jo useamman vuoden noita ihan sisätiloissa, myös syyspistokkaat onnistuvat hienosti tämän alla. Viherkasveista nyt puhumattakaan, ne suorastaan loistavat tämän lampun alla koko talven. Kyllä kasvit ovat kiitollisia kunnon valosta. Valo (kunnollinen) on kumminkin se kaiken elämän perusta. 

MARJASUOSIKKINI

Kysyttiin, että mitkä marjat on minun suosikki marjoja niin nyt ne ovat nämä kaksi. Molemmat tekee nopeasti erittäin hyviä ja terveellisiä marjoja ja ovat myös kauniita.

 

Hunajamarja

 

Lajikkeena "orginal" ja Larisa. 

Suosittelen istuttamaan molempia lajikkeita vierekkäin. Takaa selvästi runsaamman sadon.

Saskatoon

 

Itsepölyttävänä pärjää yksinkin. Todellinen vitaaminipommi ja upea syysväri. 

 

PERENNA PENKIT LOISTAMAAN

Onko sinusta mikään sen mukavampaa kuin positiivinen odottaminen? Minusta ainakin on niin ihanaa istuttaa kasveja syksyllä, etenkin kun ne ei näytä juuri millekään ( oli sitten kyse perennoista tai kukkasipuleista), mutta kun kevät ja kesä koittaa ja ne puhkeaa kukaan, niin voi sitä iloa ja hyvänolon tunnetta mikä siitä seuraa. Oikein koko sielu hykertelee ja elämä siinä samalla. Sitä ei voi kuin ihastella, että miten joku, joka ei näytä juuri miltään päällepäin, voi tuottaa jotain niin uskomattoman kaunista sisältä. Ihan niin kuin kaikki kauneus, se kumpuaa sisältäpäin.

 

Näihin kuviin ja tunnelmiin…

 

Ja näitä perennoja ja sipuleita kannattaa varata nyt, sillä ihan kohta näitä alan toimittamaan ja osa alkaa olla jo kohta loppuun varattu.

Koko valikoimani, mistä voit valita itsellesi mieluisimmat löydät TÄÄLTÄ

--------------------------------------------

Se joka istuttaa puun,

vaikka tietää,

ettei koskaan näe sen kukkivan,

ei ole hölmö,

ei itsekäs.

Hän saa nautintonsa siitä,

että joku muu tulee joskus iloitsemaan ja nauttimaan sen kukinnasta.

Hän elää sanamukaisesti kahdessa ajassa:

Hänelle ei kesä lopu syksyllä.

 • Tommy Tabermann

--------------------------------------

Reippaan raikasta viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni

Toivotteleepi, nautinnollinen

Puutarhurisi

Juha