Pörriäiskatoa ehkäisemään, Viikon pörriäinen -kimalaiset, Potut pakkaseen, Skeipeistä pestoa, ym. 21.7.2022

Pörriäiskatoa ehkäisemään, Viikon pörriäinen -kimalaiset, Potut pakkaseen, Skeipeistä pestoa, ym. 21.7.2022

Postini aiheita tänään mm:

 • Pörriäsiskatoa ehkäisemään – omalta tontilta on paras aloittaa
 • Viikon pörriäinen – kimalaiset
 • Potut pakkaseen – jouluna herkutellaan taas uusilla perunoilla
 • Pieni, mutta tarpeellinen vinkki taimiklipsien käyttöön
 • Skeipeistä pestoa ja makuöljyä Aulin ohjeiden mukaan – on hyvää!
 • syyskuvaston tilaaminen kavereille – pyyntö.
 • Hellyysvaroitus - Pikkuinen ”Mortti” tuli taloon

Helteisiä torstai terveisiä täältä Puutarhalta

Vaikka lämmintä ja hellettä onkin, niin ei minulla toki päivät ole sekaisin. Yritys, joka operoi tämän perjantaipostini turvallisen lähetyksen ( ettei tule mitään roskaposteja tai osoitteesi joudu toisiin käsiin) laittoi viestiä, että tekevät huomenna ja koko viikonlopun päivityksiä omaan ohjelmansa. Päivityksen aikana ei voi lähettää mitään eikä linkitkään toimi, niin päätinkin kirjoitta sinulle jo tänään.  Enhän minä malta kirjoittamattakaan olla. 😊

Ja ihan ensiksi terveisiä kasvihuoneen ”baby- kasvattamosta”. Siellä uudet pikkuiset Pökkövehkat varttuvat jo näin reippaasti samoin kuin nuo talon vanhat perinnepelakoiden ”Immin” ja ”Elvin” pistokkaat.  

PÖRRIÄISKATOA TORJUMAAN – OMALTA TONTILTA ON HYVÄ ALOITTAA

Mitä pidemmälle kesä on mennyt, niin sitä selvemmäksi on tullut, että tänä kesänä pörriäisten esiintymisessä on todella isoja eroja. Ja tosiaan ihan jopa samalla kylällä – toisilla on ja toisilla ei. En ole mikään tutkija, mutta sen olen kyllä huomannut, että missä paitsi kukkien lajirunsaus on isompi, niin myöskään tonttia ei ole siivottu ihan puhtaaksi joka nurkalta, vaan on jätetty hyviä ja tärkeitä talvehtimis- ja suojapaikkoja pörriäisille. Ymmärrän hyvin, jos tontilla on esim. lehtokotilo ongelma tai jokin muu hyvä syy, että tontti on hyvä pitää reunoja myöten ”steriilinä”.  Vaan, jos on yhtään mahdollista, niin suosittelen jättämään osan luonnontilaan. Tätä olisi hyvä ajatella nyt hiljalleen, kun aletaan mennä kesässä kohti syksyä. Annetaan kasvuston kasvaa kunnolla, että siitä on oikeasti iloa, eikä pelkästään sitä viimeistä niittoa jätetä tekemättä.

Tämä toimii myös hyvin houkuttimena eli kukkaniitty on laitettu tähän keittiökasvimaan päähän lähelle kasvihuonetta. Eikä ole ollut pulaa pölyttäjistä. 🐝🐝🐝

 

 

Kaikkinensa tuo pölyttäjä- asia on selkeästi huolestuttava asia isossa kuvassa, mutta siihen voi vaikuttaa ihan mahdottoman paljon jo omalla tontilla ja omilla toimilla. Ruokaa (= paljon kukkia ja kasveja) ja suojaa – siinä se oikeastaan on. Ja paitsi luonto, niin myös sadonkorjaaja kiittää. 😊🍓🥒🌶🍉🍅🍆

 

 

VIIKON HYVIKSET – KIMALAISET – TUNNETKO NIIDEN ELINKAAREN JA MONTAAKO NIITÄ ON?

Toissaviikolla oli puhetta Leppikisistä, niin se olikin melkoinen yllätys monelle, kuinka montaa erilaista niitä meillä esiintyykään. Ajatella, että niitäkin on n. 60 erilaista ja kuinka ahkera yksi leppis jo on. Yksi toukka voi syödä 50 kirvaa päivässä. Yhden seitsenpistepirkon on arvioitu syövän jopa 5000 kirvaa elinaikanaan. Melkoisia apulaisia, eikö vain. Ei kannata suotta myrkyttää muutamaa kirvaa, jos siinä menee leppikset samalla, jotka kohta hoitaisivat homman. Eikö olekin ihanan kiehtovaa huomata kuinka luonto ympärillämme onkin paljon rikkaampi ja toimivampi kuin on usein ajateltu, jo ihan leppistenkin osalta. 🐞😊

Tuosta tuli sitten mieleen, että ei tuo kimalaistenkaan elinkaari ja niiden lajien määrä ole ehkä ihan selvää kaikille sekään. Osaatko muuten sinä arvata tai kenties tiedätkö, että montaako eri lajia niitä meillä on? Minä kokeilin muistaa, mutta en kyllä kaikkia muistanut millään. No onneksi meillä on tuo Leenan ja Heikin hyvä sivusto, josta asian voi tarkistaa sekä lukea hyvän tiivistelmän niiden elinkaaresta TÄÄLTÄ

ÖTÖKKÄ KIRJA ON SÄÄSTÄNYT HINTANSA JO MONEEN KERTAAN – SUOSITTELEN TODELLA LÄMPIMÄSTI

Tiia lähetti terveisiä, että ” Ihan pakko on laittaa palautetta tuosta Ötökkäkirjasta”. ”Tilasin sen viime vuonna, koska en tunnistanut juuri mitään ”ötökkää” ja halusin tietää mikä niistä on hyvä ja mikä ei kasveilleni”. ” Ajatukseni oli, että en aina heti kaivaisi torjunta-ainetta esiin, kun jokin elukka ilmestyy kasveihini”.  ”En vain olisi uskonut, kuinka kiehtovaan maailmaan pääsinkin kirjan avulla. Ja vaikka itse sanonkin, niin tunnen jo nyt suurta ylpeyttä, kun tunnistan monta ötökkää ja olen saanut neuvoa jo muitakin”. ” Kirja on myös säästänyt itsensä jo moneen kertaan, koska monta kertaa torjunta-aine olisi ollut aivan turhaa – päinvastoin olisin tuhonnut hyviä pörriäisiä”. Mielenrauhasta puhumattakaan. Kiitos kirjasta vielä kerran.   ps. Kuvat on aivan mahtavia!

Ja tuo on aivan totta, että kyllähän tunnistaminen on oikeastaan se mikä meidän kaikkien olisi varmasti ihan hyvä ottaa oikeasti enempikin asiaksemme. Jäisi monta turhaa paniikkia ja torjunta-aine käsittelyä pois.  Toisaalta sitten osaisimme myös toimia oikein ja heti kun siihen on oikeasti tarvetta. Itselläni on tässä ihan yhtä lailla vielä paljon opittavaa, joten eiköhän aleta tunnistamaan, vaikka yksi ”ötökkä” viikossa, niin ensi kesänä tunnistetaan jo monta kymmentä. 🤝😊

ja tämän Tiiankin mainitseman ja varmaan Suomen parhaan sekä selkeimmän ötökkäkirjan  ”ötökät lähiluonnossa” kirjan saat siis TÄÄLTÄ 24,95 € ( ovh 28,90)

 

 

 

 

POTUT PAKKASEEN – NÄIN SE KÄY

Nyt alkaa olla ainakin nuo omat Annabelle perunat sen kokoisia ja oloisia, että viikonlopulla valmistelen taas nuo perinteiset ”joulupöydän herkkuperunat” pakkaseen.

Kerrataanko taas, että miten. Tämä on siis minun tapani tehdä nämä, mutta varmasti on muitakin hyviä versioita. Tällä ainakin onnistuu.

Näin se minulla etenee:

Otan reilun puoliämpärillistä kesäperunaa ( Annabelle, Siikli, Jussi, jne)  ja pesen ne. Ja jo muutaman vuoden tämä pesu onkin ollut se ehkä hauskin osuus tässä eli tuo porakone + WC-harja ( mielellään käyttämätön ;) ) on niin kätevä ja hauska tapa pestä perunat, että sen puolesta noita olisi kiva tehdä, vaikka kuinka paljon. Minuutissa pesee ämpärillisen, että heilahtaa. Toki peseminen käsin on myös vallan helppoa, mutta joskus on vaan kiva äijäillä koneiden kanssa. 😉  

Huom.! Jos sinulla ei ole hyviä vikavirtasuojia, niin suosittelen käyttämään akkuporakonetta, ihan varmuuden vuoksi, kun tuo sähkö ja vesi ei ole niitä kaikkein parhaimpia yhdistelmiä, etenkään suojaamattomina

Kiehautan perunat suolavedessä max 5 min. Yleensä ihan pari minuuttia on hyvä aika. Tarkoitushan ei ole keittää niitä kypsiksi, ainoastaan hiukan esikypsentää niitä. Suolaa laitan n. 1-2 tl / 5 litraa vettä. Suolan idea on estää veden imeytyminen perunoihin, ne ei siis mausta perunoita.

 

 

 

Tuon jälkeen jäähdytän perunat mahdollisimman tehokkaasti. Kaadan keitinveden pois ja lasken päälle jääkylmää vettä. Toinen tapa olisi käyttää jääkuutioita, mutta minusta tuo kylmä vesi on kätevämpi ja toimii hyvin.

Siiten vain kuivaan jäähtyneet perunat, laitan ne vakuumipussiin parin tillinoksan kera, vakumoin ja pakastan.

 

 

Mikäli sinulla ei ole vakuumikonetta, niin ilmat saat pois pussista melko tarkkaan, myös niin, että upotat pussin veteen mahdollisimman suuta myöden ja suljet pussin. Veden paine painaa yllättävän hyvin ilmat pois pussista.

Valmistus onkin sitten helppoa. Siihen on kaksi tapaa, joista molemmat toimivat ( testasin myös tuon jälkimmäisen viime vuonna ja hyvin toimi).

Joko:

 1. Nostan pussin sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin.
 2. Keitän ihan normaalisti eli kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitän kypsiksi.

tai:

Pussin voi myös nostaa suoraan pakastimesta kiehuvaan veteen ja kiehauttaa kypsiksi.

Tiedän, että tämä ”uudet perunat joulupöydässä” on monille perinne ja itsekin tykkään, mutta monille peruna myös muissa muodoissa kuuluu jouluun. Joten jokainen omalla tavallaan ja niin on hyvä.

PIENI, MUTTA OLEELLINEN ASIA KLIPSIEN KÄYTÖSSÄ

En muista, olenko muistanut kertoa aiemmin tätä pientä, mutta käytön onnistumisen kannalta tärkeää asiaa taimiklipsien käytöstä. Klipsithän ovat apukeino,joilla ammattipuutarhurit ”sitovat” ( enää ei lankoja kiepsuteta) niin kurkku, kuin tomaattikasvustot tukilankoihin kätevästi kiinni.

Eli tukilanka laitetaan tuon klipsin ”saranapuolella” olevaan koloon ja sitten napsautetaan klipsi varren ympäri. Näin klipsi pysyy paikallaan ja kiinni langassa ilman mitään temppuja. Ja sitten kun puretaan syksyllä, niin klipsi vain kunnolla auki ja se vapautuu irti. Pesu kuumassa vedessä tukilangan kera ja ensi vuonna taas käyttöön. Nämä kestävät vuosia.

 

 

Näitä klipsejä saat

5 €  / 20 kpl TÄÄLTÄ

19,95 € / 100 kpl -> TÄÄLTÄ

ja alaslasku / tukinaruja 1,90 € / kpl ->  TÄÄLTÄ  tai 10 kpl / 15 €  TÄÄLTÄ

Sekä toivottu ja suosittu yhdistelmä pakkaus, jossa on 10 kpl tukinaruja + 100 kpl klipsejä yht: 34,95 € ( ovh 44,00) -> TÄÄLTÄ

Alla myös pieni video aiheesta. 

SKEIPEISTÄ HERKKUA AULIN TAPAAN -> OHJEET PESTOON JA MAKUÖLJYYN

Viime vuonna sain Aulilta ihan mahdottoman hyvän pesto- ja makuöljyohjeen skeippien hyödyntämiseen.  Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, on nimittäin hyvää!

PESTOA VALKOSIPULIN KUKKAVARSISTA

n. 30 kukkavartta

reilu 1/2 dl kuorittuja manteleita
reilu 1/2 dl cashewpähkinöitä
reilu 1dl parmesan raastetta
1/2-1 dl hyvää oliiviöljyä
vähän sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria

Valkosipulin varret pilkotaan parin sentin pätkiksi. Kaikki aineet tehosekoittimeen ja hienoksi. Öljyä kannattaa lisätä vähitellen, jotta saa haluamansa koostumuksen. Minä jätän melko paksuksi, koska syön pestoa leivän päällä levitteenä. Kannattaa myös ainakin osa pakastaa talven varalle! Sitruunamehua, suolaa ja pippuria myös vähitellen maun mukaan.

MAKUÖLJY

Laitan pulloon ensin muutaman valkosipulin kukkavarren, timjamin oksan ja rosepippureita. Sitten täytän pullon hyvällä oliiviöljyllä ja korkki kiinni. Annan maustua huoneenlämmössä aurinkoisella paikalla viikon pari ja sitten käyttöön.

KUVASTO KAVERILLE ? – ILMAN MUUTA ONNISTUU, MUTTA MIELUUMMIN NIIN, ETTÄ…

Syyskuvaston suhteen tuli parikin kysymystä, että voiko tilata kaverille myös? Toki voi, mutta mieluiten niin, että lähettää tämän linkin kaverille / kavereille ja he voivat sitten itse tilata, jos haluaa.

On reilumpaa ja selvempää eli TÄÄLTÄ

Tuon linkin kun annat ja vinkkaat, että kun käy tilaamassa tuon ensiviikon aikana, niin saa kuvaston ensimmäisten joukossa suoraan kotiin. 😊

Toki myös itsellesi, jos et ole vielä ennättänyt sitä tehdä. 😉

 

 

Vaan nyt minä lähden tuonne kastelupuuhiin, kun tuo päivä näyttää lämpenevän lämpenemistään, niin ainakin tuota  ”baby” osastoa pitänee käydä tarkkailemassa useamman kerran päivässä. Tosin niiden kanssa on niin mukava puuhastella, että käyn niitä hoitamassa vaikkei tarvitsikaan.

Puhumattakaan tämän meidän uuden perheenjäsenemme kanssa, josta jo viime viikolla hiukan vihjailinkin. Tämä ihana ”Mortti” nallekarhu kotiutui viime viikonloppuna ja on kyllä sulattanut kaikkien sydämet, eikä ihme. vai mitä. 😍  

*******************************

Koiraystäviemme elämänohjeet meille:

 

 • Käytä hyväksesi jokainen ilonhetki.
 • Hurmioidu raikkaan ilman ja tuulen hyväilystä kasvoillasi.
 • Rakkaimpiesi tullessa kotiin riennä tervehtimään heitä.
 • Ole tottelevainen silloin kun se on etujesi mukaista.
 • Ota nokoset ja venyttele ennen kuin nouset.
 • Juokse, telmi ja leiki päivittäin.
 • Syö halukkaasti ja innostuneesti.
 • Ole uskollinen.
 • Älä milloinkaan teeskentele olevasi joku muu kuin olet.
 • Jos haluamasi on kätkössä, kaiva kunnes löydät sen.
 • Älä pure, jos murina ajaa saman asian.
 • Kun olet onnellinen, tanssi ympäri ja heiluta koko kehoasi.
 • Älä juutu syyllisyyteen ja mökötykseen, vaikka sinua arvosteltaisiin kuinka. Juokse heti takaisin ja solmi uudestaan ystävyyden siteet.

   

Veronica Hay

*******************************

Leppoisan lämmintä loppuviikkoa sinulle hyvä ystäväni.

Toivotteleepi, mustikanmakuista viikonloppua suunnitteleva

Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha