Päivät lämpiminä, mutta yöt kylmiä, Lampaanvilla ja peurat, Latvontaa ja nuppujen poistoa, ym. 13.5.2022

Päivät lämpiminä, mutta yöt kylmiä, Lampaanvilla ja peurat, Latvontaa ja nuppujen poistoa, ym. 13.5.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Päivät lämpimiä, mutta yöt vielä kylmiä – ei hätäillä
  • Lampaanvilla ja peurat – toimii ja ei toimi…
  • Latvontaa ja nuppujen poistoa – ei raaskisi, mutta kannattaa tehdä
  • Pistokkaista helposti uusia taimia – onnistumisen niksit
  • Ilmat lämpenivät ja kirvat heräsivät – ei maailmanloppu, ensiapua ja kätevä konsti torjuntaan
  • Esikasvatettujen taimien viimeinen viikko, tilata voit vielä ensi viikon perjantaihin asti.
  • Myös synttäritarjous Ruusut

Raikkaan keväisiä terveisiä täältä Puutarhalta

Kyllä tekikin luonnolle hyvää tuo eilinen sade. Ilma raikastui ja nyt kun aurinko vielä alkaa kunnolla lämmittämään, niin kyllä luonto kohta ”räjähtää”  kasvuun. Ensimmäiset hiirenkorvat ovat jo näkyvissä ja selvästi tuo koivikkometsän harmaa väri muuttuu kuin silmissä vihreän ihanaan sävyyn.

Eilen illalla sateen jälkeen oli kyllä niin upeat sateenkaaret  peltojen yllä, että harvoin näkee.

HALLAA JOPA PAKKASIA – EI RISKEERATA SUOTTA

Sääennusteet näyttävät lupaavan seuraaville öille hallaa ja jopa yöpakkasia ihan koko maahan. Korkeintaan päivisin saa kesäkukat hiukan ulkoilla, mutta yöksi sisään ja kasvihuoneeseen vielä. Tällaiset yöpakkaset ovat aika normaalia vielä toukokuun ajan ja usein hallaa on vielä kesäkuussakin. Kyllähän me sinun kanssasi nämä ”kevään metkut” tiedetään ja osataan olla olematta suotta turhan hätäisiä. Kuitenkin, jos satut näkemään vielä vähän ”aloittelijalla” kesäkukkia tms. hallanarkoja kasveja jäämässä yöksi ulos, niin kannattaa vinkata asiasta. Mikään, kun ei harmita niin paljon kuin turhaan paleltuneet kasvit.

Vaikka jotkut aina vitsailevatkin, että keväiset yöhallat ovat puutarhurin lottovoitto , kun saa sitten myydä kahdet taimet keväällä. No voin sanoa, että ainakin itselläni harmitus on todella suurta, jos niin käy. Kun näitä taimia on itse kasvattanut koko kevään, monta kuukautta, yötä myöden lämmityksiä vahtien ja niiden kasvulle kaiken antaneena, niin jokainen turhaan kuollut / paleltunut taimi riipaisee kyllä aina puutarhurin sielusta paloja pois. Tätäkin petunia kaunotarta kävin viime yönä vielä otsalampun valossa katsomassa, että kaikki on hyvin. Lämmitys toimii ja multa on sopivan kosteaa. Kaikki oli hyvin, niin oli itsenikin hyvä mennä hyvillä mielin nukkumaan. 

Kevään yksi odotetuimpia asioita - Saarni kukkii

Yksi oman pihani odotetummista asioista minulle on tämä hetki, kun saarni kukkii. Tuo n. 200-vuotias ja pappani äidin aikoinaan pikkutyttönä istuttama saarnipuu on minulle paitsi upea puu, niin myös sellainen jatkuvuuden ja vakauden symboli. Tuon jykevän ja upean puun jälkeläisiä, kun on myös paitsi omassa pihassani, niin monen muunkin sukulaisen ja tuttavan pihoissa kasvamassa. Näin se perintö tuossakin asiassa vaaliintuu kuin itsestään. Tämän saarnin kukinnon, vaikkei se ole mitenkään näyttävä on osoitus jatkuvuudesta ja siitä, että myös vaatimattomalle vaikuttava asia voi olla elämää suurempi ja tärkeämpi asia. Vähän kuin meissä ihmisissäkin ja teoissa, että joskus ne maan hiljaiset ovatkin niitä elämää suurempia ja tärkeitä, mutta niitä ei tahdo aina huomata. Siksi on hyvä aina hetkeksi pysähtyä katselemaan ja kuuntelemaan, niin ihmisiä kuin kasvejakin, eikö vain.

LAMPAAN VILLA JA PEURAT – TOIMII JA EI TOIMI

Viime viikolla utelin, että olisiko kokemuksia lampaan villan tehosta pitää peurat ja kauriit pois pihoista, kun se tuntuu tehoavan hirviin. Kiitos kaikista kommenteista ja kokemuksista.  Melko tasan mielipiteet ja kokemukset jakautuivat. Puolet olivat sitä mieltä, että toimii ja puolet ettei toimi. Siitä oltiin kaikki samaa mieltä, että  Trico toimii, mutta villasta kokemukset jakautuivat.  No jatketaan testejä ja kokeillaan, jos vaikka löytyisi jokin keino millä sen saisi toimimaan. Olisihan se hyvä, kun kuulemani mukaan lampaanvillaa menee paljon hukkaan nykyisin. Saataisiin villa hyötykäyttöön.

LATVONTAA JA NUPPUJEN POISTOA

Kävin viikolla Kouvolan kirjastossa ”luennoimassa” eli viettämässä mukavaa iltaa puutarhaharrastajien kanssa ja puhuttiin kevään kylvö, koulinta ja muistakin mukavista kasvatusasioista. Oli puhetta myös siitä, että nyt on vielä hyvää aikaa latvoa ja poistella nuppuja / kukintoja taimista. Se kun edistää kasvien haaroutumista ihan valtavasti ja se kaikki ”sataa laariin” sitten kun varsinainen kasvukausi kuukauden päästä ulkona alkaa. Eihän nuppuja meinaisi millään raaskia poistaa, mutta kyllä se on ehdottomasti sen ”tuskan” arvoista. Samoin latvonta.

Eli itse otan vielä tässä vaiheessa vähintään avautuvat kukat pois ja nuput myös. Sitten kuun lopussa otan enää avautuneet kukat pois ja nuput saa sitten jo tulla kukkaan. Samoin teen myös esim. chileille ja paprikoille.

LATVOTAAN OIKEIN

Usein kysytään, että mistä kohtaa ja milloin sitten voi latvoa minkäkin. No tähän on oikeastaan aika helppo vastata eli kun katsotaan, että jäljelle jää riittävästi vartta ja lehtihankoja, joista uusia versoja pääsee tulemaan. Jos et ole varma, niin jätetään ennemmin pidempi kuin liian lyhyt verso.

Toki joitain selviäkin ohjeita itselleni olen tehnyt eli vaikkapa normaalin verenpisaran latvon niin, että jätän 3-4 lehtiparia jäljelle. Minusta silloin haarautuminen on lopputuloksen kannalta parasta ja yksi latvonta riittää.  Kun sitten taas lilliputeista ei tarvitse latvoa välttämättä ollenkaan tai ihan vain latvan voi nipistää pois. Ne kun ovat luonnostaan kovia haarautumaan ilmankin.

 

Ahkeraliisoja ja Aurinkoliisoja en myöskään latvo, poistan vain nuppuja / kukkia.

Kun sitten taas esim. miljoonakelloja, petunioita, lumihiutaleita, rautayrttejä latvon jopa pitkin kesää. Se on kätevä ja helppo tapa pitää kasvu tiiviinä, uusiutuvana ja kukinta runsaana.  

LATVOISTA UUSIA TAIMIA

 Latvotuista latvoista kannattaa ehdottomasti juurruttaa sitten uusia taimia. Se on helppoa nyt, kun valoa riittää ja hormonitoiminta kasveilla on sellainen, että juurtuvat melkein kuin itsestään. Itse tykkään ”tökkiä” ne kasvatusnappeihin. Niissä ne juurtuvat helposti ja jatkoistutuskin on helppoa.

Vinkki: monet pistokkaat tekevät juuret lehtihankoihin eli työnnä pistokas niin syvälle multaan, että lehtihanka on varmasti kosketuksissa mullan kanssa.

ILMAT LÄMPENIVÄT – KIRVAT LIIKAHTIVAT -KÄTEVÄ NIKSI TORJUNTAAN

Useasta suunnasta olen tällä viikolla kuullut, että nyt on kirvat sitten heränneet luonnossa ja lähteneet liikkeelle. Jossain päin Suomea kuulemma oike
in ”sankoin joukoin”.  No tämähän on sitä ihan normaalia elämää ja kyllähän niiden kanssa pärjää, loppujen lopuksi aika helpostikin. Ja kestäähän luonnon kasvitkin niitä, että jos niitä nyt ilmaantuu, niin ei se maailman loppu ole. Toki se usein säikäyttää, kun niitä on paljon, mutta ei tosiaan mitään kasvihävityksiä tarvitse alkaa tekemään.  

Helpoin ja tehokkain tapa "paljastaa" ja seurata kirvojen tai muidenkin lentävien mahdollisia ilmestymisiä on käyttää näitä Kelta-ansoja. Yksi liuska toimii koko kesän ja paitsi, että se paljastaa nuo, niin se myös nappaa ne. 

Ensiapuna voit suihkuttaa kasvit ihan puhtaalla ja viileällä vedellä. Se tiputtaa jo valtaosan kirvoista pois. Ja voi olla, että kun sen tekee muutaman päivän välein, niin muuta ei tarvitsekaan tehdä.

Helpoin ja varmin tapa sitten on ottaa pyretriiniä sisältävä tuhohyönteisten torjunta-aineet käyttöön ja suihkuttaa niillä. Näitä on nyt myös sellaisia, jotka tehoavat hyvin, mutta on sallittuja jopa luomuviljelyyn ( sisältää luonnon pyretreeniä) ja varoaika on lyhimmillään vain 1 vrk. Yksi sellainen on esim. TÄMÄ

Vinkki: paras teho ja turvallisin tapa käyttää torjunta-ainetta on sellainen, että laitat kasvin muovikassiin, suihkutat torjunta-ainetta kassin reunoille, suljet kassin kiinni ja annat olla 1 vrk. On sellainen ”kaasukammio” kirvoille ( ja muillekin ”öttiäisille”, että kaikki kuukahtaa, mutta ympäristössä olevat hyvikset ei. Tarvittaessa käsittelyn, kun uusii muutaman päivän jälkeen, niin sitten kuolee loputkin.

Eli loppujen lopuksi kirvat, vaikka ne inhottavia ja kovan invaasion sattuessa myös haitallisia kasveille onkin niiden kanssa pärjää tarkkailemalla ja toimimalla ajoissa. Ja kun mennään kunnolla kesään, niin sitten ne ongelmat häviävätkin.  

 Hyvä on muistaa, että hyvin voiva kasvi pärjää luonnostaan parhaiten niin kasvituholaisia kuin tautejakin vastaan. Pidetään siis hyvä huoli kasveistamme, niin ne kiittävät meitä monin eri tavoin. 😊

VIELÄKÖ EHTII ESIKASVATTAA ? – EHTII – ENSIVIIKKO ESIKASVATETTUJEN VIIMEINEN VIIKKO.

Tosiaan vallan mainiosti ehtii vielä kasvattaa kukat näistä esikasvatetuista taimista, mutta ensiviikon jälkeen istuttelen sitten jo itse loput taimet ja niiden myynti loppuu tältä keväältä.

 Eli jos vielä haluat näitä esikasvatettuja taimia itsellesi, niin ensiviikon perjantaihin ( 20.5) asti on aikaa tilata näitä. Sitten aloitan niiden istutukset ja ne poistuvat sitä mukaan valikoimasta.

Synttäritarjouskin on voimassa siihen asti ( jos vaan taimia riittää) 😉 Ja sehän löytyi TÄÄLTÄ 

Kaikki esikasvatettavat  kukat ( valikoimaa on vielä hyvin) löydät siis TÄÄLTÄ

 

Ja synttäritarjous Ruusut löydät TÄÄLTÄ

Näiden istuttamisella nyt ei ole vielä kiire, mutta tulee siinä samalla, jos löytyy kivoja. Hinnat ovat ainakin kohdillaan nyt. 😉

 

 

 

MIKSI VÄLILLÄ LOPPUNUT, MUTTA SITTEN TAAS ONKIN VALIKOIMASSA?

Tätä aina välillä kysytään, että miksi joku kasvi voi olla verkkokaupassa loppu ja kohta se taas onkin saatavilla? No syy on hyvin yksinkertainen eli etenkin näin kevään loppupuolella haluan toimittaa varatut taimet ja tuotteet varmasti ja siksi jätän aina varoiksi pienen lajitteluvaran. Ja kun varatut kasvit on sitten saatu toimitettua, niin näen, onko niitä vielä jäljellä ja jos on , niin ne tulevat sitten takaisin myyntiin. Ei siis sen kummempaa syytä.  Jos siis jokin mitä olisit halunnut, on ollut loppuunmyyty, niin kannattaa piipahtaa katsomassa, sitä voikin olla nyt saatavilla. 😊

Ja myös tarvikkeet eli silloin kun niitä on minulla heti lähettää, niin ne ovat myynnissä ja kun vasta tulossa, niin ”loppuunmyyty” merkillä. Tiedät sitten, että saat heti, etkä joskus myöhemmin. Reilua eikö?

Niin kuin vaikka nämä karkottimet, nyt kun niitä on minulla täällä, niin ne ovat myynnissä. Jos olisi vasta joskus tulossa, niin sitten ”loppuunmyytyinä”.

Karkottimet löydät TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä kiiruhdan taas takaisin tuonne kasvihuoneelle. Siellä kun näin auringon paisteessa pitää olla huolehtimassa, ettei vaan kukaan kärsi janosta tai nälästä. Ja onhan se niin ihana paikka, vaikkei siellä olisi mitään tekemistä, saa nauttia vain kasvun ihmeestä. 😊

*******************************

Työskentele niin kuin eläisit ikuisesti,

mutta rakasta niin kuin kuolisit huomenna. 

Seneca

*******************************

Vihertyvää viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha