Uskollinen pökkis ja kasvupyrähdyksiä, Multapussi webinaari, Sipulit nousevat ja ilahduttavat, ym. 6.5.2022

Uskollinen pökkis ja kasvupyrähdyksiä, Multapussi webinaari, Sipulit nousevat ja ilahduttavat, ym. 6.5.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Uskollinen pökkis ja kasvupyrähdyksiä
  • Multapussi webinaari tallenne katsottavissa
  • Sipulikukat nousevat ja ilahduttavat pienellä vaivalla vuosia
  • Karkottimet tulivat -toimitukset heti alkuviikosta alkaen
  • Myyrätuhojen korjaaminen – lyhyt kertaus ja pari vinkkiä
  • Vielä muutama kevätleikkaus-vinkki
  • Siemenperunat valoon
  • Haravoida vai ei ? Törmäsin melkoiseen ”keskusteluun”. Siitä syntyi pohdintoja ja muisto mahtavasta dokumentista.
  • Synttäritarjoukset jatkuvat, mutta hupenee. Nappaa omasi.
  • Kysymys. Mielenkiintoinen artikkeli synnytti ajatuksen. Olisiko sinulla kokemusta?

Lämpöisen leppoisia terveisiä täältä Puutarhalta

Ai että, miten hyvälle tuntuikaan leppoisan lämmin henkäys kasvoilla, kun aamulla lähdin pirtiltä kävelemään tänne puutarhalle päin.  Etenkin eiliseen aamuun verrattuna. Eilen aamulla huomasin ”lauleskelevani” mielessäni vanhaa ( en nyt muista kenen) kappaletta. Se meni jotenkin niin, että ” Keltainen toukokuu mikset sä jo tuu, turhaan oon odottanut tuulta lempeää…” Mutta niin se vain toive toteutui ja toi odotetut matkalaiset – haarapääsky- pariskunnan - tullessaan.

Kasvihuoneella alkavat kesäkukkataimetkin olemaan niin malttamattomia, että osa meinaa kukkia ihan valtoimenaan, kun odottavat jo niin pääsyä uusiin koteihin.

USKOLLINEN PÖKKÖVEHKA – AINAKIN TOINEN ON KASVANUT VUODENMITTAAN

Olin taas ( niin kuin joka vuosi näköjään) hiukan huolissani tuosta pökkövehka-aarteestani, että nouseeko se vai ei, kun se oli niin ”kuolleen” näköinen taas. Vaan niin se sieltä taas työnsi itsensä eloon. Uteliaisuuttani selasin kuvia tarkistaakseni, että kuinka pitkällä se oli viime vuonna tähän aikaan. Ja käytännössä samassa rytmissä oltiin, ehkä nyt ollaan viikko myöhäisemmässä. Mutta tämä ”puolivirallinen kasvuntarkkailija” Willow on sen sijaan kasvanut vuodessa aika lailla. Voi että se olikin vuosi sitten niin pieni ja ihana, nyt on iso ja rakas.  

MULTAPUSSI WEBINAARI TALLENNE

Leenan viikolla pitämä multapussi webinaari oli taas kerran taattua tietoa ja faktaa. Ja niin kuin lupasin, niin laitan tuon tallenteen kotisivuilleni.  Voit katsoa sen sieltä niin monta kertaa kuin haluat. Itse webinaari kesti parisen tuntia ja välillä pureuduttiin hyvinkin syviin aiheisiin, joten jos et jaksa kerrasta kokonaan katsoa, niin katselet osissa.

Vinkki – kohdat, jotka kannattaa ainakin katsoa

Ja pikku vinkkinä, että jos sinua ei ihan niin hirveästi kiinnosta syventyä kasvualustojen syvimpiin syövereihin heti, niin hyvät vinkit tuoteselosteiden tulkintaan ja oikean mullan / kasvualustan hankkimiseen kannattaa kuunnella alusta n. kohdasta 1:23 ( minuutti ja 23 sekuntia) ja siitä eteenpäin. Tallenteen kohdassa 1:29:00  ( tunti ja 29 minuuttia) löytyy mm-.mielenkiintoisia pohdintoja luonnonmukaisesta mullasta ja sen määritelmästä.. Ja aika jännä huomata, että kaikki ei niissä olekaan ihan niin kuin on ehkä luultu tai annettu ymmärtää…

Multapussi Webinaari tallenteeseen pääset siis suoraan TÄSTÄ

SIPULIKUKAT NOUSEVAT HITAASTI MUTTA VARMASTI – ANNETAAN NIILLEKIN HYVÄT EVÄÄT AJOISSA

Täällä meillä ainakin kylmät yöt on tehneet sen, että sipulikukat kyllä nousee, mutta hyvin hidasta ja varovaista on niiden kasvu. Niillähän on toki kaikki se kasvuun ja kukintaan tarvittava voima sipulissa, mutta jo kasvun ja kukinnan aikana sekä eritoten sen jälkeen ne tarvitsevat myös hyvää evästä eli lannoitusta. Näin ne saavat itsensä uudistettua kesän aikana ja tankattua sipulinsa täyteen voimaan ja sitten taas kukkia komeasti ensi keväänä. Eli sipulikukille voit antaa jo nyt lannoitetta, mutta kukinnan jälkeen sitten viimeistään. Niille on olemassa ihan omaakin lannoitetta, mutta kyllä ihan yleislannoite auttaa niitä myös paljon.

Komean ja jokavuotisen kukkasipulien loiston ”salaisuus”.

Tuosta tuli mieleeni, että on muuten jännä  asia ja ”oppi” ,kun vielä tänä päivänä kuulee annettavan neuvoja, että kun sipulikukat on kukkineet, niin ne nostetaan ylös, viedään kuivumaan ja istutetaan syksyllä uudestaan maahan. Tuohan on vähän, kun sanoisi maratonin juosseelle, että ”olepa nyt ilman juomaa ja vettä, kohta saat juosta uuden maratonin”.  Eli kyllä sipuli kuluttaa itsensä kukkiessaan hyvin loppuun ja siksi on ensiarvoisen tärkeää paitsi antaa niille lannoitetta ja vettä, niin myös kasvurauha kesäksi. Sitten, kun ne ovat menneet omia-aikojaan lepoon, niin ne voidaan nostaa ja istuttaa syksyllä. Itse en oikeastaan tee sitä koskaan, ne saavat kasvaa siinä missä kasvavat koko ikänsä.  

Jos mietitään komeasti kukkivan ja pitkäikäisen kukkasipulien salaisuutta, niin se on oikeastaan hyvin helppo ja yksinkertainen.

Näin minä sen teen:

  • Keväällä annan lannoitetta ja kastelen tarvittaessa
  • Kukinnan jälkeen poistan tulppaaneilta, narsisseilta, laukoilta siemenkodat pois. Muilta ei tarvitse.
  • Lehdet saa olla kiinni niin kauan, kunnes ne nahistuvat omia-aikojaan. Tämä on itseasiassa hyvin tärkeää, koska lehtien avulla sipuli saa itseensä tankattua auringonvalon avulla sitä ”kasvuvoimaa” seuraavalle keväälle ja talveksi.
  • Jos tarvitsee muuttaa sipuleita uuteen paikkaan, niin teen sen sitten syksyllä, kun muutenkin istutan kukkasipuleita. Maassa ne säilyvät kuitenkin parhaiten.
  • Ja syksyllä muuten kannattaa aina istuttaa hyvälaatuisia kukkasipuleita, niistä on vuosiksi iloa. Nahistuneita / kuivia ei kannata ostaa.
  • Siinäpä se, ei juuri helpompaa ja kiitollisempaa väriloistoa saakkaan kun kukkasipuleilla. 😊

Niin ja se myyräkarkotin, se kannattaa olla sitten paikallaan ihan läpi vuoden, ihan vaan varoiksi… 😉

KARKOTTIMET SAAPUIVAT TÄNÄÄN – ENSIVIIKOLLA ALKAA TOIMITUKSET

Viime viikolla olikin puhetta noista aurinkokennotoimisista ja testatuista karkottimista sekä uudesta muurahaiskarkottimesta, jota onnistuin kuin onnistuinkin saamaan nyt tälle keväälle. Kiitos valmistaja kaverini. 😊

Nuo karkottimet, tuli siis ”uunituoreina” tänään ja saan ne matkaan ( niin kuin toki nuo käärme- ja myyräkarkottimetkin) heti alkuviikosta.

Eikö muuten ole loppujen lopuksi hieno asia, että nuo karkottimet ovat kehittyneet noin hyviksi ja toimiviksi, ettei tarvitse enää lossien ja rautalapioiden kanssa pelata ja hermoilla. Myrkyistä, mädistä silakoista tai muista ”koticoctaileista” puhumattakaan.😣 Eihän ne kuulu enää tämän päivän puutarhanhoitoon. Tuleehan meidän ajatella myös, mitä tuonne maaperään laitetaan ja kuinka se kiertää siellä tai sieltä pahimmillaan meihin itseemme.

Tässä siis nämä , jos tarvetta niin pistän tulemaan.

Täältä löydät kaikki karkottimet.

NURMIKON KUNNOSTAMINEN MYYRIEN JÄLJILTÄ

Myyrä- / talvituhoista kärsineen nurmikon korjauksesta olikin puhetta viimeviikolla. Iloinen yllätys oli se, että Iiriksen kertoman idean kukkasiemenien kylvämisestä tuhokohtiin, oli tehnyt jo muutkin. Loistavaa!  

Lyhyt kertaus siis:

  • haravalla tasaus ja tallomalla tiiviiksi, myös kolot.
  • lisämultaa tarvittaessa
  • paikkokylvö mahdollisimman pian

Ja pari vinkkiä:

Vinkki 1: Harson laittaminen kylvöksen päälle muutamaksi viikoksi nopeuttaa itämistä usein niin paljon, että korjattua paikkaa tuskin enää huomaa kesäkuussa.

Vinkki 2: Koska ”onnettomuus voi myös olla tilaisuus”  niin mitäs jos korjaisitkin nuo kohdat kukkaniittysiemenillä. Näin jo Iiris ja muutama muukin teki viime vuonna ja tuli aika hienoja ”paikkauksia”. Minusta jopa paljon parempia kuin ennen. 😉

LEIKKAUKSISTA VIELÄ MUUTAMA

On taidettu suunnitella ja tehdä näitä kevätleikkauksia jo muutamakin viikko, mutta jokunen on vielä jäljellä, eli:

”Vuotavien” puiden ( esim. kirsikka ja luumu) leikkaukset tehtiin siis vasta kesällä tai syksyllä, ei nyt keväällä.

Laikkuköynnöksen leikkuussa pitää olla ja hiljalleen varovainen ja katsoa, että joko siinä mahla virtaa. Jos virtaa, niin sitten ei leikata. 

Vadelmista on hyvä leikata viimevuonna marjoneet oksat pois. Yleensä jätän  10-15 tervettä ja hyvää versoa rivimetrille. Leikkauksissa voi olla myös lajikekohtaisia hienouksia.  Esim. ”Maurin makea” leikataan tuon perusohjeen lisäksi niin, että viimevuoden versot typistetään n. rinnankorkeudelta. Näin se tuottaa paljon paremmin satoa, kun jos niitä ei typistä.

MAAHAN ISTUTETTAVAT PERUNAT VALOON

Jos olit aikeissa istuttaa perunaa myös maahan / lavaan tms. niin hiljalleen olisi hyvä ottaa siemenperunat valoon ja herätellä niihin ituja. Lähtevät sitten paremmin kasvuun istutuksen jälkeen. Palaan  perunapenkin teko aiheeseen, vaikka muutaman viikon päästä, kun alkaa olla sen aika. Tätä kun on toivottu, niin toki siitä kerron. 😊

Viikon ”harsovinkki”

Eli mansikkapenkkien päälle on hyvä heittää harsoa nyt. Harso lämmittää maata ja aikaistuttaa satoa ( sekä estää hallavioituksia ensimmäisille kukille). Myös kaksinkerroin voi olla hyvä idea laittaa, jos on oikein kylmiä öitä luvassa.

Amppelimansikat on toki siinä mielessä helppoja, että ne voi vain nostaa sisälle kylminä öinä.

Näillä Amppelimansikka Rian satotaimilla saat mansikat jo tälle kesälle. Ja nämä voit istuttaa toki maahankin, talvehtivat erinomaisesti. Nämä kun on jo yhden talven opetelleet talvea  Kajaanin avomaalla, niin ei kovistakaan talvista jatkossakaan hätkähdä. 🍓🍓🍓

 

Amppelimansikka Rian satotaimia saat ( 3 kpl astiataimia / 9,95 € ) suoraan TÄÄLTÄ.

HARAVOIDA VAI EI ? – VOI EI !

Oikein tyrmistyin, kun minulle vinkattiin yhdestä sosiaalisen median keskustelusta, jossa aiheena oli nurmikon haravointi. Siellähän melkein ”puukot ja puntarit” lenteli, kun toiset puolustivat haravointia ja toiset taas, ettei missään tapauksessa saa haravoida. En olisi ihan äkkiä uskonut näkeväni sellaista  ”sanailua” meidän puutarhaharrastajien kesken, jollen olisi omin silmin nähnyt. No ehkä ja toivottavasti se keskustelu on siellä laantunut asiallisemmalle tasolle nyt. En ole käynyt katsomassa, tuli vain paha mieli.

Minun kantaani siinä samalla kysyttiin ja se on sama kuin se on ollut pitkään eli jos tykkää haravoida niin ihan hyvin voi haravoida. Oli syy, että se on hauskaa, saa kuntoa, raitista ilmaa, katetta kasvimaalle / kompostiin, on kivempi katsella, kun on siistiä, jne. niin minusta ne kaikki on hyviä syitä haravoida.  Jos taas tykkää, että antaa luonnon hoitaa se ja samalla ruokkia maata ja sen rakennetta, niin ei siitäkään tarvitse huonoa omaatuntoa kantaa, päinvastoin. Itse olen tuossa asiassa sellainen ”sekakäyttäjä” eli saatan haravoida tai sitten en. Nykyään enempi etten. Mutta niin kuin sanoin hänelle, joka tuon linkkivinkin antoi, että kyllä onneksi nykyisin suuntaus on se, että ihan oikeasti pihoilla ja puutarhoissa osataan ottaa rennommin ja nautinnon kautta kuin,että sitä tehdään muiden takia ja stressi päällä tekemättömistä töistä. Monimuotoisuus ja lajien kirjo on tätä päivää. Ei jokainen rikkaruoho ole enää vihollinen mikä pitää kitkeä pois, se voi ihan hyvin myös olla osa sitä kohtaa pihaa. Eikä siinäkään ole mitään väärää, jos tykkää pitää puutarhan ja nurmikon TipTop mallisena – pääasia on, että se antaa nautintoa tekijälleen.

Ja niin kun asennoidutaan, niin silloin puutarha ja siellä puuhastelu poistaa stressiä ja antaa nautintoa, eikä toisinpäin. Onneksi se on meidän jokaisen omasta asenteesta kiinni, niin sille on helppoa tehdä jotain, jos siis on tarvetta. 😉

Tunti, josta jokainen minuutti on sen arvoinen

Ihan niin kuin tuossa iki-ihanassa ja koskettavassakin ”Eedenistä Pohjoiseen Virpi Suutarin ohjaamassa romanttisessa dokumentissa. Joka on aina yhtä ihastuttavaa ja vapauttavaa katsottavaa. Suosittelen lämpimästi katsomaan. Voi pelastaa, vaikka koko kesän stressiltä. 😊

Tuo ohjelma muuten löytyy kätevästi tuolta areenasta -> TÄÄLTÄ

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIVAT VANAMOT

Vanamo 3.5. - 6.6.

Pieni ja herkkä vanamo elää huomaamattomana ja vaatimattomana omaa salaista elämäänsä syrjässä valtateistä ja kiireestä. Kiireisiltä pintaliitäjiltä vanamo jää kokonaan huomaamatta, mutta rauhallinen kulkija ja asioihin paneutuva osaa katsoa sinne missä hiljaiset aarteet ovat. Vanamon kauneus ja herkkyys löytää yleensä ymmärtäjänsä ja ihailijansa. Nykymaailmassa vanamon ominaisuudet eivät ole arvostuksen huipulla, joten syrjäytymisen ja erakoitumisen vaara vaanii. Riuhtaisu mukaan elämän hälyyn silloin tällöin tekisi hyvää, harjoitusmielessä. Vaikka vanamo vaikuttaa lähes avuttomalta, hän uurastaa sitkeästi ja etenee sopivassa ympäristössä ja oikealla alalla lopulta hyvinkin pitkälle. Hiljainen uurastus ei aina saa ansaitsemaansa arvostusta ja huomiota. Vanamo voisi opetella edes vähän itsekehua, vaikka se hänelle onkin vasten mielistä. Hälyä ja tekniikan pauketta vanamo ei kestä, hän nauttii metsän ja luonnon rauhasta, valitsee tarkkaan seuransa ja viihtyy omissa oloissaan. Rakkaudessa ja ihmissuhteissa vanamolla on harvoin ongelmia. Hän välttää konflikteja ja osaa sopeutua, rönsyillä, jopa luikertaa - eikä koskaan jyrää toisia. Vaara onkin, että joku jyrää hänet, tai ainakin yrittää. Tällaisesta tilanteestakin vanamo yleensä selviää, ei taistellen, vaan hiljaa muualle siirtyen. Hän ei tarvitse muita ihmisiä niin kipeästi, että maksaisi suhteesta minkä hinnan tahansa.

SYNTTÄRIT JATKUVAT – AINAKIN VIELÄ HETKEN

Synttäripaketit ja tarjoukset sai niin innostuneen vastaanoton, että alkuperäinen suunnitelmani siitä, että taimia riittäisi parinkin viikon juhlintaan, niin nyt näyttää, että ei ehkä riitä.

Eli jos olet ajatellut tarttua tilaisuuteen, niin suosittelen varaamaan omasi melko pian.

 

Esim. tämä Synttärikukat, johon kokoan kasvihuoneelta erilaisia petunioita, miljoonakelloja ja muita kuvan suosikkikesäkukkia.

Pakkauksessa vähintään 50 tainta ja hinta vain nyt 39,95 € ( ovh 84,60)  ja tämän pakkauksen saat TÄÄLTÄ

Perenna- ja herkkupakkauksen ym. synttäritarjoukset kaikki taas löydät TÄÄLTÄ

Siellä on nyt niitä toivottuja ja odotettuja Ruusutarjouksiakin. 😉

MIELENKIINTOINEN ARTIKKELI LAMPAANVILLAN KÄYTÖSTÄ HIRVIEN TAIMIKKOTUHOJEN TORJUNNASSA – HERÄTTI AJATUKSIA JA KYSYMYKSEN.

Luin viikolla mielenkiintoisen artikkelin, jossa kerrottiin menestyksekkäästä keinosta torjua hirvituhoja taimikoissa lampaanvillan avulla.  Artikkelissa kerrottiin sitä tehdyn tuolla alueella jo vuosia ja hyvällä menestyksellä. Siitä tuli itselleni mieleen, että voisikohan se toimia myös kauriiden ja peurojen poissa pitämiseksi pihoista ja puutarhoista. 🤔 Kun onhan tuo tehokas Trico Gardenkin tehty lampaanrasvasta, niin yhteinen ”nimittäjä” olisi tavallaan valmiina, että ihan hyvinkin voisi tuo villa konsti toimia. Minä kyllä testaisin tuon heti, mutta ongelmana on se, että täällä meillä näitä kauriita ja peuroja on niin harvakseltaan ja ovat niin arkoja, ettei niitä näe kuin pelloilla kaukaa. Olisikohan sinulla kokemusta  lampaanvilla karkottamisesta?  Tai voisikohan sitä jossain testata? Kerro ihmeessä, jos tiedät, koska tuo on monelle iso ongelma.  

Vaan nyt minun tarvitsee lähteä tuonne kasvihuoneelle letkun varteen. Aurinko paistaa sen verran lämpimästi, että jollen kohta mene tuonne, niin kastelumies ei kiitosta saa. 😉sunnuntaina täällä suunnalla moni äiti saa ihanan  yllätyksen, mutta en nyt paljasta tästä ”pikku hankkeesta” vielä enempää, ettei mene hyvä yllätys vaan vahingossa pilalle. 😉

*******************************
Kaikki muuttui sinä päivänä, kun hän
ymmärsi, että on juuri riittävästi
aikaa kaikille tärkeille asioille
hänen elämässään.
 
Brian Andreas
*******************************
Juhlavaa ja aurinkoista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.
Toivotteleepi
Puutarhurisi
Juha