Myyrätuhoja - korjataan ja ehkäistään, Käärmeet liikkeellä - hyödyllisiä, Muurahaiskarkotin on nyt valmis, ym. 29.4.2022

Myyrätuhoja - korjataan ja ehkäistään, Käärmeet liikkeellä - hyödyllisiä, Muurahaiskarkotin on nyt valmis, ym. 29.4.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Myyrätuhoja – korjataan ja ehkäistään
 • Käärmeet liikkeellä – hyödyllisiä – pois omalta tontilta turvallisesti
 • Muurahaiskarkotin on nyt valmis – ei enää myrkkyjä
 • Multapussi webinaari 3.5. klo 18.00 – tallenne tulee myös
 • Ruusujen leikkauksiin – eri ruusujen leikkaustapa erot
 • Liljakukot heräilevät – torjunta helppoa ihan kotikonstein

Reippaan raikkaita terveisiä täältä Puutarhalta

”Kesä keikkuen tulevi”, tuo vanha ja tuttu sanonta tuli kyllä eilen illalla elävästi mieleen. Taivaan täydeltä satoi ”räntärättejä” ja tuuli puhalsi niin, että piti oikein takki vetää päälle ja vetoketju ylös asti kiinni. No, jos nyt totta puhutaan, niin ei tuo nyt niin hirveästi haitannut. Normaalia kevät ilmaahan tämä nyt on, että välillä on keväisempää ja sitten otetaan taas takapakkia räntäsateineen ja kohta mennään taas kesää kohden.

Ja sitä ihanampaa on mennä kasvihuoneelle, lämpöön, valoon ja väriloistoon. Tämä on taas niitä aikoja, kun kasvihuoneilta ei malttaisi edes kunnolla nukkumaan mennä ja aamulla sinne on päästävä ihan ensimmäiseksi fiilistelemään.

Eikä tuolle tulvatilanteellekaan tämä pieni jäähtyminen ja yöpakkaset ole lainkaan huono juttu. Rauhoittuu edes vähän tuo hillitön vedennousu. Lähistön pelto-ojat ovat nyt niin ylhäällä, että enempi näyttävät järviltä kuin pelloilta. No ainakin sadat, jopa tuhannet hanhet, sorsat ja kahlaajat viihtyvät ja saavat levätä ja tankata hyvin, ennen kuin jatkavat matkaa pesimäalueilleen. Kivahan näitä on seurailla ja kuunnella iloista kaakatusta ihan yötä myöten.

Minulla on tässä puutarhalla kaukoputki, millä on mukava seurailla muuttolintujen kirjoa ja touhuja. Tuonkin kuvan otin kaukoputken läpi äsken. Linnut ovat nimittäin noin kolmen-neljänsadan metrin päässä, mutta kaukoputken avulla ovat kuin vieressä. Kiva tarkkailla luontoa, kun ei tarvitse häiritä. 😊

 

 

 

MYYRÄTUHOJA PALJASTUU NYT ENNÄTYSMÄÄRIN – KORJATAAN JA EHKÄISTÄÄN

Valtavan paljon on tullut kuvia myyrien tekemistä tuhoista pihoilla, joita on paljastunut sitä mukaa, kun lumet ovat sulaneet. Tuhot ovat toki harmillisia asioita, mutta vahinko jos on jo käynyt, niin siinä ei kiroilu auta. Korjataan paikat kuntoon ja mietitään, että miten voidaan parhaiten estää vastaavat tapaukset tulevina vuosina, eikö vain?

Korjauksia: Jos myyrät ovat mellastaneet kukkapenkeissä tai muissa istutusalueilla, niin ehdottoman tärkeää olisi käydä tiukkaamassa maat ennen kuin ilmat kunnolla lämpenee ja kasvit alkavat tarvita vettä ja ravintoa. Usein myyrät ovat tehneet paljon koloja juurien ympärille, joita ei edes näy, mutta käytännössä juuret ovat vailla maata ja kuivuvat helposti.  Itse käytän ihan perinteistä ”saappaat jalkaan ja tallomaan” tyyliä. Siinä kyllä huomaa, että onko maa löyhää ja kantapäällä saa hyvin maat tiukkaan juurien ympärille. Lopuksi vielä kastelu ja tarvittaessa uutta maata päälle. Ja seuraavana päivänä vielä uudestaan tarkistus. Tuo vesi tiukkaa vielä hyvin ja kastelee maan. Seuraavana päivänä käyn vielä uudelleen tallomassa paikat, niin varmasti ei jää maahan koloja.

Jos kyse on nurmikosta, niin sitten vain haravalla mullat tasaukseen ja lisämultaa tarvittaessa. Kolot täytetään mullalla ja tiukataan tallomalla ( kantapäällä) tiiviiksi. Ja jos haluat, niin koloon voi laittaa jotain voimakastuoksuista ennen täyttöä. mm. valkosipulinkynsiä murskattuna. Jotkut tipauttavat silakoita ja myös tuo koivutisleen lurauttaminen käytävään on hyväksi havaittu keino pitää myyrät pois ainakin jonkin aikaa.  

Nurmikon uudelleenkylvöä + Iiriksen ihana idea: Sitten vain nurmikon siemeniä päälle. Tai Iiriksen kertoma idea, jota minäkin suosittelen, että laittaakin näihin paikkauskohtiin kukkien siemeniä tai tuota kukkanittymattoa. Tulee vieläkin hienompi kuin ennen. 😊

Ehkäisyä: Itse olen käyttänyt jo toistakymmentä vuotta testattuja myyräkarkoittimia ja hyvin olen saanut pidettyä myyrät pois tontilta, vaikka viereisillä pelloilla niitä on ajoittain todella paljon. Lossien, puhumattakaan myrkkyjen / myrkytysten kanssa en edes viitsi tai haluaisi pelata. Ja toinen asia on, että etenkin kukkapenkkeihin ja istutusalueille istutan aina syksyllä voimakastuoksuisia sipulikukkia.

EI ÄÄNI – VAAN SEN TAAJUUS RATKAISEE

Myyräkarkottimia on monenlaisia ja usein kuulee sanottavan, että ”ei se mitään toiminut, vaikka ääntä tuli kuin”.  Ja näinhän se varmasti on ollutkin, koska karkottimen teho ei perustu vain ääneen vaan sen oikeaan taajuuteen. Miksi sitten äänen taajuus on niin ehdottoman tärkeä asia? No, jos sen verran katsotaan myyrien elintapaa ja luonnetta, niin asia selvinnee helposti. Myyräthän ovat hyvin vahvoja reviirieläimiä ja vahvin myyrä saa pitää aina oman reviirinsä. Nyt tämä myyräkarkoitin markkeeraa siis toista myyrää, joka on tullut valtaamaan alueen tai on siellä jo. Riippuu siis siitä, että onko paikalla jo myyriä vai halutaanko niiden tuloa ehkäistä ennalta. Nyt tämä ”kingi” myyrä lähettää omaa viestiään tällä taajuudella, jonka toinen myyrä tulkitsee lajikumppanikseen. Ja siitä seuraa se, että yleensä ensimmäiset päivät, tuon karkottimen ympärille syntyy paljon lisää kekoja, ihan kuin se houkuttelisi myyriä, eikä karkottaisi niitä. Käytännössä siis paikalla asustava myyrä / myyrät yrittävät häätää tämän tunkeilijan pois reviiriltään häiritsemästä. Mutta eihän tämä ”karkotin myyrä” tietenkään väsy, niin itse myyrät ns. pakkaavat laukut ja lähtevät pois. Ja tähän siis perustuu oikea ja toimiva ( = testattu ja säädetty) myyräkarkotin ja sen käyttö.

Lyhesti siis:

 • Myyrä on reviirieläin
 • Karkottimen äänitaajuuden pitää olla juuri oikea
 • Karkotin toimii ”valtamyyränä” ja reviirin hallitsijana
 • Karkotin laitetaan maahan, niin että se johtaa ääntä mahdollisimman laajalle, ei siis myyrien koloihin vaan tiukaan maahan.
 • Alussa, muutaman viikon ajan, paikalla olevat myyrät yrittävät häätää tätä tunkeilijaa pois ja kekoja syntyy karkottimen läheisyyteen, mutta se loppuu muutaman viikon kuluessa viimeistään. Usein jo muutaman päivän jälkeen.
 • Karkoittimet on hyvä pitää paikallaan ympärivuoden, jos mahdollista. Näin talvituhoilta vältytään parhaiten.
 • Toiminta-alue n. 400 m2

Tämä minun jo toistakymmentä vuotta käyttämäni malli toimii  aurinkokennoilla, eli sitä ei tarvitse ladata / uusia pattereita, vaan laite huoltaa ja lataa itse itsensä. Tämän voi pitää kestävyytensä puolesta ympärivuoden paikallaan maassa. Muistatko, joskus pari talvea sitten taisin laittaa videonkin, kun se toimi, vaikka oli pakkasta ja melko pimeää. Taisi olla tammikuuta.

Nämä on siis jokainen testattu ja säädetty oikealle taajuudelle ja siksi ne toimivat. Tutustuin näiden karkottimien valmistajaan ja kehittäjiin jo vuonna 2002 eräillä Saksassa pidetyillä alan messuilla. He olivat silloin juuri perustaneet yrityksen ja pääsin melko alusta asti mukaan heidän ”testitiimiin” mukaan. Silloin jo aavistelin heidän olevan oikean asian äärellä, kun he halusivat nimenomaan lähestyä asioita aina sen kannalta, mitä halutaan karkottaa, millä tavoin ja testata se myös oikeasti toimivaksi. Ja hyvin he ovat näissä kaikissa kyllä onnistuneet. Paitsi siinä hyttyskarkottimessa jota testattiin muutama vuosi ja todettiin, että ei toimi. Idea ja ajatus oli kyllä ihan hyvä, mutta ei se vaan ikinä toiminut, ei sitten millään ja siksi niitä en koskaan sinulle edes esitellyt. 😉

Myyräkarkoitin, aurinkokenno toiminen, 2 kpl pakkaus. Hinta 44,95 € ( ovh 55,00) -> saat tilattua suoraan TÄÄLTÄ

 

 

 

 

 

KÄÄRME ON HYÖDYLLINEN – MUTTA EI TARVITSE OLLA TONTILLA

Tämä muutaman vuoden nyt saatavilla ollut käärmekarkotin on myös saanut ihan mahtavan vastaanoton, sitä mukaa kun niitä on saatu. Käärmehän on mitä hyödyllisin, ainakin näin ”punkkien vihaajan” näkökulmasta tuolla maastossa, mutta ei omalla pihalla eikä etenkään koiratarhoissa. Käärmeethän syö kesän mittaan valtavan määrän pienjyrsijöitä ja sitä kautta vaikutus alueen punkkikantaan on erittäin positiivinen.

Tämän idea taas perustuu siihen, että se lähettää käärmeen tuntoaisteja häiritseviä värinäaaltoja maahan ja sitä kautta tekee käärmeiden elämän sille alueelle mahdottomaksi.

Tämän voit huoletta sijoittaa myös koiratarhan tai muiden kotieläinten läheisyyteen, ei ole mitään haittaa eikä häiriötä. Meilläkin kippurahännät jaksoivat ihmetellä tätä ensimmäiset 5 minuuttia, eikä sen jälkeen ole olleet moksiskaan. Niin kuin ei  myyräkarkottimistakaan.

Pari asiaa, jotka on hyvä ottaa huomioon käärmekarkottimen kanssa:

 • Kun laitat tämän ensimmäistä kertaa toimimaan tontille, niin on hyvä pitää pienet lapset ja kotieläimet ensimmäisen vuorokauden aikana joko pois tontilta tai vähintään silmällä. Käärmeet nimittäin lähtevät vaeltamaan pois ja voivat olla hyvin arvaamattomia, kun niiden tuntoelinmaailma ei toimi.
 • Karkottimen pää kannattaa painaa kiinni materiaaliin mikä johtaa ääntä / värinää mahdollisimman hyvin. kallioon, sokkeliin, jne. Näin teho on monin kertainen. Toimintasäde tavallisessa maassa on n. 20 metriä, mutta hyvin ääntä johtavassa materiaalissa monin kertainen.


Aurinkokennoiset käärmekarkottimet 46,95 € ( ovh 59,90) löytyy siis TÄÄLTÄ 

 

 

 

 

 

 UUTUUS - MUURAHAISKARKOTIN

No nyt tämän uskaltaa jo esitellä. Nimittäin jo useamman vuoden kehitteillä olleen muurahaiskarkoittimen, jota olen odottanut kuin kuuta nousevaa. Vielä kuvastojen tekoaikaan ei ollut varmuutta, että saadaanko tämä tuotantoon.  Nyt alkuviikosta soittivat ilouutisen, että saivat tarvittavat komponentit ja ainakin jonkinmoisen erän pystyvät tekemään  tälle keväälle.

Tässä on hiukan sama värinä idea kuin käärmekarkottimessakin eli n. puolen minuutin välein se tärisyttää maata muutaman sekunnin ajan ja tämä saa muurahaiset muuttamaan muualle. Kuka sitä nyt jatkuvassa tärinässä viihtyy, etenkin kun se on vielä sellaisella taajuudella, josta ne eivät pidä. 😉

Tällä saat siis muurahaiset pois niin kukkapenkeistä, vihannesviljelmiltä kuin talonvierustoilta.

Aurinkokennotoiminen , ei pattereita, ei lataustarvetta

Tehoalue on n. 400 m2

Pakkauksessa on siis 2 kpl karkottimia ja pakkauksen hinta on 49,95 € ( ovh 59,95) ja saat sen TÄÄLTÄ

Tuon siis nämä kaikki karkottimet itse suoraan valmistajan varastosta maahan, siksi hintakin on saatu kohdilleen, kun ei ole turhia ”väliportaita”. 😉

MULTAPUSSI WEBINAARI 3.5 KLO 18.00 + LINKKI

Ja muistutuksena vielä että se Leenan ja Hannamaijan vetämä ”multapussi” webinaari on siis ensi tiistaina 3.5 klo 18.00

Luvassa on hyvää ja ajankohtaista tietoa ja vinkkejä multa-aiheesta. Niin sisällöstä, käyttötarkoituksesta kuin vinkit tuoteselosteiden tulkitsemiseksi. ja paljon muuta.

Mukaan pääset tämän linkin kautta -> http://tiny.cc/rnvquz

(kopioi tuo linkki ja avaa selaimessa)

Ja tosiaan tästä on tulossa myös tallenne. Laitan siitä linkin sinulle ensi perjantaina sitten.

RUUSUJEN LEIKKAUKSIIN

Viime viikolla oli puhetta pensaiden leikkauksista ja toki myös ruusujen leikkaamiset lähestyvät, joten katsotaanko jo hiukan ennakkoon, kuinka ne taas tehtiinkään.

Leikkaus itsessään on helppoa, kun on hyvät hanskat ja kunnon sakset.

Ryhmäruusujen ja pensasruusujen leikkaustavassa taas on oleellinen ero. Eli

Ryhmäruusut leikataan n 20-30 cm tapeille ja jätetään vain 3-5 vahvinta versoa kasvamaan, loput tyvestä poikki.

Pensasruusut mm. juhannusruusut taas leikataan niin, että niistä poistetaan vain kuolleet tai muuten huonot versot, niitä ei leikata alas.

Lisäksi:

Leikkuujätteet on hyvä korjata aina pois, sillä ne keräävät helposti kasvitauteja ja tuholaisia, joista ne saattavat siirtyä myös kasvaviin osiin.

Paras ja komein ruusupenkki varmistuu, kun lannoitetaan ruusulannoitteella. 1 kg / 5,95 €

Ja jos haluat lisää upeita ruusuja puutarhaasi tuoksumaan ja komistamaan( kukapa ei haluaisi 😉 ), niin tämän kevään uutuus ruusulajikkeiden valikoimani näet TÄÄLTÄ

 

Isot juurakot ja hinnatkin kohdillaan, alk. 9,95 € / kpl

 

 

 LILJAKUKKOJEN METSÄSTYKSEEN

Sitä mukaa kun liljakukkapenkit alkavat paljastua lumen alta, niin ohi mennessä on hyvä katsella ja hiukan kupsutella maata mahdollisten talvehtineiden liljakukkojen varalta. Nyt nuo kirkkaanpunaiset yksilöt on helppo nähdä ja listiä pois, ennen kuin ehtivät alkaa munimaan kasvustoon.

 

Valkosipulivedellä onnistuu.

Nuo liljakukot ovat kyllä melkoisia maanvaivoja, jos pääsevät kunnolla mellastamaan. Mutta yksi kätevä konsti on onneksi olemassa, jopa myrkytön, tehokas ja kotona tehtävä, nimittäin valkosipulivesi.  Valmistus on helppoa eli murskaan 4-6 kynttä 1 litraan lämmintä vettä ja annan tekeytyä pari päivää. Siivilöin kynnet pois ja suihkupullolla suihkuttelen kasvuston. Näin liljakukot eivät löydä liljoja ja ne saavat kasvaa rauhassa. Helppoa ja halpaa. 😊

Kuvia ja tietoa liljakukosta, sekä niiden toukista ja munista voit katsoa Leenan ja Heikin sivuilta ->  TÄÄLTÄ


Ja lisää upeita ja edullisia liljoja pihaasi ( nyt kun ei tarvitse enää liljakukoistakaan huolta kantaa 😉 ) löydät TÄÄLTÄ

 

 

 

 


TULEEKO SYNTTÄRITARJOUKSIA? KYLLÄ TULEE
😊

On jo hiukan kyselty, että tuleehan taas perinteiset synttäritarjoukset kerholaisille, niin kyllä tulossa on. Ihan lähipäivinä jopa. 😉

Vaan nyt minä lähden takaisin  kasvihuoneelle puuhastelemaan ja valmistelemaan ensiviikon taimia lähtövalmiiksi. Pääsee taas terhakkaat taimet uusiin koteihin ilahduttamaan ja tuomaan kesän tuntua. Siellä on kyllä nyt joka päivä aukeamassa jotain uutta ja ihanaa kukkaan.

Niin kuin tämä uutuuspetunia ’Magenta mambo’, joka on kyllä hyvin hämmentävän erikoinen ja josta en ensin oikein tykännyt.  Nyt kun olen katsellut sitä lähemmin ja useammin, niin alan pitää siitä enemmän koko ajan. Alan suorastaan ihastua tähän. 😊

*******************************
En halua päätyä elämäni loppuun vain
huomatakseni että elin vain sen pituuden.
Haluan elää myös sen leveyden.
 
-Diane Ackerman
*******************************
Tippaleipien ja siman makuista viikonloppua.
Toivotteleepi
Puutarhurisi
Juha