Miksi amaryllikset vielä täällä, Mikä ero on eri amaryllisten kasvatuspaikalla, Kieloja luonnosta jouluksi, Pelargonit leikkuuseen ja talvehtimaan ym. 29.10.2021

Miksi amaryllikset vielä täällä, Mikä ero on eri amaryllisten kasvatuspaikalla, Kieloja luonnosta jouluksi, Pelargonit leikkuuseen ja talvehtimaan ym. 29.10.2021

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

 • Miksi amaryllikset vielä täällä? Kylmiössä?
 • Mikä ero on eri amaryllisten kasvatuspaikalla niiden kukinta nopeuteen kotona ja mitä on hyvä ottaa huomioon
 • Hyvän tahdon Roosa nauha amaryllispakkaus ja Anssin & Kristan terveiset
 • Led-valoruukkuamaryllis – pari vinkkiä ja istutusta ei tarvitse tehdä, se on jo tehty.
 • Kieloja luonnosta jouluksi – onnistuu parilla vinkillä hyvin. Muistetaan jokamiehen oikeudet.
 • Pelargonit leikkuuseen ja talvehtimaan – pari eri tapaa
 • Homeentorjuntaniksi kellariin
 • Iloisia terveisiä tyynytehtaalta

Innostuneen lämmintä perjantaita täältä Puutarhalta

Tiedät varmaan sen tunteen, kun illalla käydessäsi nukkumaan oikein odotat aamua, koska luvassa on kaikkea niin kivaa ja innostavaa. No minulla on näitä aika usein, mutta nyt erityisesti. Ensinnäkin olin hirmu iloinen kaikista niistä viesteistä, joita sain illalla vielä myöhään liittyen tyynyjen ja peittojen tilauksiin. Ja sitten sain vielä rakennettua mukavan hyväntekeväisyysjutun ja saan sen esitellä sinulle myös.

Toki innostusta on tuoneet myös amaryllikset, jotka odottavat vielä reilun viikon kylmiössä levossa, että pääsevät tuomaan jouluiloa uusiin koteihinsa. Useamman kerran päivässä ”pitää” näitä käydä katsomassa ja pyörittelemässä. Se on vaan niin kihelmöivä tunne katsellessa sipulia, joka nyt itsessään ei ole mikään kovin kaunis, mutta kun tietää millainen kauneus ja loistokkuus sen sisälle kätkeytyy. Sitä oikein odottaa, että sen saisi maailmalle näyttää. Vertaan näitä usein noihin ihmisiin, joita näkee erilaisissa talent-ohjelmissa. He saattavat olla hyvinkin vaatimattoman oloisia ulkoapäin, mutta kun pääsevät esiintymään ja ns. puhkeamaan kukkaan, niin se todellinen upeus ihastuttaa ja hämmästyttää joka kerta. Toki näitä samanlaisia ihmisiä tapaa usein myös ihan itseäänkin läheltä, kun vain antaa heille tilaisuuden, eikö vain?

Ja aamullahan me tietenkin kävimme taas Willowin kanssa katsomassa, että amarylliksen sipuleilla on kaikki hyvin. Ja olihan siellä.  Tuumattiin niille, että reilun viikon kun vielä malttavat odottaa, niin sitten pääsevät matkaan. 😊

MIKSI KYLMIÖSSÄ? MIKSET TOIMITA JO NYT?  MIKÄ ON SE HUOMATTAVA ERO SIPULEISSA JA MITÄ SE TARKOITTAA?

Muutamia kysymyksiä tuohon aiheeseen liittyen on tullutkin, että miksi säilytän sipuleita kylmiössä ja toisaalta miksi en lähetä niitä jo nyt? No ensinnäkin nuohan on olleet jo levossa ja tietyssä lämpötilassa ( + 8 -+ 12 astetta, lajikkeesta riippuen) jo heti noston ja lajittelun jälkeen. Koska jos ne eivät olisi, niin ne kasvaisivat jo täyttä häkää eli liian aikaisin. Nämä minun käyttämät sipulit tulevat Brasiliasta ja Etelä-afrikasta, jolloin niiden luontainen kukinta-aika on nyt joulun aikaan, niin niitä pitää suorastaan jarrutella. Jos nuo olisi Hollannissa, kasvihuoneessa viljeltyjä ja ns. preparoituja, niin niitä pitäisi päinvastoin houkutella kasvuun mm. lämmön avulla. Eli lyhykäisyydessään me kaikki ammattiviljelijät käytämme  Brasiliasta ja Etelä-Afrikasta tulevia sipuleita, juuri tuon nopean ja luontaisen kasvun takia ja siksi, että meillä on mm. kylmiöt, joissa voimme varastoida sipuleita ennen istuttamista. Kun sitten taas valtaosa sipuleista joita mm. marketeissa myydään on juuri hollantilaisia ja preparoituja sipuleita, jotka eivät kasva kaupan hyllyllä suotta. Kukkia ja komeita tulee kaikista, mutta suurin ero on siis tuossa, että preparoidut sipulit tarvitsevat huomattavasti korkeammat kasvatuslämmöt ja usein myös paljon enemmän aikaa kukkiakseen kuin nämä ei käsitellyt, joita mm nämä kaikki minun sipulini ovat. Nämä tulevat kukkaan normaalissa huoneen lämmössä n. 4 – 5 viikossa siitä kun olet ne istuttanut. Ja pienillä lämpötilan muutoksilla saat ne kukkaan nopeammin tai hitaammin. Helppoa ja varmaa. Siksi minun on niin helppoa luvata näille tuo 100 % varmuus kukinnasta myös. 😊

ROOSA NAUHA AMARYLLISPAKKAUS – TEHDÄÄN HYVÄÄ JA KASVATETAAN KOMEAA – YHDESSÄ EIKÖ VAIN!

Tästä olin siis niin innoissani eilen, kun sain tämän varmistumaan ja tehtyä. Eli niin kuin ennekin olemme osallistuneet yhdessä hyviin asioihin ja niiden tukemiseen. Tällä kertaa (lukuisten vinkkien perusteella) valittiin kohteeksi tuo roosanauhakeräys. Kokosin pakkauksen upeita ja teemaan sopivia amarylliksiä ja niihin tarvittavat ruukut sekä mullat ja tämän koko pakkauksen tuotto lahjoitetaan sitten roosanauha kampanjaan, tukemaan arvokasta työtä syöpätutkimuksen hyväksi.

Roosa nauha hyväntekeväisyys pakkaus sisältää siis:

 • 5 isoa ja upeaa amarylliksen sipulia ( Razzmatazz, First Love ja Intokasie)
 • 5 amaryllis ruukkua
 • 5 pussia erikoismultaa

Hintaan 49,95 € ( ovh 58,35) ja sen saat tilattua TÄÄLTÄ

Ja tosiaan tämän pakkauksen tuotto lahjoitetaan sitten tähän upeaan ja arvokasta syöpätutkimusta edistävään Roosa nauha keräykseen.

On kyllä hienoa aina elää näitä asioita, kun tehdään yhdessä hyvää ja tuetaan aidosti oikeita asioita. Nämä asiat varmasti myös koskettavat meitä kaikkia jossain muodossa. Itse ainakin nautin suunnattomasti siitä ajatuksesta, että olen saanut antaa oman pienen panokseni johonkin tärkeään ja yhteiseen hyvään. Varmasti sinä myös. Ja mukavasti tuo kasvava amaryllis siitä myös muistuttaa vielä joulunakin. <3 

Ja toki voit myös osallistua ja lahjoittaa suoraankin Roosa nauha säätiölle TÄÄLLÄ

LED RUUKKUAMARYLLIS – KAIKKI VALMIINA - HELPPO KASVATUS JA KUINKA VALO ENSIMMÄISELLÄ KERRALLA PÄÄLLE

Kun nyt aiheeseen päästiin, niin sen verran jo ennakkoon noista uusista led-valolilla varustetuista amarylliksistä tietoa.

 • nämä tulevat siis valmiiksi istutettuina ( sammal + tillandsia = ei sotke lähetystä) ruukkuihin
 • pakattu niin, että sipuli pysyy paikoillaan
 • annat vain vettä n. puoleenväliin ruukkua ( helppo katsoa ulkopuolelta)
 • sijoitat koko komeuden valoon ja lämpöön ja annat ihmeen tapahtua. ;) eli katsot vain kuinka kukkavanat nousee ja kukat puhkeaa loistoonsa kuin itsestään.
 • jatkossa vain katsot, aina silloin tällöin, että vesi ei ole loppunut.
 • Led valo kytketään päälle ja pois ruukun pohjalta. Siellä on myös paikka mihin patteri vaihdetaan jatkossa. Tämä ei siis ole mikään kertakäyttöruukku. Voit siis istuttaa tähän jatkossa mitä vain, vaikka ensivuoden amaryllikset. Ja ruukku itsessään valoineen on ihan nätti ilman mitään.
 • Ensimmäisellä kerralla, tuolta pohjasta pitää poistaa patterin suojana oleva muovilappu, jossa lukee PULL. Se vain nykäistään pois, ei sen ihmeempää. Tein tästä myös videon tähän alle.

ja näitä ihanuuksia saat vielä  (rajattu määrä saatavilla enää) varattua itsellesi
(19,95 € / kpl)  TÄÄLTÄ

 

ps. näitä ja muita amarylliksiä voit tilata vaikka tuon roosa nauha pakkauksen tai minkä vain amaryllisten kanssa samaan lähetyksen, koska näiden toimitusaika on sama = reilun viikon päästä.

VOIT LISÄTÄ TILAUKSEEN – TYTTÖJEN TOIVE

Tytöt tuolta huikkasivat, että jos sinulla on täällä jo amaryllis tai jouluruusuvaraus, niin vielä ensiviikon torstaihin asti voit lisätä samaan tilaukseen näitä tai mitä vaan ( paitsi peittoja ja tyynyjä, ne tulee omina tilauksinaan). Saadaan samaan lähetykseen.  

Tytöt toivoivat, että jos teet lisätilauksen, niin lähetätkö sen vaikka sähköpostilla puutarha@kodinkukat.fi ( tai vastaamalla tähän viestiin) tai WhatsApp viestillä numeroon 044 099 7096

Tai pirauta meille ( ma-pe klo 8-16.00) 05-344 0300

Kaikki vapaana olevat amaryllikset ja jouluruusut löydät TÄÄLTÄ

KIELOJA LUONNOSTA MYÖS JOULUKSI – KYLLÄ VAIN – MUISTETAAN MAANOMISTAJAN LUPA

Viimeviikolla oli puhetta ulkona kasvavan jouluruusun kukittamisesta jouluksi ja sama idea on myös kieloilla. Eli siellä missä maa on vielä sulaa ja on hyvä paikka kaivaa kieloja ylös, niin kyllä onnistuu.

Näin helposti se käy:

- kaivetaan lapiolla juurakot ylös, puhdistus ja istutus ruukkuihin.

- ruukut juurtumaan viileään ja pimeään pariksi-kolmeksi viikoksi ja sitten valoon ja lämpimään.

- Juurtuminen onnistuu siis parhaiten pimeässä ja jos sinulla ei ole pimeää paikkaa, niin käännä vaikka sanomalehdestä tötterö ruukun päälle pitämään valo pois. ;)  

Ja muistetaan tietysti maanomistajan lupa.

Itse en ole niin kieloja jouluksi haluava, vaikka joskus niitä toki on ollut, ja kauniita ovatkin. Jotenkin vain nykyisin nuo isot ja upeat amaryllikset on eniten minun juttuni. Ne koristavat joulupöytääni ja tuovat joulutunnelmaa. Toki muutama jouluruusu nyt aina pitää olla, jo ihan perinteen vuoksi. <3

PERINNE PELAKAT LEIKKUUSEEN JA OSA TALEVHTIMAAN, OSA LAMPUN ALLE PISTOKKAITA TUOTTAMAAN

Vaikka nuo ilmat vielä suosivatkin perinnepelargonien kasvamista tuolla kasvihuoneella, niin nyt otin ne sieltä jo pois ja alan huoltamaan niitä talven varalle. Ja samalla pääsen pesemään tuon kasvihuoneenkin talvikuntoon ja katkomaan vedet sieltä. Eihän sitä tiedä kuinka äkkiä se talvi ja pakkaset sitten tulee, kun on tullakseen. Hyvä olla aina vähän edellä. Mutta siis nuo pelargonit siistin ja leikkaan niin, että otan niistä kaikki kukat ja nuput pois, samoin huonot lehdet ja jos tarvetta niin harvennan kasvustoa niin, että ilma pääsee hyvin kiertämään kasvustossa. Näin ei ole sitä homehtumisen vaaraa tuolla viileässä. Muutaman ruukun toki nostan taas  kasvilampun alle ja ne saa siinä kasvaa ja otan niistä pistokkaita pitkin talvea. Tuo lamppu kun on niin hyvä, että se onnistuu ihan vaivatta vaikka keskellä talvea. :)

Näille, jotka tuon lampun alle annan hiukan myös ravinnetta kastelun yhteydessä, mutta nuo mitkä menee viileään, en anna mitään. Hiukan vettä pitkin talvea tai jos ja kun lunta tulee niin lumipallon silloin tällöin. Lähinnä niin, että multa pysyy hiukan tuoreena, mutta ei tietenkään märkänä.

Eli tässä on kuvat ennen ja jälkeen saksimisen.

ONKO VAARANA SILTI HOMEHTUA – TUTTU NIKSI AUTTAA

Joskus kellari on niin kostea, että homeet meinaavat vaivata siellä talvehtivia kasveja. Vaikka ne olisi hyvin harvennettu ja hoidettu ennen sinne vientiä. No, vanha tuttu konsti auttaa, eli sekoitetaan 1 litraan vettä 1 tl Atamonia ja sillä sumutellaan kasvit ja mullan pinnat, niin eipähän ole murhetta. Yleensä yksi käsittely riittää, etenkin jos sen tekee silloin kun kasvit viedään kellariin.  

Minulla iso osa kasveista talvehtii tuolla vanhassa navetassa, missä lämpötila pysyy juuri ja juuri plussan puolella, mutta siellä on myös tuo led-valo päällä n. 12 h vuorokaudessa, niin siellä ei tarvitse tehdä mitään homeiden estoon. Oikeastaan siellä tarvitsee enempikin katsoa, että kasvit eivät kuivahda, kun nehän oikeastaan ei siellä vain talvehdi, vaan kasvaa myös. Muistanet ne viime talvena laittamani sitruunan kuvat, kun puu intoutui kasvattamaan tuoreet sitruunat joulukalan kaveriksi. 😊

LÄMMIN ILMA – ULKORUUKKUJEN PESUA SITTENKIN

Pitänee tunnustaa, että tuossa kun oli noita hiukan sateisempia päiviä, niin osa tyhjennetyistä ulkoruukuista tuli siirrettyä pesemättä tuonne varastoon. Vaan nyt kun ilmat näyttävät viikonlopulle suosivan, niin otankin ja pesen ne nyt puhtaiksi ja valmiiksi keväälle.

ILOISIA TERVEISIÄ TEHTAALTA

Iloisia terveisiä tuli myös tuolta meidän tyyny- ja peittotehtaalta. Siellä on iloinen tekemisen meininki ja koneet surisee täysillä, kun meille tehdään tyynyjä ja peittoja jo nyt. Tämä on kyllä ja sellainen hyvän mielen juttu, noiden amaryllisten lisäksi, kun saadaan laadukkaita spesiaalituotteita ja suoraan suomalaiselta tehtaalta. Ja tietty myös samalla työtä heille.

Ja tämä meidän yhteishankinta tarjoushan on siis voimassa 8.11 asti ( tai niin kauan kuin heillä riittää akanoita ja kangasta älypeittoon) ja tämä tarjous on siis vain meille kerholaisille ja se löytyy vain TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä lähden nautiskelemaan ihanan leppoisasta ilmasta tuonne ulos. On muuten ihan poikkeuksellisen lämmintä, kun ajatellaan, että on kuitenkin jo lokakuun loppu. Tuo leppoisa Lounaistuuli, aurinko ja toistakymmentä astetta lämmintä, ei ole kyllä ihan normaalia näin lokakuun lopulla. Vaan eipä se haittaa, nautitaan nyt.

Ai niin ja muistetaan sitten käännellä niitä kelloja taas sunnuntaina. Tunnilla kesää kohden eli taaksepäin.

Viikon aforismissa päädyin samaan kuin viime viikolla, en vahingossa vaan tarkoituksella. Koska minusta tämä sopii nyt niin hyvin tähän hetkeen ja tunnelmaan.

*******************************
Jokainen voi olla hyvä, koska jokainen voi auttaa. Auttaminen ei vaadi yliopistotutkintoa.
Et tarvitse kielioppia auttaaksesi.
Tarvitset vain alttiin sydämen, rakkaudentäyteisen sielun.
 
 Martin Luther King Jr.
*******************************
Leppoisaa ja hauskaa Halloween viikonloppua sinulle hyvä ystäväni
Toivotteleepi hyvänmielen
Puutarhurisi
Juha