Maliskuun ilmastoraportti, rikkilannostorjuntaan NYT, parsapenkin perustaminen, tärkeää asiaa kastelukiteistä ym. 26.4.2024

Maliskuun ilmastoraportti, rikkilannostorjuntaan NYT, parsapenkin perustaminen, tärkeää asiaa kastelukiteistä ym. 26.4.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Maaliskuun ilmastoraportti luettavissa – mukana myös melko ennustettu havainto… 😉
 • Lämpenee, silmut aukeavat – rikkilannostorjunnat NYT
 • Parsasesonki – omat parsat parhaita. Näin perustetaan parsapenkki oikein,  joka antaa satoa vuosia.
 • Tärkeää asiaa Kastelukiteistä !!! Ei jätetä saastunutta perintöä
 • Upeita ylilentoja
 • Legendaarinen Synttäritarjous tulossa sunnuntaina – kannattaa olla valppaana. 😉🙋‍♂️
 • ”Riesa-Pellen” ratkiriemukkaat terveiset

Toiveikkaan touhukkaita terveisiä täältä Puutarhalta !

”Kevät tuli, lumet suli, purot sanoi puli puli” muistin eilen tämän vanhan lorun ja oikein rupesi naurattamaan, että kuinkakohan monennen kerran tuo kevät on tänä vuonna oikein jo tullut ja meinaakohan vielä monta kertaa tulla. 🤦‍♂️. Ainakin ”ensilumien” suhteen on tälle vuodelle jo hyvä alku, eikä olla vielä edes syksyssä. 😉

Pirtin seinustalla Tetetkin on olleet jo muutamaan kertaan talviasuissaan kyykällään, mutta niin ne vain on sieltä iloisesti ponnahtaneet kukkimaan kerta toisensa jälkeen. Näistä on hyvä ottaa meidänkin mallia, että vaikka välillä tuleekin ”lunta tupaan” niin mikään ei ole ikuista ja aina on hyvä uskoa ja luottaa aurinkoisiin päiviin pystyssä päin ja luottavaisin mielin. Kuvat otin peräkkäisinä päivinä.

Ja täältä me muutkin kevään iloiset väriläiskät taas hiljalleen noustaan. 🥰🌷🌷🌷

 

Onhan tämä toki ollut hyvin poikkeuksellinen ja erikoinen kevät näiden säiden suhteen ja etenkin tuo aurinko on ollut melko ujolla päällä koko kevään. Pääosin piileksinyt tuolla pilvien takana. Toki valoisuutta antaen, mikä on mukavaa sekin.  Ja kyllähän me kunnon kasvilampun omistajat on kaikki oltu tänä keväänä onnellisessa asemassa. Ei ole venyneet taimet, eikä kärsineet huonosta kasvusta, vaikkei aurinko ole juurikaan jelpannut. Hyvä kasvilamppu on kyllä hintansa väärti, jo ihan rahallisestikin, saati se onnistumisen ilo minkä se antaa, niin sitä ei voi edes rahalla mitata.  🌱👍🙏

 

MAALISKUUN ILMASTOKATSAUS ILMESTYI

Raportti alkaa -> ” Maaliskuu oli sumuinen, pilvinen ja 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Aurinko paistoi maaliskuussa 70–120 tuntia, mikä oli suuressa osassa maata yli 50 tuntia keskimääräistä vähemmän.”

Tuo auringon paisteen osuus me varmaan sinun kanssasi osattiin jo ounastella muutenkin 😉 mutta kaikkineen tuo raportti on oikeasti hyvin mielenkiintoinen lukea.

Eli jos haluat lukea maaliskuun raportin kokonaan, niin se löytyypi TÄÄLTÄ Hyvin mielenkiintoista luettavaa taas kerran.  

 

ENSIVIIKOLLA LÄMPENEE – RIKKILANNOS SUMUTUKSET NYT

Siihen tahtiin nuo puiden ja pensaiden silmut ovat turvonneet, että tuo ensiviikolla tuleva lämpö saa ne hyvin suurella todennäköisyydellä hiljalleen avautumaan, joten nuo rikkilannoitesumutukset päärynä- ja luumupuiden äkämäpunkkeja vastaan ruiskutetaan nyt.

Jos tarvetta, niin valmiit 100 g pussit löytyy TÄÄLTÄ ( 4,90 €) josta saat tehtyä 10 litraa valmista ruiskutetta.

 

PARSASESONKI PARHAIMMILLAAN – OMAT PARSAT PARHAITA

”Parsasesonki on nyt parhaimmillaan” – tuntuu kuuluvan nyt jokaisesta suunnasta ja varmasti näin onkin, kun parsojen suosio on kasvanut vuosi vuodelta ja hyviähän ne uudet parasta on ilman muuta. Itsekin tykkään ihan mahdottomasti. Mutta kyllähän kotimainen ja omakasvattama parsa, se se vasta hyvää onkin. Toki niitä pitää vielä hetki odottaa, mutta ei enää kauaa.  Tosin kotimaista parsaa taitaa olla aika vaikea yhä löytää kauppojen hyllyiltä. Viljely ei kata vielä lähellekään kysyntää ja omissa puutarhoissa kasvatetut ei taida juuri muuta tehdä kuin matkata suoraan penkistä keittiöön. Niitä ei myyntiin päädy. 😉

Parsan viljely on loppujen lopuksi tavattoman helppoa ja palkitsevaa. Perustetaan penkki ja istutetaan  juurakot ja sitten vain korjataan vuosittain satoa. Helppoa ja hyvää. 🤤👍

Perusohje:

Istutus- ja hoito-ohjeet juurakkona istutettavalle parsalle

Suomessa viljellään yleisimmin vihreää parsaa, mutta parsaa voidaan kasvattaa myös valkoisena. Parsaa voidaan kasvattaa koko Suomessa, pohjoisessa satokausi jää kuitenkin etelän satokautta lyhyemmäksi. Hyvin hoidettu parsa antaa satoa jopa kymmeniä vuosia ja siksi sen kasvupaikka kannattaa valita huolella. Parsa on näyttävä myös koristekasvina.  Parsan lehdistö ja marjat eivät ole syömäkelpoisia.

Parsan istutus

 • Parsat istutetaan juurakkoina keväällä aurinkoiselle ja suojaiselle kasvupaikalle maan lämmettyä joko tasamaalle tai lavaan.
 • Parsat viihtyvät parhaiten kuohkeassa, sekä vettä pidättävässä että läpäisevässä maassa. Hietamaa on parsalle paras kasvualusta. Kasvualustan tulee olla syvä, vähintään 50 cm.
 • Parsan juurakot eivät pidä seisovasta vedestä ja märkyydestä.
 • Parsan taimiväli on 20 - 40 cm, riviväli 80 - 150 cm.
 • Monivuotiset rikkaruohot poistetaan huolella ja maa muokataan syvältä.
 • Käännä kasvualustan sekaan maanmuokkauksen yhteydessä kompostia, kompostoitua lantaa tai täyslannoitetta ja sekoita mukaan kalkkia. Ihanteellinen pH on 6,5 -7. Kompostin levittämistä parsan tyvelle tulee välttää, verso saattaa vaurioitua liian voimakkaassa kompostissa.
 • Liota lepotilaisia juurakoita pari tuntia vedessä ennen istutusta.
 
Tuon meidän kirjoittaman ja laajemman ohjeen, kuvien kera löydät TÄÄLTÄ
Tätä parsan viljelyn perusteteosta on vielä muutamia jäljellä ja lisäpainosta ei varmaankaan tule, että jos haluat tämän oppaan kirjakokelmaasi, niin kannattaa napata se nyt  ” Parsaa omasta pihasta” 22,95 € ( ovh 28,90) -> TÄÄLLÄ
KASTELUKITEET - TARKISTETAAN ETTEI JÄTETÄ VAHINGOSSA IKÄVÄÄ PERINTÖÄ MAAPERÄÄN.

Kastelukiteet ovat taas nousseet puheenaiheeksi, etenkin kun kuumien kesien ennustetaan jatkuvan viime vuosien tapaan, ellei jopa lisääntyvän meilläkin. Hiukan valitettavaa epätietoisuutta niissä näyttää olevan, siis lähinnä niiden markkinoinnissa. Kerrotaan kyllä kaikki niiden hyvät ominaisuudet ( mikä onkin ihan totta) ,ja kerrotaan myös, että ne on valmistettu kaliumpolyakrylaattista. Mutta ei kerrota siitä, että tuo kaliumpolyakrylaatti ei hajoa maaperässä luonnollisesti, joten sen hävittäminen tavallisessa roskakaatopaikassa ei ole suositeltavaa. Sen sijaan käytetyn kaliumpolyakrylaattia sisältävät tuotteet tulisi hävittää asianmukaisesti ja kierrättää jätteiden käsittelylaitoksissa, jotka pystyvät käsittelemään tällaisia materiaaleja oikein. Jos vaikka sellainen kesäkukilla ollut multa johon noita on sekoitettu kaadetaan syksyllä penkkiin lisämullaksi, niin nuo jäävät maaperään mikromuovin tavoin. Enkä oikein jaksa uskoa, että kovin moni toimittaisi nuo mullat jätteiden kierrätyslaitoksiinkaan. Ja kaikista vähiten uskon, että meistä kukaan haluaisi sellaisia aineita omaan pihaan perinnöksi jäämään. Ollaan siis huolellisia.  

Lyhyesti -> jos hankit kastelukiteitä, niin tarkista ettei niiden valmistuksessa ole käytetty kaliumpolyakrylaattia☝☝☝☝

 

NÄMÄ KASTELUKITEET  KIERTÄÄ 100 % TAKAISIN LUONTOON. KERRATAANKO KUINKA NÄMÄ TOIMII!

Tämä minun käyttämä ja sinullekin tarjolla oleva kastelukide on siis valmistettu täysin eri tavalla, niin että hajotessaan se palautuu täysin takaisin luonnon kiertokulkuun.

Helpompi olisi toki ollut valita aikanaan joku näistä kaliumpolyakrylaatti valmisteista, mutta sitä en halunnut ja koska tiesin, että toimiva ja luonnollinenkin tuote on olemassa, niin etsin aikoinaan näiden valmistajan ja sain tehtyä ostosopimuksen heidän kanssaan. Toki sitä sai vain kuution erissä, mutta onhan näitä pikkupaketteihin pussitettu muitakin ammattituotteita, niin se ei ollut ongelma. 😉👍

Eli tieteellisesti ilmaistuna jokainen kide on-> hajoava ristisilloitettu kalium polyakrylaatti.

Itse prosessi menee siis jotakuinkin näin suomennettuna: ”Maaperän levittämisen jälkeen polymeerit on ensimmäisessä vaiheessa liuotettu maaperäperäiseltä sieneltä. Sieni leikkaa sitten yksittäisiä polymeeriketjuja jatkuvasti pienemmiksi paloiksi (de-polymerointi). Nämä pienet kappaleet polymeereistä integroidaan maaperän humusjakeeseen. Tällä tavoin ne sidotaan humusfraktioon ja pysyvät imumobilisoituna. Toisessa vaiheessa, kun polymeeriketjut ovat riittävän pieniä (pieni molekyylipaino), jäljelle jäävät polymeeripartit täysin mineralisoidaan maaperäperäisillä bakteereilla perusaineisiin CO2, K2O, H2O. Ympäristöriski voidaan näin ollen sulkea täysin pois.” 

Selkokielellä tämä tarkoittaa, että kastelukide toimii aikansa (3-5 vuotta) ja hiljalleen hajoaa takaisin luonnon kiertokulkuun. Siksi itse lisään sitä hiukan vuosittain kukkapenkkeihin sekä ruukkuihin. Laitan sen siis ennen kaikkea kasvien takia, sillä se hoitaa kasville tasaisemmin vettä ja ravintoa, ehkäisee maan tiivistymistä sekä liika kastelua. Kiteet myös ilmaa maata turvotessaan ja kuivuessaan koko ajan. Nämä kiteet pystyvät sitomaan itseensä jopa kaksikymmenkertaisen määrän vettä ja luovuttamaan sitä sitten, kun maa ympärillä alkaa kuivua.

Toki nuo myös helpottaa minun kastelu-urakkaa, kun kuivumisvaara ei ole niin akuutti. Kastelukiteiden ”kamelin kyttyrät” kun hoitaa vettä kasveille tarpeen mukaan, olkoot ne sitten ruukussa tai maassa. Erityisen hyviä nämä ovat käyttää hautausmaalla, siellä kun ei ihan aina ehdi jokaisella poutapäivällä käydä kastelemassa. Toki se helpottaa myös lomalla kukkasen kastelijan urakkaa paljon. ☝

Ja näitä voit siis huoletta käyttää myös kaikilla syötävillä kasveilla, toisin kuin niitä, jotka on valmistettu noista kaliumpolyakrylaateista.

Nämä Kastelukiteet, joiden 100 % ympäristöystävällisyydestä sekä toimivuudesta menen itse takuuseen. Löydät ne TÄÄLTÄ 
7,50€ / 100g

 

ps. Meni ehkä vähän ”paasaamisen” puolelle tämä nyt, mutta pidin tätä asiaa niin tärkeänä kertoa ja avata sinulle, ettei vaan vahingossa käy vahinkoa, jonka peruminen on vaikeaa.

Eikä haittaa, vaikka valaiset puutarhaystäviäsi myös tästä kaliumpolyakrylaatti aiheesta. Monilla kun tämä tieto tuntuu olevan ihan uutta ja yllättävää.🙏

 

YLILENTOJA VAILLA VERTAA

Muuttolintujen määrä on lisääntynyt tässä peltoaukealla nyt viimeisen viikon verran ihan mielettömästi ja tällaiset ”ylilennot” missä lentää tuhansia hanhia on kyllä niin sykähdyttävän mahtavia näkyjä, ettei upeampaa.  Kuva on huono, mutta kyllä nuo kaikki hanhia on ja kuvan ulkopuolellekin jäi vielä suurin osa. Arktikaa parhaimmillaan. Ja maalla asumisen iloja, kun saa omalta pihalta katsella näin upeita näytöksiä. 🥰

Vaan arvaapa mitä nyt lähden tekemään? Lähden tuonne kasvihuoneille valitsemaan jo synttäritarjouksen parhaita ehdokkaita. Ja kyllä vaan, sunnuntaina laitan sinulle sitten tuon legendaarisen synttäritarjouksen tulemaan. Kannattaa olla ajoissa hereillä... 😉

 

***************************

Mikään ei voita kevään ensimmäisiä kuumia päiviä,

jolloin puutarhuri ei enää mieti,

onko vielä liian aikaista istuttaa daalioita,

vaan alkaa miettiä, onko jo liian myöhäistä.

 

Henry Mitchell

*******************************

Lämpenevän ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha

 Ps.  sain viikolla aivan ihanan hauskoja terveisiä itse ”Riesa-Pelleltä. Katsopa ”Riesa pellen” hyvän mielen videoklippi TÄÄLTÄ Kestää vain reilun kolme minuuttia ja varmasti tulee hyvä fiilis. 😊🥳🙋