Tuijien istutuksesta, ruusujen keväthuoltoa, käärmeet heräilevät - karkottimet päälle ym. 3.5.2024

Tuijien istutuksesta, ruusujen keväthuoltoa, käärmeet heräilevät - karkottimet päälle ym. 3.5.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Ihmeellisen kevään ihmettelyä Leenan kanssa – video myös
  • tuijat, istutus ja se tärkeääkin tärkeämpi ”niskasta kiinni” ohje pelastaa
  • Ruusujen keväthuollon aika – mitä, milloin ja mitä muuta
  • Kyllä, ihan sama ’Josta’ kuin…
  • Rikkilannoitetta parin päivän viiveellä – kohta ei enää kannata ruiskuttaa – tunnistusapua kuvien kera
  • Myös käärmeet heräilevät – karkottimet päälle
  • Vanamot juhlivat
  • Ollakseen Onnellinen puutarhastaan ihmisen täytyy…

Vauhdikkaita terveisiä täältä Puutarhalta !

Kyllähän tuli vauhtia niin kasveihin sekä puutarhuriinkin, kun  aurinko alkoi viikolla vihdoin oikein kunnolla paistamaan ja lämmittämään. Kasvihuoneellakin tuntui kuin kaikki taimet olisi kasvaneet tuplaten jo ihan auringon näkemisen ilosta. 🌱☀💪

Myös ulkona näkyi lämmön vaikutus heti, toki tummassa maassa enemmän. Nämä Ljubashatkin näytti vielä viikko sitten ihan pienille piipoille ja nyt kasvaa kohisten, kun aurinko lämmittää mustaa maata mukavasti. On muuten ilo silmälle tuollainen pelto, eikö vain. Ei ole varmaan yhtään kynttä, joka ei olisi talvesta selvinnyt. 😍🧄🧄🧄🧄👍

Taas aamulla mietin, että on tämä ollut kyllä säiden puolesta eriskummallisin talvi ja etenkin kevät miesmuistiin. Voisin sanoa, että ihan kohtuudella se on kyllä tarjonnut haasteita ja pohdintaa tuolla taimikasvatuksen puolella. Toisaalta vaikka haastavaa on ollut, niin myös opettavaista, mielenkiintoista ja palkitsevaakin, kun valtaosa taimista on kuitenkin onnistunut hyvin, jopa erinomaisesti. Toki jokunen sellainenkin, joka ei onnistunut, mutta niille ei voi mitään. Ne opettavat ja kuuluvat lajiin. Pihalla ja puutarhassa alkaakin sitten tulevat viikot näyttämään, että kuinka siellä on selvitty  esim. näistä kevään useammastakin takatalvesta. Uskon vahvasti, että hyvin ollaan selvitty.  No, tulevat viikot sen sitten kertoo. ☀

 

LEENAN KANSSA SOITELTIIN JA PUHUTTIIN AJANKOHTAISIA JUTTUJA

Viikolla soiteltiin Leenan kanssa taas ja puhuttiin mielenkiintoisia asioita menneestä talvesta, keväästä ja hiukan odotuksista tulevasta kasvukaudesta. Puhuttiin mm.

  • miten nämä vuoristorataa menneet ilmat ovat vaikuttaneet havuihin, puihin, pensaisiin ja ruusuihin.
  • Ja kuinka tuo viime syksynä äkisti ”kesästä – talveksi” vaihtunut säätila on voinut vaikuttaa ja miksi.  
  • Lumien alta paljastuneista myyrätuhoista ja niiden korjaamisista.
  • Taimikasvatuksen tämän kevään haasteista, etenkin kastelun ja erilaisten multalaatujen vaikutuksista.
  • Kuinka karaistaan taimet oikein.
  • Sekä siitä mitä on tärkeää ottaa huomioon, kun mennään nyt keväällä taimikaupoille.
  • kerrattiin istutussyvyyksien merkitystä, etenkin havukasveilla. Jos olet aikeissa havukasveja istuttaa tänä keväänä, niin tuossa videolla on ihan erityinen kohta mitä on hyvä huomioida. Kun se kaupassa oleva istutussyvyys ei usein olekaan se oikea ja havut voi kuolla jo muutaman vuoden sisään tämän takia. Tämä on sellinen ”niskasta kiinni” otettava juttu. 😉
  • Ja paljon muutakin toki. Meiltähän ei jutut lopu kesken, enempi meinaa loppua aika. 🤭

Nauhoitettiin tämä meidän jutustelumme taas tuttuun tapaan, ettei nämä nyt jäisi ihan vaan meidän välisiksi jutuiksi, jos vaikka näistä olisi sinullekin vinkkiä.

Videon ( kesto n. puolisen tuntia) ”kohti kevättä ”näet joko tuolta minun omalta YouTubeni kanavalta -> TÄSTÄ

tai klikkaamalla tuosta alta auki. 👇

 

TUIJAT JA VERKOT

Jos et malta katsoa tuota videota, niin ajattelin että mainittu tuija-asia on niin tärkeä, että kirjoitan sen sinulle tähän myös. Siis ne pääkohdat, jotka on hyvä ottaa huomioon, jotta istutus onnistuu ja kasvit kasvavat kunnolla. Harmittaa kaikkia, jos menee aikaa ja rahaa hukkaan, taimista puhumattakaan. Eikä ne kärsivät ja huonosti kasvavat tuijat nyt kyllä kovin kauniitakaan ole katsella.

Kerrataanko siis tämä ”niskasta otettava” ohje:

  • ei istuteta liian syvään ( alimmat oksat EI saa mennä maan alle) ja juurenniska saa olla suht pinnassa. Tässä muuten näkee valitettavasti ”vikoja” välillä taimistoillakin, kun puut on nostettu ja säkitetty. Eli tämä kannattaa katsoa tarkasti.
  • kuorikatetta tai muutakaan katetta EI laiteta tyville
  • kastellaan kunnolla, vaikka sataisi, niin silti kastellaan hyvin, myös istutuksen jälkeen huolehditaan kastelusta useamman viikon ajan.
  • ja sitten se juurien ympärillä oleva säkki tai verkko, se on ihan oma juttunsa, joka usein mokataan. Eli:

-> verkko (ja mahdollinen panta) poistetaan varovasti vasta sitten kun kasvi on laskettu istutuskuopan pohjalle.

 

Tästä aiheestahan meillä oli puhetta myös tuossa toisella (syysistutukisia) videolla -> kohdasta 14.30 eteenpäin. Ja sama pätee tietysti näin keväälläkin istutettaessa.

Sen Videon voit katsoa kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ

 

RUUSUJEN KEVÄTHUOLTO – LEIKKAUS JA LANNOITUS + MAANPARANNUS

Ruusujen paras leikkausaika alkaisi myös olla pikkuhiljaa käsillä. Ruusuthan on hyvä leikata, kun kovimpia pakkasia tuskin enää tulee ja ennen kuin silmut puhkeavat.

Kerrataanko hiukan vielä leikkauksen perusteita ja tapoja.

Ryhmäruusut leikataan n 20-30 cm tapeille ja jätetään vain 3-5 vahvinta versoa kasvamaan, loput tyvestä poikki.

Pensasruusut mm. juhannusruusut taas leikataan niin, että niistä poistetaan vain kuolleet tai muuten huonot versot, niitä ei leikata alas.

Tuon ihmeempää se ei siis ole, helppo muistaa ja saada komea ruusupenkki vähällä vaivalla.

Toki kaikki leikkuujätteet korjataan pois ja lannoitetaan sen jälkeen penkit joko erityisesti ruusuille tarkoitetulla ruusulannoitteella tai lannoitekävyillä.

Nuo kävyt ovat siitä hyviä, että niissä on niin kevät-, kesä, kuin syyslannoite samassa ja ne myös liukenevat oikeaan aikaan.

Vinkki:☝

Uusien ruusujen istuksien yhteydessä lisään myös juurtumisrouhetta maahan, se parantaa niin paljon kasvien elinoloja, niin ravinteiden käytön suhteen kuin muutenkin. Ja sehän taas takaa terveen ja upean kasvuston. Pieni homma, mutta iso ilo ja vuosien hyöty.

Joten nyt ei kun seuraavina päivinä hanskat käteen ja kunnon sekatöörit esiin ja menoksi. Kesän komeimmat ruusupenkit valmistellaan nyt 👍🌹

 

RIKKILANNOITTEESSA PIENI VIIVE -ENSIVIIKOLLA JATKUU

Rikkilannoitteen kysyntä on ollut niin vilkasta ( mikä on siis hyvä luumu- ja päärynäpuille, mutta huono niiden äkämäpunkeille 😉 ) , etten ihan kaikkia tilauksia saa toimitettua maanantain ja tiistain lähetyksiin, mutta sitten pitäisi olla uusi erä jo täällä. Pussitetaan ne vaan  pikkupusseihin ja toimitetaan heti.  Eli vielä ehtii, mutta hirveästi ei kannata enää odotella, ei etenkään etelä- ja länsi Suomessa. Meillä täällä kaakossakin alkaa ensimmäiset lehtipuiden silmut aueta, eli ei täälläkään enää kauaa aikaa ole noiden ruiskutuksille. Silmujen avauduttua ei kannata enää ruiskuttaa, peli on menetetty.

Hyviä kuvia päärynänäkämäpunkin vioituksista ja tunnistusapua löydät TÄÄLTÄ

Ja näitä meidän valmiiksi punnittuja rikkilannos annospusseja (100 g ) saat TÄÄLTÄ ( 4,90 €) Yhdestä pussista saat tehtyä 10 litraa valmista ruiskutetta.

 

HERÄILLEE NÄMÄKIN -KARKOTTIMET PÄÄLLE AJOISSA

Lämpimät teki myös sen että kyykäärmeet heräilivät ja lähtivät liikkeelle talvipesistään. Nuo käärmekarkottimet kannattaa siis laittaa nyt päälle ja pitämään huoli, että nämä hyödylliset eläimet pysyvät tuolla maastossa eikä pihoissa, jossa niistä ei tykätä.

Käärme Karkottimia, niitä aurinkokennotoimisia ja testattuja löytyy TÄÄLTÄ 46,95 € / kpl ( ovh 59,90 )

 

En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.
-Eino Leino

 

Kukkahoroskoopissa juhlii siis nyt vanamot 3.5. - 6.6.

Pieni ja herkkä vanamo elää huomaamattomana ja vaatimattomana omaa salaista elämäänsä syrjässä valtateistä ja kiireestä. Kiireisiltä pintaliitäjiltä vanamo jää kokonaan huomaamatta, mutta rauhallinen kulkija ja asioihin paneutuva osaa katsoa sinne missä hiljaiset aarteet ovat. Vanamon kauneus ja herkkyys löytää yleensä ymmärtäjänsä ja ihailijansa. Nykymaailmassa vanamon ominaisuudet eivät ole arvostuksen huipulla, joten syrjäytymisen ja erakoitumisen vaara vaanii. Riuhtaisu mukaan elämän hälyyn silloin tällöin tekisi hyvää, harjoitusmielessä. Vaikka vanamo vaikuttaa lähes avuttomalta, hän uurastaa sitkeästi ja etenee sopivassa ympäristössä ja oikealla alalla lopulta hyvinkin pitkälle. Hiljainen uurastus ei aina saa ansaitsemaansa arvostusta ja huomiota. Vanamo voisi opetella edes vähän itsekehua, vaikka se hänelle onkin vasten mielistä. Hälyä ja tekniikan pauketta vanamo ei kestä, hän nauttii metsän ja luonnon rauhasta, valitsee tarkkaan seuransa ja viihtyy omissa oloissaan. Rakkaudessa ja ihmissuhteissa vanamolla on harvoin ongelmia. Hän välttää konflikteja ja osaa sopeutua, rönsyillä, jopa luikertaa - eikä koskaan jyrää toisia. Vaara onkin, että joku jyrää hänet, tai ainakin yrittää. Tällaisesta tilanteestakin vanamo yleensä selviää, ei taistellen, vaan hiljaa muualle siirtyen. Hän ei tarvitse muita ihmisiä niin kipeästi, että maksaisi suhteesta minkä hinnan tahansa.

ps. tuo upea kuva vanamosta löytyy Lajit.fi sivulta Jouko Rikkisen ottamana. Kaikkineen tuo lajit.fi sivusto on hyvä luonnonystävän sivusto, missä on vaikka mitä mielenkiintoista. Jos ei ole tuttu, niin käypä vilkaisemassa TÄÄLTÄ

 

Vaan nyt minä lähden jatkamaan tuon ”kasvun kohinan” ihailua ja nauttimaan saapuvan kevään tuoksuista ja äänistä yhdessä kippurahäntien kanssa. Kaikkea kivaa nousee kukkimaan ja joskus paikkoihin mihin en ollut edes muistanut sipuleita laittaneeni. Ihania yllätyksiä joka puolella tonttia.

***************************

"Ollakseen onnellinen puutarhastaan ihmisen täytyy olla sovinnossa kaiken elämän väistämättömän ja lakkaamattoman muutoksen sekä kuihtumisen ja kuoleman kanssa.

On kysymys siitä, että emme yritä saada aikaa pysähtymään, vaan sen sijaan kaunistamme sen rientämistä."

- Lotte Möller

*******************************

Kaunistamisen kaunista ja rennon iloista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha