Amarylliksen kukinnan ajoitus, jäälyhtyjen teko, kippurahäntien elämänohjeet ym. 9.12.2022

Amarylliksen kukinnan ajoitus, jäälyhtyjen teko, kippurahäntien elämänohjeet ym. 9.12.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Lunta jo yli 30 cm ja lisää tullee – aivan mahtavaa !
 • Amarylliksen kukinnan ajoitus jouluksi, näin se onnistuu
 • Pakkaset kiristyvät ja jatkuu – ihanteelliset ilmat jäälyhtyjen tekoon – minun perinteinen tekotapa ohje
 • Kukkahoroskoopissa juhlivat nyt Kanervat
 • peitot, tyynyt, matot jne. saavat nyt lumipesut – aivan mahtavan helppo tapa raikastaa ne.
 • Kippurahäntien elämänohjeet….

 

Lumisia terveisiä täältä Puutarhalta !

No onhan tuota lunta tullut, ihan on tullut elävästi viime vuosi ja ”päivittäiset” lumityöt elävästi mieleen. Taitaa lunta jo se reilu 30 cm olla ja paikoin enempikin. Samanlaisia lukemia näyttää olevan myös lähimmissä virallisissa mittauspisteissä ( Anjala 32 cm ja Pyhtään lentokenttä 33 cm). Jos muuten haluat katsella Suomen lumitilannetta eri mittausasemilla, niin klikkaapa TÄNNE, sieltä löytyy tietoa. Itse katsoin äsken, että meillähän on täällä enempi lunta nyt kuin esim.  Saariselällä ( 24 cm tänä aamuna), että kyllä täällä pääsee jo kaivamaan liukulumikengät esiin ja tekemään reippaan raikkaita retkiä luonnon helmaan. Niiden kanssa se on kyllä ihan uskomattoman mukavaa puuhaa.

Ja onhan ihan mahtavaa, kun tuli tuollaista pakkaslunta ( eikä sellaista painavaa loskaa kun viime vuonna satoi turhan usein), joka on paitsi ihanan näköistä, niin myös hyvin suojaavaa ja kevyttä kolata.😊💪. Eikä se paina kasveja liikaa, että tarvitsi käydä varistelemassa niitä pois.  Kevyiden pressukatosten ja kasvihuoneiden katot sen sijaan voisi olla  hyvä puhdistaa suurimmista määristä Nuo meidän strong kasvihuoneet sillä paksummalla kennolla, ei ole tästä lumimäärästä vielä moksiskaan, että niiden kestävyydestä ei tarvitse olla lainkaan huolissaan.

Tästäkin kuvasta, minkä otin aamulla, näkee hyvin, että vaikka lunta on paksulti, se on niin keveää, että oksat ei ole yhtään taivuksissa.  

Toki mikään ei ole koskaan niin varmaa ja luotettavaa, kuin terve puutarhurin järki ja oma silmä. Jos näyttää, että painoa alkaa kertyä liikaa ja oksat taipua vaarallisen näköisesti, niin silloin ravistellaan ilman muuta – eikö vain.

Ja olihan tuo kyllä ihan täydellinen ajoitus lumen tulolla muutenkin. Maa kun ehti jo pikkuisen routaantua ja siihen kun satoi tuon mukavan pakkaslumen nyt päälle, niin kyllä kelpaa talvehtivien kasvien, sipulikukkien sekä talvivalkosipuleiden  olla ja odottaa turvallisin mielin kevättä.  Sieltä ne sitten taas nousevat meitä ilahduttamaan virkeinä ja elinvoimaisina, kuin hyvin nukutun yön jälkeen konsanaan. 😊

TARVITSEEKO ANTAA AMARYLLIKSILLE VAUHTIA TAI JARRUA?

 

Nyt kun on vielä pari viikkoa jouluun, niin jos amarylliksesi näyttää sille, että se meinaa kukkia liian aikaisin ( joka ei tosin minua ainakaan koskaan haittaa) tai ei meinaa ehtiä jouluksi kukkaan, niin vielä ehdit hyvin vaikuttaa asiaan, ei hätää.

Näin se onnistuu:

Jos meinaa kukkia liian aikaisin -> Siinä vaiheessa kun kukkanuppu alkaa työntää itseään esiin suojasukastaan, niin se voidaan viedä +4 -+10 asteiseen paikkaan. Viikon, jopa pari se voi olla siellä ilman valoa ja kastelua, eikä kukinta kärsi yhtään. Kun haluat kukan olevan komeimmillaan, niin tuodaan se normaaliin huoneen lämpöön 4-5 päivää sitä ennen.

Kukat eivät meinaa tulla ajoissa -> Annetaan sipulille lämmintä vettä ja mielellään alakautta. Lisäksi laitetaan se paikkaan missä se saa ( miellän pohjan kautta) mahdollisimman paljon lämpöä. Sipuli kestää jopa 40 asteen lämpöä ja silloin kukka-aihiot nousevat nopeasti esiin. Tätä käsittelyä voit jatkaa aina niin kauan, kunnes kukat tulevat esiin suojasukastaan eli itse kukka alkaa työntyä ulos näkyviin.  Siitä menee sitten 2-3 päivää, kun ensimmäiset kukat ovat täysin auki.

ENSIVIIKOLLA PAKASTAA – JÄÄLYHTYJEN TEKOON

Ensiviikolla näyttää pakkanen kiristyvän ja sehän tietää loistavia tilaisuuksia tehdä jäälyhtyjä. Malleja ja tapoja on monia, mutta näin minä sen olen jo perinteisesti vuosia tehnyt ja hyvin ovat onnistuneet ja asiansa ajaneet.

 1. Täytän normaalin 10 litran ämpärin(t) vedellä ja vien ne ulos jäätymään.
 2. Jätän ämpärin vähän vajaaksi, niin ei suotta läiky kun kiikutan niitä pihalle jäätymään.
 3. Kun ämpäriin on jäätynyt sellainen viidensentin paksuinen kerros, niin lyhty alkaa olla irrottamista vaille valmis. Kovalla pakkasella se käy jo 6-8 tunnissa, mutta aika usein pidän ne yön yli. Illalla ulos ja aamulla irrotus.
 4. Lyhty irtoaa helposti ämpäristä kun ottaa yhteen samankokoiseen ämpäriin lämmintä vettä ja kastaa jäälyhtyämpäriä siinä. Ei mene kuin muutama sekunti ja lyhty on irti reunoiltaan ja valmis kumottavaksi. Toki sen voi tuoda hetkeksi sisällekin tai valella ympäriltä lämpimällä vedellä. Minusta vain oli helpompi viedä lämmin vesiämpäri pihalle, etenkin kun niitä tulee tehtyä yleensä useampi kerrallaan.
 5. Sitten vain naputtelin reiän ( esim. puukolla) kumotun ämpärin pohjapuolelle (siellä jää on ohuempaa, usein ihan vain riitteessä, kun maa / lumi on pitänyt sen lämpöisempänä) ja kaadan veden pois. Näin kun lyhdyn tekee, niin sen voi periaatteessa antaa jäätyä reilustikin ja silti vedet saa helposti pois.
 6. Sitten vain kynttilä lyhdyn sisään ja nautin tunnelmasta.

Näin helppoa se tämmöisen ihan perusjäälyhdyn tekeminen on. Taitavimmat jäädyttää kaikkia hienoja kuvia ja kukkia ym. mutta minä olen tyytynyt ihan tuohon perusjäälyhtyyn ja minusta se on aina yhtä kaunis ja ajaton.  Näitä kun tekee useamman, niin ei tarvitse pihavaloakaan polttaa, säästyy sähköä siinäkin.😊Ja sääennusteen mukaan pakkaset jatkuu ja jatkuu, joten nämähän voivat säilyä käyttö kunnossa aina kevääseen asti. Elleivät huku lumeen, sitä nimittäin tulee täällä nyt ihan taivaan täydeltä lisää...

Vinkki: Niin noista jäälyhdyissä palaneista kynttilöistä ( sekä toki kaikista muistakin ) otan nuo loput ”tyngät” talteen ja kun poltan sitten jouluna ja uutenavuotena  ns. kynttiläpatoja ulkona, niin laitan noita ”jämiä” patoihin lisästeariiniksi. Ne palaa siellä kuin väärä raha.😉

 

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIVAT NYT KANERVAT

Ja nekin ovat varmasti varsin tyytyväisiä, tuolla lumipeitteen alla nyt.

Kanerva 9.12. - 6.1.

Ensivaikutelma kanerva-ihmisestä voi olla kuiva ja nuiva. Tarkempi tutustuminen paljastaa kuitenkin yllättävän rönsyilevän ja rehevän tyypin. Kanervan elämänkaari on harvoin suoraviivainen ja tavanomainen. Elämä koettelee, mutta kanerva kuuluu niihin, joiden voima ilmenee muille usein vasta vastoinkäymisissä. Hän on selviytyjä ja nousee aina jaloilleen sitkeytensä ansiosta. Hänellä on myös riittävästi itsetuntoa nöyrtymiseen ja joustamiseen tarvittaessa. Kanerva valikoi tarkasti seuransa ja viihtyy huomattavan hyvin kaltaistensa parissa sekä yksin. Massatapahtumat eivät häntä kiinnosta. Hän lähtee seikkailumatkalle Etelä-Amerikkaan mieluiten yksin ja valitsee harrastuksekseen postimerkkeilyn mieluummin kuin joukkuepelin tai kuorolaulun. Toisin kuin suomalaiset yleensä, kanerva selviytyy kukkeasti myös pimeimmän ja kylmimmän ajan yli. Hänellä on sen sijaan taipumusta vetäytyä kuoreensa aurinkoisimpaan kesäaikaan. Mutta ne, jotka kanervan tuntevat, ovat jo tottuneet tähän.

 

MATOT, SOHVATYYNYT YM. LUMIKYLPYYN

Nyt tuo satava lumi on kuin pumpulia, ihan mahtavaa. Ja tuollaiseen puhtaaseen lumeen on kyllä ”ihan pakko” huomenna heittää matot, petivaatteet, sohvatyynyt., ym. lumikylpyyn. En tiedä puhdistuuko ne siellä kylvyssä juurikaan, mutta ihan älyttömän raikkaita ja puhtoisen oloisia niistä kyllä tulee, jo ihan tunnin-parin jälkeen. Olenkin aina sanonut, että näillä keleillä ne pääsevät ”ekologiseen kylmäpesuun”.😉

Vaan nyt minä lähden ottamaan taas lumikolan esiin ja työntelemään tuota höyhkää lunta pois pihapoluilta ja sitten kantamaan leivinuunipuut sisälle lämpenemään, jos vaikka huomenna lämmittäisi leivinuunin takan lisäksi. Se tuo mukavasti lämpöä ja ruuat valmistuu siinä samalla.

Ja sitten ei olekaan ohjelmassa kuin telmimistä näiden veijareiden kanssa. Willow ja Mortti on kyllä niin innoissaan lumesta kuin vain olla voi ja niinhän sitä olisi hyvä meidänkin olla. Lunta sataa joka tapauksessa ja siitä voi joko löytää ne kaikki hyvät puolet tai sitten vain manailla lumitöitä, jotka nekin tuntuu paljon raskaammille, jos niitä kiroillen tekee.

 

TERVEISIÄ JA ELÄMÄNOHJEITA MEILTÄ
 • On ihan ok joskus vain syödä ja nukkua.
 • Kun kaadut, nouse vain ylös, ravistele hieman ja unohda se.
 • Ole urhea koostasi riippumatta.
 • Hauskaa voi pitää yksin, vapauta sisäinen talenttisi.
 • Opi uusia kikkoja riippumatta iästäsi.
 • Hommaa uusia ystäviä.
 • Haistele mahdollisuuksia.
 • Jahtaa unelmiasi.
 • Kun rakkaat tulevat kotiin, mene aina heitä vastaan ja tervehdi.
 • Päivän päätyttyä käperry peiton suojaan.
 • Ja huomenna kaikki alkaa alusta.

*******************************

Jos vain oppisimme olemaan kiitollisia pienistä asioista…

Laulusta joka vie ajatukset muualle, sillä on niitäkin, jotka eivät voi kuulla.

Auringonlaskun kauneudesta, sillä on niitä, jotka ei voi nähdä.

Kotimme lämmöstä, sillä on niitä, joilla ei ole kotia.

Ystävien kanssa vietetystä ajasta, sillä on niitä, jotka ovat yksinäisiä.

Kävelystä rannalla, sillä on niitä, jotka eivät kykene kävelemään.

Pienet asiat, niistä elämä koostuu!

- Shadi Souferian

*******************************

Upean talvista ja raikasta viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni !

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha

Ps. Pukinkontista lähtee paketit nyt päivittäin ja lahjakortit saat suoraan sähköpostiisi heti. Klikkaat vain TÄÄLTÄ ja🎅hoitaa loput… 😉