Joulukuusi kaadetaan nyt, Kestävän joulukuusen salaisuus, Sepelit sisälle, ym. 2.12.2022

Joulukuusi kaadetaan nyt, Kestävän joulukuusen salaisuus, Sepelit sisälle, ym. 2.12.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Joulukuusi kaadetaan nyt – viimeistään 8.12.
 • Kestävän joulukuusen salaisuus – niksit
 • Sepelit sisälle
 • Kannusjärven luontokirkko esittäytyy
 • Tyynyt ja peitot matkaan jo käy

Aurinkoisia iltaterveisiä täältä Puutarhalta !

Tänään oli pitkästä aikaa oikein ihmeellinen valoilmiö – aurinko paistoi. En edes muista koska viimeksi. Ilma oli muutenkin niin ihana ja houkutteleva ulkoiluun, että maltoin vasta nyt hämärän tultua tulla kiehauttamaan kupposen kuumaa ja kirjoittelemaan sinulle kuulumisia. 

Oli kyllä niin mukava käyskennellä tuolla luonnossa. Lumi oli koristellut maisemat ja auringonvalo siivilöityi ihanasti tuolta puiden lomasta. Kyllä sielu lepäsi ja nautti.

Joulukuusen etsinnässä – kohta se pitäisi kaataa

No toki oli minulla oikein hyvä ”syy” myös tuolle luontoretkelle, kun samalla katselin sopivaa joulukuusta. Sen kaatoaika, kun olisi nyt ja viimeistään 8 päivä tulisi kuusi kaataa, muutoin varisee neulaset, ennen kuin on kunnolla joulu ohi. Ihan pieni ”varapäivä” on 23.12 ( alkaa nousevan kuun aika seuraavan kerran) , mutta itse en ainakaan niin tarkalle aio kuusen hakua jättää.  Nyt on ilmat mitä upeimmat ja kaadettu kuusihan säilyy helposti tämän muutaman viikon, vaikka missä.

Myös kukka-asetelmiin tarvittavat havut on hyvä kerätä samalla tavoin eli 8.12 mennessä. Näin nekin kestävät paremmin varisematta.  Ulkona olevissa koristeissa ( esim. havupallot ja köynnökset) en ole niin suurta eroa nähnyt, minusta ne kestävät kyllä vaikka kerää milloin vain.

KERRATAANKO ONNISTUNEEN JOULUKUUSEN MUUTKIN NIKSIT?

Kun nyt kerran joulukuusista tuli puhetta, niin kerrataanko nämä kestävän joulukuusen muutkin niksit, kuin vain tuo kaatoaika.

Oikea kaatoaika tiivistetysti tänä vuonna:

 • Kuusi kannattaa kaataa aina yläkuun aikaan
 • Tänä vuonna tuo aika alkoi siis jo viimeviikolla ja paras aika jatkuu aina 8.12 asti.
 • Ihan viimetingan kaatajilla menee tänä vuonna tosi tarkalle, sillä seuraava uuden kuun vaikutus alkaa sitten jouluaatonaattona 23.12
 • Sama koskee myös koristehavuja, jotka ovat sisällä esim. kukka-asetelmien koristeena, niin nekin pitää neulaset parhaiten, kun oksat on katkottu tuona aikana.
 1. KAATOAJANKOHTA ( nousevan kuun vaikutus) + SÄILYTYS
 • kuusi kannattaa kaataa aina nousevan kuun vaikutuksen aikaan ( tänä vuonna siis 5.-8.12 )
 • kuusta ei kannattaisi kaataa neljää viikkoa aiemmin
 • kaadettu kuusi säilytetään pystyssä, viileässä ja sateelta suojassa.
 • Vinkki -> säilytyksessä kuusen tyvelle on hyvä laittaa vedellä täytetty maitotölkki. Sulalla kelillä kuusi saa siitä vettä ja jäätyessään se tukkii johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.
 1. KUUSEN OSTO
 • Kysy kuusikauppiaalta kaatoajankohta ( kuusi tulee olla kaadettu nousevan kuun aikaan)
 • vedä oksaa kevyesti myötäkarvaan - neulaset ei saa irrota
 • suositaan kotimaisia kuusia
 1. KULJETUS
 • kuusta ei saisi kuljettaa suojaamattomana kuin lyhyitä matkoja, etenkään kovalla pakkasella.
 • yli 10 kilometrin matkalle kuusi tulisi kääriä aina esim. muovin sisään.
 1. SULATUS
 • jos kuusi on jäässä, se olisi hyvä sulattaa ensin viileämmässä paikassa ennen sisälle tuontia. Liian nopea lämpöön tuonti saattaa aiheuttaa kuusen karisemisen.
 • koko sulatuksen ajan on hyvä pitää vesiämpäriä tyvellä.
 • ellei muuta tilaa ole, niin kuusen voi tuoda, vaikka pesuhuoneeseen, laittaa vesiämpärin tyvelle ja suihkutella puu läpeensä viileällä vedellä ja vielä toisen kerran parin tunnin kuluttua uudelleen.
 1. JALKAAN ASETTAMINEN
 • Mitataan huoneen korkeus ja lyhennetään kuusi sopivaan mittaan ( muistetaan ottaa tähtivara huomioon)
 • vaikka kuusi olisi jo valmiiksi sopivan mittainen, niin tyveltä kannattaa sahata muutama sentti pois, jolloin puu saa uuden imupinnan ja vetää vettä hyvin. Ihan sama idea kuin leikkokukillakin. Huom! sahaus olisi hyvä tehdä hiukan vinoksi, jolloin vesi pääsee paremmin tyvelle kuin jos tyvi olisi tiiviisti jalan pohjalla.
 • tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa, ei etenkään siltä osin kun se ei ole vedessä.
 1.  HOITO SISÄLLÄ
 • veden kulutus on suurimmillaan ensimmäisen vuorokauden aikana.
 • vesi ei saisi loppua tyven leikkauspinnan tasolta missään vaiheessa.
 • veteen ei tarvitse lisätä lannoitetta, puhdas viileä vesi on riittävä.
 • kuusi olisi hyvä sijoittaa etäälle pattereista, takasta ym. lämmönlähteistä.
 1. KUUSEN POISVIENTI
 • kuusen elämän ei tarvitse loppua joulun jälkeen, vaan sen voi esim. pystyttää ulos lähelle lintujen ruokintapaikkaa. Näin ruokailevat pikkulinnut saa siitä hyvää suojaa eikä niiden tarvitse lentää kauemmaksi.
 • oksat voi leikata myös kranssi tarpeiksi tai vaikkapa rappuhavuiksi
 • rungon voi kuivattaa ja polttaa myöhemmin uunissa/takassa/saunanpesässä, jne.
 • keräyspisteissä ne päätyvät hakkeeksi ja näin myös hyötykäyttöön.

ja pari  niksiä  vielä parempaan lopputulokseen. :)

 • Kasteluveden sekaan voit lisätä hiukan energiaa kuuselle. Eli 4–5 palaa sokeria tai pussillinen leikkokukkavirkistettä.
 • Vesi pysyy puhtaana kätevästi, jos puristat sitruunasta paritippaa veden joukkoon tai laitat pari palaa puuhiiltä veteen.
 • ja jos kuusta vielä maltat sumutella muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin kyllä kuusi tykkää ja neulaset pysyvät vieläkin paremmin. :)

Nämä ohjeet löydät myös kotisivuiltani TÄÄLTÄ

 

 

 

 

  

SEPELIT SISÄLLE – MELKEIN VIIMETINKA

Eilen sain vihdoin aikaiseksi tuon, mitä olin suunnitellut jo useamman viikon eli lapioitua hiekoitussepelit tuohon isoon astiaan ja tuotua se katon alle hallille.  Tiesinhän minä, että eihän tuo sepelikasa helpolla jäädy, mutta olisihan tuon toki voinut kesälläkin tehdä. No nyt ne on kumminkin katon alla ja siitä otan aina ämpärin – pari jotka pidän ne ihan pirtin lämmössä .  Kyllä säästyy sepeliä, kun tuo lämmin sepeli suorastaan imaisee itsensä jäätyneeseen pihapolkuun tiukasti kiinni. Ei tarvitse laittaa paljon, eikä lähde ensimmäisten harjausten mukana pois. Säästöä pienellä vaivalla. 😉

KANNUSJÄRVEN LUONTOKIRKKO – ESITYS PERUUNTUI, MUTTA ON KATSOTTAVISSA.

Olen varmasti usein kertonut tästä meidän kylämme ehkä ihanimmasta paikasta, Tykän tuulimyllystä ja etenkin talon Hannu isännästä ja Terttu emännästä. Molemmat aivan mahtavia kädentaitajia ja sydämellisiä persoonia. Talon ympäristössä on mm. arboretum ( yli 50 erilaista havukasvia), on hämyholvia, seiväsalia ja vaikka mitä. Ja tietenkin tuulimylly, jonka Hannu on itse rakentanut ja se tuottaa sähköä ihan oikeastikin.

Hannun luona kävi myös Alfa tv tekemässä ”Luontokirkko” jakson, jossa Hannu kertoilee talon ja kylän historiasta, omaan leppoisaan tyylinsä. Valitettavasti tuon tv-kanavan lopettamisen vuoksi, myös tämä jakso jäi nyt sitten esittämättä heidän kanavallaan. Vaan ei hätää, tämän näkee myös Youtubesta TÄÄLTÄ

Tai klikkaamalla tuosta alhaalta. Lämmin suositus.

TYYNYT JA PEITOT TULIVAT EILEN – ENSIMMÄINEN ERÄ JO MATKAAN, LOPUT MAANTAINA

Nuo yhteistilaus tyynyt ja peitot tulivat sovitusti eilen ja meidän ahkerat ( Pirre, Riina ja Tomi) ovat niitä saaneet pakattua niistä ensimmäisen erän tänään ja lupasivat loput pakata maanantaina lähtemään. Minäkin saatan ehtiä heitä auttamaan, jos vain olen sen joulukuuseni jo löytänyt… 😉

Ja ai että miten ihanaa olikin, kun sain viime yönä nukkua jo uuden tyynyn kanssa. Aivan taivaallisen ihanaa. Ja kyllä oli uni syvää sekä hyvää. 😴 Ei olisi aamulla malttanut millään malttaa nousta ylös. Ja kyllä tykkäsi niskat ja hartiatkin hyvää. On se kyllä ehkä maailman onnellisin tunne, kun saa aamulla herätä hyvin nukkuneena ja ilman kipuja, eikö vain. 🙏😍

Vaan nyt minä lähden pirtin lämmitykseen, syömään ja nauttimaan takkatulen lämmöstä. Veikkaan kyllä, että kirjaa on turha ottaa esiin, sen verran tuo reipas ulkoilu, ruoka ja takkatulen lämpö taitaa tehdä tehtävänsä, että silmä lumppaa jo hyvissä ajoin, ennen iltauutisia. 😉😂  

Niin ja hyvää itsenäisyyspäivää sinulle jo nyt. Uskon, että kuluneen vuoden takia me kaikki osaamme arvostaa tänä vuonna itsenäisyyspäiväämme ja sitä uhrausta, joka sen eteen on tehty aikanaan, entistä korkeammalle. Uskotaan, toivotaan ja rukoillaan, että sitä ei tarvitse enää koskaan tehdä ja rauha sekä vapaa itsenäisyys säilyy meillä sekä tulisi muihinkin maihin.

*******************************

Kotini on täällä,
seitsemän tuikkivan tähden alla,
metsien suuressa sylissä,
täällä olen turvassa.

 Täällä tuulet kertovat vapaudesta,
kaikesta rikkaudesta,
joka meille perinnöksi annettiin.

 Täällä minun on hyvä olla!

 Mietteitä maalta

*******************************

Upeaa viikonloppua ja arvokasta itsenäisyyspäivää jo näin ennakkoon sinulle hyvä puutarhaystäväni !

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha

 

ps. Jos haluat Pukinkonttiin hyödyllistä, tarpeellista ja käytännöllistä, niin vilkaisepa mitä on tarjolla -> TÄÄLLÄ