Ahkeraliisojen istutus ja hoito-ohjeet

Ahkeraliisojen istutus ja hoito-ohjeet

Ahkeraliisojen istutus ja hoito-ohjeet

Impatiens walleriana
Korkeus: 15-20 cm Istutusväli: 30 cm
Kukinta: kesä-syyskuu
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen / varjoinen

Yleistä tietoa ja historiaa

Ihastuttavat kerrotut ahkeraliisat ovat kuin pieniä ruusuja. Ne ovat helppohoitosia eikä niitä tarvitse nyppiä. Ahkeraliisat ovat hyvä valinta puutarhan tai parvekkeen hieman varjoisimmille kasvupaikoille.

Kerrannaiskukallisia ahkeraliisoja kutsutaan yleisesti ruusuliisaksi.

Itä-Afrikan tropiikista lähtöisin olevaa ahkeraliisaa on kasvatettu huonekasvina Suomessa jo 1800-luvulta, nykyisin sitä käytetään paljon myös yksivuotisena kesäkukkana. Ahkeraliisa on palsamikasveihin kuuluva värikäs ja suurikukkainen koristekasvi. Se sopii erinomaisesti niin amppeliin, parvekelaatikkoon, kukkapenkkiin kuin kotiin valoisalle ikkunalle. Uudenguineanliisa eli sateenkaaripalsami (Impatiens x hawkeri) on ahkeraliisalle läheistä sukua oleva Impatiens-risteymä.

Istutus

Ahkeraliisa viihtyy parhaiten puolivarjoisella kasvupaikalla, mutta voidaan istuttaa myös varjoiselle paikalla. Aurinkoiseen paikkaan istuttaessa ahkeraliisa vaatii huomattavasti enemmän vettä, muuten kasvi voi herkästi kuivahtaa sekä nuutua. Sen takia paahteiselle paikalla ahkeraliisaa ei kannata istuttaa.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen amppeleihin istuttamista.

Ahkeraliisa sopii hyvin yhdisteltäväksi muiden kesäkukkien kanssa. Riippuen lajikkeesta, yhteen 23 cm amppeliin soveltuu istutettavaksi 3-6 taimea. 60 cm parvekelaatikkoon sopii n. 6-8 taimea.

Ahkeraliisaa ei kannata istuttaa liian aikaisin ulos, koska niiden varret pitävät runsaasti vettä sisällään. Liian aikaisin ulos istutettuna, ahkeraliisoilla on vaarana paleltua.

Hoito

Ahkeraliisa on helppohoitoinen, tärkeintä on tasainen kastelu ja lannoitus.

Kuihtuneita kukkia ei tarvitse nyppiä, vaan ne karisevat itsestään pois.

Voidaan kuitenkin tarvittaessa latvoa.

Talvehtiminen

Syksyllä, ennen pakkasten tuloa, ahkeraliisa siirretään sisälle ja noin +15 asteiseen ja valoisaan paikkaan. Versot kannattaa latvoa kasvin tuuheutumiseksi sekä ilmavuuden vuoksi.