Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Puuhastelua niin kasvihuoneilla kuin kylmiöissä – ammatinvalinnan mukanaan tuomia etuja. 😉
- Miksi tomaatit itkevät aamuisin? Onko vaaralista?
- Mikä se Ödeema taas olikaan ja kuinka sitä ehkäistään?
- Testi jatkuu. Kun yksikin kerta voi olla kohtalokas. Ja kyse on vain vedestä…
- Lannoitekäpyjen ”salaisuus” – ei suotta ammattilaisten käyttämä ja suosio kasvaa vuosi vuodelta. Koska sillä on todellaakin merkitystä millä lannoitetaan. Monellakin tapaa!
- Mitäs ne pääravinteet ( N – P – K ) taas tekivätkään??? Tiivis kertaus.
- Lämpö herätti myös käärmeet – ”huoneet täynnä pää turvoksissa olevia koiria – kertoo eläinlääkäri”. On olemassa parempikin ratkaisu kuin ”lapio” -> katsopa.
- Ihanat Ljubashat nousee taas 100 % ai että 🧄😍🧄😍
- Toivottu Leenan Lämpötilawebinaari tulossa 6.5. klo 18 -20.30. Huom! Ensin rekisteröidytään ja sillä varmistat paikkasi. Sitten saat linkin sähköpostiisi. Linkki + ohjeet.
- Ihanaa Pääsäistä!
Iltaterveisiä täältä Puutarhalta !
Olikin sen verran touhukas päivä, että kerkesin vasta nyt näin iltasella kirjoittelemaan kuulumisia.
Kasvihuoneella kasvutahti sen kuin kiihtyy kiihtymistään ja hoitotyöt samassa suhteessa. Välillä on käsissä kasteluletku, välillä sakset ja sitten taas multasäkit ja ruukut. siis kaikkea niin kivaa, kuin vain ikinä olla voi. 😍☀🌱
Kun on tällainen ”konttori”, niin eipä voi kuin hykerrellä tyytyväisenä, että puutarha-ala vei aikanaan sydämen ja mielen. ❤

Tosin ei tämä päivä nyt ihan kokonaan tuolla lämmitellessä ole mennyt. Kylmiössä piti hiukan myös puuhastella ja tarkistaa, että ruusut, liljat ja avojuuriset perennat ja pensaat ovat sopivasti sulaneet, mutta levossa eli parhaimmillaan, kun ensimmäiset pääsevät jo ensiviikolla kohti uusia kotejaan nekin.
Tämäkin on näitä puutarhurin työsuhde-etuja , että jos on liian kuuma kasvihuoneella, niin aina voi piipahtaa kylmiössä ja jos siellä tulee liian kylmä, niin ei kun takaisin kasvihuoneelle. Kätevää, eikö. 🤭😉

TOMAATTEJA ITKETTI AAMULLA – HYVÄ MERKKI JA SELVÄ SYY.
Oikein olin tyytyväinen, kun meni aamuvarhaisella kasvihuoneelle ja siellä tomaatit itkivät järjestään kaikki.
Tuo ilmiö tunnetaan yleensä paremmin nimellä Ödeema. Eli tuo on aika tyypillinen tilanne monille kasveille, kun kasvukunto on hyvä ja yöllä lämpötila viileä, niin juuripaine painaa ylimääräisen nesteen kasvien lehdistä pois. Eli oikeastaan nuo itkevät onnesta, kun juuristo toimii niin hyvin ja sehän tietää huikeaa kasvua ja upeita satoja sitten kesällä. 👍🍅
CHILEILLÄ JA PAPRIKOILLA VAURIOITA LEHTIEN ALAPINNOILLA – LUULLAAN USEIN TUHOLAISTEN MUNIKSI.
Chileillä ja paprikoilla tuo Ödeema tulkitaan aika usein ”tuholaisten muniksi” lehtien alapinnoilla. Niillä tuo ohutlehtisyys aiheuttaa sen, että ne ”itkevät” enempi lehtiruodoissa, kuin lehtien kärjissä. Tämä taas aiheuttaa ”rupisuutta” lehtien alapinnoille, kun neste on rikkonut lehtiä ja sitten kuivunut pois ja ne tosiaan näyttävät hyvin erehdyttävästi munille. ja kun lehdessä usein näkyy muutenkin keltaisuutta ja ei niin tervettä ulkopintaa, niin ei ihme, että epäilyukset heräävät. Mutta eipä siinä muuta, kun tutkii hiukan paremmin joko suurennuslasilla tai ottamalla kännykällä kuvan ja sitten sitä suurentamalla.
Itse olen usein niin malttamaton, että kaivan taskusta tuon luottolinkkarini ja sen kärjellä hiukan painelen ja rapsuttelen noita kohtia, niin aika nopeasti selvenee, mikä on asialla. Jos ”turskahtaa” niin on elukan munia ja jos ei, niin sitten ne on näitä ödeeman aiheuttamia arpia.
Ennaltaehkäistään.
Vaikka periaatteessa tuo ödeema on melko vaaratonta, niin kyllä se toisaalta myös pitkään jatkuvana heikentää kasvin kasvua. Katsotaanko hiukan, miten sitä voi ehkäistä tai ainakin hillitä.
- Annetaan sen mullan kuivahtaa kastelujen välillä hiukan enemmän. Ei pelkkä pintakuiva, vaan kokeillaan sormella, että hiukan syvemmältäkin on kuivaa ennen seuraavaa kastelua.
- Tuuletetaan, etenkin jos kasvit ovat kasvihuoneessa tai jossain muussa kasvatuskaapissa.
- Yölämpötilaa voi myös nostaa hiukan ylemmäs. Itse en tätä paljoa harrasta, sillä yön viileys tuottaa napakoita ja kestäviä taimia jatkoistutuksiin.
- Lisävalo – aivan ehdottoman hyvä, etenkin kun kasvatetaan sisällä. Ja kunnon kasvuvalosta nyt on muutenkin niin paljon hyötyä, että tämä on vain yksi sen lisäeduista.
- Kastellaan ennemmin aamulla tai päivällä kuin myöhään illalla. Kasvi kun ei haihduta enää yöllä, mutta juuret toki toimivat ja ne työntävät soluihin vettä sen kun ennättävät. Kyllä, juuret ovat ahkeria, mutta joskus vähän yksinkertaisia… 😉
- ilmava kasvualusta. Tämä on toki selvää muutenkin, mutta liittyy myös tuohon ödeeman ennaltaehkäisyyn. Hyvä ja ilmava kasvualusta on onnistumisen helppo tae. Ja jos nyt ei satu olemaan kuin tavallista kukkamultaa, niin sitä voi aina keventää, vaikka perliitillä tms.

LIIKAKASTELU KOE – JO YKSI KERTA VOI OLLA KOHTALOKAS, KOSKA
Viimeviikolla oli puhetta tuosta liikakastelun- ja lannoittamisen tuhoisista vaikutuksista. Erilaisia testejä kun tulee tehtyä samalla kun testaan uusien lajikkeiden tai multien tai lannoitteiden ominaisuuksia, niin tuossa kuvassa on testi (Eucalyptus) siitä, kun kaikki muut hoidot ja kastelut ovat samalla lailla, mutta toista ruukkua on kasteltu yhden kerran liikaa. Eli tuo ruukku, jota kastelin kerran alussa tarkoituksella hiukan enemmän, teki sen, että se kastui entistä herkemmin ja enemmän seuraavilla kastelukerroilla. Ja se aiheutti hapen puutteen juurille ja lopputulos on tuo. Eli niin kuin viime viikolla puhuttiin, niin taimet ovat kuin vauvat, yksilöllistä ja hellää hoivaa nekin tarvitsevat pieninä. 🌱
LANNOITEKÄPYJEN ”SALAISUUS” - KOSKA SILLÄ ON TODELLAKIN MERKITYSTÄ MILLÄ LANNOITETAAN
Näistä lannoitekävyistä on taas tullut hiukan kyselyjä, että mikä näiden ”salaisuus” on. osa siksi, että ei ole ennen kuullutkaan jaa osa siksi, että ne toimivat niin hyvin. Ja sehän se niiden tarkoitus onkin, ammattituotteita kun ovat. 😉
Kysehän on siis siitä, että tuohon käpyyn on puristettu lannoiterakeita, jotka ovat pinnoitettu eritavoin sulavalla pinnoitteella. Se on se niiden salaisuus eli noiden erillisten pinnoitteiden ansiosta eri lannoitteet vapautuvat kasvien käyttöön juuri oikeaan aikaan ja oikeassa suhteessa.
Kaikkein liukenevin päällyste on siis typpeä sisältävissä rakeissa. Koska kasvit tarvitsevat sitä kaikkein eniten alkukaudesta, niin sen pitääkin vapautua kaikkein nopeimmin kasveille.
Myöhemmin kesällä taas alkaa vapautua enemmän fosforia ja lopuksi kaikkein eniten kaliumia ja samalla typen osuus loppuu.
Ja hivenravinteita pikkuhiljaa koko ajan.
Eli yhdessä kävyssä on niin kevät-, kesä- kuin syyslannoite samassa ”kävyssä”. Kätevää, eikö? 👍
Tuonne kotisivuilleni olen asian tiivistänyt näin:
Osmocote Lannoitekäpy – kestävä ja ammattitason lannoite puutarhakasveille
Osmocote Lannoitekäpy on korkealuokkainen, pitkävaikutteinen lannoite, jonka tarkka ravinteiden vapautus perustuu älykkääseen kuoriteknologiaan.
Ravinteet vapautuvat lämpötilan mukaan kasvin kasvutarpeisiin – juuri oikeaan aikaan ja määrässä. Tämä vähentää huuhtoutumista ja parantaa ravinteiden hyötysuhdetta, mikä tekee näistä ekologisesti kestävän valinnan.
Tuotteessa yhdistyvät ammattiviljelyn tarkkuus ja helppokäyttöisyys. Kaikki ravinteet – makro- ja mikroravinteet – löytyvät yhdestä kävystä, jolloin kasvi saa täydellisen ravinneprofiilin tasaisesti koko kasvukauden ajan (jopa 5–6 kuukautta).
Lannoitekäpy soveltuu erityisesti ammattipuutarhureille ja laatutietoisille kotipuutarhureille, jotka arvostavat tehokasta lannoitusta ilman ympäristöä kuormittavaa ylilannoitusta. Se on erinomainen valinta ruukkukasveille, perennoille, kesäkukille ja hyötykasveille.

Kestävä, varma ja huoleton – Osmocote Lannoitekäpy tekee lannoituksesta ammattimaista ja vastuullista.
100% Biohajoava!
NPK: 14-4-9
Tarve 1-2 käpyä / kasvi
Näitä "ammattikäpyjä" me olemme pakanneet 25 kpl pusseihin ja löydät ne TÄÄLTÄ
25 kpl / 5,95 € ja 50 kpl / 11,50 €
KERRATAANKO PÄÄRAVINTEET
N - P- K JA NIIDEN MERKITYS NYT TÄSSÄ SAMALLA
Kun nyt aiheeseen pääsin, niin kerrataanko nämä pääravinteet tässä nyt samalla.
N (= typpi) vaikuttaa kasvin vihreisiin osiin ja kasvattaa niitä. Liika typpi heikentää kukkien tuloa, hedelmien muodostusta, talvehtimista ja kasvien kykyä suojautua kasvitaudeilta ja tuholaisilta. Siksi typpipitoista lannoitetta on hyvä antaa alkukaudesta ja vähentää viimeistään juhannukselta, etenkin monivuotisilla ja satoa tuottavilla kasveilla.
P (= fosfori) taas kukittaa ja antaa satoa. Se on siis keskikesän ja syksyn lannoite.
K (= kalium) puolestaan on tärkeää kasvin solunmuodostuksessa ja puutumisessa ja auttaa monivuotisia kasveja syksyllä ja turvaa niiden talvehtimisen.
Nuo pääravinteet ( N - P -K) sinun kannattaa siis aina katsoa lannoitetta valitessasi sekä niiden käyttöä suunnitellessasi. Tai sitten vaan laitat noita meidän käpyjämme, niin kaikki on kerrasta kunnossa, koko kasvukauden ajan. 😉🙏
LÄMPÖ HERÄTTI MYÖS KÄÄRMEET – KOIRIA KASAPÄIN ELÄINLÄÄKÄREILLÄ ”PÄÄT TURVOKSISSA” – KARKOTTIMET KANNATTAA LAITAA NYT

Viikolla luin, kun eläinlääkäriä oli haastateltu ja hän kertoi, että vastaanotolla on ”huoneet täynnä koiria päät turvoksissa”. Kyyt on heränneet ja sen kyllä huomaa. Eikä tuo käärmeenpisto ole tosiaan mikään kiva eikä leikin asia. Muutaman kerran on noita koettu täällä meilläkin. Onneksi joka kerta on selvitty. Tarhoista ja tästä pirtin nurkilta ne saan pidettyä pois noilla käärmekarkottimilla, mutta nuo metsälenkit ovatkin sitten niitä vaaran paikkoja.
Käärmeet ja viha niitä kohtaan on kyllä harmittavan syvällä, mutta ymmärrän kyllä että ”lapio heilahtaa” hyvin herkästi, jos kyy ilmestyy pihapiiriin. Käärmeethän ovat paitsi rauhoitettuja niin ihan mahdottoman hyödyllisiä, sillä nehän syövät kesän mittaan valtavan määrän jyrsijöitä, joka taas vaikuttaa alueen punkkikantaa vähentävästi.
KARKOTIN JA SEN IDEA
Tähän käärmekarkottimeen ihastuin oikeastaan aikanaan jo sen ensikerrasta lähtien. Kun tutustuin sen ideaan ja vielä kun itse sitä testasin ja hyväksi havaitsin, niin eipä ole tarvinnut sen jälkeen kyitä tapaa, eikä kyllä tontilla nähdäkään. Enkä ole ainut, jolla on samat kokemukset...
Tämän teho kun perustuu sen erityisen tekniikan tuottamaan äänivärähtelyn aiheuttamaan käärmeen aistien häiriintymiseen. Käärme kun aistii paljon paitsi kielellään niin myös vatsanahkan kautta. Ja tätä vatsanahkan kautta tapahtuvaa aistitoimintaa tuo värähtely häiritsee, jolloin käärmeestä tulee ikään kuin ”sokea”, jolloin se luonnollisesti pyrkii pois sekä väistää tälle alueelle tulemista. Siksi nämä on hyvä laittaa tontin reunoille ja koiratarhojen lähelle. Koirat ei tosiaan välitä tuosta karkottimesta mitään. Alussa katselivat pää kallellaan, mutta sen jälkeen ei mitään. 🤭
Tämä alkaa tehota heti. Siis toisin kuin kuin myyrä- ja muurahaiskarkoitin, jotka tarvivat sen muutaman viikon alkuun.
Tärkeää! Jos epäilet, että tontilla on käärmeitä tai joka tapauksessa kun laitat nämä päälle, niin ensimmäiset tunnit, jopa ensimmäinen vuorokausi, kannattaa pitää lapset ja kotieläimet tarkan valvonnan alaisena. Sillä osa käärmeistä saattaa paeta paniikinomaisesti äänialueelta pois ja ovat silloin arvaamattomia

Lyhyesti siis:
- Kun laitat tämän ensimmäistä kertaa toimimaan tontille, niin on hyvä pitää pienet lapset ja kotieläimet ensimmäisen vuorokauden aikana joko pois tontilta tai vähintään silmällä.
- Karkottimen pää kannattaa painaa kiinni materiaaliin mikä johtaa ääntä / värinää mahdollisimman hyvin. Esim. kallioon, sokkeliin, jne. Näin teho on monin kertainen. Toimintasäde tavallisessa maassa on n. 20 metriä, mutta hyvin ääntä johtavassa materiaalissa monin kertainen.
Tämän testatun ja aurinkokennotoimisen käärmekarkottimen 46,95 € ( ovh 59,90 = tehdasalennus - 21 %) saat siis TÄÄLTÄ

LJUBASHAT NOUSEE TAAS 100 % - AI ETTÄ NÄYTTÄÄ TAAS HYVÄLLE 🧄🧄🧄
Katsopa, miten näyttää taas niin mahtavalle tuo Ljubashan kasvu. On se uskomattoman hyvä ja varma lajike. Hiukan kastelua jo mietin, mutta vielä on pelto tarpeeksi märkää ja jos tuo sääennustus pitää paikansa, että sunnuntaina sataa toistakymmentä milliä, niin ei ainakaan heti tarvitse alkaa kastelemaan. Käynyttä hevosenlantakompostia tuli laitettua sen verran reilusti syksyllä, että lisälannoitustakaan ei ehkä tarvitse. Jos tarvitsee, niin kanankakkaa sitten vain ja vettä päälle, niin kyllä tehoaa. Ajattele, pari kuukautta ja päästään jo skeippien makuun. 😊🧄
TOIVOTTU LÄMPÖTILA WEBINAARI TULOSSA – REKISTERÖITYÄ VOI JA KANNATAKIN NYT HETI

Webinaarin pidetään 6.5. klo 18.00 – 20.30
Webinaarissa käydään läpi mm.
- Muuttuvien ilmasto-olojen tuomia haasteita ja keinoja niiden hallintaan.
- Miten lämpötila vaikuttaa kasveihin ja hyönteisiin
- Miten kasvit reagoivat kohonneeseen lämpötilaan ja ääreviin lämpötiloihin?
- Miten voit vähentää lämpötilan vaikutuksia?
- Muuttuvatko puutarhatöiden aikataulut?
Näihin ja moniin muihinkin kysymyksiin saat vastauksen webinaarissa.

TÄRKEÄÄ!
Tämä linkki on siis ensin rekisteröitymissivulle.
Klikkaa TÄSTÄ
Sen jälkeen saat sähköpostiisi tuon kuvan näköisen LIITTYMISLINKIN -> josta pääset webinaarin.
Eli ensin rekisteröidytään ( koska tilaa on rajatusti) ja sitten saat vahvistuksen ja liittymislinkin, jolla varmistat paikkasi webinaarissa. 👍🙏
Vaan nyt minä lähden vielä iltakierrokselle kasvihuoneelle ja katsomaan että siellä on kaikki hyvin yötä varten. 😊
Saapa nähdä, että onko tänä iltana / yönä reposia. Toissayönä kun lähdin kasvihuoneiden iltakierrokselta niin taivas ”tanssi” ihan mahdottoman upeasti.
***************************
Mutta tiedättekö, että lumikellot jo kukkivat?
Samoin tekee talventähti ja jouluruusun nuput pullistuvat ja jos oikein tarkkaan tutkitte ( hengittämättä) huomaatte pieniä silmuja melkein kaikissa kasveissa.
Tuhansien pienten valtimoiden kautta elämä nousee maasta.
Nyt me tarhurit emme anna periksi, verihän aivan polttaa suonissamme!
- Karel Capek
*******************************
Ihanan touhukasta ja rentouttavaa pääsiäisviikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha