Isoja paikkakuntaisia eroja pölyttäjissä, Tunnistetaan, ennen kuin touhutaan, Liljakukkojen valkosipuliuute, ym. 17.6.2022

Isoja paikkakuntaisia eroja pölyttäjissä, Tunnistetaan, ennen kuin touhutaan, Liljakukkojen valkosipuliuute, ym. 17.6.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Isoja paikkakuntakohtaisia eroja pölyttäjissä, miksihän? Ravistelua aamuisin.
 • Kuinka varmistetaan, että Lemmikit kukkivat myös ensivuonna
 • Raparperimehu ohjeita kaksin kappalein – maijalla tai ilman
 • Vihdotaan, mutta talvivihdat vasta ensi kuussa ja oikealla kuulla
 • Tunnistetaan, ennen kuin touhutaan. Pari vinkkiä tunnistuksen helpottamiseen – varoitus , toinen niistä voi koukuttaa… 😉
 • Liljakukkojen valkosipuliuute - helppo ohje. Nyt saatavilla myös muita makuja.
 • Voiko vielä kylvää? Kyllä voi
 • Loput annossiemenet nyt -50 % tarjouksessa

Vilpoisen raikkaita terveisiä täältä Puutarhalta

Ei ollut ihan kaikkein lämpöisimpiä kesäaamuja tänään. Piti oikein laittaa takki päälle, kun aamulla lähdin pirtiltä kävelemään tänne puutarhalle. No ei toki mikään ”hallayö” ollut, mutta sellainen vilpoisenraikas. Toisaalta aika kiva ilma, sillä nyt ei tarvitse niin paljon juoksennella kastelujen kanssa. Jaksaa puuhastella ulkona vaikka, kuinka. Toisin olisi, jos mittarissa olisi hellelukemat. Ja kun tuulikin pikkuisen puhaltelee, niin hyttysinvaasiotkin ovat selvästi pienempiä.

Sinulle ei varmastikaan ole jäänyt epäselväksi, että tykkään liikkua ja viettää aikaa myös paljon luonnossa. Eilen illalla oli vuorossa yksi näitä alkukesän traditioita eli vierailu suolla. Siellä on aivan mahtavan ihanan fiilis, kun illan hämyssä ja hiljaisuudessa katselee erilaisin valkoisin kukin kylpevää suota ja mahtava suopursujen tuoksu leijaillee ilmassa.  Jos et ole ehtinyt vielä tänä kesänä suolla käymään, niin suosittelen menemään nyt, kun kukinta on parhaimmillaan. Siellä on kertakaikkisen upea tunnelma, etenkin iltaöisin tai aamuvarhaisella. Muutaman kuvan otin sinunkin iloksi illalla. 

Tupasvillat luo unenomisen maiseman

ISOJA PAIKKAKUNTAKOHTAISIA EROJA PÖLYTTÄJIEN MÄÄRISSÄ – AAMURAVISTELUJA TARVITTAESSA

Sain viestiä naapurikylästä, että siellä heillä ei pörriäisiä ole kuin harvakseltaan, vaikka omenapuut kukkivat ihan täysillä ja meillä taas pörräsi ihan puut täynnä. Ilmeisesti aika isoja paikkakuntakohtaisia ja jopa pienempiäkin eroja on ympäri Suomen. Pohdiskelin tuota asiaa ja olisin vähän sitä mieltä, että täällä ”meidän mäellä” on loppujen lopuksi aika ihanteelliset olosuhteet pörriäisille ja perhosille. On paljon luonnonniittyjä, pensaita, pajukkoja sekä kukkia niin pihoissa, puutarhoissa kuin luonnossakin. Käytännössä ravintoa on tarjolla hyvin monipuolisesti aina aikaisesta keväästä myöhäiselle syksylle asti. Tästä sitten hyötyvät kaikki, niin pörriäiset kuin me asukkaatkin. Ei jää mikään sato pölyttäjistä kiinni ja lintujen lajirunsaus on loppujen lopuksi melkoinen.

Mikäli sinulla on sellainen tunne, että pölyttäjiä ei olisi tarpeeksi esim. tomaattien, kurkkujen ym. hyötykasvien luona, niin hyvä konsti on käydä aamukävelyllä niiden luona ja hiukan ravistella kasvustoja, niin se yleensä riittää turvaamaan pölyttymisen.

ANNETAAN LEMIKKIEN KUKKIA RAUHASSA LOPPUUN ASTI – SE TAKAA KUKKALOISTON MYÖS ENSIVUODELLE

Oli viime viikolla puhetta lemmikeistä ja miten ihania ja merkityksellisiäkin ne ovat. Unohdin mainita sellaisen seikan, että nehän ovat kaksivuotisia kasveja, niitä ei kannata leikata alas liian aikaisin. Annetaan niiden kukkia ja varistaa siemenet rauhassa, niin kukkaloisto on taattu taas ensivuonnakin.

RAPARPERIMEHU OHJEITA KAKSIN KAPPALEIN

Tuli pyyntöjä, että kuinka hyvä raparperi mehu syntyy ja tehdään. Itsellä on tämä ”Mepin mehumaija” versio, mutta Pirrellä on taas oma resepti, jossa ei mehumaijaa tarvitse, niin tässä molemmat tavat:

Mepin mehumaijaversio:

 • varret pestään hyvin ja pilkotaan sen verran, että sopivat kattilaan ja kattila täysi.
 • alaosaan vettä ihan normaalisti
 • keitetään niin, että höyrystyy koko ajan ( vanhassa sähköhellassa yleensä asento 5 on hyvä) suurin piirtein tunnin verran menee, kun kaikki mehu on saatu irti ja talteen.
 • sen jälkeen laitetaan mehu kattilaan ja suhteessa 2 litraa mehua / 1 kg sokeria ja kiehautetaan niin että kertaalleen kuplii. Ja kaikki syntynyt kuoha poistetaan pinnalta!
 • pullotukseen käytettävät pullot pestään hyvin kuumalla vedellä + atamonilla, jotta ei tule homehtumisongelmia
 • sitten vain yksi pullo käyttöön ja loput pakkaseen.

Pirren tapaan:

 • 8 litraa vettä
 • 2 kg raparperipaloja
 • 250 g sokeria (tuplaa määrä, mikäli haluat makeampaa, alkuperäisessä ohjeessa 500 g sokeria, ellei enemminkin)
 • 1 sitruunan mehu
 • (kanelitanko)
 • Laita vesi ja sokeri kattilaan, kuumenna sen verran, että sokeri sulaa
 • Huuhtele raparperinvarret ja pilko ne palasiksi veteen (ei tarvitse kuoria)
 • Lisää sitruunamehu mukaan
 • Jos haluat mehuun kanelin makua, lisää kanelitanko
 • Anna tekeytyä seuraavaan päivään
 • Pullota
 • Nauti jääkaappikylmänä.

Tavalla tai toisella, niin kyllä on kesäjuomaa parhaimmillaan. 🥂

Olisiko sinulla vielä jokin toisenlainen ohje? Kerro ihmeessä, jos on. Raparperia tulee nimittäin nyt niin paljon, että kiva olisi kokeilla muitakin versioita. 😊

VIHDOTAAN – HEINÄKUUSSA SITTEN TEHDÄÄN SÄILÖÖN

Eilen illalla käväisin iltapuuhasteluna tekemässä saunavihdan.  Vaikka mieli tekisikin ja moni tekeekin jo juhannukselta talvivihdat, niin minä kyllä teen ne vasta ensikuussa. Ja vielä kun katsotaan, että kuu on kohdillaan, niin kyllä tulee kestävät ja hyvät vihdat. En tiedä oletko kokeillut, mutta minä olen ja kyllä tuolla kuulla on suuri vaikutus. Samoin sillä, mihin aikaan päivästä tarpeet haetaan.

Viimetalvenakin saunoin samalla vihdalla neljä iltaa peräkkäin ja lehtiä ei irronnut kuin muutama ja tuoksua riitti vielä viimeiselläkin kerralla. Olisi varmaan kestänyt vielä pari kertaa enempikin, mutta pääsi jäätymään ulkona, niin en päässyt kokeilemaan.  

Kunhan kuu siis on ensikuussa kohdillaan, niin kerron sitten, että koska lähdetään kestävien talvivihtojen tekoon oikein porukalla, eikö vain. 😊

TUNNISTETAAN HYVIKSET JA PAHIKSET – LEENAN JA HEIKIN SIVU / KIRJA ON HYVÄ APU

Tuli vinkkiä, että tätä pyjamaludetta oli luultu koloradonkuoriaiseksi ja pelästytty kovin, mutta onneksi Pirkko oli tunnistanut tämän pyjamaluteeksi joka taasen on ihan harmittoman hyvä veijari. Voin sanoa, että itsellenikin monien ”ötököiden” tunnistaminen on usein haastavaa ja viimevuosien kaksi apulaista ovat olleet kyllä ihan verrattomia apulaisia. Tämä Leenan ja Heikin Ötökkätieto sivusto   

Ja vieläkin isompi apu on ollut tämä saman kaksikon kirjoittama ja kuvittama, varmasti Suomen kattavin teos ”ötökät lähiluonnossa”.  En nimittäin olisi ikinä uskonut, että miten selkeän ja ennen kaikkea kiehtovan kirjan näistä voi tehdä. Vaan, kun sain tämän kirjan käteeni, niin se avasi kyllä ihan uudelleen koko ”ötökkämaailman”. Ja ai että miten hienolle sekin tuntuu, kun tunnistaa uusia ötököitä, joita ennen vain ihmetteli, että mitähän nämäkin ovat. Perhosista nyt puhumattakaan.

Mikäli haluat avata oven kiehtovaan maailmaan, niin lupaan että et pety, kun hankit tämän kirjan. 400 sivua, n. 800 lajia esittelyineen ja huippuhyvine kuvineen,  joista periaatteessa voit löytää nämä kaikki ihan lähiluonnostasi. Ja ainakin sen voin luvata, että minkä tahansa ötökän löydät, niin sen kyllä löydät tästäkin kirjasta 99,99 % varmuudella.  Jos ei löydy, niin sitten kysytään itse tekijöiltä.

Tietysti se, että tunnistaa onko jokin ötökkä hyvis vai pahis, ennen kuin tekee mitään, on meille puutarha ja luontoharrastajille jo ihan itsestäänselvyys ja kunnia- asia, eikö vain.

Tätä ”Ötökät lähiluonnossa” kirjaa saat ( kerhohintaan) 24,95 € -> TÄÄLTÄ

Ja pieni varoitus, tämä kirja voi koukuttaa pahasti ja huomaat olevasi kohta tuolla suurennuslasin kanssa kuin Hemuli konsanaan… 😉

LILJAKUKOILLE VALKOSIPULIUUTETTA – SIIS MITÄ IHMEEN UUTETTA?

Oli viime viikolla puhetta, että liljakukon ryökäleet ilmestyvät liljoihin ja sillehän pistetään stoppi heti alkuunsa. Aikuisen pois käsin ja sitten kasvustoon sumutan valkosipuliuutteesta tehtyä ”hämäysnestettä”.  Tuli sitten useampikin kysely tuosta valkosipuliuutteesta ja tosiaan itse teen sen tuollaisesta kätevästä maustepullossa olevasta tiivisteestä. Sehän on minulla siis oikeasti hätävarana ja lisänä keittiössä ihan sillä, että jos omat sipulit loppuvat ( niin kuin tänä vuonna kävi) ja ennen kuin uusia tulee, niin saan kätevästi valkosipulin makua ruokiini.  

Mutta mikään ei estä sitä tekemästä myös niin, että yhden valkosipulin pilkot pieneksi ja keität sitä 1 litrassa vettä 15-30 min ja annat seisoa päivän pari. Pääasia on, että tuoksusta tulee tymäkkää! Ai niin, muista siivilöidä tämä ennen pullottamista vielä, ettei mene suihkuosa tukkeeseen. Tuon uutteen kanssa sitä ei tarvitse tehdä.

Ja ideahan on, että valkosipulin haju on niin voimakas, että se estää liljakukkoja löytämästä liljoja.

Näin helppoa se siis on:

 • laitan suihkepullon ( 0,5 l) puolilleen lämmintä vettä
 • lisään 5-6 tippaa tuota uutetta
 • täytän loppupullon ja ravistan
 • suihkutan liljat kauttaaltaan
 • uusin tarvittaessa parin viikon päästä, yleensä 2 käsittelyä kesässä on riittänyt

Näin helppoa tuo siis on, ettei kannata suotta liljakukkojen kanssa tuskailla.

Leena muuten puhui, että myös chilivesi toimisi myös.

Jos tarvitset, niin minullahan on nyt täällä valikoimissa erilaisia uutteita tuon valkosipulin lisäksi, myös basilikan, chilin, inkiväärin, oreganon ja tillin mauissa.  

Nämä ovat kaikki kotimaista luomutuotantoa ja siitä käteviä ”hätävaroja” että säilyvät avattuinakin kaksi vuotta.

40 ml pulloissa hintaan 3,50 € pullo. Näet nuo kaikki vaihtoehdot sekä koko 6 pullon setin 19,95 € -> TÄÄLTÄ

Hyvä ”hätävara” kotona tuoremaustamiseen ja aika kiva kesätuliainenkin, eikö vain?

VOIKO VIELÄ KYLVÄÄ ? – NO ILMAN MUUTA VOI

Aika normaali tilanne keväisin, kun ”vielä on liian aikaista ja nyt onkin jo sitten liian myöhäistä” kommentteja kuulee useammaltakin suunnalta. No onneksi on myös kokeneita ja rauhoittavia henkilöitä, niin kuin sinäkin, että osataan rauhoitella ja kannustaa ihmisiä.  Kesä ei ole vielä ohi eikä menetetty, kun ei ole vielä kunnolla alkanutkaan.  Monia kasveja ehtii vallan hyvin vielä kylvää ,jopa suoraan avomaalle. Toki esim. porkkanat ja punajuuret kannattaa nyt laittaa maahan, että ehtivät sitten kasvaa kunnon kokoisiksi. Hernettä ja papuja ehtii vallan mainiosti laittaa ja salaatteja nyt kannattaa kylvääkin aina parin viikon välein. Eli ei muuta kun toimeen vain, hyvin ehtii kylvämään vielä vaikka mitä. Lisäksi puutarhoilla on hyvin valmiita taimia vielä saatavilla, joten ei mitään hätää.

TARVITKO SIEMENIÄ – NYT -50 %

Tarvitko siemeniä? Minä tyhjään taas hyllyt, koska tykkään ottaa aina uudet siemenet joka kevät, vaikka näissäkin olisi päiväystä vielä vuoteen 2023 ja osassa jopa 2024 asti.

Nyt saat siis alennusta KAIKISTA annossiemenistä -50 % ja on niin kukkien kuin vihannesten siemeniä.  

Koko siemenvalikoimani näet TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä lähden tuonne pihalle puuhastelemaan, kun ilma suosii näin hyvin. Meillä ei siis sada nyt, vaikka taivas on pilvessä. Lämpötila siinä viidentoista asteen paikkeilla eli aivan ihanteellinen työilma. 😊

Ja niin se vain tuo vanha ja uskollinen juhannusruusu antaa taas lupauksen siitä, että juhannuksena se on kukkeimmillaan. Ihan mielettömästi avautumassa olevia nuppuja ja sehän tietää, että juhannusyönä tuo on upeimmillaan.  

*******************************

”Se on aika, jonka olet ruusuun käyttänyt,

joka tekee siitä ruususta niin tärkeän”

 (Kettu sanoi tämän Pikku prinssille ja vasta myöhemmin Pikku prinssi oivaltaa miten paljon kettu tällä tarkoitti)

Antoine de Saint-Exupéry

*******************************

Reippaan mukavaa viikonloppua  sinulle hyvä ystäväni.

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha