Siementen kylmäkäsittely

Siementen kylmäkäsittely

Osa siemenistä tarvitsee itääkseen ns. kylmäkäsittelyn. Tämä tarkoittaa sitä, että siemen virittyy kasvuun vasta kun se on ollut riittävän kauan alle + 5 asteen. Tämä koskee valtaosaa omasta puutarhasta tai luonnosta syksyllä kerättyjä siemeniä, mutta myös osaa kaupasta ostetuista tarvitsee sen myös. Niissä lajikkeissa pitäisi olla erikseen maininta siemenpusseissa.

Etenkin monet perennojen siemenet ovat sellaisia, jotka tarvitsevat kylmäkäsittelyn. Ja jollei merkintää ole, niin asia kannattaa varmistaa siemenkauppiaaltasi, tarvitseeko siemenille kylmäkäsittelyä tehdä vai onko se jo mahdollisesti tehty. On harmi, jos kalliit siemenet menevät hukkaan sen takia.

Luonnossahan siemenet saavat tuon kylmäkäsittelyn talven aikana.

Lajikkeesta riippuen kylmäkäsittelyaika on 4-12 viikkoa.

 

Kylmäkäsittelyn voit tehdä parillakin tapaan:

JÄÄKAAPISSA

  1. Sekoita siemenet suht kosteaan hiekkaturvesokseen, laita ne pussiin ja huoneenlämpöön pariksi viikoksi. Tämä tehdään siksi, että siemenet kostuvat. Muista jättää pussiin pieni ilmareikä ilmanvaihtoa varten.
  2. Pussi siirretään jääkaappiin (+4 astetta ihanteellinen) tarvittavaksi ajaksi. Jos et ole varma ajasta, niin pidä vähintään kaksi- mielellään jopa kolme-kuukautta pusseja jääkaapissa.
  3. Kun pussissa alkaa näkyä itämisen merkkejä, nostetaan pussi valoisaan paikkaan ja huoneenlämpöön.
  4. Koulitaan normaalisti taimimultaan tai  kookostaimimultaseokseen.
  5. Mikäli mitään eloa ei pussissa ala näkymään, niin älä luovuta vielä, vaan levitä pussi laakeaan astiaan ja peitä kevyesti hiekalla tai vermikuliitilla ja katso, jos vaikka itämisen ihme toteutuu sittenkin. Usein nimittäin niin käy. 🌱

ULKONA

  1. Tehdään alkutoimet ( kohta 1) samoin kuin jääkaappiversiossa, mutta levitetään seos kylvöastiaan suoraan (muista katsoa, että sen pohjassa on reiät!).
  2. Siirrä astia sisälläoloajan jälkeen pariksi- kolmeksi kuukaudeksi ulos ja laitetaan astia kokonaan lumen sisään.
  3. Katsotaan ja vahditaan, että astia on koko ajan lumen seassa, eikä leutoina ajanjaksoina vesi pääse hukuttamaan niitä (siksi siis ne kunnon reiät siellä kylvölaatikon pohjalla on tärkeitä)
  4. ja sitten jatketaan tuosta jääkaappiversion kohdasta 3 eteenpäin samalla tavalla.

 

Ps. Jos kylvät useampia lajeja, niin muistetaanhan ne kunnolliset ja kestävällä tussilla kirjoitetut nimilaput, ettei sitten kohta ihmetellä, että mitä missäkin kasvaa. Se nimittäin käy helposti, jos pelkkään muistiin luottaa. Minulla ainakin. 😉🤭

 

Voit lukea koko perjantaipostin TÄÄLTÄ