Juttua juurtumisrouheesta, Paavalinkukan lisäys lehtipistokkaasta, siementen kylmäkäsittelystä ym. 17.2.2023

Juttua juurtumisrouheesta, Paavalinkukan lisäys lehtipistokkaasta, siementen kylmäkäsittelystä ym. 17.2.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:
 • Harsosääsken tunnistus, linkki ja torjuntavinkin tarkennus
 • Juurumisrouheesta vielä – mille se käy ja mille ei
 • Paavalinkukan eli ”Santun” lisäys lehtipistokkaasta on helppoa ja hauskaa
 • Siementen kylmäkäsittely. Tarviiko vai ei? kaksi erilaista tapaa tehdä.
 • Toiveisiin vastattu, nyt tarjolla uusia kukkaniittysiemen pakkauksia
 • Kasvikumppanit kirjan kerhoennakkohinta tarjous päättyy 28.2 - sisältöesittely

 

Reippaan raikkaita terveisiä täältä Puutarhalta

Päivät pitenevät ja niin myös puutarhurin askeleet 😊 Huomasin aamulla kävellessäni tänne puutarhalle, että enää ei tarvinnut otsalamppua ja yöllä sataneeseen lumeen tulleet jalanjäljet oli selvästi pidempiä kuin vielä kuukausi sitten. Ihan niin kuin jokin mukava asia vetäisi tänne puutarhalle päivä päivältä enemmän ja enemmän. Ja ihan kuin tämän saman tunteen olisin kokenut jo useamman vuosikymmenen ajan 😉 ja silti tämä kevään tulo ja kasvukauden alku saa minut aina vaan innostumaan entistäkin enemmän tästä kaikesta.

Tätäkin huonetta piti käydä katsomassa, vaikkei siellä vielä mitään ole ja se saa vielä hetken levätä talviuntaan. Ei kuitenkaan mene kuin tovi ja siellä on täysi kuhina päällä. 🌱🌞

MITEN TUNNISTAA HARSOSÄÄSKEN + TARKENNUS PERUNAPALATESTIIN

Viimeviikolla oli puhetta harsosääskistä ja kuinka niitä voi torjua etukäteen ( mm. mullan esikäsittelyllä) ja tarkkailla kelta-ansoilla ja perunanpaloilla. Myös kasvatuksen aikaisilla toimilla tarkkailu onnistuu.  ( kastelut, vermikuliitit, jne.).

Perunapalatestistä unohdin mainita, että kuinka se tehdään ja siitä tulikin muutamia kysymyksiä, eli näinhän se kaikessa yksinkertaisuudessaan tehdään:

- leikkaan raa’asta perunasta n. 1 cm paksuisia paloja

- työnnän viipaleet multaan, niin että niistä jää päät hiukan näkyviin.

- annan viipaleiden olla 2-3 vrk mullassa ja tarkistan. 1 vrk on yleensä liian vähän.

- tässä ajassa jopa puolet mullassa olevista toukista on siirtynyt viipaleisiin, josta ne on sitten helppo havaita ja hävittää.

Näin helppoa on tosiaan tuo tarkkailu ja torjunta tehdä perunanpaloilla. Muitakin juureksia on kokeiltu, mutta kyllä peruna on ollut paras.

Biologinen torjunta.

Harsosääsken toukkien biologiseen torjuntaan käytetään sukkulamatoja tai harsosääskenpetopunkkeja. Näitä saat tilattua esim. biotukselta TÄÄLTÄ 

Aikuisista harsosääskistä ei ole kasveille haittaa, mutta ärsyttäähän ne ja niitä voi torjua esim. ihan peruspyreteenipohjaisilla torjunta-aineilla.

Miksi suosittelin mullan pintaan vermikuliittia?  Harsosääskihän munii kosteaan ja myös mullan mustaväri houkuttelee sitä munimaan. Ja nyt kun laitetaan mullan pinnalle hiukan paksumpi kerros vermikuliittia, niin se paitsi pitää olosuhteet muninnalle vaikeina, niin peittää myös mullan mustan värin. Siksi suosin vermikuliittia mullan pinnalla. Toki myös esim. perliitti ajaa sen asian, mutta itse tykkään enemmin juuri vermikuliitista.

 

Tunnistus ja lisää tietoa - Linkki -vinkki

Harsosääskiä ei siis ole yhtä sorttia, vaan niitä on Suomessakin havaitun yli 300 erilaista. No ,sillä ei oikeastaan ole merkitystä, vaan tärkeää on tunnistaa, ettei sotke esim. banaanikärpäseen.

Leenan ja Heikin ötökkätieto sivuilla on loistava osio näistä TÄÄLLÄ Kannattaa käydä katsomassa!

Tuossa kuvassa on muuten Heikin ottama kuva harsosääsken toukasta ja sen todellinen koko on siis 6-7 mm, mutta Heikin kuvat on niin hyviä ja tarkkoja, että tuo näyttää ihan joltain jättiläistoukalta kuvassa. 😂 Ja lisää loistavia tunnistuskuvia mm. aikuisista löydät linkin takaa myös.

 

JUURTUMISROUHEESTA – TARKENNUSTA- MIKSI SE ON NIIN TÄRKEÄ JA MILLE SE KÄY JA MILLE EI.

Juurtumisrouheesta oli viime viikolla myös puhetta. Kerroinkin siitä kuinka tärkeä ja miten isot hyödyt siitä on, mutta kerrataanko tätä vielä ja hiukan laajemmin.

Lyhyesti:

- On täysin biologinen valmiste, jota esiintyy myös luonnossa vaihtelevia määriä.

- Se on kasveille elintärkeä sienijuuri ( = mykorritsa) joka elää symbioosissa kasvin juurien kanssa.

- Lisäämällä tätä kasvualustaan tehostat siis kasvin juurten hyvinvointia ja sitä kautta koko kasvin kasvua ja hyvinvointia.

- Se taas edesauttaa kasvin kasvua, veden- ja ravinteiden saantia sekä monivuotisilla talvenkestoa.

- Sitä on hyvä käyttää niin kesäkukilla, köynnöksillä, ruusuilla, pensailla ja monivuotisilla.

- Sen lisääminen kasvualustaan parantaa siis kasvin luontaista kykyä kasvaa ja voida paremmin.

- Samoin tämä auttaa kasvia selviämään paremmin erilaisista stressitilanteista ( kuivuus, maan ph arvot, uudelleenistutus, leikkaus, jne)

- Tämä auttaa myös kasveja maalevittäisiä kasvitauteja ja ankeroisia vastaan

- Usein jo pelkästään tämän lisääminen kasvualustaan tekee ihmeitä kasveille.

HUOM! Normaalisti tätä vain sekoitetaan kasvualustaan, mutta poikkeuksena ovat siemenkylvöt.  Kylvö ei saisi olla suoraan kosketuksissa rouheeseen eli rouhe lisätään vasta siihen multaan mihin koulit taimet.

Annostus n. 30 g / 50 l multaa

Säilyy kuivassa paikassa vuosia ja ”herää” vasta kun pääsee multaan ja kosteaan.

Yhden pakkauksen ( 140 g) hinta on 7,50 € ja saat näitä TÄÄLTÄ

Moni on rouheen tehon jo oppinut ja jollet ole kokeillut, niin suosittelen lämpimästi. Minusta tämä on yksi parhaita asioita, joita voit kasveillesi tehdä ja ne kiittävät sinua moninkertaisesti.

 

SANTUN LISÄYS LEHTIPISTOKKAISTA

Saint Pauliasta eli Santun osalta tuli myös kysymys, että voiko niitä lisätä itse ja kyllähän niitä voi ja helposti voikin. Se tehdään siis lehtipistokkaista. Ja tähän tapaan:

 1. Leikataan lehti emokasvista ja jätetään siihen muutama sentti lehtiruotoa jäljelle.
 2. Työnnetään lehti pystyyn kosteaan multaan
 3. Laitetaan ruukun päälle muovipussi, jonka kulmaan on leikattu pieni tuuletusreikä.
 4. Ja pistetään ruukku +18- +20 asteiseen paikkaan ja muutaman viikon päästä uutta alkua alkaa ilmestyä juurelle. Sitten vain hiljalleen totutetaan kasvi olemaan ilman huppua ja siinä se sitten kasvaa uudeksi kukaksi. 

Helppoa ja kivaa tehdä ja ennen kaikkea seurata, kun kasvu alkaa. Etenkin lasten kanssa yhdessä tehtynä, vallan kivaa ja lapsia kasvien kiehtovaan maailmaan innostavaa puuhaa. 🙂

 

SIEMENTEN KYLMÄKÄSITTELY – KERRATAANKO KUINKA

Osa siemenistä tarvitsee itääkseen ns. kylmäkäsittelyn itääkseen. Sehän tarkoittaa, että siemen virittyy kasvuun vasta kun se on ollut riittävän kauan alle + 5 asteen. Tämä koskee valtaosaa omasta puutarhasta tai luonnosta syksyllä kerättyjä siemeniä, mutta myös osaa kaupasta ostetuista tarvitsee sen myös. Tästä pitäisi kyllä sitten erikseen olla maininta siemenpussissa. Etenkin monet perennojen siemenet ovat sellaisia. Ja jollei merkintää ole, niin asia kannattaa varmistaa siemenkauppiaaltasi, tarviiko kylmäkäsittelyä tehdä vai onko se jo mahdollisesti tehty. On harmi, jos kalliit siemenet menevät hukkaan sen takia.

Luonnossahan siemenet saavat tuon kylmäkäsittelyn ihan luonnostaan talven aikana. 

Lajista riippuen kylmäkäsittelyaika on 4-12 viikkoa, joten puuhaan on kohta kiire joidenkin lajien osalta.

Kylmäkäsittelyn voit tehdä parillakin tapaan:

JÄÄKAAPISSA

 1. Sekoita siemenet suht kosteaan hiekkaturvesokseen ja laita ne pussiin ja huoneenlämpöön pariksiviikkoa. Tämä tehdään siksi, että siemenet kostuvat. Muista jättää pussiin pieni ilmareikä.
 2. Pussi siirretään jääkaappiin ( +4 astetta ihanteellinen) tarvittavaksi ajaksi. Jos et ole varma ajasta, niin pidä vähintään kaksi- mielellään jopa kolme-kuukautta pusseja jääkaapissa.
 3. Kun pussissa alkaa näkyä itämisen merkkejä, nostetaan pussi valoisaan paikkaan ja huoneenlämpöön.
 4. Koulitaan normaalisti taimimultaan tai  kookostaimimultaseokseen.
 5. Mikäli mitään eloa ei pussissa ala näkymään, niin älä luovuta vielä, vaan levitä pussi laakeaan astiaan ja peitä kevyesti hiekalla tai vermikuliitilla ja katso jos vaikka itämisen ihme toteutuu sittenkin. Usein nimittäin niin käy. 🌱☀😊

ULKONA

 1. Tehdään alkutoimet ( kohta 1) samoin kuin jääkaappiversiossa, mutta levitetään seos kylvöastiaan suoraan (muista katsoa, että sen pohjassa on reiät)
 2. Siirrä astia sisälläoloajan jälkeen pariksi- kolmeksi kuukaudeksi ulos ja laitetaan astia kokonaan lumen sisään.
 3. Katsotaan ja vahditaan, että astia on koko ajan lumen seassa, eikä leutoina ajanjaksoina vesi pääse hukuttamaan niitä (siksi siis ne kunnon reiät siellä kylvölaatikon pohjalla on tärkeitä)
 4. ja sitten jatketaan tuosta jääkaappiversion kohdasta 3 eteenpäin samalla tavalla.

Ps. Jos kylvät useampia lajeja, niin muistetaanhan ne kunnolliset ja kestävällä tussilla kirjoitetut nimilaput, ettei sitten kohta ihmetellä, että mitä missäkin kasvaa. Se nimittäin käy helposti, jos pelkkään muistiin luottaa. Minulla ainakin. 😉🤭

 

UUSIA KUKKANIITTYSIEMEN PAKKAUKSIA

 

Isompien kukkaniittyjen perustajille minulla on ollut aina tuo iso 250 g siemensekoitus, jolla on saanut kylvettyä n. 400 m alan erilaisia yksivuotisia niittykukkia. Sen lisäksi on toivottu pienempiä pakkauksia, monivuotisia ja unikkoja. Niin lisäkylvöille kuin pienempien alojen kylvöihin. Ja nythän niitä sitten on. 😊

Eli yksivuotisten kukkien siemenpakkauksia on nyt 250 g / 29,90 € (n. 400 m )  ja 100 g / 11,90 € (n. 150 m 2) pakkaus.

Monivuotisten kukkaniittysiementen pakkaus on 250 g / 37,90 € (n. 400 m )

Ja Unikonsiemen sekoitusta on 100 g / 11,90 € ( n. 150 m )

Löydät kaikki uutuussiemenpussit kuin nuo suositut ja helpot kukkaniittysiemenkankaat sekä myös pienempiä annospusseja kaikki kootusti TÄÄLTÄ

 

Kasvikumppanit kirjan suosio on ollut niin huima, että ”jouduin” jo lisäämään painosmäärää. Onneksi kirjapaino oli niin ystävällinen ja ymmärtäväinen, että se onnistui vielä ja vain muutaman päivän viive tulee sen takia. Kirjojen pitäisi siis olla valmiit ja täällä heti maaliskuun alussa ja silloin myös niiden lähetykset alkaa.  

Ehdit siis hyvin vielä perehtyä hyviin ( ja toki myös niihin ”ei niin hyviin”) kasvinkumppaneihin, ennen kun istutukset ja taimihankinnat on ajankohtaisia.

Kirjan sisällöstä on kyselty ja tässä on pari kuvaa, mistä näet kirjan sisällysluettelon.

Ja muistathan, että tämä meidän kerholaisten ennakkotilausetu on voimassa tämän kuun loppuun asti eli reilun viikon enää. Sitten se loppuu ja tulee myös ns. yleiseen myyntiin ja myös hinta nousee. Kannattaa siis ihan piakkoin varailla, jos et vielä ole sitä tehnyt tai haluat tilata kaverille myös.

OHJEET:

Suora (salainen linkki) josta voit kirjan / kirjat varata ennakkotilaushintaan on TÄMÄ

tai pirauttamalla meille ( ma-pe klo 8 -16.00)  05-34 40 300

tai lähettämällä Whatsapp viestin 044 099 7096

Tai täyttämällä tämän ja lähettämällä minulle takaisin. Lasku on sitten lähetyksen mukana.

Nimi:

Osoite:

Matkapuhelin:

Tilaus:

Tilaan _____ kpl kasvikumppanit kirjoja, ennakkotilausetuhintaan 19,95 € ( ovh 29,95) + pk 5,95 €

 

LISÄTÄÄN MUUHUN TILAUKSEESI

Mikäli sinulla on jo taimivaraus/tilaus täällä odottamassa tai olet ajatellut tehdä sen tässä helmikuun aikana, niin tuon kirjan / kirjojen lisäys ilman eritoimituskuluja onnistuu siis parhaiten  jos  pirautat, laitat WhatsApp vistiä tai laittamalla  sähköpostia tähän puutarha@kodinkukat.fi  osoitteeseen.  

Kovasti auttaa myös, jos mainitset, että lisätään olemassa olevaan tilaukseen.

Vaan nyt minä taidan raaskia herätellä tuon nukkuvan "apumiehen" tuosta sohvalta ja haetaan Mortti sekä kippurahännät ja lähdetään ulos lenkille.  Tullaan sitten vaikka takaisin jatkamaan puuhia tänne puutarhanpuolelle, kun eihän täältä malta poiskaan olla. 😉🌱🌻😍

*******************************

Onnellisuutemme riippuu siitä, millaista mielialaa ylläpidämme.

Täytä siis mielesi joka päivä onnellisilla ajatuksilla.

Säilytä iloinen mieli ja ota onnellisena oleminen tavaksi, niin elämästäsi tulee yhtä juhlaa.

- Norman Vincent Peale

*******************************

Toivottaa, viikonloppuna lumitöihin varustautuva ja etenkin laskiaispulliin satsaava 😉

Puutarhurisi

Juha