Marja-Aronia reseptejä

MARJA-ARONIA

Ohjeita ja vinkkejä marja-aronian käyttöön

Aronia mehu

4 l marjoja

5 l vettä

Survo marjat ja liota yön yli.

2 kg sokeria

50 gr sitruunahappoa

Siilaa mehu astiaan, lisää sokeri ja happo.

Pullota, kun sokeri on sulanut.

PAKASTA valmis mehu.

Kirsi

 

Aronialikööri

1,5 kg puhtaita aronioita
0,75l 40% viinaa (marjojen pitää peittyä)
Laitetaan puhtaaseen lasipurkkiin ja unohdetaan kaapin päälle 3 kuukaudeksi.

Siivilöidään marjat pois.

Lisätään purkkiin 4 dl vettä, johon on sulatettu 0,75 kg sokeria ja jäähdytetty. Sekoitetaan.

Annetaan olla kaapin päällä vielä kuukausi. Sitten pullotetaan nätteihin pulloihin ja nautitaan.

Viinan pitää olla ’mautonta’, ei Koskenkorvaa tms.

Ohjetta voi soveltaa myös muille marjoille. Makeita marjoja käytettäessä sokerin määrää voi hivenen pienentää.

Tarja Helsingistä

Aroniatuoremehu viinihapolla

2 kg  aronioita huuhdeltuna
4 litraa vettä
1 pussi viinihappoa( löytyy esim.Prisman maustehyllystä)

Surautan pamiksilla marjat rikki. Sitten annan olla liemessä 2 vuorokautta. Siilaan harsopussin läpi.

Lisään sokeria 300gr mehulitraa kohti. Kun sokeri on sulanut (välillä sekoittelen) pullotan ja vien kylmään.
On hieno juhlajuoma sopivasti laimennettuna. Antaa myös mukavan maun sekoitettuna kivennäisveteen.
Leena Kotkasta


Ohessa parikin reseptiä, joita olen vuosia testaillut. Parhaimmaksi olen todennut tuon mehun, jota tarjoan aina 1. adventtina parhaille ystävilleni "pikkujouluglöginä" ilman sokerointia. Jokainen saa itse sokeroida ja/tai terästää glöginsä makunsa mukaiseksi. Tärkein maun antaja siinä ovat kirsikan lehdet. Aroniassa itsessään on jo karvasmantelin tuoksua ja makua. Mehuohjeen sain vuosia sitten virolaiselta oppaalta. Siellä sekoittivat puolukoita maun ja aronioita massan vuoksi ja nimittivät sosetta puolukkasoseeksi, vaikka ei mielestäni oikealta maistunutkaan verilettujen kera. Makuasioita…. ?

MINTTUHYYTELÖ

1 l  (omenamehua) tai   mintun varsista keitetty tee + 1 kg hillosokeria +     2 sitruunan mehu  + (3 dl silputtua minttua) + Vihreää karamelliväriä?

(Klorofylli säilyttää värin, mutta ei ole myynnissä.) Keitä kaikki aineet yhdessä ja purkita. (Kääntele purkkeja välillä, ettei minttu keräänny pohjalle. Itse siivilöin mintut pois, jos käytän)

ARONIAHYYTELÖ & ( PIHLAJANMARJAHYYTELÖÖN )

Valmistetaan minttuhyytelön tapaan aroniamehusta, (ilman minttua ja karamelliväriä )  ( lisäsin hyytelösokeria; tulos= OK)

ARONIAHILLOKE ( & PIHLAJANMARJA- & MUUT HILLOKKEET )

0,5 l soseutettuja  marjoja + 2 dl hillosokeria >> 10 min mikrossa täysteho. Suurempi määrä onnistuu parhaiten kattilassa.

ARONIAMEHU (”pikkujouluglögi”)

5 l survottuja marjoja (mieluimmin survomattomia) + 9 l vettä. Kirsikan- ja/tai mustaherukan lehtiä tai 1 l niistä  keitettyä teetä.

Annetaan seistä vuorokausi, siivilöidään ja lisätään  50 g sitruuna- tai viinihappoa (ellet pakasta) + sokeria maun mukaan.

ARONIAHILLO

2 l marjoja + 1 vettä + 6 dl hillosokeria, pieni nippu piparminttua + salviaa + timjamia.

Keitä yrteistä tee, lisää marjat ja sokeri. Keitä niin kauan, että marjat pehmenevät. Halutessasi voit jauhaa seoksen koneella soseeksi. (Suosittelen) Voit maustaa hillon tarpeen mukaan mintulla tai vaniljalla maustetulla hunajalla. Hillosta voit keittää vatkatun marjapuuron ja hilloa voi tarjota myös liharuokien kera.
Teri Espoosta

 

ARONIAMARMELADI

1 l marjoja
½ dl vettä
2dl hillo-marmeladisokeria
½ dl sitruunamehua tai sitruunalikööriä

Huuhdotut marjat ja vesi keitetään puolisen tuntia. Siivilöidään mehu ja puristetaan survimen avulla loppu mehu ja marjaliha kuorista. Lisätään sokeri ja sitruunamehu. Keitetään 10 min. Kaadetaan mehu lasipurkkeihin jähmettymään.

Syödään esim. puuron tai paahtoleivän kanssa.
Aino Kuhmoisista

GLÖGI

7 dl aroniamehua

7 dl mustaherukkamehua

5 dl ruokokide sokeria

3 rkl glögimaustetta

3 kpl kanelitankoja

7 kpl kokonaista neilikkaa

pala inkivääriä

4 kpl tähtianista

Laita mehut,sokeri ja mausteet kattilaan .
Keitä ja anna jäähtyä ihan kokonaan, mieluiten yön yli.
Siivilöi kunnolla ja kiehauta uudelleen.
Pullota kuumana.

 

ARONIAHYYTELÖ

3 litraa aroniaa

5 dl vettä

1 tl kanelia

1/2 tl neilikkaa

1 kg hillosokeria

0,5 dl balsamiviinietikkaa

Survo marjat ja keitä vedessä 15 minuuttia. Siivilöi mehu harson läpi. Lisää vettä niin, että nestettä on yhteensä 1,5 litraa. Lisää mehuun kaneli, neilikka ja hillosokeri. Keitä 10 minuuttia.

Survo marjat ja keitä vedessä 15 minuuttia. Siivilöi mehu harson läpi. Lisää vettä niin, että nestettä on yhteensä 1,5 litraa. Lisää mehuun kaneli, neilikka ja hillosokeri. Keitä 10 minuuttia.Kuori vaahto. Anna jäähtyä vähän aikaa. Lisää balsamiviinietikka ja purkita.

Tuula Enosta

 

ARONIAMEHU tai –NEKTARI  (vanha ruotsalainen resepti)

Aroniamehusta saa aivan loistavaa "nektaria" helpolla vaikkakin hitaasti. Sehän ei oikein tykkää mehumaijasta, jolla mehusta tulee kirpeää. Muistelen ruotsalaisten tehneen aroniajuomaa seuraavan reseptin mukaan. Ainakin he, jotka ovat kokeilleet ovat kiitelleet.

  1.   Kerää ja huuhdo marjat, vaikkapa reipas puoli ämpäriä. 3/4-osaa on oikein hyvä.
          - Kaada marjojen päälle kuumaa vettä, niin että ämpäri on lähes täynnä. Anna hautua rauhassa vuorokausi.
  2.   Ota vesi kattilaan ja lämmitä se melkein kiehuvaksi ja kaada kuuma vesi jälleen marjojen päälle. Anna hautua rauhassa vuorokausi.
  3.   Tee kuten edellisessä, eli lämmitä taas vesi marjojen päälle, mutta lisää samalla sitruunahappo (tai viinihappo) pussin ohjeen mukaan. Anna hautua vuorokausi.
  4.   Siivilöi mehu marjoista ja lisää sokeri maun mukaan mehua hieman lämmittäen. Sokerin voi lisätä samalla kuin sitruunahaponkin, mutta silloin sitä jää suotta poisheitettäviin marjoihin.
  5.   Mehu on valmista nautittavaksi - Ja On hyvää. Säilytettävä kylmässä.

Olen tehnyt tätä takavuosina ja se on erittäin hyvää. Mehumaijassa siitä tulee kirpeää. Ruotsalaisilta sivuilta löytyy joitakin teko-ohjeita. Ruotsalaiset taitavat tehdä nykyäänkin aika paljon mehuja vanhoin tavoin eli keittäen ja sideharsolla kiertäen. Ei muuta kuin lycka till!
Antero Sysmästä

 

ARONIAMARMELADI

1 l marja-aronioita
½ dl vettä
2 dl hillo-marmeladisokeria
½ dl sitruunamehua
(tai ½dl) sitruunalikööriä)

Lisää huuhdellut marjat kattilaan vesitilkan kanssa ja keitä puolisen tuntia. Siivilöi mehu. Purista marjoista survimen avulla marjalihaa mehun joukkoon. Lisää sokeri ja sitruunamehu tai -likööri. Keitä 10 minuuttia. Kaada marmeladi puhtaisiin lasipurkkeihin jähmettymään.
Ohjeen olen löytänyt ET-lehden nettisivuilta.
Marjatta Vaskuusta

 

ARONIAVIINI

Mehun määrä yhteensä 15litraa eli
aroniamehua 3-4 litraa maun mukaan


6 litraa vettä
kotiviinipaketti
sokeria 5-6kg
Tästä määrästä tulee 22 litraa viiniä. Voit kokeilla tehdä myös puolikkaan annoksen.

Laita määrät ylös seuraavaa kertaa varten, niin saat sopivan makeaa tai hapanta viiniä. Voit itse säädellä viinin makeutta, myös valmistusvaiheessa maistelu kannattaa.
Päivi Mäntsälästä

Pari kokemusta aronian käytöstä:

Yllätyin viime vuonna siitä, kuinka hyvää mehua aroniasta saa. Minusta ihan mustaherukkamehun veroista! Tein mehua ET-lehden reseptillä: http://www.etlehti.fi/artikkeli/kotijaruoka/parhaat_marja_aroniareseptit.

ARONIAMEHU (ET-lehden ohje)

2 kg marja-aronioita
1 ps (60 g) viinihappoa
(20 kpl kirsikanlehtiä)
2 l kiehuvaa vettä
1 l sokeria

Riivi ja huuhtele marjat. Laita marjat, viinihappo ja kirsikanlehdet teräskattilaan. Kaada kiehuva vesi päälle.
Anna mehun tekeytyä kannen alla huoneenlämmössä vuorokausi.
Siivilöi mehu sideharson läpi ja purista marjoista kaikki irtoava mehu kattilaan. Kiehauta ja lisää joukkoon sokeri.
Pullota aroniamehu puhtaisiin lasipulloihin.

 Aronioiden hyvä puoli on myös huippunopea poiminta!

Langan värjäys:


Tienvarren pensaista olen hakenut marjoja värjäykseen. Olen käyttänyt normaalia alunapuretetta, mutta keitellyt lankaa suolalisän kanssa ja käyttänyt marjoja hyvin runsaasti lankamäärään nähden (muistaakseni 1:1). Liittenä olevan kuvan violetit langat ovat aronialla värjättyjä. Kellertävät ruusunmarjalla, jota myös löytyy syyskesällä runsaasti tienposkesta.
Eeva Espoosta

 

Rakastan marja-aroniaa! Tärkeintä sen käytössä on muistaa että se EI ole hapan vaan emäksinen! Yhdistä aronian kanssa siis aina jotain hapanta, kuten puolukkaa tai sitruunamehua. Teen aroniasta, sitruunasta ja sukriinista tuoresurvosta pakastimeen ja syön sitä talven mittaan luonnonjugurtin kanssa. Jugurtin happamuus komppaa hyvin aronian emäksisyyttä, suosittelen! 😊 Heli Hämeenlinnasta

 

Keitän aronioista mehua Mehumaijalla. Helppo kerätä, kun laittaa ämpärin oksan alle ja leikkaa saksilla tertut irti. Huuhtelen marjat vedellä ja irrotan samalla tertuista. Sekaan laitan esim. omenaa, kun pelkkä aronian maku on vähän karvas. Lisäksi olemme tehneet aronioista likööriä ja ystävältä olen saanut joskus aroniaviiniä. Pelkkiä marjoja en ole syönyt, mutta äitini syö puuron kanssa.
Tarja Helsingistä

 

Olen käyttänyt paljon aroniaa muiden marjojen kanssa. Viime vuonna tein aivan ihanaa mehua punaviinimarjan kanssa. Aroniaa taisi olla noin kolmannes viinimarjojen määrästä. Yleensä teen omena-pihlajanmarjamarmeladia, mutta olen tehnyt myös omena-aroniamarmeladia. Hyvää! Pihlajanmarja-raparperi-aroniamehua ja hyytelöä olen myös tehnyt. Ihan yksinään en oikein välitä aroniasta, mutta erinomaista muiden seassa. Kannattaa kokeilla.
Outi Helsingistä

 

Keitän aroniasta mehua ja teen siitä kiisselin. Kiisselin kanssa meillä popsitaan yleensä riisipuuroa tai mannapuuroa.
Varmasti makoisampaa kuin kaupan kerroskiisselit. Välillä heitämme kiisselinjämät maustamattoman jugurtin sekaan. Tulee hauskan viirukas aamupala.

Aroniahillosta olen joskus vääntänyt joulutorttujakin.
Päivi Helsingistä

 

Kyselit marja-aroniasta. Meillä ei tiedetä sen parempaa kiisseliä kuin marja-aroniasta. Jos maistaa aroniaa pensaasta niin ymmärrän että kaikki toteavat sen olevan kelvoton marja ja niinhän se tuoresyötiin onkin.

Teeppäs siitä mehua, mikä sekin on mahrottoman hyvää,  ja siitä kiisseliä, kermavaahtoa päälle ja taivas aukeaa ;).

Marjo Kangasalalta

 

PAKASTETUT ARONIAT

Laitan käsittelemättömiä marjoja 1 dl verran minigripin minipussiin. Laitan pussit pakkaseen ja talven aikana otan pussin kerrallaan jääkaappiin ja sekoitan 5-6 marjaa joka aamu jogurttiin. Marjat säilyvät hyvin jääkaapissa ainakin viikon. Pakastus taittaa marjan vähän tympeän maun. Ja elimistö kiittää! 
Ritva Nummenkylästä

 

Olen jo vuosia käyttänyt ko. marjaa ja pitkän harjoittelun tuloksena löysin toisen marjan joka syö niin sanotusti marja-aronian voimakasta makua.

marja-aronia - mustikka marjahillo

Keitän marjoja vähän aikaa.. ensin marja-aroniaa tietysti koska on kovakuorinen.. sitten lisään mustikat hetkiseksi ja sen jälkeen sauvasekoittimella vedän marjat sose tyyppiseksi.. lisään hillosokerin ja purkitan.. siinäpä se.

Monet jotka eivät pidä marja-aroniasta ovat nyt syöneet samaista marjaa tietämättään kun mustikka on muuttanut makua J

Marjahillo sekoituksia teen kaikista marjoista, omenoista, porkkanasta ym.

Hyvää on myöskin ns. karviainen + porkkana eli köyhän miehen lakkahillo.

Sirpa Ylivieskasta

 

Itse olen lisännyt aronian marjat mehumaijaan karviaisten tai muiden happamien marjojen kanssa.  Tulee mehuun hieno maku.
Oili Kyynäröstä

 

Marja-aroniaa olen laittanut omenahilloon 2/3 omenaa ja 1/3 aroniaa ja hillosokeria ohjeen mukaan. Myös höyrymehussa omena+aronia maku on hyvä.
Raija Porista

 

SMOOTHIE

Minä pakastan aronian marjat pikkuerissä pieniin minigripp-pusseihin. Sellaisiin kerta-annoksiin. Kun teen smoothien, niin heitän sinne joukkoon usein aronian marjoja sen yhden pussillisen. Se antaa väriä ja maku on hyvä! Uskon, että myös terveellinen. Laitan maustamatonta jogurttia, banaania,  mantelimaitoa, tai riisimaitoa lirauksen, siemeniä ja noita aronian marjoja. Nam!
Eila Hollolasta

 

Marja-aroniasta oli juttua, me kerätään paljon aroniaa, keitän omenan kanssa hilloksi. Sellainen makea lajike sopii seuraksi. Käytän aamulla aamusmoothiehen ja jogurtin kanssa välipalalla , laitan rahkan sekaan. Pari ämpärillistä teen syksyllä hilloksi

Merja ja Seppo Virroilta

Aroniasta saa erinomaista höyrymehua, kun laittaa sokeria ja sitruunahappoa mukaan. Maistuu melkein kuin mustaviinimarja. Ilman sitruunahappoa maistuu karvaalta. Laitan sitruunahapon, kun olen höyryttänyt mehun ja kiehautan sen kattilassa sokerin kanssa, mehumaijaan en ole sitruunahappoa laittanut.

Marjukka Helsingistä

Kokemuksia marja-aronian käytöstä:

Itse olen tehnyt aina varsinkin tuoreista aronioista marjasoppaa, marjaa tarvitaan siihen voimakkaan makunsa takia aika vähän, eli pienelläkin määrällä saa hyvän sopan aikaiseksi. Ihan normaalia perunajauholla suurustettua soppaa tai kiisseliä. Lapset pieninä kutsuivat sitä ”aitasopaksi” J

Pakastettuna talven mittaan käytän aroniaa myös joskus pirtelöihin muiden marjojen tai hedelmien lisänä.

Olen tehnyt myös omenaan yhdistettynä siitä hilloa hillosokerilla täydennettynä. Säilyy hyvin. Sitä olen käyttänyt talviaikana mm. täytekakkujen täyttämiseen, yleensä olen sekoittanut siihen mansikkasurvosta tai kaupan vadelma/mansikkahilloa ja lisännyt vielä kakun väliin paksua vaniljakastiketta, niin ovat kyllä vieraat tykänneet (ihmetelleet vaan, mitä ihmeen hilloa välissä on).

Ja onpa siitä tehty kotiviiniäkin joskus, aivan mielettömän kauniin väristä viiniä siitä tuleekin.

Ihan käyttökelpoinen marja siis! Marjan täytyy vaan olla kunnolla kypsä, niin silloin se ei ole niin hapan. Ja jos marjat säilyvät pensaassa niin etteivät linnut ja ampiaiset syö kaikkia, ensimmäisten yöpakkastenkin jälkeenkin niitä voi vielä hyvin kerätä.
Arja Lahdesta

 

Olen mehustanut aroniaa ja laittanut mehut pakastimeen ilman sokeria. Talvella olen lisännyt mehua kiisseleihin. Mehu säilyy hyvin jääkaapissa pakastimesta ottamisen jälkeen. Aroniasta olen tehnyt hilloa vähäisen hillosokerin kanssa ja pakastanut sen pienissä rasioissa. Lisäksi olen aroniasta ja erilaisista muista marjoista tehnyt hillosokerin kanssa hilloja ja pakastanut ne pienissä rasioissa. Hyvää paahtoleivällä, kakkujen ja kääretorttujen täytteinä.
 Alli Leppävirralta

 

Marja-aronioista saa hyvää mehua omenoiden kanssa. Ja vielä parempaa tulee, jos laittaa vielä mansikoita lisäksi. Aroniamarmeladi on myös aikas herkkua.
 Marjatta Vaskoosta

 

Olen kokeillut sosetta, jossa on puolet omenaa, toinen puoli aroniaa. Sokeria tai hillosokeria sekaan maun mukaan. - Hyvää on ja moneen tarkoitukseen!
Kaija Jyväskylästä

Noukin marjat,  kun ne ovat todella kypsiä, silloin niistä saa hyvää vahvaa mehua, vanhanajan mehukeittimellä. Osasta mehua teen hyytelöä, kaupasta melatiinipussi (ohje pussissa). Laitan hyytelömehun pilttipurkkeihin.  On mukava ottaa pöytään esim. jouluna, käytän myös aamiaispöydässä Englantilaiseen tapaan, paahtoleivän päällä.

Mukava myös viedä kylään kukakin sijaan.

Myös ihan raakana marjat pamiksilla soseutan ja pakasterasioihin, pakkasesta aamupuurolle vaihtoehtoisesti muiden marjojen kanssa.
On vitamiineja ym. ja flunssat ovat pysyneet kurissa.
Ei kun kokeilemaan🌺
Anneli Helsingistä

 

Keitön aroniasta hillosokerilla hilloa, on tosi mahtavaa lisukkeena liharuokien kanssa. Kannattaa kokeilla.  Myös sekamehuissa kiva piriste ja tulee upea väri.
Sirpa Padasjoelta

 

Teen aronioista joka vuosi hyytelöä, mustaviinimarjaohjeen mukaan. Sopii ihanasti  lihalle sekä joulukinkulle.  Kantsii kokeilla
Aivi-Tiina

 

Marja-aronia ja vattu, puoli ja puoli, tuleepa mahtava hillo. Teen tätä joka vuosi.
Raija Varkaudesta

 

Miumau mukkaan aronia ja omena sopivat hyvin yhteen. Tekipä niistä mehua, hilloa tai hyytelöä. Parasta kuitenkin on aroniakompotti. Siihen ei tarvitse sokeria niin paljon kuin hilloon. Se antaa booliin pirteän maun.
Marja Riihimäeltä

 

Olen höyryttänyt niistä mehua ja sekoittanut osan  muiden herukoiden kanssa talvisiksi mehujuomiksi.  Osan marjoista pakastan kokonaisina ja sekoittelen niitä muiden herukoiden kanssa marjajälkiruoiksi. Käytän niitä muiden marjojen seassa makua ja  väriä antamaan. Maistuvat hunajan kanssa aamuherkkunankin.

Koska aroniapensaat on marjaisia, niitä riittää  linnuillekin. Pakastan niitä ja tarjoilen keväällä  ruokintapaikalla.

Sini 

Mehua olen höyrystänyt. Tarvitsee jonkun toisen marjan kumppanikseen. Yksinään mehu ei ole kovin hyvä.
Liisa

Marja on mehukas, joten keitän mehuksi aina, omenan kanssa tulee äärettömän hyvää, omenassa kun on happoja. Toisinaan käytän sekamehuksi viinimarjoja, karviaista, mansikkaa tai mitä sattuu olemaan.. Tosi hyödyllinen marja käytettäväksi.
Erja Saarijärveltä

 

Minä teen aroniasta smoothien. Käytän pohjana pakuriteetä johon lisään saman verran aroniaa ja vielä pari rkl jotain proteiinijauhetta tms. mitä kaapista löytyy. Paksuutta teen chialla tai psylliumilla tarpeen mukaan ja perään tietysti rkl hunajaa. Maistuu hieman kuin marjapuuro!
Satu Aurasta

Marja-aronia käytän omppusoseeseen sekoitettuna. Suhde on noin 1/3 aroniaa ja loput omppua; kumpikin soseena. Sokuria maun mukaan.​ Väri on tosi kaunis. Voihan ensin laittaa vähemmän aroniaa, sillä onhan se vähän karvas, mutta omppu pehmentää.
Pirkko Raisiosta

 

Keitän aroniat ensin pehmeiksi, sitten sosemyllyn läpi.  Kuumennan soseen sitten tavalliseen tapaan kattilassa sokerin kanssa. Kuumana purkkiin.  Maistuu puuron päällä, lettujen ja mikä ettei paahtoleivän päälläkin, ym.
Kaija Jyväskylästä

 

Olen tehnyt aroniasta hilloa, yksinään siitä tulee kuivahkoa ja kovaa (käyttäytyy kuin variksen marja, jota käytetään lapissa.) Sitä voi sekoittaa jonkun vetisemmän marjan kanssa hilloksi, esim. mustaviinimarja tai mustikka, kypsyy vain turhan eri aikaan. Luulisin käyvän yhteen myös omenan kanssa. Siitä saa myös hyvää mehua vanhan kunnon höyryttimen avulla, myös muut mehustustavat käyvät. Mehuakin voi yhdistää esim. omenamehuun.

Aira Räisälänmäeltä

 

Olen useana vuonna tehnyt mehua höyrymehumaijalla, marjat ei ole kovin mehuisia mutta hiljakseen höyryttämällä tulee kuitenkin aromikasta mehua. Mehun pakastan pieniin pulloihin. Niistä keitän kiisselinpohjan ja laitan suoraan jäisiä marjoja, esim. mustikoita, vadelmia tai mansikoita sekaan. Parempaa kiisseliä ei saa.

 Soile Möttösistä

 

Aronia on pelkkänä marjana syötäväksi tuputettavaa tavaraa, mutta hillona parasta.
Teen parhaan hillon kurpitsasta ja aroniasta. Määrät vaihtelevat, enkä ole koskaan valitettavasti pannut ylös ainesten määrää, mutta keitä kesäkurpitsan lohkoja ja pakkasesta pois pyörimästä aronian marjoja, soseuta ne sauvalla. Pistä kattilaan, lisää hillosokeria summassa tai ohjeen mukaan. Maista tässä vaiheessa hillon imelyys ja lisää pikkuisen suolaa, lisää myös reippaasti sitruunamehua, kiehauta ja purkita.
Kanerva Kaustisilta

Aronioita käytän itse omenoiden kanssa hilloon ja Maijamehuun. Se antaa kivaa väriä ja makuakin. Omenahillon teen niin, että paloittelen omenat uuninkestävään astiaan ja kaadan päälle aroniat. Sitten, kun ovat pehmenneet, lisään vähän sokeria ja soseutan tehosekoittimella. Jäähtyneenä pakastan. Kyllä meillä ainakin aamupuuron päällä maistuu!

Maijamehun teen niin, että omenat ja aroniat "maijaan" ja kaunis mehu tulee kuin itsestään. Uskon kyllä, että kaikki eivät pidä aronian mausta, mutta siitähän ei voi kiistellä.
Sirpa

 

Olen käyttänyt aronioita noin 10 vuotta, kasvavat omassa puutarhassa. Ensin survon marjat vanhan ajan malliin ja laitan ne yöksi valumaan ämpäriin, jonka suulle olen kietonut tiukasti harson. Harson päälle laitan sitten survotut marjat ja aamulla on tuoremehu valmista. Pakastan sen sellaisenaan.

 "mäski, joka jää harson päälle on mitä parhainta kiisseliin, tosin tietysti siivilöitynä.  Laitan mäskin myös pienissä rasioissa pakkaseen ja sitten talven mittaan kun oikein haluan herkutella keitän aronia-kiisseliä. Keitän ensin kiisseliveden ja jäähdytän sen jonkin verran ja sitten lisään siihen vasta mäskin, sekoitan ja siivilöin. Lisään sen jälkeen pieneen vesitilkkaan sekoitetut perunajauhot. Sitten panen kattilan liedelle hiukan kuumenemaan, sekoitan koko ajan ja kun kiisseli hiukan hymyilee niin otan kattilan pois liedeltä. Ja sitten herkutellaan.
Irmeli Kannukselta