Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Yöpakkaset palaavat – tarkkaillaan ja toimitaan
- Huhtikuu ei ole kesäkuu – muistatko vielä viimevuoden huhtikuun vaihtelut
- Koulinta juttuja ja vinkkejä
- Nämä valmiiksi juurrutetut ja koulitut taimet tarvitsee vain kaksi asiaa huolehtia. Helppoa kasvatusta!
- Esikasvatukseen turve- vai muoviruukku? Minun valintani on…
- Kyllä sitä maissia nyt saa kasvattaa niistä poppareista, mutta tomaattia en kyllä suosittele kaupan hedelmistä kasvattaa.
- ’Early Bird’ maissit tulee maanantaina.
- Erinomaisen valaiseva artikkeli ”salamatkustajista”
- Syy miksi minun kannat ja daaliat ovat taimia, ei juurakoita. Puhtaus ja palkitsevuus.
- Olisiko nyt se ”kirveen teroituksen aika”? Minusta olisi ja siihen pari hyvää vinkkiä.
- Leskenlehti – juhlii nyt myös horoskoopissa
Leppoisia terveisiä täältä Puutarhalta !
Ennätyslämmin ja aurinkoinen viikko muuttuikin tänään sitten enempi ”normaaliksi” huhtikuun sääksi. Aamulla oli vielä aurinkoista, mutta päivän mittaan pilvet valloittivat taivaan ja tuo navakka pohjoistuuli teki sen, että ulkona saa olla ihan takki kunnolla kiinni ja lähellä on, että lippalakkikin vaihtuu pipoon.
Olihan tuo aika jännä tunne, kun eilen kasvihuoneella ja ulkonakin sai olla t-paitasillaan ja nauttia auringosta. Ulkolämpötila pitkälti yli +15 asteen ja kasvihuoneessa sai tosiaan olla jo heti aamusta t-paita päällä.
YÖPAKKASET PALAAVAT – TARKKAILLAAN JA TOIMITAAN
Sille tuo sääennuste nyt vahvasti näyttää, että ei ehkä vielä ensiyönä, mutta lauantaista alkaen yöpakkaset alkavat. Ja ei mitkään muutaman tunnin tai aamuyön hallat, vaan useampi aste ja koko yön. Tuollaiset pitkät pakkasyöt kun tulevat nyt, kun luonto on jo osin herännyt, niin kasvien kuin eläinkunnankin osalta, niin pikkusen kyllä arveluttaa, että miten käy. Eihän se, jos nyt olisi auringonnousun aikaan tunti-pari hallaa, niin se ei vaikuttaisi juuri millekään yhtään mitään, mutta monta tuntia pakkasta onkin jo eri juttu. Vähän kun itse mentäisiin saunan jälkeen terassille vilvoittelemaan, niin kyllä siellä pikkupakkasessakin hetken on ja suorastaan nauttii, mutta jos monta tuntia pitäisi olla, niin eipä enää, niin kivaa olisikaan. 🥶

Itse kiertelin tuossa aamulla vielä katselemassa, että mille näyttää ja sikäli näyttää hyvälle, että ainoastaan sireenin silmut on heräilleet enempi. Ja se ei haittaa, koska sen silmut kestävät kyllä nuo pikkupakkaset vallan hyvin. Mutta mikäli sinulla on arempia kasveja jo heräillyt ( etenkin lämpimien seinustojen lähellä), niin suosittelen lämpimästi harkitsemaan suojaustoimia ensiviikon yökylmien ajaksi. Esimerkiksi harsoa ( jopa kaksin kerroin) illalla päälle ja aamulla pois.
HUHTIKUU ON KUMMINKIN VIELÄ YLLÄTYSTEN KUUKAUSI JA ESIKASVATTAJAN KUUKAUSI.
Eilen oli puhetta myös siitä, että millainen tuo ”säämuisti” on. Katselin huvikseni viime vuoden huhtikuun kuvia ja katsopa, vieläkö muistat, miten ilmat sahasivat viime vuonnakin.

Kuva 2.4.2024 Lumet sulaneet lähes kokonaan ja kevättä ilmassa

Kuva 3.4.2024 Jäätävä vesi-/räntä-/lumisade peitti kaikki alleen

Kuva 19.4.2024 Tuuppasi takatalven ja luntakin tuli niin reilusti, että aurata piti.
Eli vaikka aika usein sanon, että eletään säiden mukaan, niin kyllä myös kalenteriin on hyvä katsoa ja muistaa, että ei se huhti- eikä vielä toukokuukaan ole kesäkuukausia, joten malttia nyt vaan.

Ja eihän tämän mukavampaa olekaan, kun voi nautiskella, vaikka päiväkahvit rauhassa ulkona, kuunnella muuttolintujen konsertteja ja antaa niin itsensä kuin haravankin huilata. Kyllä sitä sitten ehtii myöhemmin vielä heiluttaa ihan riittävästi, nautitaan nyt.
KOULINTA JUTTUJA – LEHDESTÄ KIINNI JA AJOISSA
Näitähän sitä nyt tehdään kiihtyvällä tahdilla niin pirtin pöydänäärellä kuin kasvihuoneellakin. Ja on ihan älyttömän mukavaa puuhaa, eikö vain.

Tuttuja juttuja nämä, mutta kerrataanko huvikseen vielä muutamia huomioita.
- koulitaan hyvälaatuiseen (taimi)multaseokseen. Mustaa multaa en käytä. Toki siinäkin kasvaa, mutta pitää olla vain niin älyttömän tarkkana sitten kastelun ja hoidon suhteen, että helpommalla pääsee, kun käyttää taimimultaa.
- Taimet on hyvä koulia suht heti ensimmäisten kasvulehtien ilmestyttyä esiin.
- taimet irrotetaan kylvöalustasta lehdestä kiinni pitäen kylvötikulla auttaen.
- taimi nostetaan samalla kertaa isompaan ( n. 8 cm) muoviruukkuun, niin että se menee sinne juuret suorina.
- kylvötaimihan on usein venynyt ja se onkin hyvä istuttaa syvempään, yleensä ensimmäiseen lehtipariin asti.
- lopuksi tiivistetään multaa hiukan taimen ympäriltä, että se istuu napakasti ja annetaan pieni alkukastelu haalealla vedellä.
- Liika kastelua vältetään seuraavat viikot, sillä multa kuivuu hitaasti ja kun pieni taimi ei juurikaan sitä kuluta, niin se happikato vaara on suuri ja silloin taimet nyykähtää ja kuolee.
- Lannoitukset kannattaa aloittaa miedolla kastelulannoitteella( n. 50 % normaalista) melko pian.
Sitten vain seuraillaan kasvua ja kastellaan / sumutellaan tarpeen mukaan. Kastelu, jos on mahdollista, niin alakautta on suositeltava tapa. Se paitsi ohjaa juuret oikeaan suuntaan ( ne hakevat vettä aktiivisesti alhaalta = juuristo kasvaa ja kehittyy), niin se tapa pitää myös ruukun pintamullan kuivana. Ei tule liejukärpäsiä eikä mahdolliset harsosääsketkään pääse munimaan. Myös ylikastelun vaara on pienempi.

Hyvä, toimiva ja yksinkertainen setti on tällainen pohjaurallinen kasvatusalusta + altakastelumatto + muoviset ruukut.
Helppoa siirrellä, helppoa kastella ( etenkin alakautta), matto pitää kosteutta ja kertoo, koska tarvii vettä lisää ( = matto tuntuu kuivalle). Urat kaukalon pohjalla on tärkeät, juuri tuon vesitalouden kannalta eli jos hankit alustaa, niin katso, että siinä on nuo urat. Niistä on pelkästään iloa ja hyötyä niin tässä kuin muussakin kasvatuksessa.

NÄMÄ VALMIIKSI KOULITUT JA ESIKASVETUT TAIMET ON HELPPOJA. OIKEASTAAN VAIN KAKSI ASIAA TARVII HUOLEHTIA. + YKSI POIKKEAMA RYHMÄ
Nämä minun valmiiksi esikasvetut taimet ( joiden toimitukset ovat nyt jo käynnissä ja kiihtyy kiihtymistään tämän kuukauden ajan ) ovat sitten taas sikäli helppoja, että kun ne istuttaa, niin on oikeastaan vain kaksi asiaa joilla ne voi tapaa eli liikakastelu ja liian korkeat lämpötilat. No, istutussyvyys myös, mutta kerrataanko sekin.
- Kastelu -> Ei hukuteta. Multatila saa olla vain osin märkä. taimet kestävät monta kertaa paremmin kuivuutta kuin kertaakaan liian märkää.
- Lämpötila -> ennemmin alle + 22 asetta kuin yli. Tuo vaara on suuri, etenkin jos taimia kasvatetaan ikkunalaudalla, johon aurinko pääsee paistamaan suoraan. Yöllä olisi ihanteellista, jos taimet olisivat + 10 - + 15 asteen lämmössä nukkumassa , mutta se ei ole välttämätöntä.
- Istutussyvyys. Kaikki muut taimet istutetaan samaan syvyyteen kuin paakut ovat, paitsi tomaatit, kurkut, chilit, paprikat ja kurpitsat. Ne voit ja kannattaakin istuttaa syvempään. Niin että ensimmäinen lehtipari jää näkyviin. Jos ei ole niin syvää ruukkua, kun taimi vaatii, niin sitten ainakin niin syvään kuin menee. Varttakin voi varovasti kääntää mullan sekaan ja sitten vain tikulla tuetaan suoraksi. Pari viikkoa ja taimi kasvaa napakasti itse ilman tukia.
extra vinkki -> jos juuret on kasvaneet noin kovin, kuin tuossa kuvassa nuo valkoisten miljoonakellojen, niin voit avata niitä ennen istutusta varovasti vähän auki. Ihan sormin vaan, niin lähtevät paremmin kasvamaan ruukussa. 👍

TURVE VAI MUOVIRUUKKU ? MINUN VALINTANI ON SELKEÄ.
Valitaanko kasvatukseen muovi- vai turveruukku? Tämä on asia josta tiedän, että tästä ollaan kahta mieltä ja minusta se on hyvä niin. Jotkut vannovat turveruukun nimiin, mutta minä en kuulu niihin. Olen aikoinani yrittänyt tulla niiden kanssa toimeen vuosien ajan ja kokeillut erilaisia tapoja, mutta aina ne vain osoittautuivat huonommaksi vaihtoehdoksi kuin muoviset ruukut. Turveruukut kun tuppasivat helposti joko yli- tai alikastumaan, homehtumaan ja keräämään pikkukärpäsiä loisimaan, harsosääskistä puhumattakaan. Muoviruukut taas ovat käteviä, helppoja hallita ja edullisiakin. Ja kestää pestä ja käyttää monen monta kertaa uudelleen.
Eli viljelyteknisistä sekä ympäristöllisesti ja kustannuksellistakin syistä, minun valintani on muoviset ruukut.
Ja niin kuin sanoin, niin muoviruukut ovat minun valintani esikasvatuksessa ja tiedän, että on myös paljon turveruukuissa kasvattajia ja niiden nimeen vannovia ja se on oikein hyvä. Ei tässä ole eikä tarvitse olla yhtä ja oikeaa tai toisten väärää, vaan jokainen kasvattelee missä tykkää ja mikä itselle parhaiten sopii. Pääasia on, että kasvatetaan, eikö vain. 🌱🙏
EIKÖ SITÄ MAISSIA SAAKAAN NYT SITTEN KASVATTAA – KYLLÄ SAA
Viikolla oli ilmeisesti ollut jossain juttua siementerveydestä ( mistä mekin viimeviikolla puhuttuiin) ja nyt oli sitten annettu ymmärtää, että on suuri rikollinen, jos kasvattaa maissia kaupan popcornin jyvistä. No ei se nyt niin ole. Ihan rauhassa voit kasvattaa niitä omalla pihalla ja sitten hävittää syksyllä kasvuston kompostiin.
Tomaateista olen samaa mieltä, että niitä ei kannata eikä pidä kasvattaa kuin varmennetuista ja puhtaista siemenistä tai taimista. Niissä rukskokurttuviruksen vaara on suuri ja haitat samoin.

MAISSIN SIEMENET VIHDOIN ENSIVIIKON ALUSSA TÄÄLLÄ – EI KIIRETTÄ MUTTA JOS HALUAA ESI KASVATTAA
Nämä erinomaisen makeat ja aikaiset ’Early Bird’ maissin siemenet tulee nyt siis heti alkuviikosta tänne meille eli saan niitä matkaan nyt sitten jatkossa ihan kaikkien tilausten mukaan tai toki erikseenkin.
Näitä ’Eraly bird’ maisseja saat siis TÄÄLTÄ
9,95 € / 10 g = n. 100 siementä

TÄMÄ TAAS ON HYVÄ ARTIKKELI SIITÄ MILLAISIA MATKUSTAJIA VOI ISOMPIEN KASVIEN MUKANA TULLA
Tämä on tosiaan hyvä ja silmiä avaava artikkeli siitä mitä kaikkea kasvien mukana oikeasti voi tulla. Veikkaan, että tämäkin havainto olisi jäänyt monelta tekemättä ( varmaan myös minulta) ellei kyseessä olisi ollut valveutunut perhosharrastaja.
Ja vaikka isot kasvit ovat toisinaan suuri houkutus, niin sanomattakin on selvää, että myös tuonkaltaiset riskit on niissä suuremmat, kuin pienemmissä taimissa tai siemenistä täällä kasvatetuissa.
Niin, ei tämä mikään ”maailmanlopun ” artikkeli ole, mutta mielenkiintoinen ja lukemisen arvoinen. Artikkeli on vapaasti luettavissa TÄÄLTÄ
SIKSI MINULLA DAALIAT JA KANNAT – EI OLE JUURAKOINA VAAN
Nämä riskituholaiset ja niiden välttäminen on yksi syy, minkä takia olen jo muutaman vuoden suosinut niin kannojen kuin daalioiden suhteen ennemmin siemen- / pistokaslisättyjä taimia, kuin juurakoita. Juurakoissa kun on ollut etenkin varasto- ja juuripunkeista havaintoja viimevuosina, niin olen jättänyt ne pois valikoimista kokonaan. Ja toisaalta myös uudet lajikkeet tulevat nopeammin ja terveempinä siemenistä / pistokkaista. 😊

Niin kuin tämä viimevuoden upea Fleuro Select voittaja -> Daalia ’Pink Starburst'
Jos haluat tämän voittajan kukkimaan omalle pihallesi, niin taimia on saatavilla TÄÄLTÄ / 3 kpl / 7,95 € ( ovh 9,95 )
On muuten minusta luonnossa vielä hienompi kuin tuossa kuvassa. ☝😍

Ja kannoja löytyy kolmessa upeassa eri värissä TÄÄLTÄ
3 kpl / 9,95 € ( ovh 15,80 ale – 38 %)
OLISIKO NYT HYVÄ AIKA ”TEROITTAA KIRVESTÄ”? – MINUSTA OLISI.
Tuo ”väillä pitää kirvestä myös teroittaa, eikä aina vaan hakata” on minusta yksi parhaimpia elämänohjeita. Eli pitää myös aina ottaa ja varata aikaa mietiskelylle, tuumailulle, lukemiselle ja asioiden puntaroinille eikä mennä paahtaa vaan. Tylsällä kirveellä kun väsyttää vain itsensä, eikä halkojakaan synny. 😉

No tämä nyt oli tämmöinen ”aasinsilta” mikä tuli mieleeni, kun ajattelin ehdottaa, että katsoisitko noista kevään kirjauutuuksista mitä on tehty ( terassiopas, puiden istutusopas ja viimeisempänä lämpötilaopas), että olisikohan niissä semmoisia oppaita jotka kiinnostaisi. Minua nuo nyt tietenkin on kiinnostaneet kaikki ja ne onkin tehty hyvin käytännön läheisiksi ja selko kielisiksi. Näitä olisi hyvä nyt lueskella, koska veikkaan, että monta oivallusta tulisi jo tämän kevään / kesään kasvukaudelle.
Kaikki kevään uutuudet sekä ötökkäoppaan löydät TÄÄLTÄ
Eikä muuten ole kalliita. ☝😃🙏
Vaan nyt minä lähden käymään pienellä kevätretkellä kippurahäntien kanssa ja eilen löydettiin jo ensimmäiset leskenlehdet tuosta puron varrelta. Saa nähdä onko sille noussut kavereita vai odotteleeko ne vielä, että tämä hiukan viileämpi jakso menee ohi ja nousevat sitten vasta. Kuka tietää, luonto on ihmeellinen, arvaamaton, mutta aina kaunis ja kokemisen arvoinen paikka.
Ja ennen yötä kaivan kumminkin harsot esiin, jos vaikka jo ensiyötä vasten tarvii kumminkin jotain suojata.
***************************
Olkaamme kiitollisia ihmisille,
jotka tekevät meidät onnelliseksi,
sillä he ovat hurmaavia puutarhureita,
jotka saavat sielumme kukoistamaan.
- Marcel Proust
*******************************
Leppoisan rentoa ja inspiraatioiden täyttämää viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha
Ai niin, meinasi vallan unohtua. Nythän kukkahoroskoopissa juhlii juurikin leskenlehdet.
Leskenlehti 5.4. - 2.5.
Leskenlehti on vaatimaton ja itse asiassa varsin mitättömän näköinen kukka. Kuitenkin kaikki huomaavat sen. Samoin on leskenlehti-ihmisten laita, he säteilevät hyvää tuulta ja ilahduttavat läsnäolollaan muita. He tuntevat hyvin itsensä, hyväksyvät virheensä ja ovat siksi muiden mielestä välillä hätkähdyttävänkin avoimia kertoessaan itsestään. Leskenlehti ei pelkää olla seuran keskipisteenä ja on muutenkin mielellään esillä. Leskenlehti-ihmistä on helppo lähestyä ja hänestä saa nopeasti hyvän, luotettavan ystävän. Rönsyilevä ja utelias luonne esiintymishalun yhteydessä johtaa kuitenkin siihen, etteivät kaikki pidä leskenlehdestä. Siksi leskenlehti viihtyy parhaiten kaltaistensa joukossa. Lyhytjänteisyys ja pintapuolisuus ovat leskenlehdelle ominaisia piirteitä ja siksi hän nauttii töistä, joista tulee nopeasti valmista ja joiden tulokset näkyvät kunnolla. Kärsivällisyys on hyve, jota leskenlehden on opeteltava koko elämänsä. Leskenlehdellä on kaksi lähes kokonaan toisistaan poikkeavaa elämää. Alkuvaiheessa (kukkiessaan) se on sirkeä ja näkyvä. Aikuistuessaan leskenlehtipersoona tekee saman kuin nimikkokasvinsakin; vaihtaa luonnetta. Leskenlehti kasvattaa valtavat tummanvihreät lehdet. Leskenlehti-ihminen saattaa aloittaa aikuisiässä uudelleen opinnot, vaihtaa ammattia, muuttaa asumaan maalle tai muuten "vetäytyä" omien suojalehtiensä varjoon. Jos leskenlehti solmii avioliiton nuorena, toimii se parhaiten toisen leskenlehti-ihmisen kanssa. Yhdessä kasvaminen ja muuttuminen lujittaa liittoa vuosien mittaan.