Uusia omenapuita versoista, pihapuiden kaatoaika on nyt, mullanvaihtoa vai ei ym. 24.2.2023

Uusia omenapuita versoista, pihapuiden kaatoaika on nyt, mullanvaihtoa vai ei ym. 24.2.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Pitkäkorvat piirittävät – suojataan
  • Uusia omenapuita versoista, itse tai ammattilaisten avulla
  • Pihapuiden paras kaatoaika olisi nyt
  • Uusia linnunpönttöjä – paljokos toukkia yksi tiaispariskunta kesän aikana taas söikään???
  • Mullanvaihtoon vai ei? Puutarhurisi ”salaisilla lisäaineilla” saa ihmeitä aikaan.
  • Parhaat ilmanpuhdistaja huonekasvit
  • Kasvikumppanit kirjan kerhoennakkohinta tarjous päättyy nyt 28.2

Aurinkoisen upeita terveisiä täältä Puutarhalta

Aamulla kun lähdin kuuden jälkeen lykkimään yöllä satanutta lunta, niin maisema täällä puutarhalla oli suorastaan unenomainen ja upea. Aamunkajo teki tuloaan ja kevyttä usvaa oli laskeutunut peltojen ylle, tehden maisemasta suorastaan taianomaisen kauniin. 🧡

Ja olihan näköjään tuo ”peltojen pitkäkorvakin” loikkinut yöllä pihalle päin. Jäniksenjälkiä on ilmestynyt nyt viime päivinä entistä enemmän tähän pihapiiriin. Alkaakohan pelloilta ruoka loppua vai alkaako muuten vain mieli tehdä tuoretta omenapuun oksaa? 🤔

Tuossa pellonreunassa, kun on tuollainen hiukan villimpi omenapuiden kasvusto ( annettu tarkoituksella villiintyä lähinnä ötököille suojaksi ) ja siellähän nämä pitkäkorvat ovat käyneet herkuttelemassa nuorilla versoilla. Tuossa on se hyvä puoli, että saavat huoletta syödä noita nuoria versoja, samalla jää nuo muut puut rauhaan.

Toki nuo omenapuut, joista on tarkoitus kasvattaa isoja, satoa tuottavia puita, niin ne kannattaa suojata verkoilla viimeistään nyt. Ja muutkin sellaiset pihapensaat ja -puut, jotka eivät kaipaa mitään ylimääräisä leikkuu- tai kuorimapalvelua pitkäkorvien taholta.

 

UUSIA OMENAPUITA VERSOISTA

Jos sinulla on hyvä omenapuulajike, perinnelajike tai vaikka ystävän luota bongattu, joita haluat lisää, niin nyt olisi hyvä aika ottaa niistä versot ja varttaa niistä uusia puita.

Tähän tapaan:

- leikattavat versot ovat viime vuoden versoja ja lepotilassa

- versot leikataan n. 20-30 cm pitkinä

lyijykynänpaksuinen verso on ihanteellisin, mutta ohuemmatkin käy.

- versoja leikatessa pakkasta ei saisi olla 5 astetta enempää, mielellään plusasteita

- Jos sinulla on useampia lajikkeita, niin jokainen lajike kannattaa kääriä muovin sisään ja laittaa kunnon nimilappu niin versojen sekaan kuin ulkopuolellekin.

- Ja sitten vain versot viileään esim. kellariin. Tai ulos, lumen suojaan,  mutta sitten ne kannattaa laittaa johonkin ”jyrsijä” varmaan laatikkoon vielä.

- sitten vain varttaminen ennen kasvukauden alkua.

Mikäli sinulla ei ole aikaa, paikkaa, perusrunkoja tms. niin sekään ei ole ongelma. Nimittäin hyviä perusrunkoja ja muutkin tarvittavat tarvikkeet saat tilattua ainakin tuolta Hirvensalmen taimistolta. Anssi ja Teppo varttaa näitä siellä myös sinulle valmiiksi, jos et itse tohdi puuhaan ryhtyä. He ovat kyllä niin raudanlujia ammattilaisia tuossa(kin) puuhassa, että varmasti onnistuu ja tulee hyvät puut. Heihin saat parhaiten yhteyttä TÄÄLTÄ

Toki jos paikkakunnallasi on omenaviljelijöitä, niin heistäkin aika moni taitaa homman ja tekee varmaan muutaman varttamisen sopuhinnalla, kun nätisti kysyy.  😉

Versoton vanha puu? Onnistuu sekin.

Joskus tulee vastaan myös vanhan puun kohdalla sellainen tilanne, että siihen ei ole kasvanut uusia versoja enää vuosiin. Eipä ole sekään ongelma eli se hoituu niin, että raaskitaan katkaista oksa tai pari nyt keväällä ja uusia versoja tulee kesällä. Joskus jopa enemmän kuin tarvekaan eli ei leikata ihan mahdottoman paljoa, ettei puu vallan villiinny.

 

PIHAPUIDEN PARAS KAATOAIKA OLISI NYT

Minulla ei nyt juuri ole yhtään kaadettavaa pihapuuta, mutta jos olisi, niin kaataisin ne nyt. Lunta on sopivasti ja osa siitä niin kantavaa, että puut ei aiheuttaisi kaadettaessa vaurioita. Saisin se siivottua oksia myöden pois siististi ja helposti. Kun kohta alkaa suojat ja lumet pehmetä, niin sitten se ei enää olekaan niin kätevää. Silloin onkin sitten aika tehdä niistä halkoja ja antaa kevätahvan kuivattaa ne tehokkaasti. 💪☀

 

LINNUNPÖNTÖT PAIKOILLEEN – PALJONKO NIITÄ TOUKKIA MENIKÄÄN?

Uusia linnunpönttöjä minulla on tuossa valmiina ja valmistumassa. Niitä laitan nyt puihin. Ovat sitten varmasti valmiina, kun asukit tulevat kohta katsastamaan noita uusia ja vanhoja ”yksiöitä”.  Muistatko muuten, että kuinka paljon yksi tiaispariskunta poikasineen syö toukkia kesän aikana? Kyllä, jopa 30 kg !!! On se huima määrä ja kaikki pois siitä, että meidän ei tarvitse niitä itse kerätä tai torjua. Ovat kyllä yksiä parhaimpia kumppaneita mitä puutarhurilla pihapiirissä voi olla. 😊 Puhumattakaan siitä ilosta mitä ne tuo pikku poikasineen pitkin kesää. 🙏

 

MULLANVAIHTOA VAI EI ? PARI ”LISÄAINETTA” TEKEE IHMEITÄ JA VAIKUTTAA PITKÄÄN.

Mullanvaihtojahan sitä alkaa mieli tehdä, kun eihän tuota tuoreen mullan tuoksua ja tuntua voi millään vastustaa. 😉

No, jos nyt totta puhutaan, niin en vaihda kokonaan uutta multaa kuin ihan muutamalle huonekasville. Niillekin lähinnä sen takia, että ne tarvitsevat hiukan lisää tilaa juurilleen eli pykälää isommat ruukut taikka sitten jaan niitä osiin. Muille lähinnä vain kaavin pintamullat pois, työnnän lannoitekävyt ruukkuihin ja lisään uutta multaa päälle.

Minulta on kysytty usein, että eikö huonekasvien multa olekaan pakko vaihtaa joka kevät? Ja miksi ei?  No olen sitten kysynyt takaisin, että ”onko se multa mennyt jotenkin rikki vai miksi se pitää vaihtaa”? 😉 No ei vaan, kyllä minulla on siihen omat syyni tai pitäisikö sanoa, että omat keinoni, miksi ei tarvitse. Eikä ne oikeastaan ole sen ihmeellisempiä, kuin se, että silloin kun vaihdan mullat kokonaan, niin lisään mullan joukkoon kastelukiteitä ja juurtumisrouhetta.  Kastelukiteet pitävät mullan eloisana ( sekä antavat anteeksi hiukan huolimattomalle kastelijalle 😉 ) ja juuret saavat tärkeää apua tuosta juurtumisrouheen mykoritsasta. Tästähän me puhuttiinkin viimeviikolla enempikin, että mihin se perustuu ja mitä kaikkea hyvää se saakaan aikaan.

Käytännössä nuo molemmat ”lisäaineet”  toimivat siis helposti pari-kolme, jopa neljäkin vuotta ja kun vain lannoituksesta huolehtii, niin siinäpä se. Kasvit kasvavat ja viihtyy helposti ja kukkii upeasti. Jos et ole ennen kokeillut lisätä noita kahta ”taika-ainetta” mullan joukkoon, niin suosittelen lämpimästi. Yllätyt ja yllätät muutkin kasvulla ja helppohoitoisuudella.

Toki, onhan tuo mullanvaihto toisaalta niin mukavaa puuhaa, että eihän sitä oikein malta olla tekemättä, vaikkei olisi tarvekaan.

Itse mullanvaihto on varmasti sinullekin ihan tuttua puuhaa, mutta tehdäänkö pieni pikakertaus, että kuinka se sujuu vaivatta.

Näin minä sen teen:

  1. Olen vienyt kasvit lämpimään suihkuun kastellut ne hyvin, myös lehtien alapinnat. Multakin saa kostua kunnolla, sillä silloin se irtoaa ruukusta parhaiten.
  2. Mullan olen nostanut lämpimään ( ja tarvittaessa kastellut kosteaksi jo edellisenä päivänä.
  3. Käytän vain hyviä multia. Lähinnä kukkiville kukkamultaa ja viherkasveille kookosta tai kookoksen ja viherkasvimullan sekoitusta ( puolet ja puolet).
  4. Kastelukiteitä laitan siis aina mullan sekaan, paitsi altakasteluruukkuin. Ne ovat aivan loistavia mullan kuohkeuttajia ja kosteuden tasaajia. Nuo kiteet jos mitkä ovat siis niitä meidän puutarhureiden salaisia aseita.
  5. Ruukun vaihdan vain tarvittaessa eli jos juuret on aivan liian ahtaan oloisena ruukussa ja multatila on loppunut. Silloinkin valitsen vain hiukan isomman ruukun, en mitään jätti suurta. Kaikille ei läheskään tarvitse vaihtaa ruukkua, eikä edes koko multaa. Etenkin isoille kasveille riittää vallan mainiosti kun vaihtaa vain pintamullan vuosittain ja kokonaan vain 2-3 vuoden välein, jopa harvemminkin, kun pidetään huoli hyvästä lannoituksesta ja juurtumisrouhetta on mullan joukossa.
  6. Itse mullanvaihto onkin sitten helppo homma. Kasvi vain kipataan pois ruukusta varovasti, mutta napakasti. Poistelen vanhan mullan mahdollisimman hyvin, kuitenkaan juuria rikkomatta. Leikkaan pois huonot juuret ja usein leikkaan hiukan terveiden juurien päitäkin, se nimittäin lisää uusien juurien kasvua. Ruukun pohjalle laitan sitten joko saviruukun palasia tai lecasoraa, jotta liika vesi pääsee valumaan pois ruukusta.
  7. Sitten vain uutta multaa ruukun pohjalle, niin että kasvi tulee oikeaan syvyyteen. Lisään multaa reunoille napakasti painellen ja lopuksi vielä päälle. Yleensä jätän n.2-3 cm ns. kasteluvaraa.
  8. Kastelen kasvin vielä kertaalleen, samalla painelen mullan vielä kertaalleen tiiviiksi ja katson, että kasvi jää hyvään asentoon.  
  9. Peruslannoittamisen hoidan käytännössä niin, että laittamalla muutaman lannoitekävyn mullan joukkoon ja lisälannoitukset sitten kasvukaudella tarpeen mukaan. Usein sitä ei tarvita lainkaan
  10. Siinäpä se. Sitten vain nautitaan tuoreen mullan tuoksusta, hyvästä mielestä ja ainahan korvapuusti kaffeet pitää hyvän ”urakan” lopuksi keittää. 😉

 

UUSIA HUONEKASVEJA – OLISIKO IDEAA VALITA ”ILMANPUHDISTAJIA”?

Tuli mieleeni, että jos olet hankkimassa uusia huonekasveja, niin olisiko ideaa valita ainakin osa niitä, joiden kyky puhdistaa ilmaa on hiukan muita parempi? Niitähän on esim. Anopinkielet, Rönsyliljat, Kultapalmut, Aaloet, Kumiviikunat ja Palmuvehkat.

 

KASVIKUMPPANIT KIRJAN H-HETKI LÄHESTYY -

ENNAKKOTILAUSETU PÄÄTTYY TIISTAINA 28.2 KLO 23.59

TILAUSOHJEET:

Suora (salainen linkki) josta voit kirjan / kirjat varata ennakkotilaushintaan on TÄMÄ

tai pirauttamalla meille ( ma-pe klo 8 -16.00)  05-34 40 300

tai lähettämällä Whatsapp viestin 044 099 7096

Tai täyttämällä tämän ja lähettämällä minulle takaisin. Lasku on sitten lähetyksen mukana.

Nimi:

Osoite:

Matkapuhelin:

Tilaus:

 

Tilaan _____ kpl kasvikumppanit kirjoja, ennakkotilausetuhintaan 19,95 € ( ovh 29,95) + pk 5,95 €

 

LISÄTÄÄN MUUHUN TILAUKSEESI

Mikäli sinulla on jo taimivaraus/tilaus täällä odottamassa tai olet ajatellut tehdä sen tässä helmikuun aikana, niin tuon kirjan / kirjojen lisäys ilman eritoimituskuluja onnistuu siis parhaiten  jos  pirautat, laitat WhatsApp vistiä tai laittamalla  sähköpostia tähän puutarha@kodinkukat.fi  osoitteeseen.

 

Kirjat tulevat painosta ensiviikon lopulla ja lähetykset aloitetaan täältä sitten saman tien. Eli ei mene enää kauaa, kun pääset tutustumaan tähän odotettuun uutuusteokseen ihan kädestä pitäen. 😊

Vaan nyt minä lähden jatkamaan tuota ”puutarhurin jumppatuokiota” tuonne kasvihuoneelle. On tämä hienoa aikaa, kun aamulla verryttelee lumitöillä ja illalla on multasäkkien punttisali vuoro, niin eipä tarvitse illalla saunan jälkeen paljon unta odottaa, eikä salille jonottaa. 😉💪

*******************************

Se joka säilyttää kykynsä nähdä kauneutta,

ei koskaan vanhene.

- Franz Kafka

*******************************

Aurinkoa, iloa, eloa ja kauneutta viikonloppuusi

Toivotta

Puutarhurisi

Juha