Tomaatti - paljon muutakin kuin vain maukas, Tomaattien kasvatus siemenistä, Atamon vinkki, ym. 11.3.2022

Tomaatti - paljon muutakin kuin vain maukas, Tomaattien kasvatus siemenistä, Atamon vinkki, ym. 11.3.2022

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Tomaatti – paljon muutakin kuin vain maukas
  • Tomaattien kasvatus siemenestä – koulinta video
  • Atamon vinkki
  • Hannelen pari hyvää vinkkiä siemenkylväjille
  • Kesäkurpitsa – itsepölytteinen – mitä se käytännössä tarkoittaa?
  • Parsan viljelyn salat – ei ole enää salaisuuksia – helppo kuvallinen opas käyttöösi

Toiveikkaita terveisiä täältä Puutarhalta

Ihan ensimmäiseksi minun on kerrottava sinulle, kuinka kiitollisin mielin olen saanut lukea palautteita ja viestejä koko viikon viime perjantaipostiini liittyen ja muutenkin. Vaikka ajat ovat vaikeat epävarmuuden ja epäinhimillisten tapahtumien vuoksi niin me puutarhaharrastajat ja ammattilaiset omaamme selkeästi ominaisuuden, että vaikka epävarmuus pelottaa, niin me kylvämme silti. Tiedämme, etenkin nyt, että emme kylvä pelkästään siemeniä, vaan samalla myös uskoa, toivoa, halua ja päättäväisyyttä paremmasta tulevasta. Uskomme kasvuun ja luotamme huomiseen, vaikka mahdolliset ”hallayöt” pelottaakin, niin kylvämme silti.

Kiitos myös niistä viesteistä, että saan kertoa näistä puutarha-asioista ja samalla antaa paitsi tietoa ja ideoita, niin myös lepoa ajatuksille noista sotauutisista. Jatkan siis taas tästä eteenpäin kirjoittamista sinulle taas enempi puutarhurin ominaisuudessa – uskon että niin on hyvä meille molemmille.

TESTEJÄ JA TOIVEIKKUUTTA

Kasvihuoneella tapahtuu jo! Siellä pääsi viikolla ensimmäiset testitaimet isompiin ruukkuihin ja amppeleihin kasvamaan ja hyvälle näyttää. Hyvä juurisia ja täynnä kasvunvoimaa. Lupaa loistokasta kasvukautta.

TOMAATTI – MAUKAS JA HELPPO TERVEYSPOMMI – KYLVÖAIKA JA KOULINTAVIDEO

Tiesitkö muuten, että tomaatti on alun perin kotoisin Perusta ja Chilestä.

Ja se kuuluu munakoison ja perunan sukuun (Lycopersicon esculentum).  Nykyisin erilaisia tomaattilajikkeita on tuhansia ja uusia tulee joka vuosi.

Muutakin kuin maku – suuret terveyshyödyt samalla.

Vaikka tomaattien maku ja rakenne ovatkin niitä asioita, joihin aina tulee kiinnitettyä ensin huomiota, kun niitä syö, mutta onhan nuo terveysvaikutukset myös ihan mielettömän hyvät. Tomaatit nimittäin sisältävät lykopeeni-nimistä karotenoidia, jonka tiedetään suojaavan syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta. Lykopeenin tiedetään ehkäisevän myös hyvälaatuisen eturauhasen liikakasvua.  Samoin sen on todettu vähentävän rinta-, haima-, keuhko- ja eturauhassyövän riskiä.

Tomaatin natriumpitoisuus on vähäinen ja se sisältää reippaasti kaliumia. A-vitamiinia tomaatissa on runsaasti ja C- ja E-vitamiinia kohtalaisesti, samoin kuin B-ryhmän vitamiineja.

Kylvöille

Tomaattien kylvöaika alkaisi olla hiljalleen käsillä. Hiukan lajikkeesta ja kasvupaikasta riippuen esikasvatukseen varattava aika on 4-8 viikkoa.  Parhaiten siemenet itävät lämpimässä n. +25 asteen lämmössä.  

Eli hajakylvö, kevyt kerros vermikuliittia pintaan ja kosteutta sumupullolla + päälle viritetyllä kelmulla, jossa muutama ilmareikä.

Kun siemenet on itäneet, niin kylvös siirretään n. +20 asteen lämpöön. Valonmerkitys on suuri. Paljon valoa ( aurinkoa ja /tai kasvilamppu) takaa napakat taimet, jotka sitten on helppo koulia. Itse pidän kasvilamppua taimien päällä 24 h. Tuon led-lampun etu on tietysti oikean aallonpituuden lisäksi myös se, ettei se lämpene ja sen voi tuoda hyvin lähelle kylvöksen pintaa, jolloin myös valoteho on huipussaan. Näin on tullut parhaat taimet.

Taimet kannattaa koulia ajoissa. Ja muistetaan ottaa aina siitä lehdestä kiinni, ei varresta. Lehti jos kärsii, niin se ei haittaa, mutta jos varsi kärsii, niin pahimmillaan taimi kuolee.

Leena teki lyhyen videon tästä myös

Kaupan tomaatista siemenet – miksi ei ollutkaan saman makuinen?

Tätä aina välillä kysytään, että vaikka kaupasta ostetusta tomaatista ( joka oli hyvänmakuinen) otetut siemenet itivät, mutta niistä tuli ihan muuta kuin se alkuperäinen? Syy on yksinkertainen eli kauppapuutarhoilla on kasvatuksessa paljon F1 lajikkeita, joiden ominaisuuksia ne ei periytä siemeniin. Jos sinulle tai tutullesi on käynyt noin, niin voit lohduttautua, että vika ei ole ollut kasvatuksessa vaan ihan tuossa kasvin perimässä.

Mikäli siemenkasvatus ei ole sinun juttusi, niin ei hätää. Minun valmiiksi esikasvatettujen tomaattien taimivalikoimani näet TÄÄLTÄ

SIMENEKYLVÄJILLE - ATAMON VINKKI

Kertauksena tämä atamon vinkki, jos on sattunut unohtumaan. Eli, jos on yhtään vaarana, että siemenkylvöjen pintamulta alkaa homehtua niin kätevä tapaa estää se on sumuttaa mullan pinta Atamon- säilöntäaineesta tehdyllä seoksella.

- suhde on 1 tl atamonia 1 litraan vettä.

- sumutus heti kylvön jälkeen mullan pintaan

- estää homeiden ja sienten kasvun ja turvaa taimien kasvun

Huom! Jos käytät esim. Kookosmultaa tai muuten varmasti puhdasta kylvömultaa ja astioita, niin tätä Atamon käsittelyä ei yleensä tarvitse tehdä!

HANNELEN VINKIT - NIMIKYLTEISTÄ JA SIEMENPUSSEISTA

Muistin juuri, että jokunen vuosi sitten Hannele lähetti kaksi hyvää vinkkiä liittyen näihin kylvöpuuhiin. Katsopa, on hyvää kierrätystä ja fiksuja oivalluksia molemmat vinkit:

Vinkki 1.  Leikkaan margariinirasioista nimikylttejä. Yhdestä rasiasta kannen kera tulee ainakin 4 kylttiä. Leikataan ”vinoon” jolloin toinen pää uppoaa hyvin maahan ja toinen pää jää leväksi, johon voi vielä liimata tarralapun nimiä ym. tietoja varten. Rasian reunat saa jäädä kiinni kyltteihin, jolloin niistä tulee tukevampia. Tällaisen kyltin saa työnnettyä tarpeeksi syvälle maahan, eikä tuulet ja sateet sitten suotta ”kylvä” pitkin pihaa. Paljon parempia kuin esim. maitopurkista leikatut. Jäätelöpurkit on myös liian paksuja leikata.

Vinkki 2.  Avaan siemenpussit valmiiksi auki, taitan reunat ja suljen klemmarilla.  Kasvin nimet ovat usein pussin yläreunassa ja siksi kirjoitan nimen vielä pussin kylkeen. Alareunasta taas jos pussin avaa, niin usein kylvö ym. tiedot häviää. Nimikyltin voi myös samalla tekstailla valmiiksi ja sujauttaa joko siemenpussin sisään tai klemmarin alle. Siitä se on helppo laittaa sitten kylvöpaikalle, eikä sateet, kastelut, kiire tms. aiheuta ihmetystä, että mitä missäkin kasvaa. Syksyllä sitten vain nimikyltit talteen ja kierrätykseen.

Kesäkurpitsa – itsepölytteinen – mitä se käytännössä tarkoittaa?

Viime sunnuntaina esittelin tämän kevään hyötykasvitaimi- valikoimaani, niin muutamakin kysymys tuli tuosta kesäkurpitsasta. Kysyttiin, että mitä se käytännössä tarkoittaa, kun  Kesäkurpitsa ’Sure Thing F1’ on itsepölytteinen?  

Normaali lajike vs itsepölytteinen

Normaalisti kurpitsassa on ( niin kuin hyvin tiedetään) emi- ja hedekukintoja (puhutaan myös tyttö- sekä poikakukinnoista) eli emi ( = tyttö) kukintoon kehittyy hedelmä, jonka hede(=poika) kukka pölyttää, joko pölyttäjien avulla tai jos niitä ei ole, niin sitten pitää itsen ryhtyä toimeen, vaikka pumpulipuikon avulla. Ellei pölytys onnistu, niin hedelmät eivät kehity vaan nahistuvat kesken. Varmasti tuttu näky, jota usein luullaan, kasvatus virheeksi, vaikka kyse on pölytyksen puutteesta.

Tämä itsepölytteinen onkin sitten näistä ongelmista vapaa jaloste eli siinä ei ole erikseen ”tyttö- ja poikakukintoja” vaan jokainen kukka tuottaa hedelmän ja se siis pölyttää nimensä mukaisesti itse itsensä.

Ja minusta nimenomaan kurpitsalla tämä itsepölytteisyys on niin tarpeellinen ja satoatuottava ominaisuus, että siksi minun valintani on tämä ’Sure Thing F1’ lajike

Jos sinustakin, niin näitä taimia voit varata vielä TÄÄLTÄ ( 3 kpl pakkaus
9,95 €)

PARSAN VILJELYSTÄ – TEHTIIN SELKEÄT OHJEET

Parsasta tuli myös paljon tiedusteluja. Niiden kasvatus kiinnostaa selvästi vuosivuodelta enemmän ja enemmän. Mikä on oikeastaan hirmu hyvä osoitus siitä, että kaikenlainen kotitarveviljely kiinnostaa laajemmin ja laajemmin koko ajan.  Tuo ’Gijnlimlajike on yksi maukkaimmista ja lisäksi erittäin viljelyvarma lajike.

Tein siis yhdessä Marjan kanssa selkeät ohjeet parsanviljelyyn, jotta se ei ainakaan olisi este aloittaa parsanviljely. Pari perusjuttua, kun ottaa huomioon, niin varmasti onnistuu.

Tuon oppaan löydät suoraan TÄÄLTÄ

Ole hyvä! ja tätä ohjetta saat jakaa kavereillekin. 😊

Tuota ’Gijnlim’ parsaa voit varata nyt jo kevään toimituksiin suoraan TÄÄLTÄ 5 kpl nippu (iso juurakko koko) 9,95 €

Vaan nyt minä taidan lähteä jatkamaan puuhia tuonne kasvihuoneen puolelle ja valmistautumaan aurinkoisen lämpimään viikonloppuun. Pikkutaimen kanssa pitänee olla nyt hereillä melkein yötä päivää, etenkin kun yöt ovat pakkasella ja päivät porottaa aurinko, niin kasvihuoneessa on loistavat olosuhteet, mutta niin on oltava kastelunkin kanssa hereillä koko ajan. Vaan se on mukavaa puuhaa ja aina tuo aurinko on tervetullut ilo, etenkin näin keväällä.  Ja onhan tuo Willowikin ollut mukana ”laaduntarkkailijan ” roolissa.

 

Voi hyvin ystäväni. Puhu, kerro, ole luottavainen – huomisesta tulee vielä parempi  ❤

 *******************************

”Vaikka tietäisin, että maailma tuhoutuu huomenna, tänään istuttaisin omenapuun”
 
-Martti Luther.
*******************************
Terveisin, istuttava ja kylvävä sekä huomiseen luottava
Puutarhurisi
Juha