Terveisiä tulppaaninäyttelystä, Puutarhatuotteiden kierrätys, Pihapuiden kaatoon, Leenan vinkit esikasvatukseen, ym. 25.3.2022

Terveisiä tulppaaninäyttelystä, Puutarhatuotteiden kierrätys, Pihapuiden kaatoon, Leenan vinkit esikasvatukseen, ym. 25.3.2022

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

 • Terveisiä tulppaaninäyttelystä
 • Puutarhatuotteiden kierrätys ja jätteenkäsittely ohjeiden päivitys
 • Pihapuiden kaatoon – hyvä syy tehdä se nyt
 • Leenan vinkit esikasvatukseen liittyen
 • Talventörröttäjiä katkomaan – miksi ?
 • Pääsiäinen lähestyy – popparit esiin nyt
 • Kurkkuviikko – vai kurkkukesä?
 • Mieli muuttui

Keväältä tuoksuvia terveisiä täältä Puutarhalta

Olipa pitkään aikaan ensimmäinen aamu, kun pirtistä ulos tullessani ei ollutkaan vastassa kirpsakka ja aurinkoinen aamu, vaan pehmeän pilvinen, hiukan sateinen ja vahvasti keväälle tuoksuva aamu. Pihakoivussa lirkutteleva kottaraispariskunta ja  peltojen yllä ”eevittelevät” töyhtöhyypät kertoivat myös, että kevättä kohden mennään ja vahvasti. Toki nuo ensiviikon sääennusteet lupailevat pientä takatalvea, mutta sehän nyt kuuluu asiaan. Eletäänhän vasta maaliskuun loppua. Kesäkukkien ulosistuttamiseenkin aikaa on vielä yli kaksi kuukautta eli kiirettähän ei ole. Mukavan tervetulleita kuitenkin ovat nuo luonnon tuomat kevään merkit, eikö vain.

Eilen tuli jo laitettua narsissejakin tuomaan iloa ja piristystä pirtin oven pieleen. Vaikka aika hyvin nuo tetet kestääkin pakkasta, niin jos yli – 5 asteen pakkasta lupaa yöksi, niin olen nostanut ne ulkoeteisen puolelle suojaan, ihan varoiksi.

KOLLEGALTA ”TULPPAANI 2022 ” TERVEISET

Hollantilainen ystäväni ja kukkasipuliviljelijä laitteli eilen kuvia näyttelystä, jossa esitellään tulevan syksyn tulppaani uutuuksia ja ominaisuuksia. Itse en nyt malttanut mennä paikanpäälle, mutta tuttuun tapaan saan kuvat ja kuvaukset kaikista lajikkeista erikseen ja niiden perusteella ( sekä tietysti ystäväni ammattitaidolla) valitaan syksyksi ne kaikkein parhaimmat värit ja lajikkeet.  Tässä muutama kuva sinullekin jo näin ennakkoon. On siinä taas valinnan vaikeus, kun parhaat etsitään 😊

Ja jos sinulla on toiveita ensi syksyn kukkasipulivalikoimaan liittyen, niin laita ihmeessä viestiä. Nyt on hyvä hetki vaikuttaa.

Paul McCartney                Orca                               Nyenrode

PUUTARHATUOTTEIDEN KIERRÄTYS JA JÄTTEENKÄSITTELY OHJEPÄIVITYS

Pyytelin tuolta Kymenlaakson Jätteeltä joka keväiseen tapaan päivitetyt ohjeet puutarhajätteiden oikeaoppiseen käsittelyyn ja kierrättämiseen.

Ja näin sieltä Linda meitä ystävällisesti ohjeisti:

Muoviset multa- ja lannoitepussit kelpaavat muovipakkausten keräykseen ekopisteille. Hyvä olisi, jos pussin voisi vaikkapa kääntää ylösalaisin ja antaa kostean mullan kuivahtaa. Sitten se rapisisi helposti irti ja keräykseen päätyisi mahdollisimman puhdas pakkaus. HUOM. ! Multapussit ovat usein mustia sisältä, eikä muovijalostamon optinen tunnistuslaite tunnista muovilaatua sen mustan värin takia. Siksi multapussi tulisikin kääntää vielä takaisin oikein päin, jotta sen kierrättäminen onnistuu.

Paperipussit käyvät puolestaan kartonkikeräykseen.

Mustat istutusruukut kelpaavat myös muovipakkausten keräykseen, koska ovat pakkauksia eli tarkoitettu käytettäväksi vain kuljetuksen ajan. Kentällä kuulemani mukaan myös jotkut taimitarhat ottavat vastaan ruukut käytettäviksi uudelleen. Tätähän kannattaa ainakin kysyä, jos ostaa kasveja suoraan taimitarhoilta. Marketeissa tätä mahdollisuutta tuskin on.

Kaupoista tyhjinä ostettavat muoviruukut eivät ole pakkauksia eivätkä kelpaa muovipakkausten keräykseen. Ne voi laittaa loppujätteeseen. Vaikka muovissa (esim. ämpäri tai kastelukannu) olisi se kolmiomerkintä muovilaatua ilmentämässä, ei esine kuulu muovipakkausten keräykseen, jos se ei ole pakkaus. Tämä on ymmärrettävästi kuluttajaa hämmentävää, koska moni sinänsä kierrätyskelpoinen muoviesine jää kierrättämättä. Muovipakkausten keräyksen kuitenkin järjestää pakkausten tuottajayhteisö, eikä lainsäädäntö velvoita heitä muuta muovia kierrättämään, joten siksi ekopisteiden keräys koskee vain muovisia pakkauksia.

Muovipakkausten keräyksestä saat tarvittaessa lisätietoa TÄÄLTÄ

Suuren määrän muovisia ruukkuja ja vaikkapa ämpärit, saavit tai vadit voi toimittaa jäteasemalle. Niillä muovit otetaan yleensä vastaan energiajätteenä, joka on maksullista. Meidän jäteasemillamme energiajäte maksaa 12 €/kuutiometri. Oman, lähimmän jäteaseman, hinnat kannattaa tarkistaa suoraan asemalta. Tarkka hinta määräytyy sitten kun jäteasemien henkilökunta näkee mitä ollaan tuomassa.

Kasvien katekankaat, muovit ja aluskankaat voi laittaa loppujäteastiaan.

Haravointijäte kannattaa toki mahdollisuuksien mukaan kompostoida itse tai sitä voi toimittaa jäteasemille. Haravointijätettä otetaan vastaan 8 € kuutiohintaan. Haravointijäte mädätetään kuivamädätyslaitoksessa, jolloin saadaan biokaasua energiantuotannossa hyödynnettäväksi. Mädätysjäännös jalostetaan kompostoinnin jälkeen multatuotteiksi.

Vielä lisäyksenä tuli mieleen haketuskelpoiset oksat, jotka ovat paksumpia kuin haravointijätteen risut tai pensaiden leikkuujäte. Haketuskelpoiset oksat ovat noin ranteen paksuisia. Oksia tulee pihoihin esimerkiksi puiden leikkaamisesta tai myrskytuhojen kaatamista ja katkomista puista. Oksat voi myös viedä jäteasemille, joissa ne haketetaan tai murskataan. Hake hyödynnetään energiana. Hake käy tietysti hyvin käyttöön omaan puutarhaan, jos oksat on mahdollista hakettaa itse.

Hyvää kevättä!

Ystävällisin terveisin,

Linda Joronen

ympäristökouluttaja

Kymenlaakson Jäte Oy

ENSIVIIKOLLA PAKASTAA – PIHAPUIDEN KAATOON

Nyt kun tuo vesisade näyttää jatkuvan ja pehmentää lumen, niin tulipa mieleeni tämä: jos sinulla on  isompia pihapuita, joita olit ajatellut kaataa / kaadattaa, niin ensiviikolla pakkasen jäädyttäessä taas lumen kantavaksi noiden kaato olisi hyvä tehdä. Ei tee kaatuva runko tuhoja kaatuessaan hangelle.  Ja polttopuiksi kun vielä pilkkoo, niin ehtii kuivua tässä kevään ahavien ja kesän mittaan polttokuivaksikin.

LEENAN VINKIT ESIKASVATUKSESSA OLEVIEN TAIMIEN KOSTEUDEN HALLINTAAN, KARAISTUKSEEN JA LIIALLISEN AURINGONVALON TORJUNTAAN

Nyt kun ensimmäiset pikkutaimet ovat kasvaneet ja juurtuneet siihen pisteeseen, että alan lähetellä niitä uusiin koteihin Luodon Leena lähetti tähän esikasvatusvaiheeseen pari hyvää käytännön vinkkiä, omasta kokemuksestaan.

Leenan vinkit:

Vinkki  esikasvatuksessa olevien taimien kosteuden hallintaan. Kastelumatto kaukalon pohjalle niin, että osa reunasta jää näkyviin. Kerralla voi kastella niin, että matto peittyy kunnolla veteen. Sitten on helppo  todeta  kosteus sormilla. Kun matto tuntuu lähes kuivalta, on aika kastella uudelleen.

Kaukalossa on  myös helppo kuljettaa taimet kasvihuoneeseen päiväksi tottumaan ulkoilmaan.

Pienet taimet kannattaa aluksi peitellä kasvuharsolla, koska auringonvalo on voimakasta ja voi vaurioittaa lehdet.

Terveisin Leena

Ja jos tarvitset, niin näitä Leenankin käyttämiä ja mainitsemia

Kaukaloita ( = ruukkualusta) 6,90 € saat TÄÄLTÄ ja Altakastelumattoja ( 50x100 cm ) 7,90 € TÄÄLTÄ

TALVENTÖRRÖTTÄJIEN LEIKKUUSEEN

Puhuttiin tuossa Leenan kanssa kaikkea muutakin ja tämä erikoinen ilmiö tälle talvelle nousi myös esiin. Eli nyt kun lunta on paljon ja se sulaa todella hitaasti, paitsi kohdista, jossa on jotain tummaa, niin se voi aiheuttaa pulmallisia tilanteita perennoille, joiden varret ovat ns. talventörröttäjiä.  Aurinko siis tarttuu niihin todella tehokkaasti ja sulattaa pahimmillaan lumen ihan niiden tyvelle asti ja lämmittää tyveä niin paljon, että se saa kasvin versomaan. Mutta kun juuret ovat vielä jäässä, niin eihän se ole toivottavaa lainkaan. Normaalisti tätä ei tarvitsisi tehdä, vaan kun on poikkeuksellinen talvi suosittelisin, että leikkaat niiltä perennoilta joiden ”törröttäjät” on lumen päällä varret poikki ja vaikka vähän vielä lunta päälle. Kyllä se kevät sieltä tulee ajastaan ja sitten saa uusi kasvusto tulla, kun sen aika on oikea.

TULLI – KASVIEN TILAAMISEEN LIITTYY RAJOITUKSIA

Viime viikolla olikin puhetta tuosta ruokaviraston ohjeesta, jos tilaat kasveja tai siemeniä ulkomailta.  Tuli sitten kysymys, että jos tilaa EU:n ulkopuolelta, niin miten niiden tullaus, terveystodistukset ym. Siihen löytyy hyvää tietoa taas Tullin sivuilta -> TÄÄLTÄ

PÄÄSIÄINEN KOLMEN VIIKON KULUTTUA – POPPARIT ESIIN HILJALLEEN

Pääsiäinenkin lähestyy hyvää vauhtia ja jos olet ajatellut kasvattaa pääsiäiseksi rairuohoa, niin sillä ei ole vielä kiirettä. Viikon päästä, jos kylvät, niin hyvin ehtii. Mutta, jos olet ajatellut tehdä poppariruohoja eli idättää maissinjyviä niin ne kannattaa kyllä laitella ihan kohta kasvamaan. Ovat sen verran hitaita.

 Popcornien kanssa olen toiminut suurin piirtein näin: 

 1. laitan jyvät veteen likoamaan yön yli
 2. astiaan laitan ihan tavallista kukkamultaa ja kastelen mullan hyvin
 3. jyvät kylvän pintaan
 4. ohut kerros vermikuliittia siementen päällä auttaa kosteuden hallinnassa ja on toki hiukan nätimpikin. ( tuossa kuvassa näet eron)
 5. sitten vain kevyt sumutus, muovipussit päälle ja lämpimään.
 6. kun versot ovat sentin pari korkeita, niin otan pussit pois ja annan kasvaa.
 7. kasteluun riittää pelkkä vesi, lannoitetta ei tarvitse.
 8. bonuksena näistä voi koulia itsellesi maissin taimet ja kasvattaa niistä kesällä, no ainakin koristeelliset kasvit ja hyvällä tuurilla saat myös maissin tähkiä. Näiden popparisiementen lajiketta, kun ei tiedä on mahdotonta sanoa ehtivätkö ne tuottaa satoa vai ei meidän kesässämme.


jyvät yön yli veteen    jyvät pintaan ja              sumutus ja huputus
likoamaan                   vermikuliittia                  huputus alkuun
                                        päälle, jos haluat

KURKKUVIIKKO – TAI SITTENKIN KURKKUKESÄ

Tällä viikolla on vietetty puhtaasti kotimaisten järjestämää kurkkuviikkoa. Kurkkuhan on meille tuttuakin tutumpi vihannes.  Varmasti eniten puhuttaa tällä hetkellä sen hinta, joka on kohonnut melkoisesti energian ja lannoitteiden ym. nousun takia. Tästä muuten puhuin tuon hollantilaisen kukkasipulikaverini kanssa myös ja hän sanoi, että koska Hollannissa lämmitetään kasvihuoneet hyvin monin paikoin maakaasulla ja sen hinta ( samoin kuin sähkön) on siellä noussut ihan pilviin. Jopa niin korkeaksi, että moni hollantilainen aikoo jättää ennemmin huoneet kylmilleen kuin lämmittää niitä ensi syksynä. Ja silloin se tarkoittaa myös kurkun, tomaatin, paprikan, jne. osalta, että hinnat ei tule ensi syksynä / talvella laskemaan. Ja niin se taitaa olla meidän kotimaisen tuotantommekin kohdalla. Surullista, mutta totta.  On tuossa puhuttukin, että kyllä kurkkuviikkoa vietetään nyt oma kasvattamien kurkkujen kera vasta kesällä, mutta silloin sitten sitäkin runsaskätisemmin. Syödään ja säilötään.

Minulle tuli juuri kevään viimeinen täydennyserä siemeniä myös kurkuista, eli jos tarvitset valmiita taimia, niin olen valinnut niin avomaan, salaattikurkun kuin ns. amppelikurkun lajikkeista ne parhaat lajikkeet kasvatukseen. Erittäin satoisia, taudinkestäviä ja maukkaita.
 

Profi                                         Tejo                                     Iznik 

Kurkut löydät TÄÄLTÄ
NIIN SE MIELI MUUTTUU – ISTUTAN SITTENKIN

Talven mittaan, kun olen tulevan kesän istutuksia suunnitellut ja pyöritellyt, niin tätä ’Etain’ orvokkia en ollut oikein ajatellut mihinkään laittaa. Ei sillä, etteikö se ole todella kaunis ja kaikin puolin muutenkin yksi parhaita orvokkilajikkeita, mutta se nyt ei vain ollut noussut esiin suunnitelmissani aiemmin. Vaan nyt on ja aioin laittaa sitä reilusti tuohon perennapenkkini reunalle näkyviin. Tuo väritys varmasti kertoo syyn. Mitään julmuutta se ei poista, eikä kärsimyksiä vähennä, mutta muistuttaa, että aina on toivoa paremmasta huomisesta, myös Ukrainassa.

Jos sinäkin haluat, niin tätä Orvokki ’Etainia’ 4 kpl / 6,95 € saat  TÄÄLTÄ   

Vaan nyt minä lähden jatkamaan taimien valmisteluja, sillä niistä ensimmäiset pääsevät jo ensiviikolla uusiin koteihin ilahduttamaan ja tuomaan terveisiä lähestyvästä keväästä.

Mukana eläen ja tukien!
*******************************
Jokaisen talven sydämessä värisee kevät,
ja jokaiseen yöhön on verhoutunut hymyilevä aamunkoitto.
-Kahlil Gibran
*******************************
Leppoisaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.
Toivottaa kevättä kohti katsova
Puutarhurisi
Juha