Terveisiä kasvihuoneelta, Harsosääskistä, Tunnetko perliitin ja vermikuliitin erot, ym. 14.3.2025

Terveisiä kasvihuoneelta, Harsosääskistä, Tunnetko perliitin ja vermikuliitin erot, ym. 14.3.2025

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Terveisä kasvihuoneilta, täällä me vantteroidutaan jo kovin
  • Harsosääskistä – ajankohtaista – tarkkailua ja torjuntaniksejä.
  • Tunnetko perliitin ja vermikuliitin erot ja käyttökohteet? Molemmat hyviä, mutta hiukan erilaisia. Oletko kokeillut niiden ”pyhää liittoa” pistokkaiden juurrutuksessa, kokeile, yllätyt!
  •  Nyt se on julki – uusi juurtumisrae – katsopa, on nimittäin huipputuote!
  • Istutuswebinaari oli huikea menestys – Leenan terveiset – tietoa tallenteesta.
  • Rottaongelma? Rottiin tehoavaa karkotinta varastossa pieni määrä heti lähetyksiin.
  • Pajunkissoja, täysikuuta, kevätpäivän tasausta, kevät on täällä ihan kohta. ☀😍
  • Tunnistuspähkinä – ei tosikoille. 😉

Raikkaan aurinkoisia terveisiä täältä Puutarhalta !

Pieni minitalvi se tulla tupsahti eilen antaen muutaman sentin lunta ja kääntämällä lämpömittarin lukemat samalla pakkaselle, ihan päivälläkin. Vaikka aurinko kovin lämmittääkin, niin mihin vain tuo pohjatuuli sattuu, niin aika vilpoista on. Sääennustekin näyttää sille, että nyt ei tarvitse viikonlopulla maata rapsutella. Ensi viikolle ennuste sitten näyttääkin jo ihan erilaisia lukemia, jopa +10 asteen päivälämpötiloja. Aivan mahtavaa!!! 

Vielä alkuviikosta lähes lumettomat pellot kimaltelevat nyt uuden lumen ja pikku pakkasen ansioista, kuin miljoonat timantit auringon säteiden loisteessa. ☀😍

Vaikka tuo pohjatuuli tosiaan jäähdyttää ilmaa melko lailla, niin eteläseinustoilla ja kasvihuoneilla on ihanan lämmintä ja keväistä. Aurinko lämmittää jopa niin kovin, että tuuletusluukut ovat aika-ajoin melko selällään jo. Kyllä alkaa olemaan auringossa voimaa.  ☀🤗

VAAN MITÄPÄ KUULUU SITTEN KASVIHUONEEN SISÄLLE – VALLAN HYVÄÄ, SUORASTAAN ERINOMAISTA! 🌱☀😍

Siis eihän näiden kanssa voi kuin tulla hyvälle mielelle. Hymy nousee kasvoille ja sieluun kuin varkain. Tiedän, että sinäkin tiedät tämän tunteen, johon ei kyllästy ikinä. Se vain paranee vuosi vuodelta. ❤🌱. Ja vaikka näissä pientä päivittäistä puuhaa onkin, niin ei haittaa, ennemminkin päinvastoin. Ei ole koskaan haitannut ja nykyisin kun maailma syytää päivittäin  toinen toistaan ”hullumpia” uutisia. Niin on hyvä tulla näiden pariin ja huomata, että maailmassa on kumminkin paljon pieniä ja hyviä asioita mikä on omissa käsissä. Ja se riittää. 🙏

HARSOSÄÄSKISTÄ – AJANKOHTAISTA – TORJUNTAA JA TARKKAILUA

Alkuvuodesta meillä olikin jo puhetta siitä, kuinka multasäkit on hyvä käsitellä pakastus / lämmitys / pakastus systeemillä, jotta niissä olevat mahdolliset harsosääskien munat ( toukat) tuhotaan ennen kuin multa otetaan käyttöön.

Kerrataanko kuinka ja miksi.  

  1. Ideana on siis saada mullassa olevat munat kuoriutumaan lämpimässä.
  2. Jotta munat kuorituvat, niin koko säkin mullan pitää lämmetä kunnolla ja vähintään + 15 asteeseen, mielellään + 20–23 asteeseen. Eli käytännössä huoneenlämpöön.
  3. Kun multa on saavuttanut tuon lämmön, niin sitä pidetään lämpimässä vähintään 7 päivää. Tällöin munat ovat kuoriutuneet toukiksi.
  4. Sen jälkeen säkki(t) viedään ulos pakkaseen ja niin pitkäksi aikaa, että säkki on varmasti mennyt pakkasen puolelle kauttaaltaan. Silloin kaikki toukat kuolevat.

Lisäksi on hyvä tietää ja ottaa huomioon:

  1. Säkkejä ei pidä pitää kuitenkaan liian pitkään lämpimässä, sillä harsosääsken toukat koteloituvat n. 10 päivässä. 4 päivää koteloitumisen jälkeen niistä syntyy aikuinen. Uusi sukupolvi voi syntyä n.17 päivässä. Oikein lämpimässä tätäkin nopeammin.
  2. Se että säkki on ollut avaamaton, ei takaa, etteikö harsosääsket ole päässeet sinne munimaan. Säkeissä on aina esim. ilmareikiä, joista ne pääsevät säkin sisään munimaan.
  3. Mullan kuumentamista uunissa tms. kuumavesikäsittelyjä ei tietenkään tehdä. Ne tappavat mullan mikrobit ja näin mullasta tulee köyhä kasvualusta.

Perunapalaoja, kelta-ansoja, kastelu, mullanpinta – nämä ovat hyviä keinoja kaikki.

Mikäli yhtään epäilet, että mullassa voi olla harsosääskiä, niin sitten otetaan taktiikaksi tuo perinteinen tarkkaillaan ja tuhotaan tapa. 🧐💪

  1. Kelta-ansoja – nämä houkuttavat ja paljastaa kaikki muutkin lentävät tuholliset ja ehdit tehdä tarvittavia torjuntatoimenpiteitä ajoissa. Näitä näet kaikilla ammattipuutarhoillakin, eikä ne siellä suotta ole.
  2. Mullanpinta pidetään kuivana tai muuten estetään harsosääskien muninta mullan pintaan. Aikuinen harsosääski laskee siis munansa kostean mullan pintaan. Tätä voidaan estää kahdella tapaa. Kastellaan alakautta ja mielellään altakastelumattoa apuna käyttäen. Ja toinen on kattaa mullan pinta ja siihen käy minusta parhaiten vermikuliitti.
  1. Perunanpalat. Hyvä keino oli myös tämä, eli leikataan raa asta perunasta muutama suikale ja työnnetään ne mullan sekaan. Näitä toukat eivät voi vastustaa ja siirtyvät syömään niitä. Sitten vain nostetaan perunanpalat pois mullasta muutaman päivän päästä ja katsotaan, näkyykö toukkia vai ei. Ja jos näkyy niin uudet palat vain ja pyydystetään toukat pois tai ainakin mahdollisimman vähiin.

HARSOSÄÄSKEN AIKUINEN ON INHOTTAVA, MUTTA TOUKAT ON NIITÄ JOTKA SYÖ JUURET JA TAPPAA TAIMET. TUNNISTUSAPUA + APUVOIMIA

Tämä on myös hyvä muistaa, että aikuiset harsosääsket eivät syö kasveja, mutta toukat syövät niiden juuria.  Ja se on erityisen haitallista ja tuhoisaa nimenomaan taimikasvatuksen aikana. Juuret ovat hentoja (= maukkaita) ja niitä on vielä vähän. Toki nuo aikuiset munivat uusia, jos vain yhtään olosuhteet sen suo ( ja senhän me tietty estimme tuossa aiemmin kirjottamillani keinoilla 👍) ja onhan ne muutenkin niin inhottavan oloisia, että emme me niitä kaipaa yhtään lentelemään, eikö vain. ✋

Harsosääsken tunnistamiseen on hyvä sivu TÄÄLLÄ

Ötökkäopaskirjassa harsosääskestä on sivulla 225 todella selkeät Heikin ottamat kuvat ja lisätietoa. Ja seuraavilla sivuilla lisää muista sääskistä.

Ja jos nuo ennakkotoimet eivät siltikään auta tai ongelma tulee muuten ilmi, niin sitten on hyvä hankkia biologisia torjunta-apujoukkoja. Joko sukkulamatoja tai harsosääskipetopunkkeja. Näitä molempia saat esim. Biotuksen kautta TÄÄLTÄ

 

 

PERLIITIN JA VERMIKULIITIN ERO JA KÄYTTÖKOHTEET

Tuossa kun oli puhetta tuon mullan pinnan suojaamisesta harsosääskiltä Vermikuliitin avulla, niin tuli mieleeni, että katsotaanko sen käyttötapoja hiukan lisää. Ja kun välillä tuppaa menemään sekaisin tuo Perliitit ja Vermikuliitit, niin kerrataanko hiukan niiden eroja. Huipputuotteita toki molemmat ( ei me ammattiviljelijät niitä ihan huvikseen kumminkaan käytetä.. 😉), mutta oikeassa paikassa ja oikealla tavalla saadaan niistä se paras hyöty.  Katsotaanko miten.

Perliitti. Olet näitä valkoisia palluroita nähnyt varmasti hyvin usein ruukkuistutuksien mullan joukossa.  Ne muistuttavat vähän ”styroxpalleroita”, mutta ei toki ole niitä lähelläkään. Eikä niitä pidä mullan joukossa koskaan käyttäkään.

Perliitti on siis vulkaaninen kiviaines, jota on  kuumennettu, jolloin se on laajentunut kevyeksi, huokoiseksi ja ilmavaksi materiaaliksi. Sitä käytetään yleisesti kasvien kasvatuksessa nimenomaan sen kohtalaisen vedenpidätyskyvyn ja eritoten kasvualustan ilmavuutta parantavien ominaisuuksien vuoksi.

Siitä ei myöskään liukene mitään ja se on myös ph neutraali, eli on hyvin turvallinen käyttää myös syötävillä kasveilla.

Miten perliittiä on sitten hyvä ja fiksua käyttää kasvien kasvatuksessa? Katsotaanpa muutama juttu.

  1. Paranetaan kasvualustan ilmavuutta
    • Sekoitamalla perliittiä multaan (noin 10–30 % seoksesta) paranetaan merkittävästi juuriston hapensaantia ja ehkäistään mullan tiivistymistä. Muista sen kuvan postissani pariviikkoa sitten, kuinka tärkeää se happi juurille oli. 👍
  2. Parantamaan veden hallintaa
    • Perliitti sitoo siis jonkin verran vettä, mutta ei liikaa, joten se auttaa juuria saamaan kosteutta ilman liikakastelun riskiä.
  3. Kaktusten ja mehikasvien kasvatuksessa
    • Mehikasvit ja kaktukset hyötyvät hyvin ilmavasta ja nopeasti kuivuvasta kasvualustasta. Kun sekoitetaan perliittiä multaan, niin juuret eivät pääse mätänemään läheskään niin helpolla, vaikka olisi ahkerampikin ”lomakastelija”. 😉

Perliitti on siis erinomainen materiaali monipuoliseen käyttöön, etenkin jos haluat varmistaa kasveille hyvän juuriston kehityksen ja tasapainoisen vedenhallinnan. 🌱

Vermikuliitti taasen on sitä ”kissankullan” kiiltävää ja sitä käytettään pääosin siemenkylvöksien ja taimikasvatus ruukkujen pinnalla. Se siis tasaa kosteutta ja torjuu myös samalla mm. tuon harsosääsken munintaa tehokkaasti.

Vermikuliitti on siis luonnon mineraali, jota on kuumennettu ja se on muotoutunut; kevyeksi, huokoiseksi ja kosteutta sitovaksi aineeksi. Se muistuttaa peruskoostumukseltaan perliittiä, mutta pidättää huomattavasti enemmän vettä ja ravinteita. Tämä tekee siitä erinomaisen lisän taimikasvatukseen ja pistokkaiden juurrutukseen.

Vinkit vermikuliitin käytöön taimikasvatuksessa?

  1. Siementen kylvössä 🌱
    • Vermikuliitti parantaa mullan kosteudenhallintaa ja estää sen kuivumista liian nopeasti.
    • Voit joko:
      • Sekoittaa sitä kylvömullan joukkoon (noin 25–50 %), tai
      • Peittää kylvetyt siemenet kevyesti vermikuliitilla, mikä auttaa pitämään kosteuden tasaisena ja suojaa siemeniä homeelta.
  2. Taimien kasvatuksessa
    • Lisäämällä 10–30 % vermikuliittia mullanjoukkoon se auttaa paitsi pitämään kosteustasapainon hyvänä, niin myös juuria kehittymään tasaisesti. Vähentäen samalla kastelun tarvetta.
    • Suosittelen erityisesti kosteutta vaativille taimille, kuten tomaatille ja paprikalle.
  3. Ruukkukasvien kasvualustan parantajana
    • Vermikuliitti sopii hyvin erityisesti kosteutta rakastaville kasveille, kuten begonioille, saintpaulioille ja vehkoille.

      Vermikuliitti vai perliitti?  Vai molemmat?🤔

      • Perliitti: On siis parempi ilmavuuden lisäämiseen ja liiallisen kastelun estämiseen. On erinomainen lisä taimikasvatuksessa mullan joukkoon. Lisäksi sopii huonekasveilla erityisesti kaktuksille, mehikasveille ja muille kuivuutta suosiville kasveille.
      • Vermikuliitti: On taas parempi veden ja ravinteiden pidättämiseen. Sopii erityisesti siementen kylvöön, pistokkaille ja kosteutta rakastaville kasveille

      Vinkki: Pistokkaiden juurrutukseen

      • Voit käyttää vermikuliittiä yksinään tai sekoitettuna perliitin kanssa, jolloin se luo kostean, mutta ilmavan ympäristön juurtumiselle.
      • Esimerkiksi 50/50-sekoitus perliittiä ja vermikuliittia antaa hyvän tasapainon kosteuden ja hapen välillä. Kokeilepa, toimii minusta paljon paremmin kuin esim. vesilasissa juurruttaminen!

Mikäli tarvitset, niin näitä minun käyttämiäni:

Perliittiä saat 0,5 l pakkauksessa 3,50 € -> TÄÄLTÄ

Vermikulittia 3 l  pakkauksessa 7,50 € -> TÄÄLTÄ

MAASSA SE VOIMA JA HYVÄN KASVUN TEHO – NYT SE ON JULKI.

Taisin jokunen viikko sitten hiukan vihjatakin, että olen paneutunut ja saanut talven mittaan paljon lisäoppia maan mikrobeista. Tokihan me olemme sen tienneet aina, että nuo juurten hyvinvointia edistävät mykoriza tuotteet ovat niitä, joista kasvit hyötyvät valtavasti. mm näin:

  1. Parempi ravinteiden ja veden saatavuus – Mykorritsat laajentavat kasvien juuristoa ja auttavat niitä ottamaan tehokkaammin fosforia, typpeä ja muita ravinteita maaperästä.
  2. Kestävämpi kasvu ja stressinsieto – Kasvit kestävät paremmin kuivuutta, tauteja ja muita ympäristötekijöitä, koska mykorritsat vahvistavat niiden juuristoa ja immuunipuolustusta.
  3. Parantaa maaperän rakennetta – Mykorritsat tuottavat glomalaiinia, joka edistää maan mururakennetta ja tekee maasta ilmavamman sekä paremmin vettä pidättävän.
  4. Vähentää lannoitustarvetta – Koska ravinteet ovat kasvien paremmin hyödynnettävissä, lannoitteiden määrää voidaan usein vähentää, mikä säästää kustannuksia ja vähentää ympäristökuormitusta.
  5. Luonnonmukainen ja pitkäaikainen hyöty – Mykorritsat muodostavat pysyviä symbiooseja kasvien kanssa ja edistävät pitkällä aikavälillä puutarhan terveyttä ilman kemiallisia lisäaineita.

Mykorritsoista on erityisesti hyötyä monivuotisille kasveille, puille, pensaille ja hyötykasveille, joiden juuristo hyötyy pitkäaikaisesta kumppanuudesta.

No, tämä me tiedetiinkin, mutta nyt olen saanut tässä talven aikana ilokseni lisää oppia, siitä kuinka noissakin on hyvin suuria eroja eri valmisteiden kesken. Kehitys- ja tutkimustyö on ollut tuloksellista näidenkin osalta. Toki tuo entinen juurtumisrouhe on huippuhyvä tuote sekin, mutta nyt onnistuin ( koulutuksen jälkeen) saamaan tuota uutta ja kasveille vieläkin paremmin hyödynnettävissä olevaa tuotetta. Niin itselle käytettäväksi, kuin sinullekin. 😊

Minun tekisi mieli ihan mahdottomasti sanoa tätä ”Super” tai jollain muulla ylistyssanoilla, mutta olen huono noissa. Joten jos saan suositella, niin käypä katsomassa, että millainen tämä uusi tuote on.  Veikkaan, että tykkäät ja saatat jopa hiukan innostuakin ( minä ainakin innostuin ihan valtavasti) tästä. Niin helppo, riittoisa ja toimiva, että olisi suorastaan synti olla laittamatta tätä kasveille. 🤗

Tähän uuteen ”super” rakeeseen voit siis tutustua TÄÄLLÄ

ja toki omaksesikin saat 100 g / 7,95 € ( - 20 % )

ps. ja katsopa tuota annostelumäärää, on muuten riittoisa ja helppo annostella, eikö vain.

PUIDEN ISTUTUSWEBINAARI + LEENAN TERVEISET + TALLENNE TIETOA

Keskiviikkona pidetty puiden istutuswebinaari saavutti valtavan suosion, eikä ihme. Olihan aihe kiinnostava ja luennoitsijat huippuluokkaa. 🙏

Leena lähetti hiukan terveisiä ja kuulumisia webinaarin jälkeen meille kerholaisille.

Puiden istutuswebinaarin kuulumisia

Osallistujia oli kuulolla noin 500. Kaikki rekisteröityneet eivät tulleet linjoille. Webinaari oli kaikille avoin, joten myös muut kuin Puutarhaliittoon kuuluvien yhdistysten jäsenet pääsivät mukaan. Olikin mielenkiintoista, kuinka tieto oli eri tahoja tavoittanut. Yhdistyksiin kuulumattomia oli enemmistö. Jyväskylän, Kuopion ja Tampereen alueelta oli runsas osanotto. Myös Pohjois-Suomesta oltiin kuulolla. Siirtolapuutarhat olivat kiitettävästi edustettuina, samoin runsaasti Hyötykasviyhdistyksen jäseniä.

Kaksi tuntia kului yhdessä hujauksessa, tilaisuuden jälkeen tulikin toiveita järjestää vastaava uudestaan. Oleelliset asiat puiden istutuksessa ehdittiin käydä läpi ja Pia Arhilahti toimi mainiona chat-kysymysten käsittelijänä. Aiheita, joita käsiteltiin, oli laaja kirjo. Jossakin vaiheessa tulee tallenne, kunhan ehditään muokata se käypään muotoon. Puiden istutuksia suunnittelevalle on tarjolla mainio opas. Webinaariin osallistuneille siitä on vielä jonkin aikaa voimassa erikoistarjous.

Terv. Leena Luoto

**********************************************************

Kiitos Leena terveisistä ja tallennetta on kovin kyselty ja kyllä sekin on tulossa. Oli sen verran pitkä webinaari, että meidän Tomillamme kestää hetken saada se julkaistavaan muotoon, chat viestien kera, mutta tulossa on. Kerron kyllä heti ja linkin kera. 👍

ROTTIA, TEHOAAKO TUO ? KYLLÄ MUTTA VAIN TOINEN MALLI ROTTIIN.

Ilmeisesti jokin rottajuttu on ollut esillä, kun niin paljon on tullut kyselyjä rottakarkottimista. Ja näistä tosiaan tuo USB ladattava malli toimii hiirien lisäksi myös rotille.

Huom. Tämä pitää olla siis samassa tilassa missä rotta / hiiri ongelma. Tämän äänet ei tunkeudu rakenteiden läpi.

Näille karkottimille hyviä paikkoja ovat rakennusten ylä- ja alapohjat.

Jos tarvetta, niin jokunen löytyy heti lähetyksiin TÄÄLTÄ. Seuraavan erän tulosta ei ole vielä varmuutta.

 

 


Vaan nyt minä lähden takasin tuonne kasvihuoneen lumoon. Siellä on ihmisen niin hyvä olla. Ja matkalla saa ihastella hiljalleen pulleaksi muuttuvia pajunkissoja. Nekin tietävät, että kevät on jo ihan ovella. Ja onhan kevätpäiväntasauskin jo ensi torstaina. Mahtavaa, eikö vain! ☀😍

***************************

Miten lohduton paikka maailma olisikaan ilman kukkia!

Se olisi kasvot vailla hymyä, juhlat vailla tervetuliaistoivotusta.


- Clara L. Balfour

*******************************

Täysikuun lumoavaa ja pieneten kasvuihmeiden täyttämää viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha

 

Viikon tunnistus pähkinä. 😉

Äsken kun kävin välillä tuolla kasvihuoneella niin otin kuvan tämmöisestä veijarista. Onko tuttu? On tässä kohtaa hauskan erilainen. Tiesitkö / arvasitko? No täysikasvuisena tunnet varmasti TÄMÄN

😃