Syksy etenee, Haravoida vai ei, Kuksan käsittely, Niksi jauhelihan vakumointiin, ym. 21.10.2022

Syksy etenee, Haravoida vai ei, Kuksan käsittely, Niksi jauhelihan vakumointiin, ym. 21.10.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Syksy etenee, tehdään valmistelut ennemmin ajoissa
  • Haravoida vai ei – teema jatkuu. Jokainen itse tietää. Lehdillä paljon loistavia käyttötarkoituksia.
  • Kuksan käsittely – tekijän ”virallinen” ohje.
  • Yhteishankinta ( vakuumikoneet, muovit ja retkeily) päätyy maanantaina klo 12.00 – ei jälkitoimituksia.
  • Niksini jauhelihan vakumointiin
  • Toimitukset ehtii isänpäiväksi – alelaarissa lisää kukkasipuleita – 50 %
  • Yhteiskuva – onnistui melkein
  • ”salainen kumppanuustiimi” kokoontui – keväällä lisää kerrottavaa

Raikkaan touhukkaita terveisiä täältä Puutarhalta !

Nyt oli kyllä sellainen ”käy luihin ja ytimiin” tyyppinen ilma heti aamusta. Vaikka lämpötila oli plussan puolella, niin varmaan tuo kosteus ja pohjoispuolen ilmavirtaus teki ilmasta hyvinkin kolean makuisen. Mutta raikasta ja kaunista oli ja kun pikkuisen alkoi touhuilemaan, niin ihan oli passeli työilma.

Sen verran nuo yöpakkaset ovat vaikuttaneet, niin herkimpiin kesäkukkiin kuin omaan mieleen, että vesiastioiden ja ruukkujen tyhjennytykset olen hiljalleen aloittanut. Sekä siirrot talvehtimistiloihin.

LOPPUSYKSYN VALMISTELUJA HILJALLEEN

Yllensä mieleni tekee ajatella, että syksy saisi jatkua vielä pitkään ja varmasti se myös niin tekeekin, mutta kyllä se vain niin on, että valo vähenee ja yöt kylmenevät vääjäämättä. On vain osattava päästää hiljalleen irti tästä kasvukaudesta, suoda lepo kasveille ja vähän itsellekin. Ja mikä parasta, ihan muutaman kuukauden päästä päästään aloittamaan taas uusi kasvukausi, kun ensimmäiset siemenet kylvetään. 🌱😍

Mutta sitä ennen tosiaan näitä loppusyksyn juttuja:

Etenkin nuo vesiastiat ja muut kastelujutut on parempi tyhjentää ja siirtää varastoon ajoissa. Yksi pakkasyö kun saattaa tehdä jo pahimmillaan ison vahingon, etenkin hanat halkeavat hyvin herkästi, myös messinkiset, eikä ne ole kovin halpoja joka vuosi uusia.

Vesikouruja en ole vielä puhdistanut, mutta kyllä nekin voisi nyt jo kertaalleen puhdistaa viikonlopulla. On nykyään niin helppo homma. Nimittäin sen jälkeen, kun jokunen vuosi sitten hankin tuon pitkävartisen räystäskouru ”putsarin”, niin ei ole enää ollut mikään homma ohimennen putsata kourut ja tehdä se useamman kerran, kesälläkin joskus.  Menee ihan ”ohi kävellessä”, eikä tarvitse tikkailla keikkua. 

Suojaverkot jäniksiä ja vastaan, olen ja kaivellut esiin ja kyllä nekin olisi hyvä laittaa nyt jo hiljalleen paikalleen. Vielä ei ole pitkäkorvia puutarhassa näkynyt, mutta parempi laittaa nuo verkot paikalleen ennemmin päivää ennemmin, kuin myöhään. 😉

Runkosuojat noita pienempiä jyrsijöitä vastaan myös niille nuorille puille, jotka ovat suurimmassa vaarassa talvella, kannattaa laittaa ajoissa.

Hiirikarkoittimet olenkin laittanut jo toista kuukautta sitten niin varastoon, aittaan kuin vintillekin, että ne on kunnossa, mutta jos sinulla ei vielä ole, niin nyt on kyllä ihan se hetki, kun ne kannattaa laittaa. Muutoin ne kyllä tekevät herkästi talvipesänsä, eikä sitten niin helpolla enää pois muuta.  Mitään lossia tai myrkkyjä minä en käytä, kun ne ovat paitsi työläitä, niin en tykkää ajatuksesta, että mitkään eläimet löytävät ja syö myrkkyä syöneitä hiiriä. Ja kun kerran noilla karkottimilla pääsee paljon helpommallakin. 😊

Myyrä- ja käärmekarkottimet minulla onkin ympärivuoden tuolla ”vahdissa” että niille ei tarvitse tehdä mitään. Siellä ne saavat hoidella hommiaan myös läpi talven. Toki ei aurinkokennot nyt hirveästi lataudu keskellä talvea, mutta jos muistat, niin toissa vuonna helmikuussa, kun lumi suli niiden päältä, niin heti rupesivat ”piippaamaan”, että kyllä ne yllättävän vähällä valolla toimivat.  

HARAVOIDA VAI EI  - LEHTIEN KÄYTTÖ – KYLLÄ JOKAINEN ITSE TIETÄÄ

Tästä olikin puhetta viime viikolla ja tosiaan itse haravoin hyvin vähän, ainoastaan pihalta ja poluilta lehdet pois. Mutta uskon ja tiedän, että jokainen tekee omalla pihallaan, juuri niin kuin on hyvä ja parasta. Kyllä me sinun kanssasi tiedämme, että ei nuo lehdet mitään ”myrkkyä” ole ja niitä voi käyttää mitä moninaisimmin; suojaksi, kompostointiin, maanparannukseen, jne.

Senhän me myös tiesimme, että ihan pelkät lehdet eivät kompostoidu kunnolla, mutta kun väliin heittää hiukan vanhaa kompostia ja / tai multaa ja vihreitä kasvijätteitä, niin johan on typpeä ja uuttaa mustaa kultaa alkaa valmistua tohinalla.

Matojahan lehdet houkuttelevat tietysti ja sehän on aina hyvä asia, kun maassa on matoja. Ja jos olet joskus ihmetellyt sellaisia ”töyhtöjä” kun joku vetää lehtiä maan sisään sekä  pieniä multakekoja, niin kastemadothan ne siellä niitä itselleen kiskoo. Siksi myös mm. mustarastaat ja muut matoja syövät linnutkin niin kovin viihtyvät lehtiä penkomassa. Etenkin vaahteran lehdet on niille herkkua.   

Ja jollei muualle lehtiä sovi, niin pensaiden juurille ainakin. Niiden juurilla tuntuu olevan ainainen multapula. Lehdet maatuvat talvella hyvin ja voi olla hyvinkin, että keväällä ei tarvitse lisämultaa laittakaan. Säästöä sekin, niin selälle kuin kukkarollekin. 😉

Jos sinulla on jouluruusuja pihalla, niin vaahteran lehdet ovat kova sana. Nimittäin minun vanha ja kokenut ystäväni, joka perehdytti minulle aikanaan jouluruusujen kasvattamisen ja sielun elämän salaisuudet.  Opetti myös sen, että jouluruusujen päälle ja ympärille kannattaa aina syksyllä laittaa vaahteranlehtiä. Juuri tuon multavuuden lisäämisen sekä matojen takia. Minä toisin noviisina arvelin, että talvisuojauksen takia… mutta näin se maailma onneksi parhaimmillaan on, että kokemus opettaa ja oppi siirtyy sukupolvilta toisille. Ja sen voin sanoa, että en itselläni, enkä edes kenelläkään ammattikasvattajalla ole nähnyt niin upeita jouluruusuja kuin tällä vanhalla ystävälläni. ❤

KUKSAN KÄSITTELY – YKSI TAPA – TEKIJÄN OHJEET

Kerroin  viimeviikolla, että käsittelin tuon uuden, Kaarinalta saadun kuksani ohjeiden mukaan. Tuli kysymyksiä, että millaiset ne ohjeet sitten oli.

Ohje, joka on siis Kaarinan veljen - mies tuon komean kuksan takana meni siis näin:

  1. Laitetaan mustaa kahvia kuppiin kahdeksi minuutiksi
  2. Kaadetaan kahvi pois ja annetaan kupin kuivahtaa pari tuntia, jotta puun huokoset avautuvat.
  3. Otetaan suodatinpussin pohjalta ruokalusikallinen märkiä ja lämmintä kahvinpööniä  ja sitä hierotaan lujasti kupin seinämiin, kunnes pöönit on kuivuneet.
  4. Tämä pöönikäsittely toistetaan kolme-neljä kertaa.

Siinä se ja mikä tärkeää, niin kuksaahan ei koskaan pestä millään muulla kuin vedellä!

VAKUUMIKONEEN KÄYTTÖ – VIDEO + NIKSI KUINKA JAUHELIHAN VAKUMOINTI ONNISTUU PARHAITEN

Noiden yhteishankinta vakuumikoneiden takia on myös tullut kysymyksiä tuon koneen käytöstä. Nuo molemmat koneethan ovat todella helppoja käyttää ja molemmilla vakumoi normaalit kotitarve vakumoinnit helposti. Tuolla pro malli toki kannattaa ottaa, jos kone on käytössä enempi tai isompia eri kerrallaan. Itselläni on sekä että eli joskus vakumoin vain esim. puolet isommasta kalasta tms. ja joskus, niin kuin usein näin syksyisin, kun on saatavilla isompia ja edullisempia eriä kalaa, lihaa, ym. niin tulee vakumoitua monta kymmentä pussia kerrallaan.

Tässä videolla näet tuon ( home) koneen käytön ja muutaman vinkin siihen liittyen.

Jauhelihat vakuumiin siististi ja helposti.

Oma vinkkini sitten liittyy tuohon jauhelihan vakumointiin.

Tämän kätevän niksin minulle opetti eräs riistaliha-alan ammattilainen jo vuosia sitten ja voin sanoa, että parempaa ohjetta en ole saanut.

Teen sen siis näin:

  1. Käytän tuota pienempää vakuumipussia ( 22 x 30 cm ) ja käännän suuosaa n. 3-5 cm auki. Näin se saumauskohta säilyy varmasti puhtaana.
  2. Laitan 0,5 l tuoppiin pienellä kauhalla jauhelihat tasaisesti painellen.
  3. Kiepsautan  ”tuopin sisältöineen” pussiin pohjalle ja painelen hiukan reunoista, jolloin koko ”köntti” jää nätisti ja kokonaisena vakumipussin pohjalle.
  4. Käytän tuota tuoppia siksi, että se aukenee hyvin ylöspäin ja sen reunat ovat joustavat. Näin tuo ”köntti” irtoaa helposti ja pysyy kokonaisena. Ja siksi 0,5 l että se on n. 400 g jauhelihaa ja siitä tulee juuri sopivankokoinen levy tuohon pussiin sekä moneen ruoka-ohjeeseen.
  5. Sitten vain käännän tuon pussinsuun ja vakumoin ”köntin”.
  6. Vasta vakumoinnin jälkeen painelen tuon köntin tasaiseksi levyksi.
  7. Näin tehtynä tulos on aina siisti, tasakokoinen ja ennen kaikkea sieltä on ilmat mahdollisimman hyvin pois. Tämmöinen pakkaus myös jäätyy nopeasti, vie vähän tilaa pakkasessa. Ja sitten kun käytän, niin laitan tuon vain hetkeksi lämpimään veteen tiskialtaaseen ja se sulaa hetkessä.  

Ai niin, teen ns. palalihan vakumoinnin ja pakastuksen samalla tavoin. Toimii!

VAKUUMIKONEIDEN + RETKEILYTARVIKKEIDEN YHTEISHANKINTA PÄÄTYY SIIS NYT MAANTAINA KLO 12.00

Tosiaan tuo yhteishankinta noista päättyy maanantaina puoliltapäivin. Sitten lähetän tilauksen maahantuoja kaverilleni ja sitten se on siinä. Jälkitilauksia ei voida sitten enää tehdä tuon jälkeen!

Muutama ”syy” miksi olen nuo valinnut ja voin sinullekin suositella.

Vakumikoneet nyt olikin ihan selkeä juttu, minusta vakumikone on niin hyvä laite, että olisi varmaan melko lailla viimeisiä laitteita, joista luopuisin jos pitäisi. Ja melkein sanoisin, että kone on hankkinut itsensä takaisin jo moneen kertaan. On säästänyt ruokahävikkiä, antanut pitkiä säilytysaikoja ja mahdollistanut isojen ja sesonkien mukaisia edullisia hankintoja ilman pelkoa, että menee pilalle.

Otsalamppu -> Erittäin hyvä hinta/laatusuhteinen ladattava otsalamppu. ( 14,90 €). Kevyt ja myös tuo panta on hyvän mallinen. Arkikäyttöön ja koiralenkeille todella hyvä. Yhdellä latauksella pitkä käyttöaika ja käyttökin tulee edulliseksi, eikä tarvitse huolehtia pattereista.

Risukeitin, iso -> Tällä mallilla jo kiehauttaa kahvit ja paistaa letutkin. Pienempi malli ei minusta oikein toiminut, muuta kuin ”ideana”. Kätevä kasata ja laittaa takaisin kuljetuspussiin. Lisäksi sille on annettu oma etuoikeus avotuleen verrattuna Metsähallituksen mailla. -> Ohje:

”Risukeittimen käyttö on valtion mailla sallittua Metsähallituksen tekemän linjauksen perusteella kaikkialla siellä missä liikkuminenkin (poikkeuksena ne luonnonsuojelualueet, joissa tulenteko on kokonaan kielletty).”

Metsästys/retki puukko -> Tykkäsin tämän mallista ja etenkin tästä terästä.  Terä( taottu) on etenkin vuolemiseen ja leikkaamiseen erinomainen ja toimiva. Tämä terä pysyy myös yllättävän hyvin terävänä, mutta silti sen saa teräväksi ihan perinteisin tavoin. Lisäksi tämä terämateriaali kestää teroituksia kerta kerran jälkeen, menettämättä hyvää ominaisuuttaan. On minulla nimittäin ollut sellaisiakin puukkoja, joista on hävinnyt kaikki hyvät ominaisuudet jo muutaman teroituskerran jälkeen.  Lisäksi tuo terä on sitkeä ja vahva, eli se kestää myös kevyttä ”kirveenvirkaa” katkeamatta hyvin. Tuppi vuotaa ja yläosan muotoilu pitää puukon hyvin tupessa, silti sitä ei tarvitse kiskoa hampaat irvessä siitä pois. Kaiken kaikkiaan toimiva ja hyvä puukko. Halvin tämä ei ole -> 29,90 € ( ovh 34,50),  mutta eipä näitä tarvitse onneksi ihan joka vuosi ostaakaan, etenkin kun hankkii hyvän.  😉

Retkisaha -> Kevyt, kätevä ja toimiva kaikkeen pieniin katkomisiin. Sahausominaisuus jopa yllätti ensimmäisellä kerralla. Ennen kannoin aina jonkinlaista kirvestä mukana, että sai tulet tehtyä, mutta iso kirves painoi ja pienellä ei oikein tehnyt mitään. Nykyisin pärjään puukon ja tämän sahan avulla vähintään yhtä hyvin. Eikä ole pahan hintainen 14,90 € ( ovh 19,90 )

Tosiaan tämä yhteishankinta tarjous päätyy maanantaina klo 12.00

Toimitan nämä sitten heti eli ihan varmasti ehtii esim. isänpäiväksi.

Nämä kaikki löytyi siis tuolta -> Kerholaisten yhteishankinnat

Istutuskelit jatkuvat vallan parhaina ja sen kunniaksi

Syyssipuleita mennä humpsahti lisää alekoriin ( - 50 %) ja vaikka valikoima vähenee, niin laatu ei. 😊

 

Koko valikoiman näet TÄSTÄ

 

TOIMITUSAIKOJA – YHDISTELMÄTILUKSETKIN EHTII ISÄNPÄIVÄKSI

Jos haluat noita yhteistilaustuotteita ja syyssipuleita samaan lähetykseen, niin se onnistuu kyllä.  Toimitus on silloin ensiviikon loppupuolella / seuraavan viikon alku.

Pelkät sipulitilaukset toimitan tietty heti!

Myös yhdistäminen amaryllistilauksiin onnistuu, mutta silloin toimitus olisi viikolla 45, toki ehtii isänpäiväksi silloinkin.

Tyyny ja peitto V.I.P hankintaan en valitettavasti voi yhdistää muita tilauksia. Tämä on voimassa vielä 7.11 asti.

Vaan nyt minä lähden jatkamaan puuhasteluja tuonne ulos ja jos vain ehdin, niin lähden tuon ryhmä rämän tai ainakin osan niistä kanssa katsomaan, josko nämä sateet olisi saaneet ensimmäiset suppilovahverot esiin. On ollut niin heikko sienivuosi täällä meillä, että en vastaavaa muista. kanttarellejakin löytyi vain kahden kastikkeen edestä koko kesän- ja syksyn aikana. Toivottavasti nyt suppilovahverot korjaisivat edes hiukan tilannetta.

Yritin saada sinulle kaikki nämä nelijalkaiset samaan kuvaan, mutta vanha herra Eka eli tuttavallisemmin ”Ensio” väisti tyylikkäästi sivummalle. Aika sekunti peliä oli tämäkin, että nämä kaikki neljäkin oli sen hetken paikallaan, että samaan kuvan sai. 🤣

Tässä siis vasemmalta oikealle Berni ”Mortti, Kultsu ”Willow ja harmaat kippurahännät – prinsessa ”Soma” ja Jäyhä ” Reiska” tarkkaillee tomeran totisena tilannetta.

Ihan mahdottoman ihania ja rakkaita kaikki. 😍

*******************************

Onnellisuutemme riippuu siitä,

millaista mielialaa ylläpidämme.

Täytä siis mielesi joka päivä onnellisilla ajatuksilla.

Säilytä iloinen mieli ja ota onnellisena oleminen tavaksi,

niin elämästäsi tulee yhtä juhlaa.

 

Norman Vincent Peale

*******************************

Rentouttavaa ja Onnellista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni !

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha

Ps. Niin kuin me tiedämme, niin hyvät kumppanit on kullanarvoisia ja tähän teemaan isomminkin liittyen kokoonnuimme eilen Leenan ja Heikin sekä meidän ”tiimin” kera kahvittelemaan ja… No, ihan vielä en kerro mihin kaikkeen tämä liittyy, mutta sen lupaan, että tulet sen ensimmäisten joukossa myöhemmin keväällä kuulemaan ja varmasti tykkäät.  Mutta ollaan siihen asti vielä 🤫😉