Puutarhurisi palasi retkiltään, Valkosipulien toivottua "käyttölaatua" nyt erä saatavissa, Pakkanen puraisi, Asiaa tuhkasta, ym. 15.10.2021

Puutarhurisi palasi retkiltään, Valkosipulien toivottua "käyttölaatua" nyt erä saatavissa, Pakkanen puraisi, Asiaa tuhkasta, ym. 15.10.2021

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Puutarhurisi palasi retkiltään
  • Valkosipulien toivottua ”käyttölaatua” nyt erä saatavilla
  • Pakkanen puraisi – kannat, daaliat, gladiolukset nyt ylös ja suojaan
  • Asiaa tuhkasta ja sen käytöstä
  • Haravoida vai ei ? – kyllä ja ei
  • Uutuus ledvaloruukku + amaryllis

Kostean raikkaita terveisiä täältä Puutarhalta

En voinut olla muistamatta mitä pappani aina sanoi syksyisistä ilmoista, että ” syksyiset ilmat ajavat seitsemän hevosen voimalla” tarkoittaen sitä kuinka nopeasti ilmat voi muuttua. Nytkin eilen illalla oli upean aurinkoista ja nyt aamusta vihmoo vettä ja tuulikin tuntuu nousevan.  Saman ilmiön sain kokea viime viikon ruskaretkelläni. Torstaina aamuna olin tuolla Saariselän maisemissa ja aamulla lämpömittari näytti mökin ikkunalla +12 asteen lämpöä. Kuulemma 50-vuotisen historian lämpimin yö.  Yöllä olikin sitten jo -6 astetta pakkasta ja Kaunispään huippu oli saanut valkoisen huntunsa ensilumen merkeissä. Onneksi vaihdoin lähtiessäni ne talvirenkaat alle.

Ruskaretkiviikkoni oli taas täynnä upeita elämyksiä läpi Suomen ja uskomattoman kaunista oli joka paikassa. Oli mukava taas nähdä erilaisia pihoja ja puutarhoja, mutta ennen kaikkea nautin tästä luonnon rauhasta ja tervastulista. Tämmöisen äärellä on aina hyvän ”tyhjä” olla. Sielu lepää ja nokipannukahvi maistuu ihan taivaallisen hyvälle. Sinäkin tiedät varmasti tämän tunteen. <3

Ja minähän en olisi minä, jos en jotain uutta aina löytäisi tai testaisi samalla. Mutta palataan niihin myöhemmin, kun vielä saan kokemuksia muutamasta retkeilytuotteesta lisää. 😉

Ainut mitä oikeastaan matkallani kaipasin, oli tuo akanatyynyni. Hyvät oli tyynyt majapaikoissa, mutta kyllä se vaan niskat ja hartiat oli sitä mieltä aamuisin, että se oma tyyny olisi sittenkin pitänyt ottaa mukaan. Tosin nyt huomasin, että se alkaa olla jo taas vuoden nukkumisen jälkeen siinä mallissa, että olisi uuden aika hiljalleen. Otinkin jo yhteyttä tuonne tehtaalle uuden tyynytilauksen toivossa. Sieltä kerrottiin, että pitäisi onnistua ja palaavat tähän pian. Jos vaikka sinäkin haluat, niin tilataan taas porukalla suoraan. Palaan tähän heti kun saan tehtaalta varmennuksen.

Tytöt pistivätkin sillä aikaa hulinaksi ja olihan se mukava tulla lomalta kotiin ja tänne puutarhalle, kun kaikki syysistutettavat oli päässeet uusiin koteihin ja joulukukille oli loistavasti tilaa. Kiitos kaunis vielä kerran. <3

ERÄ ”KÄYTTÖLAATUISIA” VALKOSIPULEITA TARJOLLA NYT – TALVEKSI JA ISTUTUKSIIN

Kovasti on tullut kyselyjä, että onko tänä vuonna tarjolla sitä edullisempaa (= käyttölaatuisia) valkosipulierää lainkaan, niin kuin viime vuonnakin oli. No nyt kun lajittelut alkaa olla hiljalleen tehtynä ( kymmenkunta säkkiä enää jäljellä) ja omat istutukset ovat vielä edessäpäin, niin saanhan minä tuolta erän niitäkin järjestettyä. Eli Ljubashan samaa tuoretta, ilman kemiallisia lannoitteita sekä torjunta-aineita viljeltyä viljelyerää kun nuo isotkin ( 50 / +), niin I / II luokassa ( siis laatu on ykkösluokkaa, mutta koko on 40 / 50 +)  on pakattu n. 2 kg pakkaukseen ja sipuleita on noin 50 kpl. Näistä riittää hyvin siis talveksi syötäväksi sekä istutuksiinkin. Pakkauksia on vain rajallinen määrä saatavilla eli kannattaa varata heti. Nämä saan sinulle matkaan heti alkuviikosta.

Lyhyesti:

  • I / II ( koko 40/50 +) = käyttölaatu
  • istutuksiin sekä syötäväksi talvenmittaan
  • kasvatettu ilma kemiallisia lannoitteita sekä torjunta-aineita
  • n 2 kg ( = n. 50 sipulia)
  • rajattu määrä

Otetaanko vielä lyhyt kertaus istuttamisesta:

- istutetaan, kun maan lämpötila on tippunut pysyvästi alle + 5 asteen

- istutetaan n. 5-7 cm syvyyteen - Jos istutat syvempään, niin ”lanaa” maa keväällä niin, että kynnen päälle jää vain muutama sentti maata. Liian syvään istutetut kynnet tuottaa pieniä sipuleita, liian pintaan voi talvella paleltua.

- kantapuoli alaspäin

- istutus 10 – 15 cm välein, riviväli 40-50 cm (kunnon riviväli helpottaa hoitamista kesällä)

- syvään muokattu, palaneella hevosenlantakompostilla vahvistettu kohopenkki on paras. Vesi ei saa jäädä makaamaan kynsien luo.

- Jos oikein viimeisen päälle haluat tehdä, niin levitä juuri ennen talventuloa penkin päälle 10 cm koivunlehtiä tai olkia. Tästä on hyötyä etenkin silloin, jos on vähäluminen talvi. Haittaa siitä ei koskaan ole. Minä joskus levitän, joskus en, riippuu vähän, että ehtiikö talvi yllättämään minut vai minä sen. ;)

Tässä lyhykäisyydessään tuo mitä syksyllä näille tarvii tehdä ja huomioida.

Katsotaan sitten taas keväällä ja kesällä mitä juttuja silloin tehdään ja koska.  

Sipulien säilytys kotona

Nämä on kaikki nyt jo kuivatettu ja leikattu niin, että nämä säilyvät sinulla talven vaikka tuossa paperipussissa ihan huoneen lämmössä esim. keittiössä.

PAKKANEN PURAISI – KANNAT YM. SIIRTYVÄT NYT TALVISUOJAAN

Viikolla kävi tuo pakkanen sen verran nipistämässä kannan lehtiä, että nyt ne sitten lähtee tuonne talvisuojaan vanhalle navetalle. Tuollaisen pikkupuraisun ne vielä kestävät, mutta pakkasta itse juurakko ei kestä, joten nyt on täydellisen oikea aika viedä nuo lepoon ja suojaan. Sen verran on multa märkää, että jonkin aikaa pidän näitä suojassa vielä, että multa kuivahtaa ja sitten vasta leikkaan varret ja vien viileään.  Samat temput teen myös daalioille ja gladioluksille.  

PARI SANAA TUHKASTA JA SEN KÄYTÖSTÄ

Nyt kun on vielä maat sulia (paitsi ihan pohjoinen lappi taisi saada ja saa reilumman lumipeitteen nyt), niin jos sinulla on tuhkaa kesän jäljiltä, niin sen levittäminen on nyt ihan fiksua.

Yleisesti ottaen puun poltossa syntynyt tuhka on erinomaista maanparannukseen, kun sitä ei käytetä liikaa. Tuhka on emäksistä ( pH voi vaihdella 10-13 välillä) ja se nostaa mullan pH-arvoa kalkin tavoin 1-3 yksikköä maaperästä ja määrästä riippuen.

Tuhkahan ei sisällä typpeä lainkaan, joten senkin puolesta se on turvallista levittää näin syksyllä. Typpilannoite annetaan sitten erikseen keväällä.

Tuhkan tiedetään myös suojaavan maaperän mikrobi- ja sienilajistoa kadmiumin vaikutukselta.

Käyttösuositus karkeasti olisi n. 200-300 g / neliö. Eli käytännössä 1 litra / neliö on turvallinen määrä. Suosituksia eri lähteissä ja eri tekijöiden mukaan aina 100 grammasta 500 grammaan, mutta itse pidän turvallisena ja hyvänä tuota ajatusta, että noin litra neliölle.

Juteltiin aiheesta myös Leenan kanssa ja tässä olisi nyt lyhyesti ohjeistusta ja vinkkiä aiheesta, jos haluat lisätä tuhkaa puutarhajätekompostiin.

jos on kyse puutarhajätekompostiin lisäämisestä, niin   

- Tuhkan vaikutus kompostin kypsymiseen oli merkittävintä kompostin ollessa raakaa, jolloin se nopeutti siirtymistä hitaasta vaiheesta aktiiviseen vaiheeseen. Se myös tasoitti kompostin olosuhteita, mikä osaltaan tehostaa hajotusta.

- Tuhka parantaa kompostin ravinnepitoisuuksia, mikä on hyvä asia kun kompostia käytetään lannoitteena tai maanparanteena.

- Ravinteiden suurempi määrä kertoo myös siitä, että tuhka nopeuttaa ja tehostaa orgaanisen aineksen hajoamista

- Kompostiin voi laittaa, kuten englantilaiset sanovat :” Apply wood ash in small amounts/week to the compost heap where, once mixed in, it will blend readily with other materials. As a general guide, you should not be able to identify it after mixing it into the compost.

- Eli lisää pieninä erinä viikoittain sen verran, että kun sekoitat, et enää erota sitä!

Ps. jos sinulla on tuo Puutarhan parhaaksi kirja, niin siinä on maaperään liittyviä hyviä osioita sivulta 66 alkaen. Myös tuo paljon ja usein puhuttu kahvinporojen vaikutus on siellä tutkittuna faktana sivulla 88 ja paljon muuta. Tämä on yksi niitä perusteoksia, joka minusta olisi hyvä lukea jokaisen puutarhaharrastajan, etenkin aloittelevan. Mutta on siinä toki paljon tutkittua tietoa, joka muuttaa vanhoja käsityksiä meille hiukan kokeneemmillekin puutarhureilla. 😉

Kirja on kaikkiaan erinomaisen selkeä, käytännönläheinen ja hyvä kirja. Vaikka joululahjaksi itselle tai tulevalle puutarhaharrastajalle.

HARAVOIDA VAI EI? KYLLÄ JA EI

Tämä on se kysymys, josta paljon keskustellaan ja siitä ollaan montaa mieltä. Minäkin olen aikojen saatossa ollut tästä muutamaakin eri mieltä. Nykyisin olen sitä mieltä, että haravoin lehdet pois vain tuosta pihalta, soran päältä. Kukkapenkeissä ja nurmikolla annan niiden olla. Isommat kasat saatan joko hajottaa tai sitten viedä suurimmat pois, ettei tule homevaurioita talven mittaan. Tuo kohta minne vanha saarnipuu tiputtaa lehtensä, niin niitä kun voi olla paksukin kerros (puu on n. 200 vuotta vanha ja ISO, joten lehtiäkin tulee reilusti), olen ne ajanut ruohonleikkurilla silpuksi ja niin ne vain on kevääseen mennessä hävinnet maahan ja lisänneet maan humuspitoisuutta taas parempaan päin. Vähän hullulle tuntuisi tehdä hirveästi työtä ( = haravoida) sen takia, että siitä ei ole mitään hyötyä, ennemmin päinvastoin. Madotkin viihtyvät paremmin ja sehän tiedetään, kuinka tärkeää se on, että madot viihtyvät maaperässä.  Eli nykyisin minä en juurikaan haravoi, vain suurimmat kasat ja sorapihalle tulleet lehdet. Ja nekin vien lehtikompostiin.

AMARYLLISTEN JA MUIDENKIN JOULUKUKKIEN AIKA – ON TULOSSA MUHKEAT KUKKAJUHLAT

Tytöt jo esittelivätkin sunnuntaina nuo minun tämän vuoden joulukukat ja etenkin amarylliksen sipuleista olen tänä vuonna erityisen ylpeä ja onnellinen. Ovat niin muhkeita ja kukkia on tulossa ennätysmäärä. Tuo ei siis ole luulo vaan tieto. Tiesitkö, että sipuleita seurataan koko niiden lepoajan, niin että kerran viikossa otetaan muutama sipuli jokaisesta viljelyerästä ja avataan se leikkaamalla tarkoin auki. Sieltä etsitään nuo kehittyvät kukka-aihiot ja sitten mikroskoopilla tutkien niistä päätellään lepoajan tarve ja kukinta-aika sekä samalla nähdään kehittyvien kukkien määrä. Ja nämä tutkimukset on kertoneet, että tänä jouluna nämä sipulit tulee loistamaan upeammin kuin koskaan ennen.

Uutuus ledvaloruukku + amaryllis

Tämä oli jäänyt vielä esittelemättä eli tälle vuodelle on tämmöinen hauska ja tyylikäs uutuus ”led-valoilla varustettu ruukku + punainen amaryllis multineen päivineen

Valot on tuolla ruukun sisällä suojassa, mutta patterit voit sitten vaihtaa ulkopuolelta. Joten tämä ei ole mikään kertakäyttö juttu vaan joulun jälkeen voit laittaa siihen, vaikka muita kukkia tai vaikka koristekiviä ym.

Tämän uutuuden ( = ledvaloruukku +punainen amaryllis-sipuli +multa) saat itsellesi ja / tai lahjaksi TÄÄLTÄ   vain 19,95 € (ovh 25,90)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja kaikki amaryllikset, tasetit ja jouluruusut pääset varaamaan TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne valkosipulien pariin. Vielä olisi jokunen säkki läpikäytävää ja sitten se olisikin siinä ja joulukukkien vuoro seuraavaksi.

Tosin tämä Riinan toimistopuutarhakoiran pentu ”Zeus” on kyllä niin hauska tapaus, että me voitaisiin kyllä jäädä Willowin kanssa leikkimään tänne sen kanssa.

*******************************
Me käyttäydymme niin kuin mukavuudet ja ylellisyys olisivat elämän päätarpeita,
vaikka onnellisiksi tullaksemme tarvitsemme vain jotakin mistä innostua.
Charles Kingsley
*******************************
Rentouttavan ihanaa ja innostavaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni
Toivotteleepi
Puutarhurisi
Juha