Puutarhurin vappuperjantaipostia 1.5.2020

Puutarhurin vappuperjantaipostia 1.5.2020

Vapputerveisiä täältä Puutarhalta!

Nyt vierähtikin ihan päiväkahveenpuolelle, kun ennätin tähän sinulle kirjoittelemaan.  Vaikka yöllä olikin pakkasta ja kylmää, niin aurinkoiseksi luvatun päivän takia, tein kaikki kastelut kasvihuoneissa ja meneehän siinä aina oma aikansa. Tosin onhan se sellaista puuhaa, että ei siinä edes ajankulua huomaa, eikä onneksi tarvikkaan. Kaikki työ saa ottaa sille kuuluvan aikansa.

Tämmöisen näköistä vappuaamua täällä siis vietetään. <3

Ja kun vielä lintuparatiisi tässä ympärillä täydentyy päivä päivältä, niin johan kelpaa olla ja elää.  Kaikennäköiset kevään merkit lisääntyvät päiväpäivältä, etenkin muuttolintujen lajikirjo ja määrät kasvaa päivittäin. Eilen illallakin kun kävin kippurahäntien kanssa lenkillä, niin taivaanvuohetkin olivat jo saapuneet. Sellainen ”mäkätys” kävi tässä peltojen yllä, että ihan kuin olisi ollut lauma lampaita liikkeellä. :)  Vaikkei tämä meidän paikka ehkä ensi ajattelemalla tuntuisi mitenkään hyvälle lintubongauspaikalle, niin kyllä tuo lajienkirjo ja määrä on huikea. Varmaan se johtuu siitä, että tässä on isot peltoaukiot, joita halkoo isommat ja pienemmät joet ja ruovikkoisia järviä on niiden päissä. Samoin isoa ja vanhaa metsää löytyy sekä suojaisia pikkupuskaita peltojen laitamilla. Kun ajattelee, niin tällä samalla paikalla näkee ja kuulee niin pöllöt, huuhkajat, hanhet, lähes kaikki pelto- ja sorsalinnut, monet haukat ( tuuli-, hiiri-, ruskosuohaukka jo nyt nähty) kuin meri- sekä maakotkia, joutsenia ja erilaisia kahlaajia. Harmaa-, ja kaulus, ja kattohaikaroita näkee joka vuosi. No oikeastaan tuota kaulushaikaraa samoin kuin ruisrääkkääkin kyllä enempi kuulee kun näkee. Oikeastaan pääskyset vielä puuttuu, muuten alkaa olla aikalailla kaikki muut täällä viihtyvät tai muuttomatkallaan huilivat jo tulleet. Et varmaan ihmettele, että miksi en juuri radiota kaipaa, kun näin ihana konsertti kaikaa kokoajan ympärillä. <3

KESKELLÄ KIIVAINTA SOIDINTA – ASKON UPEA VIDEOKOOSTE

Metsojakin on tuossa ihan lähimetsissä ja niiden soidin on nyt kiihkeimmillään. Luontokuvaaja kaverini Asko kävi viettämässä muutaman yön teltassa ja katsopa miten hienoa on olla keskellä metsojen kiivainta soidinta.

KOMPOSTIN HERÄTTELYÄ

Jokin meni minulla pieleen kun tuo lämpökompostorini lakkasi käymästä tuossa lopputalvesta. Veikkaan, että minulla oli mennyt se liian märäksi eli olin nuukaillut kuivikkeiden kanssa. No se kun ei ollut ainut ja akuutti, niin en sitten ruvennut sen suuremmin sen kanssa tappelemaan talvella. Nyt kun ilmat lämpenevät, niin ajattelin herätellä sen taas henkiin. Eli yksinkertaisesti vain tyhjennän sitä reilusti, lisään kuiviketta, sekoittelen ja jos tarvii niin laitan vielä kanankakkavesiseosta sinne sekaan, niin eiköhän se siitä taas pörähdä käyntiin ja tekemään ”mustaakultaa”

KUIVAA ON – KASTELUA LISÄÄ

Viimeviikolla olikin puhetta, että kastelutarvetta on hyvä seurailla ja ainakin ikivihreille on hyvä antaa vettä, että varmasti juurilla riittää kosteutta. Nyt kun nämä kuivattavat ilmat jatkuvat, niin kyllä kastelua on hyvä jatkaa ja samalla annan kyllä vettä noille hiljalleen silmujaan avaaville pensaillekin, ihan varoiksi.

TALVIVALKOSIPULIT HERÄILEE, VETTÄ JA VOIMAA MYÖS NIILLE

Talvivalkoispulit alkaa ja hiljalleen heräillä ja niille annan vedenlisäksi nyt myös voimaa eli ihan kanankakkarakeita. En nyt niin tarkkaa sitä määrää mittaa, mutta ajatuksena on antaa sitä parikourallista neliölle. Ja jollei nyt viikkoon – kahteen sada, niin sitten kyllä pitänee kastella muuten. Ja kunhan nurmikko tuosta kasvaa sen verran, että pääsee leikkaamaan, niin ruohosilppu taas heti katteeksi. Sitten ei muuta tarvikaan tehdä ennen juhannusta ( tai hetkeä kun kukkavarret ilmestyy).

Kukkahoroskoopissa juhlii ensiviikosta alkaen Vanamot

Vanamo 3.5. - 6.6.

Pieni ja herkkä vanamo elää huomaamattomana ja vaatimattomana omaa salaista elämäänsä syrjässä valtateistä ja kiireestä. Kiireisiltä pintaliitäjiltä vanamo jää kokonaan huomaamatta, mutta rauhallinen kulkija ja asioihin paneutuva osaa katsoa sinne missä hiljaiset aarteet ovat. Vanamon kauneus ja herkkyys löytää yleensä ymmärtäjänsä ja ihailijansa. Nykymaailmassa vanamon ominaisuudet eivät ole arvostuksen huipulla, joten syrjäytymisen ja erakoitumisen vaara vaanii. Riuhtaisu mukaan elämän hälyyn silloin tällöin tekisi hyvää, harjoitusmielessä. Vaikka vanamo vaikuttaa lähes avuttomalta, hän uurastaa sitkeästi ja etenee sopivassa ympäristössä ja oikealla alalla lopulta hyvinkin pitkälle. Hiljainen uurastus ei aina saa ansaitsemaansa arvostusta ja huomiota. Vanamo voisi opetella edes vähän itsekehua, vaikka se hänelle onkin vasteenmieleistä. Hälyä ja tekniikan pauketta vanamo ei kestä, hän nauttii metsän ja luonnon rauhasta, valitsee tarkkaan seuransa ja viihtyy omissa oloissaan. Rakkaudessa ja ihmissuhteissa vanamolla on harvoin ongelmia. Hän välttää konflikteja ja osaa sopeutua, rönsyillä, jopa luikertaa - eikä koskaan jyrää toisia. Vaara onkin, että joku jyrää hänet, tai ainakin yrittää. Tällaisesta tilanteestakin vanamo yleensä selviää, ei taistellen, vaan hiljaa muualle siirtyen. Hän ei tarvitse muita ihmisiä niin kipeästi, että maksaisi suhteesta minkä hinnan tahansa.

Vaan nyt minä sain kahveet hörpittyä ja lähden takaisin tuonne kasvihuoneelle puuhastelemaan. Siellä kasvutahti kiihtyy kiihtymistään ja auringonvalon lisääntymisen vaikutukset näkyy huimana kasvutahdin kiihtymisellä. Kylvöjä, koulintaa, istutusta, latvontaa, jne. kaikkea kivaa puuhaa on nyt tarjolla, kun vaan aina osaisi päättää mistä aloittaa. ;)

Ai niin, meinasi vallan unohtua. Ulkona on kyllä aurinkoista ja kaunista, mutta aika raakaa tuo ilma on silti, joten tuo huominen kansainvälinen Naked Gardening Day ( tämä on aina toukokuun ensimmäinen lauantai)  saattaa olla parempi viettää ihan täysissä pukeissa kumminkin, vai mitä? ;)

***************************************

Tuli yö ja suuret tähdet, ja Hemuli rakasti yhä puutarhaansa.

Se oli suuri ja salaperäinen, siellä saattoi eksyä – mutta mitä siitä, siellähän oli kotona.

Towe Jansson

***************************************

Hauskaa vappupäivän jatkoa ja mukavaa viikonloppua.

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha