”Pipoja ja pitkiä kalsareita” teema- terveisiä täältä puutarhalta!
Ei ollut tarkoitus viime viikolla manata ja houkutella tätä takatalvea tulemaan (vaikka niin tänä aamulla sainkin kuulla… ;) ) kirjoittaessani, että saattaa olla ”pari räntäkuuroa ja pakkasyötäkin vielä tulossa ennen kesää”. Kun on useamman kevään kokenut, niin tietää melko varmasti, että tuollaisia keväitä kuin viime vuonna on harvassa. Niin, että ”kesäkelit” alkaa jo huhtikuussa. Kyllä toukokuussa pitää varautua pieniin kylmiin jaksoihin ja takatalven omaisiin olosuhteisiin, vaikka kuinka olisi näitä ”rantakeli” päiviä huhtikuussa. Eli hätäilyyn ja ”olenko jo myöhässä” ajatuksiin, ei ole onneksi mitään tarvetta ja syytä. Kasvukausi on vasta ihan aluillaan ja kaikki ihana vielä edessä. Eli, jos sitä perunaa ei ole vielä ehtinyt maahan istuttaa, niin on hyvä muistaa, että vanha ohje oli istuttaa se vasta ”kesäkuun kuudentena. Sitten kun maa on lämmennyt” eli reilu kuukausi on siihenkin vielä aikaa. :)
Viime yö oli kylmä läpi koko Suomen ja luntakin saatiin. Meillä sitä ei ollut satanut kuin nimeksi, mutta silti huomasin hyräileväni joululaulua ” Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa ja järven aalto jäätynyt talvipakkasessa”...
Tuo tuuli tekee kyllä ilmasta aika kylmän ja muuttolintuja kävi sen verran sääli, että kävin viemässä tuonne pelloille hiukan jyviä. Siellä kun mm nuo metsähanhet on nyt huilannut ja tankanneet muutaman viikon. Nurmi ei ole oikein pitkää vielä, niin ajattelin hiukan viedä viljaa niille. Ja hyvin alkoi heti kelvata. Tämä kuva on vähän epäselvä, kun otin sen tuon lintukaukoputken läpi (tuonne on parisataa metriä matkaa), mutta ihan kivalle näyttää silti, kun eväät kelpaavat. :)
Ja aika tarpeeseen se saattoi olla tämä tynnyri raparperienkin päällä. Vaikka varmasti nuo pärjäisi ilmankin, mutta nuo versot mitkä on saavin sisässä kasvaa paremmin ja niistä tulee niitä ”makeita” versoja englantilaisten tapaan. Ai niin, jos teet tätä samaa ”makeita varsia, saavin alla”, niin tee se samoille versoille vain joka toinen vuosi, että raparperin elinvoima säilyy hyvänä.
HYVÄ KUMMINKIN ETTÄ SATOI
Vaikka tuo viilennyt keli yhdessä vesi-, räntä- ja lumisateineen ei niin hirmu kivalle tuntunutkaan tuon lämpöisen jakson jälkeen, niin on tässä paljon hyvääkin. Nimittäin tuo sade, muodossa tai toisessa, menee nyt maahan eikä haihdu ilmaan. Maa on nimittäin yllättävän kuivaa ja vettä kasvit kaipaavat pian, kun kasvukausi kunnolla käynnistyy. Kyllä se luonto taas omistaan huolta pitää, vaikkei se aina nopeasti katsottuna sille vaikuttaisikaan.
MANSIKKAMUOVIIN RISTI, EI REIKÄ, MIKSI?
Oli tuossa viikolla puhetta mansikkamaan perustamisesta muovikelmun alle. Minusta se on vallan hyvä tapa, etenkin kun perustetaan pieniä kotitarve mansikkapenkkejä ja sitten kun se uusitaan, niin muovit kerätään ja kierrätetään. Se minkä ”virheen” näkee usein, jopa ihan tehdasmuoveissakin valmiiksi tehtynä, on se että istutuskohtaan muovissa on tehty pyöreä reikä. Tuo ”istutusreikä” kun pitäisi alussa olla pieni, jotta rikkakasvit eivät pääse siitä sisään ja sen pitäisi laajentua sitä mukaan kun mansikan taimi kasvaa vuosien saatossa. Tämä reikä jos jää liian pieneksi, niin kasvin kasvu kärsii kun se ”kuristaa” kasvin, joskus jopa hengiltä tai ainakin kitukasvuiseksi. Mutta kun teet muoviin istutuskohtaan veistellä ristinmuotoisen paikan, niin siihen on helppo istuttaa. Sen ”liepeet” jää suojaamaan istutuskohtaa rikkakasveilta ja kasvaessaan muovi antaa periksi ja ”repeää” sitä mukaa kun taimi kasvaa. Eli ei tehdä ahdistavaa reikää, vaan risti. :)
VOIKO LEIKATA VAI EI? MAHLAVUOTOA VAI KUMIVUOTOA? LEENA KERTOO!
Leikkausasioista kun oli viimeviikolla puhetta, niin tämä ”mahlavuoto” asia jäi vaivaamaan ja Luodon Leena on tämän asian avannut mahdottoman hyvin tähän tapaan:
Leena Luoto:
Hyvin usein sekoitetaan kaksi täysin erilaista asiaa: mahlavuoto ja kumivuoto.
MAHLAVUOTO liittyy kasvunesteen vuotoon, kun puuvartisten kasvien elintoiminnot vilkastuvat keväällä. Tällöin leikkuupinnoista vuotaa runsaasti kasvunestettä, siis mahlaa. Tällaisia puita ovat koivu, vaahtera, kultasateet, magnoliat, poppelit, lehmukset, viiniköynnös.
KUMIVUOTO eli gummoosi liittyy sen sijaan puuvartisen lehtipuun puolustusmekanismiin. Kumivuodossa vioituskohta vuotaa hartsimaista nestettä, jolla puu yrittää korjata vauriota. Hieman samantapaista on havupuiden pihkan erittyminen. Kumivuodon syynä voi olla mekaaninen vaurio, kuten oksien katkeaminen, ympäristön olosuhteiden aiheuttama vaurio, kuten pakkanen tai kuivuus, sienitauti tai hyönteisten aiheuttama vikuutus. Kumivuotoa on erityisesti Prunus-suvun hedelmäpuilla. Näitä ovat kirsikat ja luumut sekä persikat.
Kun pohditaan puuvartisten leikkaamista keväällä, niin MAHLAA vuotavien leikkaaminen pitää tehdä ennen kuin NESTEvirtaus voimistuu.
Myös niiden puuvartisten ELINTOIMINNOT vilkastuvat, jotka suojautuvat mekaanisilta vaurioita KUMIvuodon avulla, tällöin on syytä ajoittaa leikkaaminen kesään, jolloin lehdet ovat täysikokoiset ja versot kasvaneet. Elintoiminnot ovat silloin tasaantuneet kevään tasosta.
MAHLAA vuotaviakin voidaan leikata kesällä, kun nestevirtaus on tasoittunut kevään tasosta.
Ja paljon hyvää ja hyödyllistä tietoa löydät Leenan sivuilta TÄÄLTÄ siellä on apua niin tunnistamiseen kuin torjuntavinkkejä. Kannattaa pistää linkki talteen. :)
Kukkahoroskoopissa on vuorossa herkän kaunis Vanamo.
Vanamo 3.5. - 6.6.
Pieni ja herkkä vanamo elää huomaamattomana ja vaatimattomana omaa salaista elämäänsä syrjässä valtateistä ja kiireestä. Kiireisiltä pintaliitäjiltä vanamo jää kokonaan huomaamatta, mutta rauhallinen kulkija ja asioihin paneutuva osaa katsoa sinne missä hiljaiset aarteet ovat. Vanamon kauneus ja herkkyys löytää yleensä ymmärtäjänsä ja ihailijansa. Nykymaailmassa vanamon ominaisuudet eivät ole arvostuksen huipulla, joten syrjäytymisen ja erakoitumisen vaara vaanii. Riuhtaisu mukaan elämän hälyyn silloin tällöin tekisi hyvää, harjoitusmielessä. Vaikka vanamo vaikuttaa lähes avuttomalta, hän uurastaa sitkeästi ja etenee sopivassa ympäristössä ja oikealla alalla lopulta hyvinkin pitkälle. Hiljainen uurastus ei aina saa ansaitsemaansa arvostusta ja huomiota. Vanamo voisi opetella edes vähän itsekehua, vaikka se hänelle onkin vastenmieleistä. Hälyä ja tekniikan pauketta vanamo ei kestä, hän nauttii metsän ja luonnon rauhasta, valitsee tarkkaan seuransa ja viihtyy omissa oloissaan. Rakkaudessa ja ihmissuhteissa vanamolla on harvoin ongelmia. Hän välttää konflikteja ja osaa sopeutua, rönsyillä, jopa luikertaa - eikä koskaan jyrää toisia. Vaara onkin, että joku jyrää hänet, tai ainakin yrittää. Tällaisesta tilanteestakin vanamo yleensä selviää, ei taistellen, vaan hiljaa muualle siirtyen. Hän ei tarvitse muita ihmisiä niin kipeästi, että maksaisi suhteesta minkä hinnan tahansa.
Lisää mielenkiintoista tietoa ihanasta vanamosta voit lukea TÄÄLTÄ Luontoportin sivuilta.
VALKOSIPULIT NOUSEE, HYVÄLLE NÄYTTÄÄ, NYT LISÄÄ VOIMAA MAAHAN
Talvivalkosipulipelto näyttää taas erinomaisen hyvälle. Kynnet on näköjään taas 100 % talvehtineet ja uhkuvat elinvoimaa. Nyt annan niille vielä satsin kanankakkarakeita ( n. 2 dl / neliölle) lisäpuhdiksi ja toivon vettä taivaalta. Ellei sadetta kuulu, niin sitten pitänee sadettaa ainakin kertaalleen kunnolla, että rakeet sulaa ja muutenkin sipulit saa vettä. Ruohokatteen vuoro tulee heti kun sitä vaan saa. Sitten ei oikeastaan muuta tarvitse pariin kuukauteen tehdäkään, kuin poistaa kukkaperät myöhemmin kesällä niiden tullessa esiin. Ruohokate pitää maan kosteana ja rikkakasvit poissa. Ja jos sille vaikuttaa, niin yhden kanankakka+vesi satsin lorottelen siinä juhannuksen tietämillä. Toki, jos maassa on potkua muutenkin tarpeeksi, niin sitäkään ei tarvitse tehdä. Mahtavat lajikkeet nuo Ziemiai ja Ljubasha, molemmat.
KYLMÄÄ MYÖS ENSIYÖNÄ
Näyttää säätieto lupaavan kylmää, monin paikoin pakkaselle menevää yötä ensi yöksi myös. Saa siis ruukut olla sisällä ja kasvihuoneissa täydet lämmöt päällä ensi yönäkin.
SE ON NYT H-HETKI MELKEIN KÄSILLÄ, PARI PÄIVÄÄ VIELÄ
Tuon furoren ensimmäisten marjojen kypsyminen on nyt enää päivän- parin asia. Viimeviikolla kun laitoin kuvan raakileista, niin nyt näyttää jo tälle. On tämä Furore uskomaton lajike. Ja tätä herkkua on sitten luvassa tasaiseen tahtiin koko kesän, syksyyn asti. nam-nam.. <3
HUOMENNA KANSAINVÄLINEN TEEMAPÄIVÄ, MUTTA MEILLÄ SUOMESSA SAATTAAPI TULLA HIUKAN VILU ;)
Huomennahan on tuo perinteinen ja kansainvälinen World Naked Gardening Day . Se on aina toukokuun ensimmäisenä lauantaina. Ihan hauska idea, mutta veikkaan, että huomenna saattaa tulla pikkuisen vilu jos kellä oli aikomus päivän teeman mukaisesti puutarhassa touhuilla Mutta kellä rohkeutta riittää ja tarkenee, niin huomenna sitten teeman mukaan menoksi. Kuvista ja kokemuksista tulee ainakin ikimuistoisia – lunta ja puutarhanhoitoa ilman rihman kiertämää. Minä taidan kyllä vetää pitkät kalsarit jalkaan ja pipon päähän suosiolla koko päiväksi ;)
Vaan nyt lähden tuonne kasvihuoneelle katsomaan mikä siellä on tilanne. Ainakin äsken siellä näytti hyvälle. mm nämä Laukkaneilikatkin alkavat näyttää jo ihan mukaville. Ulkona ei tarvitse juurikaan puuhastella nyt, mutta kasvihuoneessa on ihan paratiisin tunnelma. <3
ps. Luontokuvaaja kaveriltani Askolta tuli juuri todella hieno video tämän kevään metsonsoitimelta kuvattuna. Mahtavaa katsottavaa kun kuvaaja on osa luontoa ja kuvaa luonnon ja eläinten ehdoilla, ilman houkuttimia tms. Aitoa ja upeaa kuvaa suomalaisesta luonnosta ja metsoista näet TÄÄLTÄ
Katso ja ihastut ihan varmasti!