Puutarhurin perjantaipostia 29.5.2020

Puutarhurin perjantaipostia 29.5.2020

Kesäisen kaunista huomenta täältä Puutarhalta!

”Kyllä se kesä nyt vaan alkoi.” huomasin itselleni oikein ääneen aamulla sanovani. Jos aamulla on jo toistakymmentä astetta lämmintä ja ilma suorastaa syleilee pehmein käsin kun kasvihuoneelle kävelee, niin kyllä se vaan on kesä tullut. <3

Ja katsoppa millaiseen paratiisiin oven avasin aamulla. Tämä hetki, juuri ennen kuin myynti täältä puutarhalta suoraan huomenna aloitetaan, on aina yhtä haikean ihana ja valloittava. Unohtuu ne kaikki kevättalven valvotut ja vahditut yöt joita pieneten taimien peittelyt ja vaalimiset sekä huolehtimiseen oli useita ja aamuisin saattoi olla silmät jonkin verran ristissä. Nyt ne kaikki on varttuneet ja kasvaneet näin upeiksi ja viimeiset silaukset on annettu viimeisen kuukauden aikana (leikkausta, latvontaa, viileyttä, jne.) että kun nämä pääsevät uusiin koteihin, niin ne sen kuin vain komistuu koko kesän. Ihan niin kuin tekevät ihan varmasti sinunkin kukat, sillä samoilla ohjeillahan me ollaan näitä taas kevät hoidettu ja kasvatettu.:)

LÄPIJUURTUMINEN – MONELLA TAPAA RATKAISEVA HETKI

Usein puhutaan läpijuurtumisesta, mutta ihan aina se ei taida olla ihan selvää mitä se tarkoittaa. No kaikessa yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa käytännössä sitä, että istutetun / kylvetyn kasvin ensimmäiset juuret näkyvät joko paakun ulkopuolella tai ruukun pohjasta alkaa ensimmäiset ”valkopäät” kurkkia.  Usein esim. koulittu taimi tai isompaan purkkiin istutettu taimi ei näytä juuri mitään kasvunmerkkejä, mutta annas olla kun juuret on ”kasvaneet läpi” niin johan alkaa tapahtua. Kasvu on ihan ällistyttävän nopeaa. Ja se on juuri se idea alkukauden kasvatuksessa ( niukan kastelun, lannoittamisen ym. kohdalla), että houkutellaan kasvin juuret hyvään kasvuun ja se juuri se juuriston hyvä kunto ja kasvu takaa paitsi kestävän ja komean kasvun niin myös paljon paremman olosuhteiden vaihtelun koko sen kasvukauden. Esimerkiksi kasvin kuivahtaminen ei ole läheskään niin usein kohtalokasta hyväjuuriselle kasville kun taas heikot juuret omaavalle yksin kuivahtaminen voi olla kohtalokas.

Tokihan se houkuttaa näöllään jos taimi on nyt iso ja rehevä, mutta aina kannattaa vilkaista myös juuret, niiden pitää olla hyvät.

Latvonta myös vasta sitten – eli itse latvon taimet aina vasta silloin kun ne ovat läpijuurtuneet. Silloin kasvi paitsi kestää sen parhaiten, niin myös uusien versojen muodostus on voimakasta ja nopeaa. Tulee napakoita ja tuuheita kasveja. Toivottavasti tuosta kuvasta näkee nuo muutamat juuren päät jotka pilkistää ruukun pohjasta. Nimittäin silloin kun nuo näkyy, niin minulla alkaa sakset viuhua. :)

Toki on kasvikohtaisia eroja, mutta minusta hyvä ”kultainenohje” on niin latvonnalle kuin istutuksille isompiin purkkeihin on tuo ”läpijuurtumisen” hetki ja toki sen jälkeen.

AURINKO ( JA TUULI) VIOITTAA USKOMATTOMAN HERKÄSTI

Pitihän se minunkin kokeilla (vaikka tämän tiesinkin, niin kausikohtaisia empiirisiä kokeita kun näköjään minun pitää aina hiukan harrastaa), että kuinka herkästi taimet ottaa vioitusta, jos ne laittaa hetkeksikin tuohon aurinkoon ja tuuleen ilman suojaa. Ja katso, ihan tunti riitti ja lehden kärjet vioittuivat. No nuo pelastuu kyllä kun vain lehtien kärjet vioittui ja kasvi pystyy vielä hyvin yhteyttämään vioittumattomilla osillaan ja noista tulee vielä ihan komeat. Mutta kyllä se vain tuo suora aurinko ja siihen vielä tuuli yhdistettynä on tuhoisa yhdistelmä ulkoilemaan opetteleville taimille. Toki jos tuohon olisin eteen heittänyt hiukan suojaa esim. harsoa niin näillä päivä- ja yölämmöillä taimet viihtyisivät ilman mitään ongelmaa.

HALUTAKO TUNNISTAA LAJEJA LISÄÄ? TIESITKÖ TÄMÄN SIVUSTON JO?

Kasvien, ötököiden, lintujen, jne. tunnistaminen on joskus todella haastavaa, mutta samalla ihan mahdottoman mielenkiintoista. Apua saa mm. netistä hyvin ja esimerkiksi itse tykkään paljon tuosta Luontoportin sivustosta, mutta tosi hyvä sivu on myös tämä laji.fi sivusto. Käypä vilkaisemassa TÄÄLTÄ.

LÄMPIMÄT SÄÄT TUO MYÖS KIRVAT – ONKO TARVETTA TORJUNNALLE VAI EI ? – KELTA-ANSA ON KÄTEVÄ

Lämpimät sää herättää toki nyt myös kirvat, mutta onko se sitten aina niin ”kuolemanvakava” tilanne? No ei onneksi ole. Kasvithan kestää yleensä hyvin muutamat kirvat (eritoten elinvoimainen ja hyvässä kasvukunnossa oleva) ja luennossahan kirvoja on vaikka kuinka paljon. Jos ne kaiken tappaisi, niin eipä taitaisi olla yhtään elävää kasvia enää maailmassa… ;) Mutta toki niiden määrä ja mahdollisia vaikutuksia on hyvä tarkkailla ja toimia sitten tarpeen mukaan.

Yksi hyvä tapa seurata niiden esiintymisiä on laittaa tuollaiset kelta-ansa laput kasvien läheisyyteen. Keltainenväri houkuttelee ja liimapinta pitää huolen, että ei karkaa. ;) Paketissa on kymmenen ansaa ja yhden käyttöaika on käytännössä kuukausia. Liimapinta säilyy hyvin tuoreena, joten käyttöaikaa on tarvittaessa vuosia. Ja vajaan kympin tuo kelta-ansa pakkaus maksaa.  Toki ilmankin pärjää, kun vain seuraillee kasveja hiukan tarkemmin ja mielellään suurennuslasin avulla.

Ensiapuna usein ihan pelkkä suihkutus (kylmällä) vedellä tehoaa yleensä hyvin. Parhaimmillaan tuollaiset suihkutukset auttaa eroon koko ongelmasta tai ainakin antaa sen verran aikaa leppäkertuille tulla, että kasvit eivät kärsi.  Kirvat ei tosiaan siis ole mikään maailmanloppu eikä asia jonka kanssa tarvitsee ”mielensämustuttaa”, kyllä niiden kanssa pärjätään, seuraillaan ja toimitaan jos on tarve. 

Ja jos nyt oikein sitten tarvitsee ”tarttua aseisiin” niin luonnon pyretriinistä valmistettua torjunta-ainetta ( on myös luomu hyväksytty) löydät valmiina suihkepulloseoksena TÄÄLTÄ 

Tuota ainetta käytetään siis kirvojen, kilpikirvojen, villakilpikirvojen, jauhiaisten ja ripsiäisten sekä kehrääjäpunkkien torjuntaan hedelmäpuista, vihanneksilta avomaalla ja kasvihuoneessa sekä koristekasveista avomaalla, kasvihuoneessa ja sisätiloissa. Se tehoaa niin hyönteisiin kuin niiden toukkiin ja muniin. Sillä on yhden vuorokauden varoaika syötäville kasveille ja 7 vrk varoaika maustekasveille.

Ei sillä, erittäin hyvähän se on, että hyttysiä alkoi ilmestyä. Monesta pöntöstä nimittäin kuuluu jo sellaista pientä piipitystä, että siellä on pieniä nokkia - kita ammollaan odottamassa, kun emolinnut tuo evästä.  Ja näyttäisi tuo mustikan kukintakin olevan hiljalleen käynnissä, että kyllä kaikki pölyttäjät sielläkin on tervetulleita, myös hyttyset.

Ja kun kerran karkottimista nyt tuli näköjään enempikin tässä kirjoitettua, niin käärmeiden huima määrä teki myös sen, että käärmekarkottimien kysyntä räjähti, mutta eipä hätää, taas tuli tehtaalta uusi lähetys. Ja niitä löytyy taas TÄÄLTÄ

Ja kaikki muutkin myrkyttömät torjuntalaitteet ja – aineet( etanat, peurat, kauriit, myyrät, hyttyset, hiiret, rotat, kasvituholaiset, jne. ) löydät kootusti TÄÄLTÄ.

Vaan nyt minä lähden hiljalleen valmistelamaan noita paikkoja, kun huomenna avataan suoramyynti tuolta kasvihuoneelta. Koska puutarhapäivät oli pakko perua ( mikä surettaa vieläkin), niin avataan nyt kasvihuoneen ovet amppelien ym. myyntiin  niin, että la-su ollaan avoinna klo 10-16.00 ja ma-pe klo 10-18.00. Riskiryhmäläiset klo 10-12.00 ja muutenkin ollaan väljästi ja fiksusti. Tilaa on ja kukkia riitää kaikille. :)

Ja jatkuuhan ne Virtuaalipuutarhapäivätkin vielä sitten TÄÄLLÄ

ps. Kukkaniitty kankaat on nyt sitten valitettavasti lopuunmyyty. Eikä niitä valitettavasti saa enää tälle vuodelle lisää

***************************************

Elämä on lyhyt,

Riko SÄÄNTÖJÄ,

anna nopeasti ANTEEKSI,

SUUTELE hitaasti,

RAKASTA totisesti,

NAURA rajattomasti,

ÄLÄKÄ koskaan KADU mitään,

mikä sai sinut HYMYILEMÄÄN.

-Mark Twain

***************************************

Aurinkoisen kesäistä ja kukkien täyttämää ja elämän makuista viikonloppua sinulle!

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha