Puutarhurin perjantaipostia 29.11.2019

Puutarhurin perjantaipostia 29.11.2019

Hyvänmielen huomenta täältä Puutarhalta!

Ei paljon harmittanut aamun harmaus eikä tuo tuulenvihmovavesisade, kun pääsin tänne puutarhalle ja vastassa oli paljon ihania palautteita kalanterista. On kyllä niin hyvä mieli kun saadaan kalenterin kanssa tehdä yhdessä hyvää joulumieltä. Tätä menoa saadaan moneen perheeseen jouluiloa ja hyvää mieltä. Paras joululahja mitä voidaan antaa, eikö vain. Ja hyvä mieli tulee koko vuodeksi, kun katsoo kalenteria ja muistaa mitä kaikkea hyvää sen avulla saatiin.  Ja onhan tämä myös kiva joululahja idea, eikä tarvi pelätä että olisi muilla samanlaista, tätä kun ei muualta saa… ;)

Hyvänmielen Puutarhaseinäkalenterit – tuotto Hyväjoulumieli keräykseen

  1. Puutarhurin hyvänmielen kalenteri 1 kpl ->  14,95 €
  2. Puutarhurin hyvänmielen kalenterit 2 kpl tai useampi -> 13,98 € / kpl

HUOM! Tilata voit vain täyttämällä tämän ja lähettämällä minulle takaisin.

tai pirautamalla meille ( ma-pe klo 8 -16.00) 05-3440300

Kalenteri ei siis ole myynnissä nettikaupassa eikä missään muuallakaan, vaan on ihan meidän kerholaisten oma juttu!

Lasku on sitten lähetyksen mukana.

Nimi:

Osoite:

Matkapuhelin:

Tilaus:

Tilaan Puutarhurin hyvänmielen kalentereita_____ kpl

Lähetyskulut ( kirjeenä kotiin ) 4,95 € / lähetys.

 

TASETIT JA AMARYLLIS HIUKAN VENÄHTI – JA SIITÄ SE IDEA SYNTYI

Tuossa kun tulee testailtua kaikenlaista, niin valon, lämmön kuin kastelunkin vaikutuksista, niin osa taseteista ja amarylliksistä venähti sitten pikkuisen liian pitkiksi ja meinasivat alkaa kaatuilemaan. No, eipä hätää – veitsi käteen, varret poikki ja kukat maljakkoon (amaryllisvaasiin) ja katso miten hieno tuli. Ja kestävä – nuo on nyt ollut tuossa kohta viikon ja ovat kuin juuri laitettuja.

ps. muistahan laittaa kuminauhan amarylliksen varren tyveen aina ennen maljakkoon laittoa. Näin se ei lähde kerimään itseään auki maljakossa enempää ja sen vedensaanti pysyy hyvänä. Pahimmillaan se nimittäin saattaa keriä varren auki ylös asti ja näin sen vedensaanti loppuu ja kukka kuivuu ennen aikojaan. Pieni teko – iso hyöty

 

JOULUKUUSEN KAATOON NYT – AIKAA AINA 8.12 ASTI

Joulukuusen haku aatonaattona on kyllä ihana ja tunnelmallinen juttu, mutta jos haluat että sen neulaset kestää siinä kiinni, niin se olisi hyvä kaataa ja laittaa varastoon nyt kun kuun vaikutus on kohdillaan aina 8.12 asti.

Viileässä varastossa se säilyy helposti ilman mitään konsteja, mutta jos haluat varmistaa sitä vielä, niin tyven kun laittaa vesiämpäriin, niin sitten on ainakin ihan varmaa.

JOULUKUUSEN HOITO-OHJEET – NYT MYÖS NETISSÄ

Joulukuusi on yksi niistä perinteistä ja ylpeyden aiheista aina jouluna ja kun sen kaataa ja hiukan hoitaa, niin se on komea vielä Loppiaisenakin.

Tässä nämä perinteiset joulukuusen hoito-ohjeeni ja toive siitä, että ne olisi myös kotisivuilla on nyt toteutettu eli ne löydät myös TÄÄLTÄ

1.KAATOAJANKOHTA ( HUOM. KUUN VAIKUTUS VUOSITTAIN, 2019 –> 8.12 asti )

Joulukuusen saa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Kaadettua kuusta säilytetään kylmässä esim. autotallissa. Hyvä keino on laittaa avattu maitotölkki kuusen tyvelle vedellä täytettynä. Sulalla kelillä se antaa vettä puulle ja jäätyessään tukkivat johtosolukot niin, ettei niihin pääse ilmakuplia.

2.KUUSEN OSTO

Tarkista kuusen myyjältä aina kaatoajankohta. Kokeile ettei kuusen neulaset irtoa kevyesti myötäkarvaan vedettäessä. Jos kuljetusmatka on pitkä, kysy pakkaus- tai kotiinkuljetuspalvelua.

3.KULJETUS

Kuusta voi kuljettaa suojaamattomana auton katolla ainoastaan lyhyitä matkoja.  Yli kymmenen kilometrin matkoilla kuusi tulee pakata muoviin.

4.SULATUS

Jos kuusi on jäässä, pitää se sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti, tyvi kokoajan vaikka vesiämpärissä.

Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään vesiämpärissä ja neulasto suihkutetaan välittömästi kylmällä vedellä ja vielä muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Noin kahdeksan tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi.

5.JALKAAN ASETTAMINEN

Ravistele kuolleet neulaset ja roskat pois. Mittaa huoneen korkeus ja lyhennä kuusta riittävästi. Muista tähden vaatima tila. Vaikka kuusi olisi sopivan mittainen, pitää tyvestä sahata vinosti ainakin muutama sentti pois. Vinosahaus tyvessä auttaa veden saannissa, aivan kuten leikkokukillakin. Se estää myös kuusen tyven painumisen liian tiiviisti pohjaa vasten, ja näin nestevirtaus säilyy mahdollisimman hyvänä. Tyveä ei saa kuoria eikä ohentaa.

6. HOITO SISÄLLÄ

Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Vesi ei saa päästä välillä loppumaan, tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Kuusenjalan vesitila on yleensä niin pieni, ettei se riitä vuorokaudeksi. Kasteluveteen ei tarvitse lisätä lannoitetta. Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisemman etäälle lämpöpatterista ja takasta, jos suinkin mahdollista. Ellei, niin patteria kannattaa kääntää hiukan pienemmälle ja polttaa takassa tulta vain maltillisesti ja luukku kiinni.

7. KUUSEN POISVIENTI

Kuusesta kannattaa leikata oksasaksilla suurimmat oksat pois niin, että se mahtuu oviin osumatta ulos. Oksat voi laittaa vaikka paperisäkkiin, jolloin neulasia ei varise muualle kuin leikkauspaikalle. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa tilassa kuusi on ollut, sitä herkemmin neulaset varisevat.

ja pari  niksiä  vielä parempaan lopputulokseen. :)

  • Raikas kasteluvesi laitetaan heti, kun kuusi on saatu sisälle ja jalkaan.
  • Kasteluveden sekaan voit lisätä hiukan energiaa kuuselle. Eli 4-5 palaa sokeria tai pussillinen leikkokukkavirkistettä on ihan hyvä.
  • Vesi jalassa taasen pysyy puhtaana kätevästi, jos puristat sitruunasta paritippaa veden joukkoon tai laitat pari palaa puuhiiltä veteen.
  • ja jos kuusta vielä maltat sumutella muutaman kerran heti sisälle tuonnin jälkeen, niin kyllä kuusi tykkää ja neulaset pysyy paremmin. :)

Kotimaisten kuusien kasvattajia ja lisää tietoa saat Joulupuuseuran sivuilta TÄÄLTÄ

JOULUKUUSEN ELÄMÄN EI TARVITSE LOPPUA POISVIENNIN JÄLKEEN – ANNIKIN HYVÄ VINKKI

Annikki lähetti hyvän vinkin kuusen jatkokäytölle.

Kiitos perjantaipostista, on aina mukava lukea sitä. Tuli mieleen noista joulukuusista, että tapaan viedä aina joulun jälkeen kuusen puutarhaan ,lintujen ruokinta paikalle. Se on hyvä suojapaikka niille, varpushaukoilta, ja tykkäävät muutenkin odotella ”vuoroaan”. Ja on sääli heittää kasvatettua ja vuosikaudet leikattua kuusta pois, heti joulunjälkeen. Tosin meillä on terassilla aina se kuusi, ja on kaunis kevääseen asti, eikä neulaset ole pudonneet. Keväällä leikkaan oksat pois, ja poltan. Ja runko menee tukikepiksi tai polttopuuksi.”

TIEN KUNNOSTUSTA – HYVÄ VINKKI ALAN AMMATTILAISELTA TOIMII

Tämä meidän kylätie on soratie ja vaikka hyvässä kunnossa se onkin, niin säännöllistä hoitoa tarpeen muka sille toki kuuluu tehdä. Ja nyt kun siihen on ilmestynyt viimepäivien sateiden johdosta muutamia monttuja, niin kävin ne eilen peittelemässä, etteivät sitten suotta kasva ja pahimmillaan haittaa koko talvea ja kevättä. Täytin ennen nuo montut karkealla sepelillä ja ajattelin, että se on hyvä, mutta eipäs ollutkaan. Niissä vesi pysyi ja kohta olivat taas samanlaiset, joskus jopa pahemmat. Puhuin tästä kerran kaverilleni, joka on tienhoidon ammattilainen, niin hän kertoi konstin joka toimii. Eli nuo montut täytetäänkin hienommalla hiekalla ja mielellään saven sekoituksella ja jätetään painumisvaraa eli sellainen pieni kekomainen paikkaus on hyvä. Kokeilin tuota ja sehän toimii paremmin kuin hyvin. Vesi ei enää viihtynyt montuissa ja ongelma korjaantui kerrasta.

Lyhyesti siis:

- monttuihin hienon hiekan ja saven sekoitus nyt, ennen talven tuloa

taputellaan tiiviiksi ja jätetään pieni kekomainen muoto.

On se helppoa kun ammattilainen kertoo konstit, onnistuu tämmöinen amatöörikin. :)

AUTA! TYLSÄT VEITSET ÄRSYTTÄÄ - KUN EI OLE ENÄÄ PAPPAKAAN VEITSIÄ TEROITTAMASSA!

 

Essi laittoi viestiä, että ”mikään ei ärsytä niin paljon kuin tylsät veitset, joita ei itse saa teroitettua kuin korkeintaan entistä tylsemmiksi” ”Ja pappakin on jo poissa” . Ja olen Essin kanssa samaa mieltä, että vain terävä veitsi on hyvä veitsi. Eikä niiden teroittaminen saa olla liian vaikeaa tai että ne pitäisi aina viedä jonnekin teroitettavaksi. Minunkin pappani oli ihan uskomattoman taitava tahkolla ja liippakivellä teroittamaan niin puukot, kirveet kuin viikatteet, mutta se taito ei minulle niin hyvänä periytynyt, vaikka pikkupoikana usein sainkin tahkoa pyörittää ja katsoa kuinka homma kävi.  

Erilaisia teroittimia olen testaillut ikäni ja aina kehitys kehittyy ja laitteet tulevat paremmiksi ja helpommiksi käyttää. Viime talvena sain maahantuojalta testiin tämmöisen pienen ja kätevän timanttiteroittimen, joka teki minuun heti hyvän vaikutuksen. Siinä on kaksi erilaista timanttiterää, joista toinen tekee terään hyvän muodon ja toinen taas tekee siihen sen viimeisen silauksen. Se on turvallinen, helppo ja hyvät ohjaimet, jolloin teräkulma pysyy aina oikeana ja hyvänä. Moni veitsi sai tuon avulla ihan uuden elämän ja ainut jota tuo harmittaa on varmaan veitsikauppiaat, kun ei tarvitse ostaa veitsiä enää niin usein. ;) Ja onhan tuollaisella terävällä veitsellä kalan fileointikin niin sujuvaa, että valmiiksi siivutetut kalat on saaneet jäädä kauppaan, ostan kokonaisia ja fileoin itse.

Näin helppoa sen käyttö siis on:

JA KUN KERRAN ON TÄMÄ MUSTA PERJANTAI NIIN MINÄKIN TINGIN MAAHANTUOJALTA MEILLE TÄSTÄ HYVÄN TARJOUKSEN.

Tämä teroitin nyt siis tarjoushintaan meille kerholaisille nyt vain 34,90 € / kpl ( ovh 44,50) TÄÄLTÄ

Ja toimituksen viikossa – eli ehtii vielä hyvin saada veitset teräviksi joulukalan ja kinkun siivutukseen, muista jouluruokien valmistelupuuhista puhumattakaan. :)

Saa Essikin veitset teräviksi, että jatkossa ei enää tarvitse tuskaille tylsien veitsien kanssa yhtään.

ps. Tuo toimii siis normaalien keittiöveitsien, linkkuveitsien ja peruspuukkojen kanssa ( mora menee vielä hyvin), mutta paksumpien puukojen, vesurien, kirveiden ym. niiden teroitus ei onnistu tuolla, kun ne ei mahdu tuon ohjainhahlon sisään. Niille tarvitsee olla sitten muu konsti.

Vaan nyt taidan uhmata tuota sadetta ja tuulta sen verran, että vedän sadeviitan päälle ja lähden pienelle happihyppelylle kippurahäntien kanssa. Ja sitten palaankin takaisin tänne puutarhalle ensi kevään tunnelmiin... ;)

***************************************
Ilo lisääntyy, kun tuotat sitä, ja vähenee, kun yrität haalia sitä itsellesi.
Tuottaessasi sitä kartutat suuremman ilon talletustilin kuin saatat kuvitella.
- Norman Vincent Peale
***************************************
Kuusimetsän tuoksuista ja hyvänmielen viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha