Omenapuiden leikkaus, perliitti vai vermikuliitti, ym. 26.3.2021

Omenapuiden leikkaus, perliitti vai vermikuliitti, ym. 26.3.2021

Kiurunlaulun ilahduttamia terveisiä täältä Puutarhalta!

Voiko aamu paremmin alkaa, kun avaa pirtin ulko-oven ja pysähtyy hetkeksi, niin kottarainen viheltelee pihakoivussa, kiuru livertelee pellon yllä ja ensimmäiset töyhtöhyypätkin ”eevittelee” hyvät huomenet. Ja juuri tällainen aamu ”konsertti” kertoo viimeistään sen, että nyt se kevät tulee ja saattaapi muuten tulla aika rytinällä, mikäli sääennusteet toteutuvat noin kuin ne nyt näyttä. Ei juurikaan yöpakkasia ja plussalla ollaan reilusti, niin kyllä saa lumet kyytiä ja purojen solina voimistuu päivittäin. Ja kyllä tämä minulle sopii oikein hyvin ja varmaan sinullekin, onhan kevät aina kuin lupaus paremmasta ja sitä se varmasti on nyt tänä keväänä enemmän kuin ennen.

Ihan niin kuin nämä pienet miljoonakellojen taimet tuossa ”kotitestaus” ikkunalaudalla. Vielä niin pienet, mutta terhakkaat alut kasvavat ja voimistuvat päiväpäivältä samalla kertoen vahvaa uskoa parempaan ja kukoistavan upeaan kesään.

PAKETIT KULKEE JA LÄHETYKSET VOI NOUTAA NORMAALISTI – MYÖS KOTIINKULJETUS

Varmaan tiesitkin, mutta varmistan nyt vielä, ettei tule turhaan väärinkäsityksiä. Eli vaikka tuo ulkonaliikkumiskielto astuukin voimaan ilmeisesti pääsiäisen jälkeen, niin paketit kulkevat ihan normaalisti ja ne voit hakea ongelmitta mistä vain.

Samoin kotiinkuljetukset toimivat ihan normaalisti ja turvallisesti, niin postin kuin matkahuollon kautta.

SAAKO PUUTARHAKAUPAT OLLA KEVÄÄLLÄ AUKI?

Tätä on ja kysytty, että saako puutarhakaupat olla auki tänä keväänä normaalisti vai ei? Tätä en uskalla varmaksi sanoa, mutta luulisin (ja ainakin kovasti toivon) että saavat olla. Jos veikata pitää, niin uskon, että erilaisin rajoituksin ja turvatoimin se tulee olemaan sallittua. Ja onhan monella puutarhalla ja puutarhakaupalla myös tilausmahdollisuus jo olemassa, että kyllä konstit löytyvät, ei kukaan ilman kasveja jää tänäkään keväänä. Ja ostaminen onnistuu kaikille turvallisesti.

 Jos asiasta tulee lisää tietoa, niin pidän sinut kyllä ajan tasalla. Vaikka tänne meille se ei vaikutakaan, kun meillä ei ole suoramyyntiä täältä puutarhalta. Kaikki kuin lähetetään ainoastaan postimyyntinä.

SELLAISTA SE ON KUN ON VAIN PUUTARHURI, EI ATK NERO – PARSAN OHJELINKKI MENIKIN PERUNALLE

Viimeviikolla kun kertoilin ja esittelin hiukan noita uutuuksia, niin johan olin onnistuneesti laittanut parsan ohjeen linkin tuonne Adessa perunan ohjeeseen. Olen pahoillani, tämmöistä se on kun on enempi puutarhuri kuin atk-nero. :)

Eli suora linkki tuonne Parsan kasvatuksen saloihin löytyy siis TÄÄLTÄ

KASVINJALOSTUS ON MYÖS YMPÄRISTÖTEKO

Sunnuntaina kun kertoilin hiukan kasvien jalostuksesta, niin Leenalta tuli hyvä huomio, että ”kasvinjalostus ja uudet lajikkeet on myös ympäristöteko mitä suurimmissa määrin”. Kun ”löytyy uusi lajike, joka ei tarvitse esim. torjunta-aineita, kasvun sääteitä, tuholaistorjuntaa, jne.  Niin sen vaikutus isossa mittakaavassa on valtavan iso ympäristöteko, niin ammattiviljelyssä kuin kotipuutarhoissakin”. Ja ihan totta, näin se on. Kiitos Leena hyvästä huomiosta, mitä en muistanut itse ottaa esiin.  

Ja ne tämän kevään uutuudethan löytyivät kootusti TÄÄLTÄ ;)

MYÖS KUKKANIITTY ON YMPÄRISTÖTEKO

Ja Pirjolta tuli hauska havainto kukkaniitystä, että sekin on eräänlainen ekoteko, paitsi pörriäisten suhteen, niin;  ”Sillä kun voi korvata nurmikkoa ja se säästää taas polttoainetta, kun sitä kohtaa nurmikosta ei tarvitse leikata koko kesänä”. Vaikka tuo nyt olikin hiukan ”pilkesilmäkulmassa ” heitetty kommentti, niin toisaalta ihan tottahan se on tuokin. Pienistä puroista se isokin virta alkunsa saa.

ja kukkaniitty tarpeitahan sait TÄÄLTÄ, niin kätevänä mattona kuin irtosiemeninäkin. <3

Kukkaniittyjen säilytys

Olen jo muutamia kukkaniittyjä lähetellytkin ja on tullut kysymys, että kuinka se säilytetään ennen levitystä?  - Säilytys on helppoa. Kuiva ja viileä paikka on paras. Mutta toki säilyy ihan huoneen lämmössäkin tai ulkovarastossa. Kunhan se ei kastu, niin ei mitään hätää. Ja jos et koko kangasta käytä, niin sillä kun on 2-vuoden 100 % itämistakuu, että eipä ole kiirettä kaikkia käyttää tänä keväänä, jos et halua tai ei ole mahdollisuutta. Toki, kukapa meistä ei haluaisi jo tänä keväänä ihailla kukkaketoa, joka vain komistuu seuraavina vuosin, minä ainakin haluan. :)  

TAIMILÄHETYKSET KÄYNNISTYVÄT HILJALLEEN – LANNOITETTA ALUSTA ALKAEN

Tosiaan ensimmäiset taimet on jo juurtuneet ja napakoituneet lähtökuntoon ja pääsevät uusiin koteihin. Se on jännä kuinka joka vuosi tämä sama ”haikeus ja ylpeys” niiden lähtemisestä koskettaa. Mutta kyllä enempi olen iloinen ja ylpeä niistä, vaikka se pieni haikeus läsnä onkin.

Vaan se mitä halusin muistuttaa, oli se, että kun taimet tulee, niin niiden kastelulannoittaminen on hyvä aloittaa heti n. puolella vahvuudella. Sitten kun ne ovat juurtuneet uuteen kasvualustaan kunnolla ja saavat ravinteita irti niin mullasta kuin mahdollisista lannoitekävyistä, niin sitten voit välillä kastella ihan puhtaallakin vedellä. Lehtien väri kertoo yleensä hyvin, onko lannoitus hyvällä tasolla.

Kastelulannoitteita on monia ja esim. yksi hyvä kastelulannoite jauhe on TÄMÄ Se on riittoisa, tasapainoinen ja edullinen käytössä.

Minä annan näille toki hyvät ”matkaeväät”, vielä ennen lähettämistä, mutta juuripaakku kun on sen verran pieni taimen kokoon nähden, niin se ei kauaa riitä. Ja alussa tuo lannoitekastelu auttaa taimia ratkaisevasti hyvään kasvuun ja juurtumiseen. Ja kukapa sitä nälissään jaksaisikaan kasvaa, heikottaa jo pelkkä ajatuskin… ;)

OMENAPUIDEN LEIKKAUKSIIN

Jos sinulla on tarvetta ja ajatusta leikata omenapuita tänä keväänä, niin nyt olisi hyvät ajat tehdä sitä puuhaa. Kovia pakkasia tuskin enää tulee ja ihan vielä ei ole kasvukaan käynnistynyt. Tosin tällä ennusteella ei siinä kauaa enää mene siinäkään, etenkään maan eteläosissa ja kohta myös täällä.

Leikkaamisen tarpeen ja määrän arviointi on minusta se mihin kannattaa panostaa enemmän, kuin itse leikkaamiseen. Sen oksan nimittäin, kun kerran leikkaa, niin takaisin sitä ei enää oikein saa…;) vanha puusepän ohje pätee hyvin tässäkin eli ”mittaa kahdesti, sahaa kerran

Hyviä ohjevideoita löytyy netistä paljon ja niissä on usein nämä perusohjeet kerrottu hyvin ja sitten vain katselet omaa puuta ne mielessä ja leikkaat harkiten, niin hyvä tulee.

Tässä esimerkiksi on hyvin tiivistetty ja näytetty näitä perusohjeita hoitoleikkausten osalta. Kasvuleikkausten suhteen kannattaa aina kysyä lajikekohtaista ohjetta puun myyjältä.

 

Tämän omenapuun esittelyä olen odottanut saavani tehdä jo pitkään. Ja nyt sen saan tehdä (koska sain taimia)  ja esittelen sinulle tämän ’Baya’ marisa omenapuu.

Tämä uutuus, on minusta yksi parhaita esimerkkejä erittäin onnistuneesta jalostuksesta. Paitsi, että tämän omenat ovat erittäin hyvänmakuisia, niin omenan malto on kiinteän mehevä ja myös herkullisen värinen sisältä. Eihän se tavalliselle omenapurijalle juurikaan vaikuta, mutta annas olla, kun mennään keittiön puolelle ja aletaan leipomaan tai tekemään jälkiruokia, niin sitten jo onkin. ;)  

Ja kuin ”kirsikkana kakussa”, niin tämän lajikkeen kukat ovat upean fuksianpunaiset ja aivan ihanan tuoksuiset. Tämä kun kukkii, niin ei sen viereltä meinaa raaskia pois lähteä. <3

Itsessään puu on erittäin terve, vahvakasvuinen ja sillä on hyvä talvenkestävyys. Tätä suositellaan tässä vaiheessa III-IV vyöhykkeille, mutta se on kestänyt hyvin yli -30 asteen pakkasia, joten uskon sen saavan ”lisää” vyöhykkeitä jatkossa. 

Tästä ennustetaan Suomeen uutta huippulajiketta myös kaupalliseen viljelyyn.

Eli jos sinulla on tilaa yhdelle omenapuulle, niin tätä voin todellakin suositella.

Omena ’baya’ Marisa 1 kpl -> 14,95 € ( ovh 24,95) saat varattua TÄÄLTÄ

Tämä on siis vielä nuori ruukkutaimi ja pari vuotta menee, kunnes saat ensimmäiset maistiaiset, mutta äkkiäkös tuo aika menee ja sitten satoa tuleekin enempi joka vuosi ja vuosia.

Lukusuositus:

Jos haluat lukea tästä lisää ja katsoa lisää kuvia, niin piipahdapa Johanna Jovelan blogissa TÄÄLLÄ. Hänellä on tästä jo muutaman vuoden kokemus ja tämän luettuasi et vaan voi olla ihastumatta tähän lajikkeeseen. <3

PERLIITIN JA VERMIKULIITIN  - ERO JA KÄYTTÖTARKOITUS

Nämä kaksi tuotetta, joista voisin sanoa, että nämä ovat kotikasvattajan ei pakolliset, mutta mahdottoman hyvät tuotteet. Nämä vain meinaavat aina silloin tällöin mennä noissa keskusteluissa hiukan sekaisin. Eli kerrataanko näin kevään kynnyksellä näiden erot ja käyttötarkoitukset ihan varoiksi. Niin voit sinäkin sitten oikoa jos jollakin on vähän vääriä käsityksiä näistä ja näiden käyttötarkoituksista.

Perliiti:

- valkoista kevyttä murua, joka on valmistettu tuliperäisestä kivestä kuumentamalla

- käytetään lähinnä keventämään ja tuomaan pitkäkestoista ilmavuutta kasvualustaan. Myös vesiviljelijät käyttää tätä.

- ei ime vettä ja siksi säilyttää mullan ilmavuuden hyvin ja pitkään

- yleensä sitä lisätään n. 10-20 % mullan määrästä

- siitä ei irtoa mitään eli on täysin neutraali ja vaaraton

- valkoiset ”pallukat” ruukkujen mullassa saattaa pelästyttää asiaa tuntemattoman luulemaan niitä styroksiksi, lannoitteeksi, etananmuniksi jne.

 Vermikuliitti:

- vaaleankellertävää ja kimaltavaa (vähän kuin kissankulta)

- tärkein tehtävä on pidättää mullan vedenpitävyyttä ja ilmavuutta samalla

- erittäin hyvä pistokkaiden juurruttamisen yhteydessä sekä tasaisesta kosteudesta pitäville kasveille multaan sekoitettuna. n. 1dl / 1 L multaa tasaisesti sekoitettuna

- käytettään usein myös siemenkylvöjen pinnalla tasaamaan kosteutta ja ehkäisemään kuivumista.

- Etenkin siemenillä jotka itävät valossa ( = kylvetään pintaan) koska se läpäisee valoa, mutta pitää pinnan kosteana. Huom! etenkin keijunmekonkylväjille tämä on ihan taivaanlahja.

- parantaa paljon siemenkylvöjen tasaista itävyyttä ja helpottaa hoitoa. 

Perliitin ja vermikuliitin löydät TÄÄLTÄ 

MUITA MEILLE ESIKASVATTAJILLE NYT KEVÄÄLLÄ TARPEELLISIA TUOTTEITA

Olen valinnut ja koonnut sinulle valmiiksi TÄNNE

Vaan nyt minä lähden tuonne kasvihuoneelle hoivailemaan noita pikkuisia ja valmistelemaan niistä ensimmäisiä matkaan.

Ja varmaan popcornien lisäksi perinteinen rairuohokin tulee kylvettyä nyt. Se ehtii vielä hyvin pääsiäiseksi kasvamaan että, tiedä vaikka kukko munisi sinnekin… ;)

  

**********************************
Mies kysyi Buddhalta;
Mikä ero on ”Minä pidän sinusta ” ja ”Minä Rakastan Sinua”?
 
Buddha vastasi:
”Kun pidät kukasta, niin sinä istutat sen,
mutta kun Rakastat kukkaa, niin sinä kastelet sitä päivittäin”
 
Joka ymmärtää tämän, ymmärtää elämää…
 
**********************************
 
 Linnunlaulun ja saapuvan kevään innostamaa viikonloppua sinulle hyvä puutarha ystäväni.
 
Toivottaa sunnuntaina sitten kellot tunnilla kesää kohti ruuvaileva
 
Puutarhurisi
 
Juha