Puutarhurin perjantaipostia 25.10.2019

Puutarhurin perjantaipostia 25.10.2019

Hivelevää huomenta täältä puutarhalta!

Ai miten ihanasti tuo raikas, mutta samalla leppoisa tuuli hiveli kasvoja heti aamusta. Ihan kuin olisi kesäisellä järvivedellä kasvojaan pessyt. Pari viimepäivää onkin ollut poikkeuksellisen lämpimiä ja eilen kun pesin kasvihuonetta, niin siellä oli suorastaan keväisen lämmintä, vaikka ei ollut enää edes lämmitys päällä. Sain pestyä kuumavesipesurilla koko huoneen puhtaaksi ja muutenkin sen talvikuntoon. Ennen kevättä se saa vielä desinfioitua pakkasen voimalla, niin on taas mukava keväällä aloittaa taimikasvatukset puhtaissa tiloissa.

MOKIEN VIIKKO, KIITOS JA JATKOSSAKIN ROHKEASTI VAIN YHTEYTTÄ

Onkohan minulla ollut tällä viikolla hiukan liikaa intoa niin joulukukkien kuin noiden tyynyjen ja peittojen kanssa, kun pieniä mokia tuli molempiin kirjeisiin. Joulukukilla hyppi toimitusmaksut tuplina osaan tilauksista ja tyyny + peitto 2 kpl satsiin olin laittanut 25 € liian ison hinnan. No molemmat onneksi huomattiin pian ja nämä pikku mokat saatiin oikaistua ja sovittua kuntoon nopeasti. Iso kiitos hoksaajille ja ilmoittajille. Ja me kyllä tykätään kovasti jos jokin asia on meillä mennyt pieleen vahingossa tai on muuten kysyttävää, että otat yhteyttä. Hyvää minä ja me kaikki täällä aina halutaan ja yritetään, mutta joskus lipsahduksia tulee tahtomattaan. Ja kaikki asiat saadaan kyllä aina sovittua, kun vain tiedetään. Näin yhdessä ja tutussa porukassa on hyvä olla ja tehdä, eikö vain?

MAKSARUOHON KAUNEUTTA JA KÄTEVÄSTI UUSIA TAIMIA

Eikö olekin tuo Isomaksaruohon syysväri aina yhtä valloittava? Nuo ovat vielä upeita niin ruukuissa kuin penkissäkin. Tuo väriloisto kestää vielä pitkään. Ja jos pakkanen uhkaa tulla, niin leikkaan oksat maljakkoon ja saan ihastella niitä vielä kauan. Ja kun tarpeeksi kauan pidän niitä maljakossa, niin niihin osiin jotka on vedessä alkaa kasvaa juuria. Sitten vain leikkaan kukinnot pois ja laitan nuo hiekansekaiseen multaan juurtumaan, ja niin minulla on keväällä valmiit maksaruhontaimet istutusta vaille valmiina. Helppoa ja hauskaa, eikö vain.  :)

HUONEKASVEILLE VALOA JO NYT JOTTA KASVUKUNTO PYSYY HYVÄNÄ KOKO TALVEN

Viikoilla kysyttiin, että koska alan antamaan lisävaloa huonekasveille ja kuinka paljon annan sitä? Minä tosiaan annan lisävaloa jo nyt. Minun ajatus huonekasvien valotuksessa on se, että jatkan päivää aamusta ja illasta, sen mukaan kun luonnonvaloa on. Ja ohjenuorana pidän sitä, että annan niille 5-7 tunnin yön joka yö. Se hoituu kaikkein kätevämmin ihan tuollaisen muutaman euron ajastinkellon avulla kätevästi. Ja aloitan ehdottomasti valotuksen aina ajoissa. Nyt kun kasvit ovat kesän jälkeen hyvässä kunnossa, niin ne myös pysyvät ja jopa kasvavatkin tuon kasvilampun alla. Miksi suotta aloittaa valotusta sitten kun kasvit on jo kärsinyt valonpuutteesta??? Toki parempi myöhään, kuin ei milloinkaan.  

Helmikuulla on usein jo niin paljon valoa, että lamput pääsevät taimikasvatus hommiin ja varmistamaan hyvät ja napakat taimet. Taimille annan muuten valoa usein ihan 24 h. Kun tuon ledin käyttö ei maksa käytännössä mitään, niin kyllä tulee taimista napakoita, hyvä- ja tasalaatuisia sekä nopeasti taimettuvia tällä valolla.

TALVI TULOSSA MYÖS ETELÄÄN? VALKOSIPULEITA MAAHAN

Hiukan tuo sääennuste lupaa näiden tuulien jälkeen, että kylmenee ja talvi saattaa tulla jo eteläänkin. No aika näyttää, mutta sen verran viileäksi menee, että valkosipuleita minä ainakin alan pistellä maahan ensiviikosta alkaen. ja toki katselen hiukan muutenkin silölä silmällä ympärille, että jos talvi on tullakseen, niin voin nukkua yöni levollisesti ja antaa sen vain tulla. Talvihan on loppujen lopuksi aivan ihana asia, ihan niin kuin nämä kaikki meidän vuodenajat. Ajattelepa miten tylsää se loppujenlopuksi olisi, jos näitä eri vuodenaikoja ei olisikaan? Minä ainakin tykkään, myös eri vuodenaikojen muistelemisesta sekä niiden odottamisesta. Nytkin kun ulkona on syksy, puutarhalla joulukukat tuo joulua ja talvea mieleen ja kevään siemen- ja taimiluettelot vie ajatukset jo päivittäin ensikevääseen ja kesään, niin joka päivä saan elää ja fiilistellä kaikkia neljää vuodenaikaa. Aivan mahtavaa!

VALKOSIPULI KIEHTOO, HISTORIAA JA MUUTA MIELENKIINTOISTA OSA II

Viimeviikolla käytiin läpi talvivalkosipulin kasvatukseen liittyviä juttuja niin katsotaanko nyt mitä kaikkea muuta kivaa ja hyödyllistä valkosipuleista saa.

LÄÄKKEEKSI” Valkosipulia voi luonnehtia luonnon yleislääkkeeksi. Kasvin sisältämät sadat ainesosat muun muassa tuhoavat elimistölle haitallisia bakteereja, sieniä, hiivoja ja viruksia, ehkäisevät sydänkohtauksia ja saattavat jopa estää syöpäkasvainten kehittymistä.
Valkosipuli saattaa alentaa korkeaa verenpainetta ja kolesteroliarvoja, ja sen sisältämät aineet hillitsevät ikään liittyviä muutoksia verisuonissa. Vaikutuksesta kolesteroliarvoihin on löydetty näyttöä muun muassa eteläkorealaisten Ewhan naisten yliopiston ja Kansallisen tieteen ja teknologian yliopiston vuonna 2014 tekemässä tutkimuksessa.
Verenpainetta alentaa valkosipulin sisältämä kivennäisaine kalium. Valkosipulissa on myös sydän- ja verisuonielimistölle sekä hermostolle hyvää tekeviä antioksidantteja ja B-vitamiineja. Samat antioksidantit voivat myös auttaa ennaltaehkäisemään syöpäkasvaimien syntyä. 
Valkosipuli alentaa verensokeria edistämällä haiman insuliinituotantoa. Se myös tehostaa haitallisten aineiden poistumista elimistöstä ja suojaa maksaa.

 

Yksi valkosipulin tehoaineista on rikkiyhdiste allisiini, jota syntyy valkosipulin sisältämästä alliini-nimisestä entsyymistä. Allisiini on valkosipulin oma antibiootti ja tuholaismyrkky, sillä se tappaa bakteereja ja sieniä. Allisiini myös aiheuttaa valkosipulille tyypillisen ominaistuoksun.
Allisiinia muodostuu eniten, kun valkosipulin kynnet rikotaan ja niiden annetaan seisoa 5—10 minuuttia ennen käyttöä. Allisiini hajoaa kuumassa, joten valkosipuli kannattaa lisätä ruokaan raakana.
Antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta valkosipuli ehkäisee muun muassa suoliston tulehduksia. Toisin kuin antibiootit, valkosipulin yhdisteet näyttävät kuitenkin jättävän suoliston oman, terveellisen bakteerikannan rauhaan, kertoo kasvitieteen professori Sinikka Piippo Helsingin yliopistosta.
Kasvi torjuu muun muassa mahahaavaa aiheuttavaa helikobakteeria, estää suoliston sieni- ja hiivainfektioita ja tehostaa ruuansulatusta. Piipon mukaan valkosipuli tehoaa ilmavaivoihin vähentämällä suoliston käymis- ja mätänemisprosesseja. 
Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että valkosipuli torjuu myös virustauteja, kuten flunssaa. Useimmissa tutkimuksissa koehenkilöiden määrä on kuitenkin ollut sen verran pieni, ettei tieteellisesti pätevää näyttöä ole saatu.

Orjille voimaa, sotilaille rohkeutta
Valkosipulia on käytetty tuhansia vuosia lääkkeenä muun muassa Kiinassa, Intiassa, Egyptissä ja Lähi-Idän muinaisessa Sumerissa. Sen avulla on häädetty loisia ja hoidettu ruuansulatusongelmia, tulehduksia, hengitysteiden sairauksia ja lepraa.
Muinaiset egyptiläiset syöttivät valkosipulia orjilleen, sillä sen uskottiin lisäävän voimaa ja kestävyyttä. Valkosipuli oli myös yläluokan lääke ja nautintoaine, sillä valkosipulin kynsiä on löydetty noin 3 300 vuotta sitten Egyptiä hallinneen faarao Tutankhamonin haudasta.
On viitteitä siitä, että antiikin Kreikkalaiset urheilijat nauttivat valkosipulia parantaakseen urheilusuoritustaan. Sotilaat puolestaan uskoivat valkosipulin antavan heille lisää rohkeutta.

Valkosipulihengityksen aiheuttaa rikki
Valkosipulin terveysvaikutuksilla on kääntöpuolensa: kasvin sisältämät terveelliset rikkiyhdisteet aiheuttavat valkosipulille voimakkaasti tuoksuvan hengityksen.
Kun valkosipulia syödään, pahanhajuisia rikkiyhdisteitä syntyy suussa. Rikkiyhdisteitä myös kulkeutuu verenkiertoon ja sitä kautta keuhkoihin, joista ne hengitetään ulos. Siksi valkosipulin voi haistaa hengityksestä vielä useita tunteja ruokailun jälkeen. Valkosipuli voi tuoksua ihollakin, sillä osa yhdisteistä kulkeutuu pois elimistöstä ihohuokosten kautta.
Valkosipulin hajun syntymisen voi estää vain lopettamalla valkosipulin syömisen. Hajuhaittoja voi yrittää vähentää harjaamalla hampaat heti ruokailun jälkeen. Myös erinäisten mausteiden, kuten persiljan, kardemumman tai mintun pureskelu voi auttaa. Nämä yrtit sisältävät aineita, jotka neutraloivat suussa olevia rikkiyhdisteitä.”

Ja tämä konsti on ihan ehdoton kun flunssan ensioireet ilmestyy:

  1. Pilkon ja kuorin 1-2 valkosipulin kynnet ja leikkaan ne halki.
  2. Laitan ne vatiin ja päälle niin kuumaa vettä kun jalat sietää.
  3. Laitan jalat vatiin likoamaan ja lisään sietokyvyn mukaan lämmintä/kuumaa vettä. Annan jalkojen liota puolituntia.
  4. Puen ja pidän itseni lämpimänä hoidon ajan
  5. Hoidon jälkeen laitan jalkoihin villasukat ja kietoudun lämpimiin viltteihin yön yli.
  6. Tällä konstilla lenssu on lähtenyt yleensä ennen kuin on ehtinyt tullakaan.
  7. Tärkeää minusta tässä on se, että tämä tehdään heti kun oireet ilmestyy, teho ei ole niin hyvä sitten kun lenssu on jo päällä kunnolla. Toki tehoaa, mutta ajoissa on aina parempi.

Näitä minun talvivalkosipuleita löytyy siis ainakin nyt viikon ehkä parin ajan vielä TÄÄLTÄ Riippuu kuinka ahkerasti ehdin näitä istuttaa… ;)

JOS ET SAA ISTUTETTUA KAIKKIA, NIIN EI KUN KÄYTTÖÖN VAIN, TURVALLISTA JA HYVÄÄ.

Molempia lajikkeita voit myös syödä turvallisesti. Nämä on kasvatettu biodynaamisesti, ilman minkäänlaisia kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita. Joten jos istuttamisen jälkeen sinulle jää kynsiä jäljelle, niin käyttöön vain. Ovat nimittäin ihan taivaallisen aromikkaita ja hyviä molemmat lajikkeet.

 

TULEEKO LUNTA ? JOS TULEE NIIN YLEENSÄ PITKÄKORVAT ILMESTYY MYÖS PUUTARHOIHIN – SUOJAT NYT VIIMEISTÄÄN PAIKOILLEEN

Ja jos se alkuviikon kylmenevä sääennuste tuo lunta, niin sitten kannattaa ne jänis- ja jyrsijäverkot laittaa paikoilleen viimeistään nyt. Usein nimittäin kun ensilumi tulee, niin tulee nuo pitkäkorvatkin pihoihin ja yhdessä yössä voivat tehdä paljon tuhoa. Ollaan siis ennemmin viikko etuajassa kuin yö liian myöhässä, eikö vain.

SUKKAHOUSUT HEILAHTI TAAS AUTON KOJELAUDALLE

Eli tuttu syksyinen niksi on taas otettu käyttöön. Sukkahousuista n. 60 cm pätkä ja se täyteen silicaa sisältävää kissanhiekkaa ja pötkö autoon. Eipä vaivaa kosteudet enää auton sisäpuolella ja ikkunat on kirkkaat heti ajoon lähdettäessä. Halpa kikka helpottaa lähtöjä ja ennen kaikkea turvallisuutta, kun ikkunat ovat kirkkaat heti. Ja tosiaan sellaista kissanhiekkaa joka sisältää kosteutta sitovaa silicaa, muuten menee suotta hukkaan niin hiekat kuin emännän sukkahousutkin…

RÄNNIEN KIMPPUUN, OLLAAN VAROVAISIA, NAAPURI AVUKSI

Nyt kun alkaa olla nuo pihapuiden viimeisetkin lehdet varisseet alas, niin pitäisi varmaan mennä puhdistamaan nuo rännit. Ihan liian usein kuulee niistä putoamisista ja tikkaiden pettämisistä näiden toimien ohella. Eiköhän nyt tehdä niin, että pyydetään vaikka naapuri apuun ja pitämään tikkaista kiinni. Vaihdetaan sitten osia kun mennään naapurin puolelle. Ja lopuksi juodaan yhteiset talkookahveet. :)

UNO AMARYLLIKSEN ISTUTTAMISESTA

Tämä Tiinan kirjoittama ja meidän Minnan kuvittama lyhyt runo amarylliksen istuttamisesta on niin ihastuttava, että haluan jakaa sen taas tässä sinun kanssa.

AMARYLLIKSET VALMISTAUTUVAT UUSIIN KOTEIHIN, OSA LAJIKKEISTA LOPPU JA LOPUTKIN LOPPUSUORALLA. VARAATHAN OMASI NYT, ETTET JÄÄ ILMAN.

Amaryllisten ensimmäiset toimitukset alkaa siis reilun viikon päästä ja niin kovin on niitä nyt jo varattu ennakkoon, että pari lajiketta on jo loppunut ja muutkin on loppusuoralla. Nämä kun on sama juttu, että on vain nämä sipulit saatavilla jotka olen valinnut ja varannut, niin kun jokin lajike loppuu, niin en valitettavasti voi lisää hankkia enää tänä vuonna. Mutta vielä on loistava valikoima jäljellä ja kaikki on viimisen päälle priimaa mitä on.

Kaikki normaalisti istutettavat tai lasimaljassa kasvatettavat sipulit ja lajikkeet löydät TÄÄLTÄ

Ja nämä vaha-amaryllikset löydät TÄÄLTÄ

Jouluruusut, joulukaktukset ja tasetit löydät taas TÄÄLTÄ


AKANATYYNY JA ÄLYPEITTOTARJOUKSESTA VIELÄ

 

  • Tehtaalta kertoivat, että peitteitä saavat vain rajoitetusti, koska tuota erikoiskangasta he saavat tämän erän jälkeen lisää vasta useamman kuukauden kuluttua eli ÄLYPEITTO tilaukset kannattaa tehdä nyt heti!
  • Niin peitot kuin tyynyt he saavat ommeltua meille marraskuun aikana eli ehtivät hyvissä ajoin ennen joulua.
  • jos sinulla on alennuskoodeja aiemmista tilauksista saatuina, niin ne voit käyttää myös näihin tyyny ja peitto tilauksiin!
  • vanhan tyynyn akanapussia ei kannata heittää pois, sen voi vaikka lämmittää mikrossa ja tehdä siitä lämpöhauteen tarvittaessa.

 Älypeitot ja akanatyyny kerhotarjoukset löydät siis vielä 3.11 asti.

Vaan nyt lähden nautiskelemaan tuosta ihanan raikkaasta ulkoilmasta yhdessä kippurahäntien kanssa niin kauaksi aikaa kun valoisaa riittää. Sitten jatkankin amaryllisten sipulien valmistelua täällä puutarhalla. On tämä kyllä niin mukavaa ja mukaansa tempaava elämää, kun kokoajan on jotain uutta ja kivaa tekemistä ja odottamista. Kyllä puutarhurin elämä on ihan parasta!

-----------------------------
 
Hyvin kulutettu päivä tuo makean unen!
 
Leonardo da Vinci
 
-------------------------------
Mahtavaa  viikonloppua sinulle hyvä puutarha ystäväni.  Ja muistathan sitten siirtää kelloja tunnilla kesää kohden taas lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Saadaan vähän niin kuin nukkua ja köllötellä sängyssä tunti pidempään. :)
Toivottaa ja muistuttaa
Puutarhurisi ( ja nykyisin kuulemma myös epävirallinen Puutarha Akateemikko) :)
Juha