Puutarhurin perjantaipostia 23.8.2019

Puutarhurin perjantaipostia 23.8.2019

Mahtavaa huomenta täältä puutarhalta!

Siis jos mikä musiikki on mieleistä korville niin tämä, kun sade ropisee hiljalleen pirtin katolla ja pisarat tanssii iloisesti pienissä pihalammikoissa. Tähän sulosointuun oli niin mahtava herätä tänä aamuna, että teki oikein mieli mennä juoksentelemaan pihalle sateeseen. No sen kyllä jätin tekemättä, ihan noin ”yleisenedun” takia… ;)  Mutta kyllä maa tarvitsee vettä nyt niin kipeästi, että jokainen pisara on ison ilon aihe, myös syysleimuille ja liljoille nyt. <3

Täällä puutarhalla onkin ollut koko viikon iloinen sutina käynnissä, kun syyskuvaston tuotteista on otettu varauksia vastaan ja valmisteltu niitä. Käytännössä näyttää sille, että perennat ja marjataimet alkaa olla valmiit uusiin koteihin tuossa kahden-kolmen viikon päästä. Toki myös kaikki sipulikukat myös, vaikka niiden istuttamisiin ei kannata vielä ryhtyäkään, vaan vasta sitten kun maa on kunnolla viilennyt alle 10 asteen.     

MYYRÄ VS. JUHA, VOITTO KOTIIN

Nyt sen uskallan sanoa, että kyllä minä tämän taistelun voitin. No toki käytännössä siis nuo karkottimet osoitti taas kerran tehonsa. Vaikka pari viikkoa ”masa-myyrä ” jaksoikin niitä vastaan taistella, niin nyt ei ole uusia kekoja tullut kolmeen viikkon, joten voitto tuli. :) Oikeastaan kun mietin asiaa taaksepäin, niin uusia kekoja ei tullut enää sen jälkeen kun siirsin toisen karkottimen alueelle myös ja työnsin sen pään siihen kivijalkaan kiinni. Ilmeisesti se johti ääntä niin laajasti, että ”masa” pakkasi tavarat ja lähti takaisin pellolle. On se kyllä vaan hyvä, että näitä laitteita on ja toimivia sellaisia. Ei tarvitse myrkkyjen tai minkään ”mätien silakoiden” kanssa pelata ja pelätä, että koirat, kissat tai lapset niitä löytää.

KÄÄRMEKARKOTTIMILLA SAMA IDEA

Tuo sama ideahan toimii ehdottomasti myös noiden käärmekarkottimien kanssa, eli se mahantyönnettävän osuuden pää kiinni sokkeliin, kiviaitaan tms. paikaan tontin ulompiin paikkoihin, jolloin teho on moninkertainen ja käärmeet kääntyy jo ajoissa pois, eikä tule lähelle asutusta.   

Sekä hiirikarkottimilla eli nekin olen laittanut vintille ja ulkorakennuksiin aina niin, että on kosketuksissa seinään tai välipohjaan, jolloin ääni etenee laajemmalle ja tehoaa paljon paremmin. Ja on tuokin kyllä ihan mahtava etu nykyään kun vintillä ja aitassa on nuo, niin ei tarvitse lossilla pelata, myrkyistä puhumattakaan. Niitä nyt ei ainakaan kannata käyttää, ihan turvallisuus syistä ja onhan ne muumioituneet / mätänevät ja myrkkyihin kuolleet todella epämiellyttäviä löydöksiä.

Ehdotin muuten kerran yhdelle vakuutusyhtiönedustajalle, että eikös näistä rakennuksista joissa on nämä karkottimet, pitäisi saada alennusta alenneen riskin takia. Hiukan heittona sen heitin, mutta kun pohdittiin asiaa enempi, niin perusteet sille kyllä löytyisi. Kuulemma aika monta paloa, isompaakin on aiheutunut kun hiiret on sähköjohtoja nakertanut ja paljon pieniä vahinkoja, joita ei vakuutus edes korvaa.  En tosin saanut alennusta, ainakaan vielä, mutta ehkä joku päivä. Tosin se että nuo myyrät, käärmeet ja hiiret pysyvät poissa tontilta ja rakennuksista on jo minulle ihan riittävä asia. Sitä vartenhan ne on, ei vakuutusmaksujen takia. ;)

NYT ON HYVÄ AIKA ALOITTAA ENNAKOINTI HIIRIEN(KIN) SUHTEEN.

Tuosta muistuikin mieleeni, että vanha tuholaistorjujakaverini vanha neuvo oli, että kun puinnit alkavat, niin silloin pitää alkaa tehdä ennakkotorjuntaa hiirien suhteen. Sillä silloin ne alkavat etsiä talvikotejaan vaikkeivät vielä muutakaan sisätiloihin, mutta etsivät kyllä. Itselläni tosin nuo hiirikaraottimet nakuttaa tuolla ympärivuoden, kun eihän ne vie virtaa käytännössä juuri mitään ja eipähän tarvitse muistella, että onko ne päällä vai ei. :)

Minulla on hiirikarkottamista kaksi mallia eli verkkovirta- ja patterikäyttöinen. Kun ihan joka rakennukseen ( esim. aittaan ja talon vintille) ei tule sähköjä, niin siellä tuo patteritoiminen on kätevä ja muualla verkkovirtatoiminen.

Hiirikarkotin                                                        Hiirikarkotin

Paristokäyttöinen                                     Verkkovirtamalli

24,90 € TÄÄLTÄ                                     29,90€ TÄÄLTÄ

Jos haluat näitä myyrä-, käärme- tai hiirikarkottimia niin löydät ne TÄÄLTÄ

Valikoima ei ole iso, koska siellä on vain itseni testaamat ja hyväksi toteamat laitteet.

Ja tietysti näitäkin ( niin kuin kaikkia muita TARVIKKEITAsaan lisättyä samoihin lähetyksiin kasvien kanssa. Tulee sitten samassa lähetyksessä kaikki.

KUU ON VIELÄ SUOSIOLLINEN KITKENTÄÄN JA VESAKONTORJUNTAAN VIIKON VERRAN.

Joten jos sinulla on tämmöisille puuhille tarvetta tai ajatusta vielä tälle kaudelle, niin ne olisi hyvä tehdä nyt tulevan viikon aikana. Kuun laskeva voima jatkuu vielä viikon (parhaimmillaan sen on nyt alkuviikosta), joka tarkoittaa parempaa onnistumista näiden puuhien kanssa. Sitten ensi kuussa alkaakin nousevan kuun aika ja istuttelu ajat. :)

KARIN KÄTEVÄ VINKKI PIHLAJANMARJOILLE

Viimeviikolla oli puhetta marjoista ja mm. siitä miten hieno pihlajanmarjasato tänä vuonna tulee. Ohjeitakin on porukassa kerätty niiden käyttöön ja Kari laittoi vielä yhden helpon ja kätevän ohjeen:

Karin Yksinkertainen ohje Pihlajan marjoille

Kuivaan marjat pienissä tertuissa hedelmä/vihanneskuivurissa ja sen jälkeen irroittelen marjat erikseen ja jauhan pienellä tehosekoittimella, kahvimyllyllä jauhoksi ja sen jälkeen voi jauhoa käyttää moniin eri ruokiin lisänä, esim. vaikka aamupuuroon ja saan marjojen ravinnot hyödyksi ilman lisättyä sokeria.

T. Kari

Kiitokset Karille ja tuo on kyllä niin helppo ohje että varmasti onnistuu. Itse mietin, että eiköhän tuo kuivatus onnistuisi ihan uunissakin, jos ei erillistä kuivuria ole. Tai jopa ihan ripustamalla ne lämpimään ja kuivaan paikkaan naruille roikkumaan. Jos sinulla on kokemusta tai keinoja pihlajan tai miksei muiden kuivatukseen niin mieluusti kuulisin. Niiden käyttö ainakin olisi kätevää juuri noin kuin Kari kirjoitti.

Ja ne muut ohjeet pihlajanmarjoille, ruusunmarjoille ja marja-aronioille löytyi TÄÄLTÄ

AMPIAISET ALKAA KIUKUSTUA, NÄIN ENNAKOIDAAN JA HOIDETAAN JOS KUMMINKIN PISTÄÄ.

Alkaa olla taas se aika vuodesta kun nuo työttömäksi jäävät työläisampiaiset alkavat kiukustua ja turhautua ja tulevat suorastaan iholle. Samoin pesässä kasvavat toukat tarvitsevat nyt runsaasti proteiinia ja siksi ampiaiset yrittää kerätä sitä hullunlailla niille ja ihan mistä vain sitä saavat. Lihat, kalat, makkarat, jne. kaikki käy. On melko normaali näky näin loppukesästä, että jos heität kissalle kalan ulos eikä se heti syö sitä, niin heti kohta siinä on useampia ampiaisia. Vastaavaa ei näe alku- eikä keskikesällä, nyt vain ja sille on tosiaan tuo täysin luontainen selitys – toukkalasten proteiinintarve.

TORJUNTAAN KEINOJA

Kirkasmuovipussi vedellä täytettynä ja vaikka useampikin roikkumaan niin, että auringonvalo osuu niihin. Tuo tuntuu toimivan yllättävän hyvin. Jotenkin se tuntuu niiden elämää häiritsevän, että pysyvät poissa.  Myös erilaiset ansat ovat toimivia,etenkin jos paikka on sellainen mihin aurinko ei paista.

JOS KUMMINKIN PISTÄÄ, NIIN NÄILLÄ YHTEISESTI KOOTUILLA VINKEILLÄ HELPOTTAA.

Pistojen hoito:

  • laventeliöljy, tykytys loppuu hetkessä eikä turvotusta tule. Laventeliöljyä olen suositellut myös kaikille koiranomistajille ensiavuksi pieniin tassuhaavoihin, haju estää nuolemisen ja öljy on hieman antiseptinenkin. Toinen käyttökohta on valeraskaalle nartulle, joka nuolee nisiään. Nisiin ko.öljyä, eipä nuole ja valeraskaus loppuu nopeammin, kun nisät jätetään luputtamatta.
  • Tea Tree- öljyä kaikenlaisten ötököiden pistoihin ja puremiin, ja olen hoitanut myös kissan pureman sillä (käsivarteni oli todella tulehtunut, se parani erittäin nopeasti) Ihmettelen, jos ei kukaan ole ehdottanut sen käyttöä.
  • Tea Tree on 100% eteerinen antiseptinen öljy, jota voi käyttää ihan "raakana", useimpia eteerisiä öljyjä pitää laimentaa. Tea Treetä saa ainakin luontaistuotekaupoista.
  • Saariston "kotiapteekki" reseptin, meillä ei ole mukana oikein mitään lääkkeitä vaan tullaan juttuun ns. luontaisesti eli joka lähtöön tätä Isomaksaruohoa jota kasvaa kallion koloissa, se käy niin nokkosen, paarman, ampiaisen kuin mehiläisen ja hyttysen pistoihin ja on aina tarjolla, hyvä luonto! mikä hoitaa!!
  • Huuhdellaan pistokohta kunnolla haavojen desinfiointiaineella, Neo Amisept. Helpotus oli suuri, kun kirvely loppui eikä sormeen jäänyt mitään jälkeäkään. Minä tosiaankin huuhdoin runsaalla aineella sormen, enkä vain pyyhkinyt sitä. Edullinen konsti.
  • Nopea, helppo ja halpa konsti: Nuolaiset sokeripalaa, että se kostuu ja painat sen pistokohdan päälle. Pidetään jokunen minuutti ja kipu helpottuu nopeasti.
  • Teen voiteen aina itse. 1 kuppi pihkaa. 1/2 kuppia rypsiöljyä. Nokare mehiläisvahaa. Laita ainekset lämpöä kestävään lasipurkkiin ja laita lasi kattilaan, jossa on vettä. Miedolla lämmöllä sulattele aineet, kunnes ovat sulaneet. Sekoita ja halutessaan voi siivilöidä. Ohjetta voi myös pienentää.
  • Sain lääkäriystävältäni voide ohjeen: 1/3 suolatonta voita, 1/3 kuusenpihkaa ja 1/3 hunajaa. Voi sulatetaan (ei kuumaksi, vain sulaksi) ja siihen lisätään sekoittaen miedolla lämmöllä pihka. Seos siilataan ja siihen sekoitetaan hunaja.
  • Paina pistokohtaan piripintaan puhtaalla vedellä täytetty pullo suupuoli siis pistokohdan ympärille. Pidä pullo paikallaan niin ettei vesi pääse valumaan pois. Kipu lakkaa noin 3 minuutissa ja n. 5 minuutissa myrkky imeytynyt pois. Keino perustuu kemiaan: väkevämpi neste imeytyy miedompaan. Pullon suussa syntyvällä paineella lienee oma merkityksensä. Nesteeksi kelpaa vain vesi. Mitä nopeammin pullon saa pistokohtaan, sen parempi teho. Olen 2 kertaa tätä "testannut". Ensi kerran saatavilla oli tyhjä kuohuviinipullo. Tällöin myös pistokohtaan jäänyt piikki tuli paineen vaikutuksesta puoliksi ulos. Toisella kerralla oli pieni limsapullo ja silloin katsottin kellosta aikaa. TÄMÄ TODELLA TOIMII. Ei tarvitse kärvistellä kivun kanssa
  • Ajattelin antaa hyväksi kokemani vinkin mikä helpottaa ampiaisen piston kipua tehokkaasti. Olen aikoinani saanut vinkin hunajan tuottajalta. Sitä mitä mehiläiset ja ampiaiset tuottavat eli hunajaa pisto kohtaan ja kipu helpottuu.
  • Hyvä keino hoitaa ampiaisen pistoa.  Tavallinen etikka kirpaisee hetken ja sitten on jäljellä pelkkä pistoreikä ilman kirvelyä, kutinaa tai turvotusta. Kuulin etikkahoidosta vuosia sitten ystävältäni, mutta vasta tänä kesänä sain tilaisuuden kokeilla sitä.  Suosittelen.
  • sekoitettaan aspiriinia veden tai perusrasvan sekaan ja hierotaan se iholle pistokohtaan. Se toimii myös hyvin nokkosrokon ja ruusufinnien hoitoon.
  • Helena kirjoitti: ”Itse kun en voi noita miehen tekemiä pihkavoiteita käyttää käytän sokerihoitoa. Varmaan tuo sokeripalakin hyvä juttu, mutta meillä on vain kasteltu pistoskohta vedellä vaikkapa nuolaistu kämmeneen ja sillä kostutettu pistoskohtaa. Tämän jälkeen hienosokeripurkille kostutetuin sormin / kämmenin ja hienoa sokeria niin paljon kuin tarttuu ja taputellaan pistoskohtaan. Hetken kuluttua kipu loppuu veitsellä leikaten eikä meidän porukassa ole tullut mitään turvotustakaan.” Testatkaapa!
  • Hei. Luin vinkkejä ampiaisen pistoihin postista. Tuli mieleen oma kokemus ja vinkki, mitä en muista mistä kuulin mutta toimii. olen testannut kaksi kertaa amppariin ja pari päivää sitten kimalaisen pistoon. Heti piston jälkeen juoksin ulos ja otin multaa kukkapenkistä. Sitä hieroin pistokohtaan. Kipu häviää heti ja pistokohta ei edes turpoa. Normaalisti olen allerginen mehiläiselle ja ennen olen kärsinyt oireista liki viikon, syönyt kortisonia kyypakkauksesta- jopa kaksi pakkausta parin päivän välein. Silti on reilu turvotus, punoitus ja kipu. Hyvää kesän jatkoa terv. Paula
  • Yksi nopean avun vinkki puuttui ampiaisenpiston lievitysohjeista! Se on vanha tutturuokasooda.
    Kipu loppuu heti!! kun panen lusikkaan tilkan vettä, siihen ruokasoodaa ja sen paksuksi kerrokseksi pistokohdan päälle. Jo lapsena sain tuosta avun kipeään sääreeni ja nyt samalla keinolla lopetan lastenlasten kivut😊
    Maija Kuusela Sodankylästä
  • Ampiaisen pistokseen meillä on vuosikymmeniä vanha neuvo - ainakin 45 vuotta sitten olen sen saanut. Kostuta ampiaisen pistos ja hieraise hienoa sokeria päälle. TOIMII!!! Tuo on helppo konsti, koska sokeripalalla painaminen voi olla hankalaa. Itsellenikin mies hieraisi hienoa sokeria lapaluun sisäsyrjään, kun ampiainen, oli kyllä itse asiassa jokin keväällä iskevä möttiäinen, koska silloin elettiin toukokuuta. Sokeria pintaan ja ta-daa: särky loppui eikä turvonnut. Joitakin vuosia sitten sain ampiaisen pesästä kiukkuiset kaverit kimppuuni ja pistivät poskeen. Juoksujalkaa sisälle, posken kostutus ja sokerin taputtelu poskelle. Säryt loppui eikä edes turvonnut yhtään. Kokeilkaapa! Helena

Kiitos vielä kerran kaikille niksejä ja neuvoja antaneille.  

Yhdessä ollaan taas enemmän kuin yksilöiden summa. <3

HUOMENNA ON PERTTULIN PÄIVÄ JA SIITÄ WANHAKANSA TIESI KERTOA mm ETTÄ:

  • Ei sikiä siipilintu Perttulin perästä, vaan muuttolinnut alkavat lähteä. ”Kesälinnut Perttu kerää, pääskyset Perttu peräti vie”
  • Yhtä kauan kun pääskysiä viivyttelee Perttulin jälkeen, viivyttelee talvi talvi tuloaan keyrin jälkeen.
  • Perttulina saatiin jo uutisleipää ja –puuroa. Kuitenkin perunan, nauriin, lantun ja kaalin odotettiin vielä kasvavan.
  • Rakennustentilkintään käytettävät sammaleet oli kerättävä Perttuliin mennessä.

     

    Vaan nyt taidan lähteä takaisin puutarhanpuolelle ja katsomaan kuinka paljon tuo maa kastuu. Toivottavasti nyt edes pikkuisen pintaa syvemmälle. Huomen aamulla vedän sitten hirvikärpästakin päälle ja lähden Soma tytön kanssa taas katsomaan mitä antimia metsä meille tarjoaa. Sieniä tuskin on, mutta jos vaikka mustikoita jostain suolta löytyisi. "Huhu" nimittäin kertoo, että soilla on aika komeita mustikoita odottamassa kerääjiään ja karpaloitakin on tulossa. Karpaloiden keräys aika nyt on vielä edessäpäin, mutta raakileita on paikkapaikoin todella paljon. Kun vain löytää ne oikeat paikat… ;)

    -----------------------------------
    Työskentele niin kuin eläisit ikuisesti,
    mutta Rakasta niin kuin kuolisit huomenna.
    - Seneca
    --------------------------------------
    Aurinkoisen ihanaa viikonloppua sinulle ystäväni.  
    Toivottaa,
    Puutarhurisi
    Juha