Pääsiäiskukat ja hoito, pensaiden leikkaus, taimikasvatuksesta, ym. 2.4.2021

Pääsiäiskukat ja hoito, pensaiden leikkaus, taimikasvatuksesta, ym. 2.4.2021

Aurinkoisia pitkäperjantai terveisiä täältä Puutarhalta!

Kun aamukahvia juodessa saa kuunnella mustarastaan, varpusten ja kottaraisten moniäänistä konserttia pirtin ympärillä, jota säestää vielä joutsenten, hanhien, töyhtöhyyppien ja kiurun laulut tuolta pelloilta, niin melko varmaa on, että kevät on tullut. :) Ja tulikin oikein rytinällä. Ihan muutamassa päivässä suli lumet lähes kokonaan ja ihan kohta ensimmäiset syksyllä istutetut lumikellot ja krookukset ilahduttaa kukillaan.

PÄÄSIÄISKUKAT JA NIIDEN HOITO

Nämä on varmasti sinulle ihan tuttuja juttuja, mutta kerrataanko muutama niksi näin pääsiäisen kunniaksi.

Tulppaanit:

Ostettaessa katsotaan lehtien ja kukkanuppujen väriä. Jos ne ovat ”haalean ja nahistuneen näköisiä”, niin silloin kimpulle ei ole odotettavissa pitkää maljakkoaikaa. Kokeillaan myös kevyesti nuppuja ja niiden kiinteyttä. Jos nuput ovat löysänoloisia, niin sekin kimppu kannattaa jättää ostamatta.

Kotiin tuotua kukat pidetään paketissa ja avataan vain tyvet paljaaksi. Leikataan niihin uusi imupinta terävällä veitsellä ja laitetaan ne huoneenlämpöiseen veteen ja annetaan niiden vetää vettä tunti-pari. Näin tulppaanit napakoituvat ja niiden varret jäävät pystyyn paremmin kuin silloin,jos ottaa paketin heti auki.

Maljakkoon viileää ja puhdasta vettä. Pitkään oli vallalla ajatus, että jos maljakossa on paljon vettä, niin varret venyvät. Nykytietämyksen mukaan se ei pidä paikkaansa, vaan vettä voi olla maljakossa ihan reilusti. Suurempi ero tulee lajikkeista, huoneenlämpötilasta ja valosta, kuin veden määrästä. Pääasiana on, että maljakossa on aina puhdasta vettä tarpeeksi.

Jääpalaniksi: Jääpalan kun laittaa maljakkoon silloin kun kukat ovat sisällä, niin se pitää veden kätevästi viileänä ja lisää kukkien maljakkoaikaa. 

Yöksi tai silloin kun niitä ei katsella, niin ne on hyvä viedä viileään. Näin ne kestävät paljon pidempään hyvinä. Jos ilmat ovat tätä luokkaa kuin ne ovat nyt, niin kukat pärjää ihan ulkonakin.

Ja jos käy niin, että vesi on loppunut maljakosta, niin ei hätää. Tehdään vain samalla lailla, kuin tehtiin kun kimppu tuotiin kaupasta kotiin.

Narsissit:

Narsissien kanssa toimitaan melko lailla samoin kuin tulppaanienkin kanssa, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.  Narsisseista kun valuu, etenkin varsien leikkuun jälkeen nestettä, niin se on hyvä ottaa huomioon. Eli kun varret on leikattu poikki, niin kukkia ei laiteta heti maljakkoon, vaan annetaan varsista tulevan nesteen valua esim. pesualtaaseen. Puolisen tuntia tästä, ne voidaan laittaa maljakkoon. Narsissimaljakon vesi kannattaa vaihtaa päivittäin ja mieluusti vielä hiukan pestä ruukun sisäpuolta samalla. Tuo neste nimittäin tukkii niiden solukot ja näin kukkien vedensaanti vaikeutuu. Samoin käy myös muille kukille, jos ovat samassa maljakossa. Narsissit onkin hyvä pitää omissa maljakoissaan. 

Ruukkunarsissit ( Tete a Tete)

Näiden luvataan kestävän -5 asteen pakkasia, mutta itse tiedän näiden selvinneen jopa yli -10 asteen pakkasesta.

Kastelua ei sovi unohtaa, vaikka sipulikukkina ei niin herkkiä olekaan. Liikaa ei toki kastella, etteivät sipulit mätäne.

Vinkki: Pakkasaamujen jälkeen, ruukuille on hyvä antaa hiukan vettä heti aamusta, näin ne toipuvat ”jäätymisestä” vieläkin paremmin.

Ja kukinnan jälkeen sipulit voidaankin sitten istuttaa maahan ja sieltä ne nousevat sitten jatkossa aina keväisin meitä ilahduttamaan.

Usein pääsiäisen jälkeen marketit ja tavaratalot lähes lahjoittaa myymättä jääneet ruukkunarsissit. Ne kannattaa ottaa ja istuttaa penkkeihin. Sääli, jos menee hyvät sipulit suotta roskiin ja hukkaan.

 Lyhykäisyydessään siis:

  • viileä ja puhdas vesi,
  • pitäminen viileässä,
  • uusi imupinta ennen maljakkoon laittoa ja
  • leikkonarsissit pidetään omassa maljakossaan.

PAJUNKISSAT KUIVILTAAN MALJAKKOON

Pajunkissat kannattaa laittaa kuiviltaan maljakkoon, näin ne säästyvät pidempään eikä ala kukkimaan sisällä, jolloin allergikot voivat saada niistä oireita. Vähintään pöytäliina sotkeentuu…;)

Ja muistetaan, että pajunkissojen keräys ei kuulu jokamiehen oikeuksiin, joten maanomistajan luvalla keräys. Mutta en usko, että se on ongelma.

Ja muistetaan myös se, että pajunkissat ovat myös erittäin tärkeä ravinnonlähde kevään ensimmäisille pörriäisille, joten jos pajuissa on vain vähän kissoja esillä, niin jätetään ne ennemmin pörriäisille, eikö vain. <3

PENSAIDEN LEIKKAUS SUUNNITTELUA JA PERUSTEITA

Ainakin omat silmät ovat nyt näiden ilmojen myötä ja lumien sulettua piirtyneet entistä enemmän pensaiden pariin ja arvioimaan niiden leikkaustarpeita.

Katsotaanko hiukan leikkaamisen perusjuttuja ennen kuin tartutaan sahaan ja saksiin. :)

Ehkä tärkein asia tässä kohtaa on tuo arviointi, että leikataanko vai ei ja jos leikataan niin miksi? Mitä leikkauksella haetaan ja saadaan. Eihän leikkaaminen mitään niin haudanvakavaa ja lakiin kirjoitettua tietenkään ole, mutta mieleisemmän lopputuloksen saa paremmin, kun on ajatellut valmiiksi, että mitä haluaa.  

Leikkaamisella voidaan haluta esim. uudistaa kasvustoa, antaa tilaa, rajata kasvua, tervehdyttää, muotoa, parantaa satoa, lisätä kukintaa, jne. Sinun oma piha, joten sinä saat haluta mitä haluat, myös olla leikkaamatta. :) Ja jos nyt joku leikkaus ei mene ihan oppikirjojen mukaan, niin sitä ei kannata pelätä – ei se kellään aina mene täydellisesti, mutta luonnolla ja kasveilla on siitä hyvä tapa, että ne ovat armollisia ja kasvaa siitäkin huolimatta yleensä hyvin. :)

Perusajatus on hyvin yksinkertainen. Tutustutaan kasviin ja käytetään tervettä puutarhurijärkeä. Ja hyvä tulee.

Leikkaustavat voidaan jakaa karkeasti kahteen tapaan eli alas- ja hoitoleikkaus.

Katsotaanko niiden erot ja pikkuisen kasveja joille ko. tapa olisi hyvä.

Alasleikkaus -> koko pensas leikataan poikki samaan aikaan.

 - Jätetäänkö ”tapit” vai ei, on kasvikohtainen asia. Yleensä ei jätetä.

- vuosittain tai tarpeen mukaan tehtävä

Alasleikkuun kestäviä on mm:

Aitaorapihlaja, Happomarjat, Mahoniat, Pihlaja-angervot, Pensasangervot, Hansaruusut, Hernepensaat, Karoliinanruusut, Keijunruusut, Kiiltoruusut, Kurtturuusut, Nukkeruusut, Sepelvarvut, Taikinamarjat, Tuoksuvatukka ja Vuohenkuusamat.

Hoitoleikkaus ->  Poistetaan heikot, huonot, vioittuneet versot ja sitten vielä tarpeen mukaan liiat versot pois.

- tehdään harkiten ja ennemmin vuosittain, kuin kerran viiteen vuoteen.

Harvennettavia mm: Aroniat, Atsaleat, Jasmikkeet, Kanukat, Kultasateet, Kuusamat, Herukat, Hortensiat, Marjaomenapensaat, Onnenpensaat, Pensashanhikit, Syreenit, Tuhkapensaat, Tuomipihlajat, Tyrnit ja Vihmat.

KASTELUVINKKI PÄIVIN KUKKALAATIKKO TYYPPISIIN RATKAISUIHIN

Viime sunnuntaina esittelin nuo Päivin upeat kukkalaatikko kasvit ja laatikkoidean. Se sai hirmu paljon innostusta aikaan ja taitaa aika monella terassilla olla vastaavia tänä kesänä. :) Näin ne ideat kiertävät ja ilostuttaa meitä kaikkia.

Tuon kastelusta tuli parikin ideaa / vinkkiä eli esim. salaojaputki pitkittäin tuonne mullan sekaan ja pää ylös, niin sieltä saa hyvin kasteltua laatikon perusteellisesti.

Ja toinen vinkki eli nämä kastelusuppilot ovat käteviä myös näissä laatikoissa. Nämähän ovat todella käteviä myös kaikissa amppeleissa, ruukuissa jne. Tykkään itse laitaa nämä kaikkiin niihin ruukkuihin / amppeleihin, joita kastelen kastelukannulla.  

Kestäviä ja käteviä, eikä edes kalliita. Katsoppa TÄÄLTÄ

Tässä Amppelikassi setissä näitä on aina automaattisesti mukana eli niille sinun ei tarvitse hankkia niitä erikseen.

Samoin Kukkatornissa on oma kasteluputki mukana.

kastelukiteiden ja lannoitekäpyjen kätevyyden nimiin vannoi myös monet. Minä myös. :)

HYVÄ MULTA TAIMIKASVATUKSEEN – VAHVA SUOSITUS

Multakeskustelu käy taas vilkkaana (niin kuin aina keväisin) ja minultakin kysellään aiheesta usein. Minun kokemukseni tietysti on rajalliset, koska käytän täällä puutarhalla vain ammattituotteita, joita ei taas kuluttaja kaupassa ole. Mutta toki testailen sekä kyselen luotettavilta ja puolueettomilta henkilöiltä kokemuksia ja jos nyt jotain multaseosta istutuksiin suosittelisin, niin se olisi tämä Biolanin istutusmulta. Siitä on kyllä hyvin positiiviset kokemukset kaikilla, jotka sitä on käyttäneet, siis itseni lisäksi myös.

Tuohon Biolanin istutusmultaan voit tutustua ja lukea enemmän TÄÄLLÄ

Toki tämä Kookosmultaseos on myös erinomainen, niin esikasvatukseen kuin viherkasveillekin. Mutta tätähän me on katsottu jo aikaisemminkin, joten ei tästä sen enempää, muuta kuin suosittelen tätäkin lämpimästi. Etenkin liikakasteluun taipuvaisille… ;)

OMENA KUIN LUMIKIN SADUSTA

Viime perjantaina esittelin hiukan tätä uutta omenalajiketta ’Baya Marisaa’ ja kerroin myös tuosta Johannan blogista.

Tästä mainiosta lajikkeesta oli jo muutama muukin kokemus ja minusta yksi parhaista toteamuksista ole, että ”omena on mehukas ja kaunis kuin Lumikin sadusta” – ” onneksi ei kuitenkaan myrkkyomena vaan päinvastoin, todellinen herkkuomena.

Tässä vielä muutamia otteita ja kuvia Johannan blogista:

Baya® Marisa  kukkii upean fuksian punaisilla kukilla ja aloittaa kukintansa aikaisin, meillä se ajoittui toukokuulle, mutta ensimmäiset alut näimme oksilla jo huhtikuun puolella täällä Vakka-Suomessa, jossa asumme.”

Baumann's Reinetten kotisivuilla kerrotaan, että lajikkeen sadonkorjuu on syyskuussa ja omenat säilyvät viileässä säilytettynä jopa tammikuulle saakka. Omenat ovat meillä keskisuuria. Niiden makua voisin kuvailla kirpeän raikas, maukas ja herkullinen, malto on joko kokonaan tai melkein kokonaan punainen ja kiinteä. Omenan väri säilyy käsittelyssä niin leivonnaisissa, mehuissa ja hyytelöissä kuin kuivatuissa omenarenkaissa.”

Punainen väri omenoissa on antosyaaneja eli vesiliukoisia flavonoideja, joita löytyy mm. mustikoista ja joita pidetään monella tapaa terveydelle edullisina. Baya® Marisassa punaväriä on kuoren lisäksi myös hedelmälihassa, joten omena on lajitovereitaan vieläkin terveellisempi herkkupala”.

Allergiaystävällinen omenalajike

”Baya® Marisan sanotaan olevan allergiaystävällinen omenalajike. Itselläni ei ole omena-allergiaa, enkä ole ehtinyt kääntämään tätä julkaisua aiheesta, ainoastaan ylimalkaisesti lukenut sen, mutta lisään linkin tuohon asiasta kiinnostuneille. Tekstin voi melko helposti kääntää Googlenkin kääntäjällä. Omena-allergisten on kuitenkin hyvä noudattaa varovaisuutta ja keskustella lääkärin kanssa ennen, kun syö allergiaystävälliseksi sanottua omenaa.”

Toimittelen nämä sitten vasta kun istutusajat alkavat olla kohdillaan eli varmaan tuossa kuukauden kuluttua.

Vaan nyt lähden tuonne kasvihuoneelle katsomaan kuinka siellä menee. Ja varmaan jotain pientä puuhaa sieltä löytyy näin pitkänperjantain ratoksi. Minulla on muuten usein radio päällä tuolla kun puuhastelen, mutta näin keväisin ja alkukesäisin ei koskaan, kun tuo luonnon konsertti on niin paljon upeampaa ja kiinnostavampaa kuunnella. Aina välillä pitää laskea oikein ruukut pois käsistä ja rynnätä ulos katsomaan, kun upeat muuttolintuparvet mennä liihottaa ylitse iloisesti tervehtien. Luonto tarjoaa taas upeaa arktikaa seuraavat viikot. <3

Eikö muuten oli erikoisen nätti tämä Petunia ’Cosmic Purple’ ja kukkiikin heti kun vaan saa hiukankin juuria uuteen multaan kiinni. :)

 Tuon ja kaikki muutkin kesäkukka ihanuudet löydät TÄÄLTÄ

**********************************
Mikään ei voita kevään ensimmäisiä kuumia päiviä,
jolloin puutarhuri ei enää mieti,
onko vielä liian aikaista istuttaa daalioita,
vaan alkaa miettiä, onko jo liian myöhäistä.
 
Henry Mitchell 
**********************************

 

Tuo Henry Mitchellin toteamus ”osuu ja uppoaa” kyllä aina näin keväällä. Vaikka onhan näitä jo jokunen vuosikymmen eletty ja kasvatettu, niin aina kun tulee nämä ensimmäiset kunnolla keväiset päivät, niin just noin miettii itsekin, että ”apua, onko jo liian myöhä” :) Vaikka tietää, ettei ole ja vielä tulee muutamat räntäsateet ennen kesää, niin on se jännä tämä puutarhurin mieli. ;) Käykö sinulle myös näin keväisin?


Aurinkoisen ihanaa pitkäperjantain jatkoa ja pääsiäistä hyvä puutarhaystäväni.
 
Toivottaa
 
Puutarhurisi
 

Juha