Rairuoho vai popcorni, ämpäriperunat, kookosmulta ja harsosääsket, ym. 19.3.2021

Rairuoho vai popcorni, ämpäriperunat, kookosmulta ja harsosääsket, ym. 19.3.2021

Upean aurinkoisia terveisiä täältä Puutarhalta!

Nyt oli kyllä kevätaamu kuin ”ennen vanhaan”.  Yön reippaampi pakkanen oli kovettanut hanget jopa jalkamiestä kestäviksi ja hanget hohtivat aamuauringon säteissä kuin miljoonat timantit. Pienen lenkin maltoin tuossa pellolla käydä fiilistelemässä, mutta sitten piti lähteä katsomaan mitä kasvihuoneelle kuuluu ja hyväähän sinne kuului. Yö oli mennyt hyvin ja aurinkoa luvassa, eipä tämän paremmin olla voi. :)

PARI VIIKKOA PÄÄSISÄISEEN – RAIRUOHOLLA VAI POPCORNILLA?

Näin se vaan kevät etenee huimaa vauhtia. Ainakin täällä puutarhalla tuntuu sille, että päivät vain solisevat kesää kohden kiihtyvällä tahdilla. Pitkääperjantaitakin vietetään jo parin viikon kuluttua ja sitten ollaankin huhtikuulla.

Pikkuhiljaa olisi hyvä siis kylvää perinteiset ”kukonpesät” (koska eihän kukko voi munia suklaamuniaan ellei sille ole tehty hyvää pesää, eihän ? ;) ).

Viimevuonna tuli testailtua ja kasvateltua se noista maissinsiemenistä ja oli kyllä niin hauskat, että taidan viikonlopulla ostaa taas pussin ja kylvää niistä. Siinä on sekin etu, että loppupussin voi poksautella popcorneiksi hyvällä omallatunnolla. Kun eihän sitä säilyttääkään voi ja hukkaan ei heitetä mitään, mikä voidaan jotenkin käyttää, eikö vain? Ja minusta ehdottomasti paras tapa käyttää nuo loput on tehdä niistä poppareita ;)

Sen huomasin, että aika paljon paremmin lähtivät kasvuun kun siemeniä liotti yön yli vedessä. Ja kylvö tutusti pintaan. Viimevuonna testasin myös sitä, että onko vaikutusta sillä, että onko siemenet peitetty vermikuliitilla vai ei. No eroa ei juurikaan ollut, ehkä tuo vermikuliiti oli kivamman näköistä ja jyvät itivät tasaisemmin, etenkin alussa. Tuo huputus auttoi kyllä niiden tasaiseen ja nopeaan itämiseen myös positiivisesti. Pusseja  pidin päällä kun versot oli nousseet muutaman sentin ja sitten pois. Sama idea kun siemenkylvöjen kanssa yleensäkin.

TARJOUSKASVIHUONEET LOPPUIVAT KESKEN – OLEN PAHOILLANI

Kävi vähän niin kuin pelkäsinkin, että ne tarjouskasvihuoneet loppuivat nyt. Vaikka niin mielelläni muuttuisin vaikka itse huoneeksi, niin se erä loppui ja maahantuojan varasto on loppu. Uusista huoneista ja hinnoista ei ole heillä vielä mitään varmaa, mutta toiveissa toki on, että vielä tälle kesälle saavat. Olen pahoillani, ettei kaikille halukkaille riittänyt niitä, mutta tämä pahuksen aika on tämmöinen nyt. Kunhan jotain tietoa uusista hinnoista ja toimitusajoista tulee, niin ilmoittelen kyllä.

ÄMPÄRIPERUNOIDEN KASVATUKSEN PERUSIDEA

Pari viikkoa sitten oli puhetta, että jos uusia perunoita juhannukseksi haluaa, niin noissa ämpäreissä se onnistuu helposti.. Laitoin silloin nuo omat siemenperunat valoon itämään ja ne ovatkin kohta valmiit ämpäreihin kasvamaan. Ehtivät sitten valmistua juhannuspöytään varmasti.

Tuttu juttuhan tämä ämpäri kasvatus on, mutta kerrataanko silti miten homma käy kätevästi alusta asti.

  1. Otan aikaista lajiketta valoon ( munakennoihin) itämään ja laitan niitä 3 kpl / ämpäri. esim. Timo, Siikli, Annabelle, Colomba, Carrera ja Jussi on hyviä lajikkeita. Ja tuota Annabellea minulla on nytkin taas valittuna. Se on jotenkin minun suuhuni sopivan makuinen varhaisperuna.
  2. Kaupassa nyt myynnissä olevat ruokaperunat on nyt ns. myöhäisiä lajikkeita, jotka ei siis sovellu tähän ”juhannusperuna” projektiin.  Lisäksi jotkut viljelijät käsittelevät nämä kaupan ruokaperunat itämisen estävällä käsittelyllä, että senkään takia ne ei sovellu.
  3. Perunoihin tulevat idut saa sitten kasvaa munakennoissa parisen viikkoa ennen istuttamista. Kun idut ovat n. sentin-parin mittaisia, niin istuta ne seuraavasti:
  4. Käytän 10 l mustaa (valoa läpäisemätöntä) ämpäriä. Reijät pohjassa auttaa ylimääräisen kastelu / sadeveden valumisessa pois.  (Myös ns. kasvatussäkit käyvät tähän tarkoitukseen vallan hyvin.)
  5. Ensiksi laitan ämpärin pohjalle n. 10 cm hiekansekaista multaa ( kylvö / katusmulta käy sellaisenaan, muita multien sekaan on hyvä lisätä hiekkaa n. 1/3 osaa) 
  6. Laitan perunat ( 3 kpl / ämpäri) tasaisin välimatkoin multaan varovasti, ettei idut katkea ja lisään n. 10 cm multaa varovasti niiden päälle.
  7. Kun sitten ajastaan varret on kasvaneet n. 15-20 cm niin lisään multaa varsien puoliväliin asti. Ja näin jatkan aina niin kauan, että ämpäri tulee ajastaan täysi.
  8. Alussa ämpäri voi olla pimeässä, mutta kun varret alkaa näkyä, niin sitten vien ämpärin valoisaan paikkaan.
  9. Pakkasta peruna ei tietenkään kestä, eli sen mukaan sitten pidän ämpärit. Näin aluksi sisällä + kasvihuoneella ja myöhemmin ulkona, kun hallanvaaraa ei enää ole. 
  10. Kastelua tarvitaan alussa vähempi ja sitten kun varret on isoja niin selvästi enemmän. Aika helpolla sen oppii näkemään ja vaikka hiukan nostelee ämpäreitä, niin kyllä sen kastelutarpeen oppii helposti. Liikaa ei kumminkaan pidä kastella koskaan! Reiät ämpärin pohjassa + läpäisevä multa auttaa, jos sattuu joskus lipsahtamaan liikaa vettä kerralla. ;)
  11. Sitten vain juhannuksena ämpäri nurin ja herkutteleman. Oma kasvattamilla ja juuri nostetuilla herkkuperunoilla. Lähiruokaa parhaimmillaan :)

JOTAIN IHAN UUTTA PERUNA RINTAMALLA – USKALLATKO / HALUATKO KOKEILLA?

Tästä ”puhdasta perunaa taimesta” on puhuttu maailmalla jo jonkin aikaa. Tämähän on erittäin erinomaiseksi havaittu tapa kasvattaa puhdasta ja tervettä satoa. Siemenperunoiden ammattiviljelijäthän ja lajikejalostajathan tätä on tehneet jo pitkään, koska tällä tavoin saadaan varmasti puhtaita siemenperunoita perunanviljelijöille. Kotikasvattajille tätä mahdollisuutta ei juurikaan ennen ole ollut, mutta nyt on. :)

Tätä Adessaa testattiin ensikerran viime vuonna ja jo heti ensimmäisenä vuonna tulokset olivat mahtavia. Iso määrä erittäin maukkaita ja ennen kaikkea puhtaita perunoita. Siis todella kauniita ja maukkaita. Taimesta kasvatuksen yksi pääidea onkin juuri tuo, että mitään juurimato, rupi tms. ongelmia ei ole ja kasvaneet mukulat on täysin terveitä ja puhtaita. Vaikka nämä hiukan enemmän maksavatkin kuin siemenperunat, niin itse ainakin laitan näitä enempikin kesällä kasvamaan. Saan uuden ja puhtaan siemenperunakannan samalla. Peruna on minulle ainakin niin iso osa perusarkiruokaa, että haluan niiden myös olla hyviä. :)

Tämä Adessa on lisäksi erinomainen lajike ämpäri-, lava-,ruukku-, säkki- kuin ihan avomaa viljelyynkin. Jos kiinnostuit ja haluat kokeilla tätä uutta Adessaa ja taimikasvatustapaa, niin katsopa lisää TÄÄLTÄ

ps. välilehdellä ”KASVATUSOHJEET” on tarkemmat vinkit onnistuneeseen kasvatukseen. 

    KOOKOSMULTA JA HARSOSÄÄSKET

    Tästä tuli kyselyä eli voiko olla ja voiko tulla. Ensiksikin nämä seokset on puristettu yli 50 tonnin puristusvoimalla kokoon ja se riittää helposti tuhoamaan niissä mahdollisesti olevat harsosääsken tai minkä vain elollisen munat ja toukat 100 %. Näitä ei siis käsitellä kemiallisesti.  

    Ja voiko niihin sitten tulla harsosääskiä kasvatuksen aikana? Mietin tätä ja kyselin enempikin, mutta en tavannut ketään muitakaan, jolle niin olisi käynyt. Tuo kuitu, kun on niin ilmavaa, että harsosääskille ei käytännössä tarjoudu missään kohtaa sellaista paikkaa, minne se voisi munia ja lisääntyä. Eli kyllä käytännössä voin sanoa, että tämä kookoskuitu on täysin harsosääskivapaata (ja toki muutenkin aivan loistava) kasvualusta, niin taimikasvatukseen kuin esim. viherkasveille.

    Hetken nämä ehtivätkin olla jo loppu, mutta nyt niitä saa taas. :)

    AI IHANAA – ENSIMMÄINEN KOTTARAINEN TULI

    Voi että miten ihanana näky. Ensimmäinen kottarainen lennähti juuri tuohon pihakoivuun. Jotenkin odottelin niitä vasta viikon-kahden päästä, mutta ensimmäinen tulikin jo nyt ilahduttamaan. Tuli varmaan jo katselemaan pönttöä ja varaamaan ensimmäisen parhaan. ;) Onneksi pöntöt ovat jo huollettuja ja valmiina.

    VAHOISTA OMENAPUISTA UUSIA ALKUJA – VAIKKA MUISTOKSI JA PERINTEEKSI

    Jos sinulla on vanhoja omenapuita, joita haluat lisätä, niin yksi parhaita paikkoja on ottaa yhteyttä tuonne Mäntyharjun suuntaan. Siellä nimittäin osataan tuo varttaminen vuosikymmenten vankalla kokemuksella ehkä parhaiten koko Suomessa.  Sieltä saat kysyttyä Tepolta kuinka ottaa pistokkaat kulloisessakin tapauksessa parhaiten ja mitä muuta tulee ottaa huomioon.  Ja onhan näillä  Tepon ja Anssin sivuilla erittäin paljon lajiketietoa omenista ja muistakin marjoista ja hedelmistä. Minusta kun Suomen paras omenapuutietoisuus ( etenkin vanhat lajikkeet) löytyy täältä eli jos sinulla on ”omenaisia ajatuksia”, niin otapa Teppoon yhteyttä TÄÄLTÄ

    PARSAA + SELKEÄ OHJE & KIRJASTA ERIKOISPAINOS

    Parsan kasvatus on kovasti kasvanut viimevuosina eikä mikään ihme. Onhan se perustamisen jälkeen yksi helpoimmista ja maukkaimmista keittiöpuutarhan antimista. Itse parsahan on tietysti tuttu, mutta sen kasvattamisesta on paljon kysytty ja siinä on ollut paljonkin ristiriitaista tietoa, etenkin että se olisi jotenkin vaikea kasvatettava. Sitähän se ei oikeasti ole, kun tietyt perusasiat on otettu huomioon, niin eipä juuri helpompaa voi olla.  No mepä otettiin ”härkää sarvista” ja istahdettiin Suomen parhaiden paraskasvattajien kanssa tässä talvella ”saman pöydän ääreen” ja koottiin yhdessä sinulle selkeä ja kuvallinen ohje parsankasvattamisesta. Siitä kuinka kaikessa yksinkertaisuudessaan kasvatus on parasta tehdä ja onnistuminen on taattu.

    Tämän selkeä parsankasvatus Ohjeen pääset lukemaan nyt TÄÄLTÄ

    Ja koska tuo mainio kirja ”Parsaa omasta maasta” on loppunut eikä sitä enää painettu, niin tilasin siitä oman erikoispainoksen meille.  

    Kirjan ”Parsaa omasta maasta” 22,95 € ( ovh 28,90) saat siis nyt TÄÄLTÄ

    Ja ne tiivistetyt ohjeet pääset lukemaan suoraan TÄÄLTÄ  

    Ja niin kuin huomaat, niin eipä tosiaan ole parsankasvatus vaikeaa, vaan päinvastoin. Valkoista tai vihreää herkkua suoraan omasta maasta, helpolla ja vuosia. Lähiruokaa parhaimmillaan  <3

    HAASTE OTETTIIN HIENOSTI VASTAAN – LUONTO KIITTÄÄ

    Viimeviikolla heittämäni ”haaste” otettiin suurella innolla ja ilolla vastaan ja pieniä kukkaniittyjä syntyy kesällä moneen paikkaan, niin ihmisten kuin eritoten pörriäisten iloksi. Iso kiitos – näin se ilo leviää, kukkaketo kerrallaan, kun sitä hiukan jelpitään. :)

    Vaan nyt minä lähden takaisin kasvihuoneelle puuhastelemaan taimien parissa. Jos näin hyvin kasvaa ja ilmat suosivat, niin ei enää mene kauaa, kun ensimmäiset taimet pääsevät ilahduttamaan uusiin koteihin. :)

    Tänään vietetään upean Minna Canthin juhlapäivää sekä tasa-arvon juhlaa. Upea persoona ja sai aikaan paljon hyvää muutosta taistellessaan naisten tasa-arvon puolesta. On suuri ilo ja kunnia vetää lippu salkoon hänen kunniakseen.

    Tuli mieleen ainakin kaksi hänen loistavaa sitaattia.

     

    **********************************
    ”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää!”
     

    ”Ei ole hyvä tehdä liian paljon työtä. Täytyy myöskin laiskotella välistä ja välistä huvitella. Se on suuri siveellinen velvollisuus.”
     
    Minna Canth
     
    **********************************
     
     
    Loistavaa ja arvostettua Minna Canthin ja tasa-arvon päivää sekä keväästä kertovaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.
     
    Toivottaa ja toivoo kevättä ja lisää muuttomatkalaisia kovasti odottava
     
    Puutarhurisi
     
    Juha