Kasvien talvetus, pistokkaista, kylvö asiaa, ym. 19.2.2021

Kasvien talvetus, pistokkaista, kylvö asiaa, ym. 19.2.2021

Reipasta perjantaita täältä Puutarhalta!

Jos viimeperjantaina olisi kovin vielä aamusta nukuttanut, niin tänään pompin ylös jo hyvissä ajoin. Eilen illalla sain nimittäin pirtin lämmitettyä ja pelllit kiinni niin takasta kuin leivinuunista ja kaikki muutkin iltapuuhat jo hyvissä ajoin tehtyä. Pääsin siis nukkumaan hyvissä ajoin. Kyllä se vain niin on, että kun on hommat hoidossa ja hyvä mieli, niin unikin tulee hetkessä ja nukkuu kuin tukki. Toki tähän pirteämpään aamuheräämiseen alkaa kyllä vaikuttamaan hyvin vahvasti myös se, että tänne puutarhalle on päästävä heti aamusta aikaisin, eihän täältä malta pois olla nyt kun kevät saapuu kiihtyvällä tahdilla. :)

Kovat oli pakkaset viikolla, nyt hiukan jo lauhtui, mutta huomattavinta oli kumminkin, että tuossa auringossa alkaa olemaan puhtia jo aika mukavasti. Jääpuikkoihinkin alkaa tulemaan pituutta kylmissäkin rakennuksissa.

TALVETETTUJEN HERÄTTELYÄ HILJALLEEN

Alkaa tosiaan valon määrä lisääntyä siihen tahtiin, että nuo viileässä, ilman lisävaloa  talvetetut pelargonit ja verenpisarat voisi pikkuhiljaa herätellä kevääseen. Nuo kasvilampun alla olleethan nyt porskuttaa jo täyttä päätä. Toki, jos olisin halunnut saada komean kukkaloiston heti keväästä, niin kaikki olisin pitänyt tuon lampun alla, mutta mukavaa ja kokemusta kartuttaakseni tulee aina tehtyä muullakin tapaa, vähän joka hommassa. ;)

Ja Näinhän minä sen perinteisesti teen:

  • annan aina ensin kevyesti ihan pelkkää puhdasta vettä
  • Mullan- ja ruukunvaihdot teen tässä vaiheessa, samoin jos vaihdan esim. pelkän pintamullan.
  • laitan nuo ”kasvun, kukinnan ja talvettamisen takaavat ”salaiset aseet” eli lannoitekävyt mullan sekaan. Niillä turvaan hidasliukoisen ja oikean peruslannoituksen koko kesäksi, aina syksyyn asti.
  • Myös kastelukiteet lisään samalla mullan joukkoon. Jos tiedän kasvin olevan kesällä erityisen kuumalla paikalla, niin laitan tupla-annoksen. Kastelukiteet ovat niin hyvä tapa tasata kasteluvälejä ja helpottaa hoitotöitä, että eipä juuri kätevämpiä ole. Kestävät kolmisen vuotta toimivina ja lopuksi kompostoituvat täysin.
  • aluksi pidän kasvit pois suorasta auringonvalosta, vasta kun kasvua on tullut kunnolla esiin, siirrän ne täyteen auringon valoon. Liian aikaisin siirrettynä kun saattaa tulla polttovioituksia.
  • Led valon alle ne voi siirtää heti, koska se ei polta kasveja lainkaan.
  • uusia pistokkaita onkin sitten hyvä ottaa sitä mukaa, kun kasvua tulee. Pistokkaat laitan juurtumaan näihin kasvatusnappeihin ja minikasvihuoneisiin. Pistokkaat kun juurtuvat melkein kuin itsestään niissä.
  • leikkaaminen onkin sitten se seuraava asia ja itse suosin sellaista maltillista tapaa (vähän niin kuin kaikissa asioissa) eli esimerkiksi pelargoneissa annan kasvun tulla ihan rauhassa ennen kuin leikkaan mitään pois. Näistä kuvista näet hyvin, kuinka ensin uutta kasvustoa tulee vain alas ja kun menee muutama viikko, niin nämä ”kuivatkin” varret on puhjenneet kasvuun. kesäkuussa leikkaan sitten ne pois missä ei ole mitään kasvua.

2-3 viikkoa

Pari kuukautta

  •  Runkomalleista tietysti annan rungon olla rauhassa ja vain yläosaa leikkaan. Rungosta mahdollisesti esiin tulevat versot taitan pois heti.
  • Lisälannoittamisen aloitan vasta kun kasvua on ilmestynyt ja senkin aluksi hyvin miedolla lannoitteella. Kun kasvu alkaa kiihtyä annan kastelulannoitetta suht reippaasti, jotta kasvu lähtee hyvin käyntiin. Kesän alussa yleensä lopetan lannoitekastelun (lähes) kokonaan, sillä lannoitekävyt pitävät huolen riittävästä lannoituksesta. Näin kasveista on tullut reheviä ja koko kesän komeasti kukkivia. Myöhemmin kesällä voin antaa taas lannoitekasteluja sen mukaan millainen kesä on ollut ja mille kasvit näyttävät. Kyllä ne kertovat milloin niillä alkaa olla ”nälkä” taas. Lehdistö kertoo sen yleensä ensimmäisenä.
  • Elokuussa annan sitten parikertaa syyslannoitetta kasteluveden mukana ja näin kasvit alkavat ajoissa valmistautua tulevaan lepokauteen taas.

PISTOKKAIDEN OTTO JA NIKSIT – PALATAAN NÄIHIN MYÖHEMMIN KEVÄÄLLÄ

Ajattelin ensin, että katsotaanko nyt myös hiukan näitä pistokkaiden ottamiseen liittyviä niksejä, mutta ehkä on kivampi ja parempi kun katsotaan näitä myöhemmin keväällä, kun nämä on oikeasti ajankohtaisia ja päästään heti myös käytännössä kokeilemaan. Annetaan emokasvien nyt ensin heräillä kasvuun rauhassa. :)

MITÄS NYT KYLVETÄÄN TAI AINAKIN IHAN KOHTA?

Mutta kylvöhommia kyllä jo tehdään ja kiihtyvällä tahdilla. Jos olit ajatellut jotain näistä kylvää, niin pikkuhiljaa olisi hyvä aika pistää ainakin näiden siemenet itämään. Ainakin orvokit, lobeliat, kasvihuonetomaatit, chilit, paprikat, munakoisot, mintut, purjot, jättisipulit, tuoksumatarat, laventeli, rosmariini ja lehti-mukulasellerit.

VALMISTELUNIKSEJÄ

Tiedän sen tunteen varmasti yhtä hyvin kuin sinäkin, kun ei millään meinaa maltaa olla kylvämättä tai edes jotain tekemättä.  Hannelelta sain pari hyvää vinkkiä, joilla saa kylvöpuuhien pahinta kuumetta laskettua ja samalla tulee tehtyä hyviä valmisteluja ajoissa.  Vähän kuin tuo takkapuiden kanto sisälle ajoissa lämpöiseen, ettei tarvi kylmillä puilla taistella tulia syttymään. ;)

Vinkki 1.  Leikkaan margariinirasioista nimikylttejä. Yhdestä rasiasta kannen kera tulee ainakin 4 kylttiä. Leikataan ”vinoon” jolloin toinen pää uppoaa hyvin maahan ja toinen pää jää leväksi, johon voi vielä liimata tarralapun nimiä ym. tietoja varten. Rasian reunat saa jäädä kiinni kyltteihin, jolloin niistä tulee tukevampia. Tällaisen kyltin saa työnnettyä tarpeeksi syvälle maahan, eikä tuulet ja sateet sitten suotta ”kylvä” pitkin pihaa. Paljon parempia kuin esim. maitopurkista leikatut. Jäätelöpurkit on myös liian paksuja leikata.

Vinkki 2.  Avaan siemenpussit valmiiksi auki, taitan reunat ja suljen klemmarilla.  Kasvin nimet ovat usein pussin yläreunassa ja siksi kirjoitan nimen vielä pussin kylkeen. Alareunasta taas jos pussin avaa, niin usein kylvö ym. tiedot häviää. Nimikyltin voi myös samalla tekstailla valmiiksi ja sujauttaa joko siemenpussin sisään tai klemmarin alle. Siitä se on helppo laittaa sitten kylvöpaikalle, eikä sateet, kastelut, kiire tms. aiheuta ihmetystä, että mitä missäkin kasvaa. Syksyllä sitten vain nimikyltit talteen ja kierrätykseen.

SIEMENIÄ (VALIKOIDUSTI) MYÖS MINULLA TARJOLLA

Valitsin tälle keväälle ( toivomusten mukaan) myös hiukan siemeniä valikoimiin. Valitsin sellaisia peruskotitarpeisiin hyvin soveltuvia ja mielestäni parhaita lajikkeita niin syötävistä  mm. porkkana, herne,  punajuuri ( tämä on hauska lajike), tilliä, persiljaa, basilikaa ja sitruunakurkkuja. Ja kukista ns. kumppanuuskukkia ( kehäkukkaa ja samettikukkia) ja sitten tuon suositun niittykukkakankaan lisäksi irtosiemeniä, jos haluat jotain lisää tai ihan pelkästään jotain kivaa ja helppoa kukkivaa.  Niitä on sekä sekoituksina että lajikkeittain.

Tuon valikoidun settini siemenistä ( joka ei siis ole suuri, mutta sitäkin tarkemmin valikoitu ja harkittu)  näet lyhyellä vilkaisulla TÄÄLTÄ

”SANTTU”  - SAINTPAULIANA / PAAVALINKUKKA

Ihan pakko oli kirjoittaa tästä pari riviä, kun näitä alkaa taas hiljalleen saapumaan kauppoihin ( itse en näitä kasvata, kun ei ole tilaa eli ostan aina valmiina) ja minusta tämä on aina yhtä ihana kukka. Jotenkin sellainen perinnekukka jolla on aina paikka pirtin ikkunalla. Näissä on nykyään ihan valtava värivalikoima ja hintakin on edullinen. Perushoito on helppoa ja parilla ”mummolta opitulla” kikalla, ne viihtyvät ja kukkii vieläkin paremmin.

Eli näin:

  1. Kastelu pääsääntöisesti kerran viikossa ja aina aluslautaselle. Ja ylimääräinen vesi kaadetaan pois puolentunnin päästä aluslautaselta.  
  2. Nämä tykkäävät myös kevyestä sumutuksesta (ovat alun perin kotoisin sademetsästä)
  3. Eivätkä siten pidä paahteesta eikä liiasta valosta ( vrt. edellinen eli alkuperäinen kasvupaikka)
  4. Lannoitetta annetaan melko harvoin ja silloinkin aika miedosti.

 ja sitten nämä kuuluista ”mummolta” saadut niksit, joilla saat nämä ”santut” viihtymään vieläkin paremmin ja kukkimaan suorastaan kadehdittavan runsaasti

Eli ei tarvita kuin pari juttua:

- hiukan kahvinpuruja mullan sekaan silloin tällöin (santut pitää  happamasta maasta)
- ja jatkuvan kukinnan salaisuus on kastelu suht kuumalla vedellä
(aluslautaselle silloinkin).

Ai että minä sitten tykkään näistä kaikista ”mummoilta” ja muita kokeneilta kasvattajilta saaduista nikseistä ja keinoista. Ne ovat kultaakin kalliimpia ja vaikkei niitä aina tarvi tai pysty käyttämään, niin ne auttavat minua ajattelemaan asioita oikein.  Kasvien kannalta ja olosuhteita ymmärtäen.

Kyllä minusta ”kourallinen kokemusta vastaa aina tynnyrillistä tietoa”

Eli kaikki vinkit, niksit ja huomiot on aina tervetulleita, otan ne aina avosylin vastaan.

VINKKIKUVASTO – MAAILMALTA MUKAAN TARTTUNEITA KUVIA JA IDEOITA

Jos kaipaat ideoita tai muuten vain katsella kukkajuttuja erilaisin ideoin toteutettuna, niin tätä minun ”maailmalta kameraan kertyneitä” ideoita pääset selailemaan TÄÄLTÄ  ( heti tuon taimikuvaston alla) ja sen voin luvata, että näitä ideoita ja kuvia ei muualla juuri vastaan tule. Nämä kuvat, kun on valtaosin otettu näissä meidän alan ammattinäyttelyissämme ympäri maailmaa. Näissä on siis aina kukat pääosissa, eikä mitään ihmevirityksiä, vaan pienellä vaivalla ihan jokaisen toteutettavissa. Kun vain idean näkee ja soveltaakin toki aina voi ja kannattaakin.   ;)

NO NYT TULI OIKEIN ASIANTUNTIJAT PAIKALLE :)

Katsopas ketä tuli tutkimaan kuvastoa, oikein varsinainen asiantuntijakaksikko  - ”Reiska” ja ”Soma”.  On molemmat niin tärkeinä, mutta veikkaan, että jos en mene ihan kohta tuota kuvastoa pelastamaan, niin kauaa se ei tuossa muodossa ole. Ovat sen verran ”perusteellisia lukijoita”, Reiska etenkin… ;)

Hiukan nyt vaikuttaa sille, että kippurahännät haluaisivat jo kovasti lähteä ulos pienelle lenkille ja tämä sisälläolo alkaa riittämään niille tälle erää. No eihän siinä mitään, minäpä lopettelen hiljalleen  tämän perjantain sinulle kirjoittelun ja lähden näiden kahden veijarin kanssa katsomaan mitä tuonne ulos kuuluu. Tulen sitten illasta takaisin tarhalle, kun eihän täältä malta poiskaan olla… ;)

 Ai niin, meinasi vallan unohtua, että tuolta tyyny- & peittotehtaalta tuli nyt varmistus, että ne puuttumaan jääneet älypeitot ja terveystyynyt on nyt saatu valmiiksi ( kangasta tuli siis vihdoin ja viimein lisää) ja saan ne tänne heti ensiviikolla ja laitan ne matkaan saman tien. Kyllä kelpaa niiden kanssa taas nukkua. :)

 

 **********************************

Iloitse siitä, miten auringonvalo siivilöityy puitten lävitse,
tai miten lumi narskuu jalkojesi alla.
 
Nauti elämän perusasioista, niin ne saavat sydämesi soimaan.
 
Norman Vincent Peale
 **********************************
  
Touhukkaan innostavaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni !
 
Toivottaa mahtavasta talvesta ja lisääntyvästä valosta täysin sydämin nauttiva
 
Puutarhurisi
 
Juha