Puutarhurin Perjantaipostia 16.10.2020

Puutarhurin Perjantaipostia 16.10.2020

Raikasta huomenta täältä Puutarhalta!

Aamulla olikin hyvin raikasta ja suorastaan tuoksahti jo sille, että tiedä vaikka tämä poikkeuksellisen lämmin syksy olisi nyt hiljalleen takana ja oikea syksy alkoi vihdoin. Pirttiäkin piti alkaa jo lämmittämään ja kyllähän tuo takka- ja leivinuuni antaa niin ihanan lämmön ja tunnelman pirttiin, että tätä lämmityskautta olen jo oikein odottanut ja toivonut.

Viimeviikon olin tosiaan tuolla tuntureilla ja lapin erämaissa vaeltelemassa ja nauttimassa luonnon rauhasta. Vaikka mitään vikaa, päinvastoin, tässä luonnossa ja ympäristössä täällä ole, niin jotenkin tuo lappi ja sen luonto minut kyllä lumoaa ja siellä on hyvä olla. Vaikka parasruska-aika olikin ohi ja ilmat oli pilviset ( eikä toivomaani ensilunta vielä satanut), niin yhtään se ei vähentänyt sitä rauhaa ja olemisen ihanuutta näissä maisemissa.

RUSKA JA MISTÄ SE JOHTUU?

Tuolta kotia ajellessa alkoi ruska sitten lisääntyä ja näyttää upeammalle mitä alemmas tuolta ajelin. Nyt toki on jo lehtiä varissut niin paljon, että aika paljaalle näyttää monin paikoin täälläkin, mutta vielä viikko sitten oli hyvinkin kaunista. Tuosta ruskasta ja siitä mistä se johtuu tuli mieleeni, että siitä kuulee ja monenlaisia versioita, mutta kyllä se vain on hyvin selkeä syy mistä tuo ruska johtuu. Eli lämmön ja valon vähenemisen yhteisvaikutuksesta lehtien yhteyttäminen loppuu ja niissä oleva lehtivihreä alkaa hajota. Näin lehdissä olevat muut värit tulevat esiin ja ilahduttaa meitä värikkyydellään.

Kasvit myös puhdistuvat samalla. Eli kun tuo lehtivihreä siirtyy runkoon, niin samalla kasvit työntävät mahdollisia kasvukauden aikana kertyneitä putoaviin lehtiin ja puhdistaa näin itsensä samalla. Kyllä luonto on sitten viisas, eikö vain? Usein olen miettinyt ja koittanut noudattaakin, että itsenkin on hyvä aina aika-ajoin ” työntää mielen huonot asiat pois tippuviin lehtiin” ja antaa tilaa uusien silmujen puhjeta ja tuoda uutta elämää esiin.

ISTUTUSHOMMIIN PÄÄSEE NYT – KOKEILUVINKKI SIPULIEN SUOJAAMISEKSI

Nyt kun nämä ilmat tosiaan viilenivät mukavasti, niin nyt aloitan kukkasipulien istuttamiset. Nyt on maa sopivan viileää, että ne juurtuvat mutta ei lähde kasvuun. Kyllä tätä on odotettukin, mutta nyt pääsee. <3 Pääsee polvipenkkikin taas tositoimiin. :)

Luodon Leena kertoili tekevänsä kokeen sipulien suojaamiseksi hiiriltä, niin että kastaa kukkasipulit Trico-karkotteessa ensin ja istuttaa sitten. Itse en ole koskaan tuota kokeillut, kun ei ole ollut tuota hiiri- eikä myyräongelmaa ( minulla on niin paljon noita voimakastuoksuisia kukkasipuleita sekä valkosipuleita penkissä, ettei noista ole ollut koskaan haittaa), mutta mielenkiinnolla odotan Leenan tuloksia ensi keväänä. Hyvä idea, jos toimii ja toisaalta, miksei toimisi.

Toinen vaihtoehto on tietysti tuo kätevä istutuskori, joka on myös siinä mielessä kätevä, että jos haluat nostaa kukkasipulit keväällä pois penkistä ja siirtää muualle kasvaman loppukesäksi, niin kori on helppo kaivaa maasta ylös ja siirtää ”kesämaahan” kasvaman. Ja tilalle istuttaa kesäkukkia, niin penkki on aina täydessä kukassa ja komea :)

Jos haluat testata Tricoa tuon Leenan idean mukaan ( sitä on toki hyvä laittaa peura- ja kaurisalueilla koristepuiden ja pensaiden suojaksi muutenkin, näin syksyllä). Tai noita istutuskoreja niin täältähän niitä löytyypi. :)

HIIRILLE HUUTIA NYT

Tästä taisin kirjoittaakin jo muutama viikko sitten, mutta nyt kun ilmat kylmenevät näin kunnolla, niin nyt kyllä kannattaa laittaa hiirientorjunnat täyteen toimintaan, etteivät vaan jää koko talveksi majaa tekemään paikkoihin missä ne ei ole tervetulleita.  Itse olen hoitanut asian näillä karkottimilla, ne kun on niin vaivattomia ja tehokkaita, eikä tarvitse raatoja keräillä tai lossia viritellä. Myrkyistä nyt puhumattakaan…

 

KASVEJA SISÄLLE JOKO TILAPÄISESTI TAI KOKO TALVEKSI

Vaikkei nyt yöllä pakkaselle mennytkään, niin kyllä illalla olin otsalamppu päässä kantamassa pirtin eteiseen kesäkukkia, sitruunapuita ym. ihan varoiksi. Ja kannat sekä daaliat siirtyy viikonlopulla autotalliin hiukan kuivahtamaan ja sieltä sitten leikkaamisen jälkeen kellariin talvehtimaan.  Gladioluksia minulla ei nyt tänä vuonna kasvanutkaan, mutta jos olisi, niin nekin nostaisin nyt ylös, katkoisin varret n. 30-40 cm mittaan, antaisin kuivahtaa ja veisin pimeään talvehtimaan.

Ja olihan ne amaryllikset siirretty jo sisälle / lepoon? Jos ei niin nyt kiireesti ulkoa sisälle, etteivät palellu piloille

PÖRRIÄISTEN TALVEHTIMNEN – OLETKO AJATELLUT?

Kesällä muistettiin huolehtia pörriäistä erittäin kiitettävällä tavalla, mutta oletko ajatellut niiden talvehtimista? Noissa normaaleissa ja ylös sijoitetuissa hyönteishotelleissahan ne eivät onnistu talvehtimaan vaan pääosin ne talvehtivat maanrajassa erilaisissa suojapaikoissa. Oli ne sitten ruohotuppaita, leikkaamattomia perennapenkkejä, mättäitä, jne. niin niissä ne talvehtivat. Eli sellainen sopiva ”huolimattomuus” pihojen ja penkkien puhdistamisessa näin syksylläkin on niille ensiarvoisen tärkeää.  Siivotaan nuo asiat sitten ennemmin keväällä, se mitä tarvii talvenjälkeen siivota, niin saa pörriäiset talvipesiä ja kiittävät meitä taas ensikesänä.

Ja nurmikolta noita lehtiä en itse haravoi käytännössä nykyään lainkaan. Joskus aikoinaan sitä tuli tehtyä ihan niin kuin se olisi ollut pakko, mutta onneksi sitä on viisastunut tässä aikaa myöden ja oppinut ymmärtämään, että parempi on antaa lehtien maatua maahan, kun riehua niitä sieltä pois. Maa kiittää ja itsekin pääsee helpommalla. ;) Toki tuosta sorapihalta suurimmat lehtikasat korjaan tontin reunoille tai kompostiin, siinä soralla kun niistä ei ole mitään iloa ja apua. Siinäkin tuuli on auttanut monesti, ja siirrellyt ne ihan omineen sopivasti pois pihalta. Olenkin sanonut, että ”tuulivoimaa” voi käyttää monin tavoin hyödyksi, kun vain antaa sille aikaa ja tilaisuuden. ;)

Nurmikoilta olen tosiaan ajellut lehdet silpuksi ruohonleikkurilla ja sinne ne taas saa talvenaikana maatua maata parantamaan ja elävöittämään.

SIEMENIEN KERUUTA - VIELÄ EHTII

Vielä suosii ilmat siementen keruuta, joten ei muuta, kun pussukat mukaan ja keräilemään. Mukavaa puuhaa ja saat hyvät, täydennyssiemenet ihan keräämisen vaivalla. Ja vielä muistuttaisin keijunmekkojen siemenistä, että ne tosiaan kannattaa kerätä ja antaa kuivua sekä olla säilössä siemenkotineen. Ne avataan vasta sitten keväällä, juuri ennen kylvöjä. Näin ne niille tärkeät ”siivet” säilyvät ehjinä ja itävyys on taattu.

VALKOSIPULEISTA – ISTUTUS JA ERÄ ”TALOUSKOON” SIPULEITA SAATAVILLA

Talvivalkosipulien istutukset antavat vielä odotuttaa, mutta ei enää välttämättä kauaa. Tosin itse odottelen kyllä vielä lähiviikot ilmojen kehittymistä, sillä vaikka nyt onkin viileää, niin jos tulee vielä lämpimiä jaksoja, niin parempi kun nämä kynnet ovat vielä odottamassa kuin maassa. Loppujen lopuksi istutuksessa ei kauaa mene, kun penkit ovat valmiita.

Tuossa kun on sipuleita lajiteltu, niin jonkin verran on tullut tuota ns. ” talouskokoista” sipulia, jotka on tarkoitus istuttaa itse, mutta niitä on myös kysytty ja koska niitä on tuossa nyt reilusti, niin yksi erä niistä voidaan myydä.

Ne ovat siis ns. normaalikokoisia ( 40-50) sipuleita, kun taas nuo 10 kpl ja 30 kpl omat on niitä suuria extralarge ( 55/+) kokoisia.  Toki mitä isompi kynsi, niin sitä isompi sipuli on odotettavissa kesällä, mutta kyllä nämäkin sipulit ja niiden kynnet ihan komeat sipulit kasvattaa. Ja moni myös tykkää pienemmistä kynsistä.

Vaan nyt taidan soitella kaverilleni tuonne tyynytehtaalle ja kysellä uutta tyynyä. Huomasin nimittäin tuolta reissusta palattuani, että tyyny alkaa olla työnsä tehnyt ja aika hommata uusi. Reissussa kun minulla on aina mukana oma ”reissutyyny”, (joka toki on samanlainen akanatyyny), niin sehän oli paljon tukevampi ja niskaystävällisempi kuin käytössä ollut. Vaikka monesta asiasta voin tinkiäkin, niin kunnon yöunista en tingi ja tyyny on siinä asiassa avain onnen, ainakin minulla.

Ja sitten lähdenkin hakemaan Pikku-Reiskan kaveriksi ja lähdetään piilottelemaan kukkasipuleita maahan ja nauttimaan ajatuksesta, mille ne keväällä näyttää. Ellei Reiska sitten taas ole avuliaalla päällä ja kaiva niitä sitä mukaa ylös, kun minä saan niitä maahan. Tästä nimittäin jo tällä viikolla hiukan ”keskusteltiin” että Reiskan kaivamisapu on kyllä ihan hyvä apu, mutta mieluummin ennen kuin sipuli on laitettu maahan, ei sen jälkeen. ;) No Reiska on niin innokas ja kiva apulainen, että ei sitä oikein toruakkaan voi, kiva vaan kun on mukana touhuamassa, eihän tämä nyt niin vakavaa ole.

 

 

***************************************

Ilahduta toisia ja saat kokea,
että ilo ilahduttaa.

Friedrich Vischer

***************************************

Syksyisen raikasta ja mukavaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivotteleepi,
Puutarhurisi
Juha