Puutarhaharrastuksen perusteet, vesi, valo ja ravinteet, ym. 14.5.2021

Puutarhaharrastuksen perusteet, vesi, valo ja ravinteet, ym. 14.5.2021

Ihanien ihmetysten terveisiä täältä Puutarhalta! 

Kulunut viikko on ollut kyllä oikein ihmetysten viikko. Alkuviikon kylmyys vaihtui kuin taikaiskusta helteisiin ja koko luonto suorastaan räjähti kasvuun. Etenkin nyt koko loppuviikko on ollut ihan mahtavaa, kun kaikkialla heräillään eloon ja kukkia putkahtelee esiin kiihtyvällä tahdilla. Luonto vihertyy ja pääskysetkin livertelee jo iloisesti tuossa pihapiirissä.

Ja mehän on myös ihmetelty maailmaa myös pienen viliskantti Willowin kanssa. Willow kotiutui siis tiistaina ja nyt on jo kuin kotonaan. Nytkin se nukkuu tuossa minun jalkojeni päällä ja tuhisee tyytyväisenä. Minulla saattaa kyllä vielä jalat puutua, kun eihän näitä uskalla yhtään liikauttaa, ettei toinen herää. :)

Äsken Willown kanssa ihmeteltiin, että kuinka hurjasti tuo pökkövehka on viikossa kasvanut. Ja onhan se.

 

ALOITTELIJA KYSYY – MINÄ POHDIN – NÄILLÄ PERUSTEILLA HYVÄÄN ALKUUN

Uusien kasviharrastajien määrä kasvaa kasvamistaan ja se tekee minut hyvin iloiseksi. Etenkin nuorten aikuisten kiinnostus ja halu kasvattaa omia juttuja ja samalla huomioida ympäristöä ja luontoa on lämmittänyt mieltäni todella paljon. Toki ihan kaikkien. Niin ja se, että nyt puuhataan näitä puutarha ym. juttuja paljon perheinä on ihan mahtavaa. Niin kuin sinun kanssasi tiedetään, niin paras oppi tulee näkemällä ja kokemalla yhdessä.

Tosiaan minua lähestyttiin ja kysyttiin, että kuinka päästä alkuun, kun kokemusta ei ole ja oma palsta on ensimmäistä kertaa eläissään. Pohdittiin hiukan mitä siellä voisi kasvattaa ym. ja uskon, että hän sai hyvät eväät alkuun ja tulee onnistumaan kyllä.

Vaan sen jälkeen jäin oikein pohtimaan, että olisiko kumminkin ollut tärkeämpää kerrata ensin nämä kasvun perusteet. Jos ne olisi hanskassa, niin kasvi- ja kasvuoloaikainen soveltaminen on paljon helpompaa ja luontevaa.

Ja näitä ajatuksia veden, valon ja ravinteiden perusteista tästä sitten syntyi:

Vesi ja valo ensin, ravinteet sitten.

Vesi ja valo ovat kasvin elämän tärkeimmät edellytykset. Niiden merkityksen ymmärtäminen on ensimmäinen ja tärkein vaihe puutarhaharrastuksen ja kasvien maailmassa.

Lannoittaminen ja kasvien tarvitsemien ravinteiden tarve eri aikaan on myös tärkeää. Yleensä se tulee tärkeäksi vasta sitten kun kasvi on hyvässä kasvussa ja se alkaa kuluttaa kasvualustassa olevia ravinteita. Toki taimikasvatuksessa kasvin ravinteista tulee huolehtia myös, mutta siitä me puhuttiinkin jo jokunen viikko sitten.

Valo ja lämpötila
Kasvit saavat siis energiansa valosta. Kasvi tulee toimeen lyhytaikaisesti ilman valoa kuluttamalla energiavarastoaan, mutta elääkseen pitempään ja kasvaakseen sen on saatava valoa. Loisteputki- tai halogeenivalo auttavat kasvia selviytymään huonoissakin valo-olosuhteissa, mutta hehkulampun valosta ei ole juurikaan apua. Paras lisävalo mitä kasville voi antaa, on hankkia kunnon kasvilamppu.

Valo ja lämpötila liittyvät läheisesti toisiinsa. Mitä korkeampi lämpötila, sitä enemmän kasvi kuluttaa energiaa. Niukoissa valo-olosuhteissa kasvi saattaa kuluttaa energiaa enemmän kuin se saa sitä valosta. Nyrkkisääntö onkin, että kun valoa on vähän, pitäisi myös lämpötilan laskea. Niinhän luonnossa yleensä tapahtuukin. Talven pimeys koituu monen viherkasvin kohtaloksi, koska asuinhuoneessa vallitsee yleensä aina huonelämpötila. Valon puutteesta kärsivän kasvin voi yhtä hyvin sanoa kärsivän liian korkeasta lämpötilasta.

Vesi
Kasvit käyttävät vettä huomattavasti enemmän kuin muut eliöt. Kasvien elintoiminnot perustuvat siihen, että vettä kulkeutuu juuriston ja varren kautta lehtiin, joista se haihtuu ilmaan. Veden mukana kulkeutuu myös ravinteita kasvin osista tosiin.
Kastelu on yksi tärkeimpiä taitoja. Veden tarve riippuu monesta asiasta kuten kasvin koosta, lämpötilasta, ja valon määrästä. Hyvä yleisohje on, että kasvualusta saa kevyesti kuivahtaa aina kastelukertojen välillä. Juuristo tarvitsee veden lisäksi myös happea, ja liika kastelu voi aiheuttaa juuristolle hapen puutteen. Kuivuudesta kärsivä kasvi menettää nestejännityksensä, se nuutuu. Vaikka kasvit toipuvatkin saadessaan jälleen vettä, voi nuutuminen kuitenkin häiritä kasvin kehitystä.

Kun kasvi voi huonosti, se varistaa yleensä lehtiään tai sen juuristoa on tuhoutunut. Silloin sen veden tarve vähenee. Yleinen virhe on lisätä kastelua, mikä vain lisää entisestään kasvin pahoinvointia.  Eli ei tukahduteta juuristoa vedellä vaan annetaan juurien hengittää.

Ravinteet
Kasvi rakentuu pääasiassa hiiliyhdisteistä, joita syntyy kun lehtien ilmasta ottama hiilidioksidi yhtyy vesimolekyyleihin. Reaktioon tarvitaan valosta saatavaa energiaa. Lisärakennusaineina kasvi tarvitsee myös kivennäisravinteita, kuten typpeä, kaliumia, fosforia sekä pieniä määriä monia muita alkuaineita. Niitä se ottaa juurillaan kasvualustasta.

Eri kasvualustoissa on ravinteita eritavoin. Joko ei ollenkaan, muutaman viikon tarve tai jossain jopa ihan koko kasvukauden tarpeet. Tämä asia on aina hyvä lukaista multasäkkien kupeesta tai varmistaa kauppiaalta. Kun valoa on riittävästi, ja kasvit ovat hyvässä kasvussa on myös lannoittaminen tarpeellista jotta kasvu ei jää siitä kiinni. Terve ja hyvin voiva kasvi vastustaa myös parhaiten tuhoeläimiä ja kasvitauteja luonnostaan, siksi on tärkeää myös huolehtia kasvin ravinnetarpeista hyvin.

LYHYT KERTAUS MITÄ ON N-P-K ?

Kun nyt lannoitusta tuossa sivusin, niin kerrataanko nuo pääravinteet ja niiden merkitys kasveille. Tuo kirjainyhdistelmä N-P-K on tuttu näky kaikissa lannoitepakkauksissa, mutta minkä verran missäkin on ja milloin kasvi tarvitsee mitäkin, on ehkä vielä  hyvä kerrata.

N = Typpi

  • kasvien tärkein ravinne ja rakennusaine
  • tarve etenkin keväällä erityisen tärkeä
  • typen avulla kasvit kasvattavat lehdet ja varret ja sitä paremmin pystyvät yhteyttämään.
  • typen puute näkyy yleensä lehtien haileana värityksenä ja silloin lisätään lannoitusta.
  • liika typpi taas ensin liian tummanvihreänä värinä lehdissä ja sitten lehtienreunojen ”palamisena”. Siihen auttaa kastelu jonkin aikaa pelkällä vedellä.
  • Yleisohjeena voisi sanoa, että kesäkukille koko kasvukauden, monivuotisille keväällä ja yrteille ei juurikaan.

P = Fosfori

  • fosforia kasvit tarvitsevat niin kukkien kuin sadonmuodostukseen.
  • sen vähyys näkyy paitsi noissa, niin myös huonona versomisena
  • fosforin puutteen näkee yleensä ensimmäiseksi lehdistä, ne ei ole terveesti vihreitä ja usein myös lehtien reunat alkavat punertua kesken kasvukauden.

K = Kalium

  • kaliumin tehtävää on vähän vaikea rajata mitenkään, koska se on sellainen yleistarpeellinen ravinne kasveille. Se pitää kasvit hyvä kuntoisina ja paremmin erilaisia olosuhteita sietävinä. Sillä on myös tärkeä osuus kasvin yhteyttämisessä.
  • kaliumin puutos näkyy usein ensimmäisenä lehtien reunojen väri muunnoksena.

Kaikkiaan lannoitus on aika selkeää suunnitella, kun nuo on kirkkaana mielessä. Varmaan tuo Typpi on se suurin ja seurattavin, myös kasvikohtainen ravinne.

Tässä havainne kuvassa on myös pikkuisen hivenravinne puutosten oireita, olisiko tästä myös apua sinulle?

  

 Yksi huomionarvoinen seikka vielä eli jos käytät ( mitä myös suosittelenkin) näitä erikoislannoitteita ( ruusuille, marjoille, sipulikukille jne.) niin näiden lisäksi ei tarvitse käyttää mitään muuta ns. yleislannoitteita enää, nämä riittää.

Ja tuo laiskan (mutta fiksun) puutarhurin tapa hoitaa koko kevään-kesän- ja syksynlannoitukset on sujauttaa kasveille nämä  lannoitekävyt. Niissä on kaikki ravinteet ( myös hiven) ja fiksun pinnoitteen ansioista ne luovuttavat ravinteet oikeassa suhteessa kasvien käyttöön. Nämä on siis tehty ammattipuutarhoille, mutta meillä on lupa pussittaa ne pienempiin eriin.

Lannoitekävyt 25 kpl ( 5,95 € ) ja 50 kpl (11,50€) pakkauksissa löydät  TÄÄLTÄ ja jos kaikki ei mene, niin nämä säilyy kuivassa paikassa ensivuoteenkin. :)

ps. monivuotisille näitä ei pidä laittaa enää juhannuksen jälkeen, muuten on vaarana, että menee väärä lannoite – väärään aikaan kasveille.

Kaikki minun suosimani lannoitteet löydät TÄÄLTÄ

 ps. monivuotisille näitä ei pidä laittaa enää juhannuksen jälkeen, muuten on vaarana, että menee ”väärä lannoite – väärään aikaan” kasveille.

 HELLE JA TUULI TEKI TEPPOSET – TOTUTETAAN MALTILLA

Tuo tiistaina tullut helle houkutteli monet nostamaan kasveja jo ulos, mutta valitettavasti monet taimet myös menehtyivät tuon helteen ja kuivattavan tuulen takia. Neuvothan sinä kokemattomampia, että aluksi kasvit viedään ulos vain muutamiksi minuuteiksi, vartti on ihan hyvä alku. Ja ei suoraan aurinkoon eikä tuuleen. Hiukan suojaa, vaikka kehikko jonka ympärille kiepsauttaa harsokanakaan, jollei muuta keksi. ja seuraavana päivänä sitten hiukan taas pidempään ja yleensä reilussa viikossa kasvien solurakenne on ehtinyt tottumaan ja muuntumaan ulkoilmaan ja sitten ne saakin olla ulkona. Tosin yhä edelleenkään en itse istuta ulos mitään kylmänarkaa, ne saavat olla kasvihuoneessa ja sisällä vielä kuukauden verran.

MAA KOHDILLAAN – MAANVILJELIJÄT HYVÄ INDIKAATTORI - MITÄ ISTUTTAISI / KYLVÄISI

Täällä kaakonkulmalla on hyvin paljon savisia peltoja ja savihan on aivan loistava maa-aines moneen kasvattamiseen, mutta sen hyvä muokkausaika kestää yleensä keväällä vain hetken, joskus päiviä, joskus vain päivän, tarkimmat puhuvat jopa tunneista.

 Yksi hyvä indikaattori siihen koska paikkakunnalla maat on parhaimmillaan ovat maanviljelijät ja toukotyöt. Ei ihan ensimmäiset ( joka paikkakunnalla taitaa olla se yksi hätähousu ;) )  vaan sitten kun useammalla pellolla näkyy traktorit ahkeroivan, niin sitten. Maanviljelijät kyllä tietävät koska pellot on parhaimmillaan. :)

NYT ISTUTELLAAN

Ainakin tässä meidän nurkilla maa on lämmennyt ja kuivunut niin hyvin, että nyt on hyvä aika istuttaa niin perunat, erilaiset sipulit  ( kelta, puna ja ryväs sipulit löydät täältä) ja muut juurekset sekä kylvää herneetkin jo maahan.  

HELTEET AJOI KÄÄRMEET ESIIN – OLLAAN VAROVAISIA -KARKOTIN TOIMII

Helteet teki sen, että käärmeet lähti liikkeelle. Niitä on kuulemma näkynyt paikka paikoin runsaastikin. Ollaan siis varovaisia, etenkin lasten ja lemmikkien kanssa liikuttaessa.  Minulla on ollut ns. käärmevapaata täällä jo viisi vuotta. Sen jälkeen kun olen nuo käärmekarkoittimet laittanut tuonne tulosuunnalle, niin yhtään sahaselkää ei ole täällä näkynyt. Ja aika monen koiratarhan vieressä tämä suojaa koirientarhat.

Jos sinulla on tarvetta, niin näitä samoja karkoittimia saat TÄÄLTÄ / 34,95 € ( ovh 44,99)

Vaan nyt minä taidan ottaa ja oikaista jalat ja lähteä takaisin tuonne kasvihuoneisiin. Mikäli tämä pikku Willow vain on samaa mieltä… ;)

 

**********************************
Mikä tahansa on kaunista, jos sitä rakastaa.

 Jean Anouilh
 
**********************************
 
Iloisten ihmetysten viikonloppua
 
Toivottaa,
 
Puutarhurisi
 
Juha ja pikku Willow