Puutarhurin perjantaipostia 14.2.2020

Puutarhurin perjantaipostia 14.2.2020

Hyvää ystävänpäivä huomenta täältä Puutarhalta!

Ihana aamu, oli nimittäin luontoäitikin verhonnut pihapolun puhtaanvalkoisella hunnulla, ihan varmaan näin ystävänpäivän iloksi. Vaikka lunta nyt ei muuten olekaan, niin tuo pieni kerros sai kyllä mielen hyvälle tuulelle, heti kun pirtistä pihapolulle astuin.

Niin paljon poltteli päästä hiihtämään että olin tosiaan viimeviikon tuolla pohjoisessa hiihtelemässä ja liukulumikenkäilemässä upean talvisissa maisemissa.  Vaikka täällä puutarhalla on näin keväällä kaikkea ihanaa puuhaa, niin silti oli ihan pakko päästä tuonne lumen ja pakkasen keskelle edes viikoksi. Ja kyllä se tekikin hyvää, niin kropalle kuin sielullekin.

No nyt on sitten palattu tänne puutarhalle ja upotettu sormet multiin hyvillä mielin. Muutamia kyselyjä on tullut liittyen noihin ”lisäaineisiin” joita kylvöksillä ja taimikasvatuksessa käytetään, joten kerrataanko hiukan näitä.

 

 

PERLIITIN JA VERMIKULIITIN ERO JA KÄYTTÖTARKOITUS

 

 

Multa-asiathan me käytiinkin läpi muutamaviikko sitten, joten niistä ei sn enempää, mutta lähinnä tuon perliitin ja vermikuliitin ero ja käyttötarkoitukset jos kerrataan.

 

 

Perliiti:

- valkoista kevyttä murua, joka on valmistettu tuliperäisestä kivestä kuumentamalla

- käytetään lähinnä keventämään ja tuomaan pitkäkestoista ilmavuutta kasvualustaan. Myös vesiviljelijät käyttää tätä.

- ei ime vettä ja siksi säilyttää mullan ilmavuuden hyvin ja pitkään

- yleensä sitä lisätään n. 10-20 % mullan määrästä

- siitä ei irtoa mitään eli on täysin neutraali ja vaaraton

- valkoiset ”pallukat” ruukkujen mullassa saattaa pelästyttää asiaa tuntemattoman luulemaan niitä styrokseksi, lannoitteeksi, etananmuniksi jne.

Perliitistä voit lukea lisää tai tilata itsellesi sitä TÄÄLTÄ

0,5 l -> 3,50 € / pss

Vermikuliitti:

- vaaleankellertävää ja kimaltavaa ( vähän kuin kissankulta)

- tärkein tehtävä on pidättää mullan vedenpitävyyttä ja ilmavuutta samalla

- erittäin hyvä pistokkaiden juurruttamisen yhteydessä sekä tasaisesta kosteudesta pitäville kasveille multaan sekoitettuna. n. 1dl / 1 L multaa tasaisesti sekoitettuna

- käytettään usein myös siemenkylvöjen pinnalla tasaamaan kosteutta ja ehkäisemään kuivumista.

- Etenkin siemenillä jotka itävät valossa ( = kylvetään pintaan) koska se läpäisee valoa, mutta pitää pinnan kosteana. Huom! etenkin keijunmekonkylväjille tämä on ihan taivaanlahja.

- parantaa paljon siemenkylvöjen tasaista itävyyttä ja helpottaa hoitoa.  

Vermikuliittista lisää ja voit toki myös tilata TÄÄLTÄ

3 litran pussi 7,50 €

HARSOSÄÄSKET FAKTAA JA KEINOJA

Harsosääskistä on puhuttu parina viime vuonna paljon ja aiheestakin. Se ei ole mikään kiva kaveri, ei etenkään kylvöjen ja taimikasvatuksen aikaa, toki ei muutenkaan.  Syy keskusteluille on virinnyt varmasti pitkälle sen takia, että niiden munia tavattiin poikkeuksellisen paljon harrastajakäyttöön tarkoitetuista mullista parina viimevuonna. Minä en voi, enkä haluakkaan, ottaa kantaa siihen, että kenen/keiden valmistajien, koska minulla ei ole siitä varmaa tietoa. Huhuja en lähde kommentoimaan. Me kun täällä käytettään ainoastaan ammattikäyttöön tehtyjä multaseoksia, niin nämä on aina tarkastettuja ja puhtaita.  

Mutta sitten tuohon itse harsosääskeen.

- tärkeää on tunnistaa se oikein, ettei sekoita sitä esim. kärpäsiin

- hyvä paikka saada tunnistusapua löytyy TÄÄLTÄ Leenan ja Heikin sivuilta

- Aikuisten tarkkailuun sekä torjuntaan helpoin keino on pitää kelta-ansoja kasvien lähellä.

- aikuiset munivat munat kosteaan mullanpintaan, josta toukat kuorituvat ihan päivissä ja uusi sukupolvi kehittyy n. kuukaudessa.

- Aikuiset ei ole yleensä kasveille vaarallisia, mutta toki kertovat niitä olevan ja onhan ne aika ällöttäviä suoraan sanottuna.

- Toukat sen sijaan on se pahin asia. Ne syövät taimien hiusjuuria sekä solukkoa ja tappavat taimia.

- munat ja toukat viihtyvät parhaiten kosteassa mullassa, joten liika märkyys paitsi tapaa taimia, niin myös harsosääksien munat ja toukat viihtyvä siinä. Siksi taimikasvatuksessa on erittäin tärkeää varoa liika kastelua ja multia jotka jäävät märiksi.

- sisätiloissa harsosääskiä voi esiintyä ympärivuoden

 

TORJUNTA JA ENNALTAEHKÄISY( + peruna niksi)

- Mullanpinnan kuivahtaminen ja kasvijätteiden siivoaminen on hyvä keino heikentää toukkien ja munien elinmahdollisuuksia.

- Aikuisten yksilöiden havainnointiin ja torjuntaan soveltuu parhaiten nämä kelta-ansat.

- Aikuisia voi torjua myös pyreteenipohjaisilla torjunta-aineilla, mutta aikuiset ei tosiaan ole niin vaarallisia kasveille, mutta toki nehän ne munat sitten munii.

-Toukkien biologinen torjunta on tehokasta. Siihen käytetään sukkulamatoja tai harsosääskenpetopunkkeja. Näitä saat tilattua esim. biotukselta TÄÄLTÄ 

- myös kasvin uudelleen istutus ( muista puhdistaa vahat mullat hyvin pois) uuteen ja puhtaaseen multaan on huolellisesti tehtynä hyvin toimiva keino.

Ja sitten tämä perunakonsti, joka toimii paitsi torjunnassa, niin myös tarkkailussa mahdottoman hyvin.

 - leikkaa noin 5 x 5 cm paloja ja 1 cm paksuisia paloja perunasta

- työnnä viipaleet multaan

- annan viipaleiden olla 2 vrk mullassa ja tarkista tilanne. Huom ! 1 vrk on yleensä liian vähän

- tässä ajassa n. 50 % mullassa olevista toukista on siirtynyt viipaleisiin, josta ne on helppo havaita ja hävittää.

- muitakin juureksia on kokeiltu, mutta peruna on ollut aivan ylivoimainen houkutin

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLII LUMPEET

Lumme 4.2. - 1.3.

Lumme viihtyy tyynissä vesissä. Kun aurinko paistaa lämpimästi sen suojaisaan lahdenpoukamaan, lumme hehkuu ja pursuu elinvoimaa. Melko mitätönkin puhuri saa sen suuret lehdet värisemään huolestuneesti ja myrskyssä lumme vetäytyy kiertyneiden lehtiensä suojiin odottamaan tyventä. Lumme ei kuitenkaan tyydy nököttämään paikallaan. Se kasvattaa pitkän, jäntevän varren, jonka avulla se voi kurkotella paljon kotoisia pohjavesiä kauemmaksi. Sitä utelias lumme tekee ahkerasti. Lumme tarvitsee muutoksia ja jännitystä. Jos vesi "lammessa" ei vaihdu, lummeihminen tylsistyy, lihoo ja muuttuu happamaksi. Toisaalta lumme on hyvin varovainen. Joskus se löytää todellisen onnensa vasta, kun joku ulkopuolinen tuuppaa sen vieraaseen lampeen. Lumme rakastaa mukavaa elämää, kauniita esineitä ja hauskoja hullutuksia, mutta vaikeatkaan tilanteet eivät sitä murra. Pinnalliselta vaikuttava lumme on perusluonteeltaan empaattinen vakavikko. Hänellä on taipumusta ottaa turhiakin huolia ja hän ehdottomasti murehtii kaikki asiat etukäteen. Rakkaudessa lumme on romanttinen täydellisyyden etsijä. Siksi hän rakastuu harvoin, mutta kun oikeat kemiat kohtaavat, syttyy kestävä roihu.

Vaan nyt lähden katsomaan noita kippurahäntäisiä ystäviä ja viemään jotain herkkua niillekin päivän kunniaksi. Ja sitten saankin taas upottaa sormet multaan ja tuntea tuon ihanan tuoksun sekä virittää sen kihelmöivän tunteen, kun uuden kasvun ensi merkit alkaa nousta esiin. Ei sen ihanampaa tunnetta, niin kuin me molemmat se tiedetään.  

Ja viikonlopulla sitten polttopuiden kaatoon. Nyt ovat kelit ja kuu kohdillaan siihen puuhaan. :)

***************************************

Olet lento pääskysen,

Olet pilvi korkeuden,

Olet sade lämpöinen,

Olet tuoksu vapauden,

Olet avain satujen,

Olet silta unien.

 

Kiitos että olet ! <3

***************************************

Ihanaa Ystävänpäivää ja viikonloppua Sinulle hyvä puutarhaystäväni!

Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha