Puutarhurin Perjantaiposti 30.8.2019

Puutarhurin Perjantaiposti 30.8.2019

Raikasta ja tuoksuvaa huomenta täältä puutarhalta!

”Voi että tätä ihanuutta” huomasin toteavani itselleni kun aamulla tulin pirtistä ulos. Aamu oli niin ihanan raikas ja pieni aamukaste viipyili vielä ilmassa tehden siitä helposti hengitettävän ja tuoksujen täyttämän. Päivisin on ollut ihan poikkeuksellisen lämmintä, suorastaan kuumaa, mutta sehän on tehnyt vain hyvää kaikille kasveille. Satoa tulee ja perennat kasvavat vielä huimasti kokoa. On helppo ennustaa niiden olevan huippuhyviä kun niitä muutaman viikon päästä aloitetaan istuttamaan uusiin penkkeihin.

Kukkasipulit onkin jo ylhäällä ja odottavat levollisina lajittelua tuolla kylmiöissä. Ne saavat tosiaan olla vielä levossa siellä, että ovat parhaimmillaan kun istutusajat kohta koittavat. Niitä ei tosiaan kannata istuttaa eikä säilyttää yli 10 asteen lämmössä yhtään ylimääräistä. Ne menettävät kasvuvoimaansa aina, jos ovat liian lämpimässä ilman että saavat vettä ja ravintoa maasta. Liian aikaisin istutusta taas ei kannata tehdä siksi, että ne saattavat erehtyä kevään jo koittaneen ja aloittavat kasvun jo syksyllä. Silloin on suuri vaara, että ne menehtyvät ennen kevättä. Ollaan siis vielä rauhassa ja malttavaisia.

Nautitaan nyt vielä lämmöstä ja istutetaan näitä sitten kun niiden oikea aika on käsillä. Minä huolehdin ne sinulle oikeaan aikaan ja pidän niistä hyvää huolta siihen asti. :)

KUNNON KASVUVALON VAIKUTTA KOKO KASVIN ELÄMÄN AJAN EI PELKÄSTÄÄN TALVELLA

Eilen kun kastelin noita sitruspuita tuossa ulkona, niin tuli taas huomattua kuinka hyvää tekee tuo kun kasvi saa talvella nauttia kunnon kasvilampusta. Toinen näistä nimittäin on viettänyt talven tuon LED-kasvulampun alla ja toinen taas sinnitteli ilman. Arvaat varmaan, että kumpi??? ;)  Talvella laitoinkin sinulle kuvaa tästä lampun alla olevasta kun se kukki ja teki hedelmiä. Tässä minusta tuo valotuksen hyöty näkyy vielä paremmin. Tuo mikä sinnitteli ilman valoa on kyllä kasvanut ja vahvistunut kesän aikana ihan nätiksi, mutta tuo mikä sai talvella valoa on kuin eri planeetalta. Tuo isompi puu on jopa vanhempi, mutta ei siltikään ehtinyt saada kuin muutaman kukan aikaiseksi kesän mittaan, kun taas tuo toinen työntää hedelmää puun täydeltä. Hoito on ollut periaatteessa molemmille sama, eli ihan perus hoitoa. Toki tuo valon alla ollut on saanut enemmän vettä ja ravintoa koska on sitä kasvuunsa tarvinnutkin.

Kyllä se vain niin on, että nykypäivänä tuo valotus on niin helppo ja edullinen toteuttaa, että kunnon kasvilamppu on parhaita sijoituksia mitä voi tehdä. Ja kaupan päälle saat vielä ”mestaripuutarhurin” maineen, kun kaikki kasvaa ja komistuu vuosi vuodelta. :)

Näitä ammattiviljelijöiden lamppuja saat yksinoikeudella minun kautta. Philipsin kanssa olen tehnyt erityissopimuksen näiden myynnistä myös luotetuille kotipuutarhureille, jollainen sinä tietysti myös olet.

Lampun + 3,5 metrin johdon ripustuslenkillä 74,90 € saat TÄÄLTÄ

Pelkän lampun 69,00 € taas saat TÄÄLTÄ

ps. Suosittelen ottamaan johdon kanssa, noin kätevää ja edullista ei tahdo tavan kaupoista saada. Minäkin tilaan nuo erikseen ja saat ne mukaan samalla hinnalla kuin minä.

HUONEKASVEJA HILJALLEEN PIRTIN PUOLELLE

Vaikka nuo huonekasvit viihtyvät ulkona nyt paremmin ja paremmin, niin alan niitä siirtämään sisälle. Näin ne tottuvat ajoissa huoneilmaan, eikä tule liian isoa muutosta, joka puolestaan aiheuttaa kasville ison stressin ( lehdet ja kukat tippuu ja pahimmillaan kasvi saattaa jopa kuolla). Kasvien solukkohan muuntuu kasvuolosuhteiden mukaan, mutta eipä sekään käy kuin napista kääntäen, vaan se kestää useamman viikon. Luonnollista, eikö vain.

Paitsi joulukaktuksia, joka saa ottaa kylmäkäsittelyä viilenevistä öistä ja päivistäkin, kukkii sitten sitä komeammin. 

Ja tuonne led-kasvilampujen alle pääsee nämä kaikki (paitsi muutama uusi verrokkikasvi). Nyt tosin luonnonvaloa on vielä hyvin, joten säädän kellokytkimen antamaan lisävaloa vain illalla yhdeksästä – kahteentoista ja aamulla neljästä – kuuteen. Lisään aikaa sitten syksyn mittaa sitä mukaa kun auringon teho vähenee.

SUOMEN LUONNONPÄIVÄ

- Sibeliusboxi

- tapahtumia ympäri Suomen

- lippusalkoon

- mustikkapiirakkaa

- yöulkona

Huomenna on siis yksi hienoimmista teemapäivistä mitä olla voi – Suomen luonnonpäivä! Tämä taisi olla 2013 kun ensimmäisen kerran tätä alettiin juhlistamaan ja se on saanut sen jälkeen ihan mielettömän suuren suosion. Eikä ihme, minusta ja varmasti myös sinusta, Suomen luonto kaikkine vivahteineen on jotain niin ainutkertaisen upeaa kuin vain olla voi. Siellä ei ole mitään ihmeellistä – mutta kuitenkin kaikki siellä on ihmeellistä ja voimaannuttavaa.

Luonto hoitaa.  Moni, epäilisin että sinäkin ( minä ainakin olen), on menty joskus luontoon, metsään, niitylle, vedenäärelle, jne. mieli murheissaan, mutta tultu aina pois mieli täynnä hyviä ja positiivisia ajatuksia. Eikä siellä edes tarvi tehdä mitään, eikä se maksa mitään. Ihan paras terapeutti ja voimanlähde, eikö vain. Riittää kun vain menemme ja kaikki tapahtuu kuin itsestään. Ja vaikka itse saankin elää ja tehdä töitä joka päivä täällä luonnon keskellä ja kasvien kanssa, niin silti tuonne metsään on päästävä joka päivä. Siellä on jotain erilaista ja olenkin usein huomannut, että metsä on minun kirkkoni. Paikka jossa aina hyvä olla.

Huomenna tai oikeastaan koko viikonlopun ajan on siis hyvä syy juhlistaa Suomen luontoa eritavoin.

Erilaisia Teemoja päivän ympärille on ideoitu ja ne kaikki on aivan loistavia, mutta ei onneksi pakollisia. Parasta on, että me voidaan jokainen tehdä sellaisia juttuja luonnossa kuin itse parhaaksi tunnetaan ja koetaan. Luonto ei velvoita mitään, se ottaa sinut aina vastaan sellaisena kuin olet. <3

Sibeliusboxi – Oletko kuullut tästä? Aivan ihana idea, jonka nimi juurtaa nimensä Jean Sibeliukseen. Hänellä nimittäin oli sellainen tapa, että oli kerännyt tulitikkurasiaan metsän tuoksua. Ilmeisesti se oli usein kaarnaa ja sammalta. Tätä nuuhkaisemalla hän saattoi matkata humisevien honkien äärelle, oli sitten missä päin maailmaa tahansa. Tarina kertoo että etenkin säveltäessään hän aloitti sen nuuhkimalla tätä tulitikkurasian sisältöä.

Vaan siirrytäänkö nyt hiukan tänne puutarhalle ja mitä tänne kuuluu. :)

EIHÄN NOISTA RAASKUISTA MITÄÄN TULE, VAAN MITEN KÄVI

Keväällä, aika myöhään taisi olla toukokuun loppua kun ”löysin” muutaman verenpisaran taimen hiukan unohtuneena kasvihuoneen nurkasta. ( Minulla taisi olla jokin ajatus testata näiden juurtumista eri kuunvaiheen mukaan, mutta sinnehän nämä oli ”unohtunut”). No minä sitten laitoin ne huvikseni tuohon amppeliin ja amppeli ulos kasvamaan. Hiukan minulle kyllä sanottiin, että ”ei noista raaskuista enää mitään tule”, mutta tuumin että yrittänyttä ei laiteta. Tuossa terassilla ne sai sitten kasvaa omaa tahtiaan ja katsopas vaan mille ne nyt näyttää ( kuva otettu toissapäivänä). Niin ne vaan on ”raaskut” varttuneet aika komeiksi, eikö vain? :) Ja mikä parasta nuo ”liian myöhään” istutetut on kovassa kasvussa nyt ja kasvu jatkuu ihan varmasti hienona aina pakkasiin asti eli parhaimmillaan pari- kolme kuukautta vielä.

MIKSI TOITOTIN NIIN MONEN KOHDALLA LEIKKOKUKKA OMINAISUUKSIA?

Sunnuntaina kun esittelin näitä syysistutettavia perennoja, niin mainitsin aika monen kohdalla niiden hyvistä leikkokukkaominaisuuksista. Siitä tuli sitten parikin kysymystä, että miksi? No ei minulla siihen ole sen kummempaa syytä, kuin että minusta on mahdottoman kätevää kun saa ottaa hyviä ja kestäviä leikkokukkia maljakkoon pitkin kesää suoraan omasta penkistä. Vaikka toki penkit hehkuu kukkia keväästä syksyyn, niin minusta pirtinpöydällä maljakossa olevat leikkokukat on aina ihana asia. Ne kun tuovat minusta aina tullessaan kodikkuutta ja hyvää mieltä, mitäpä niiden muuta tarvikkaan tehdä? Lisäksi niitä on kätevä ja käytännössä ilmaisia ottaa tuolta penkistä. Eli mikään sen ihmeempi syy minulla ei siihen ollut, ihan vain halusin vinkata aiheesta ja siitä, että itse kasvit eivät kärsi siitä yhtään, jos siitä muutaman oksan silloin tällöin ottaa. Usein jopa päinvastoin, innostuvat tekemään lisää kukkavarsia.

Jos se sunnuntainen perennojen esittelyposti on hukkunut, niin se ja se marjakasvien esittelyposti löytyy kätevästi luettavaksesi TÄÄLTÄ Missä on muutkin perjantaipostini luettavissa.

 

ISTUTUSOHJEITA JA MIELENKIINTOISIA TAUSTOJA

En ole tainnut muistaa kertoa, mutta olet ehkä jo huomannut itse, että olen koonnut nyt tuonne kasvien esittelyihin laajat, kuvien kera olevat istutus- ja hoito-ohjeetSamoin monesta kasvista olen kirjoittanut hiukan ”knoppitietoa”. Eli kun katsot siitä kasvin alla olevasta osioista kohdat ”Kasvatusohjeita” niin näet mitä tarkoitan. Historia ym. kivaa knoppitietoa kasveista taas on siinä suoraan esittely osiossa.

Katso vaikka TÄSTÄ niin tiedät mitä tarkoitan vaikka Kiinanpioni ’Alertien’ kohdalla.

TIEDÄTKÖ MIKÄ ON EPÄHEDELMÄ? OLET VARMASTI SYÖNYT ITSEKIN NÄITÄ?

Jos haluat joskus hiukan koppailla ja kujeilla, niin kysypä kaveriltasi, että onko haitallista jos syö paljon epähedelmiä?  Veikkaan, että vastausta ei tule tai jos tuleekin, niin voi olla hyvin epämääräinen. Sillä aika harva tietää, että esim. mansikka ei ole virallisesti marja vaan epähedelmä, samoin kuin esim. banaani, ananas ja viikuna. Lisää epähedelmistä voit lukea vaikka TÄÄLTÄ ja hämmästyttää ystäviäsi yllättävällä tiedolla. ;)

Ainakin nämä tämän kesän Furoren epähedelmät ovat ihan mahdottoman hyviä ja satoisia vieläkin. Tosin kyllä minä näitä ihan mansikanmarjoiksi näitä kutsun, olkoon virallisesti mitä vain. ;)

Uusien mansikkapenkkien paras perustamis- ja istutusaikahan on aina syksylläJoten jos haluat nauttia uusista ”epähedelmistä” heti ensikesänä, niin KLIK täältä ne löytyy. Olen valinnut minusta kaksi parasta lajiketta; ” Lumotar’ ja ’Frida’ - penkkeihin istutettavaksi. Taimet ovat tietysti kotimaisia tervetaimiajotka tuottavat satoa jo heti ensivuonna.

 

Vaan nyt lähden keräämään hiukan noita ”epähedelmiä” välipalaksi suuhuni ja katsomaan mitä muuta herkkuja tuolta löytyy päiväkahvipöytään mukaan. :)

Luvattua sadettakaan ei taida tulla, joten kasteluhommissa meneekin sitten loppupäivä ja illasta metsään etsimään kantarelleja tai ihan muuten vain. :)

PS. Ensiviikolla vietetään sitten Positiivisuusviikkoa, jonka isä on hyvä ystäväni ”Kokki-Jussi”. Mies joka on todellinen elävä esimerkki siitä mitä on oikea ja positiivinen suhtautuminen elämään sen koko kokonaisuudessaan. Asenne ratkaisee. Aina!

Parhaan aamupalan ja eväät päivääsi saat Jussilta ihan ilmaiseksi joka arkiaamu TÄÄLTÄ. Säännöllisesti nautittuna vaikutukset tulevat olemaan ihmeelliset. Suosittelen.

Vuoden positiivisin Suomalainen julkaistaan sitten torstaina. Viime vuonna se oli Mikko ”Peltsi” Peltola ja tänä vuonna hän on… no kerron ja esittelen tämän valloittavan persoonan sinulle ensi perjantaina. Olet sitten varmasti samaa mieltä, että hänelle tämä titteli sopii kuin nenä päähän.

-----------------------------------
Jokainen kukka talon ympärillä todistaa jonkun jalosta sydämestä.
Jokainen kiipeilevä ja kukkiva köynnös viestii rakkaudesta ja ilosta.
 Robert G. Ingersoll
--------------------------------------
 Luonnon juhlaa ja elämysten täyttämää viikonloppua sinulle hyvä ystäväni. 
Toivottaa,
Puutarhurisi
Juha