Loistavaa Lokakuun viimeistä perjantaita täältä puutarhalta.
Niin se vain mennä hurahti tämä Lokakuukin lopuilleen. Viikonlopulla käännellään jo kellotkin taas talviaikaan (tunnilla kesään päin) ja ensi perjantaina ollaankin jo sitten Marraskuulla
LAPINPÖLLÖ ILAHDUTTI, KUVANKIN SAIN
Lapinpöllö ilahdutti taas viikolla minua. Siitä on tullut lähes joka syksyinen vieras. Viikon-pari se ilahduttaa minua ja sitten taas lähtee jonnekin. Arka tuo upea lintu on, mutta onneksi minulla on kunnon ”apusilmä” eli lintukaukoputki jolla sitä voin ihailla ja huvikseni kokeilin ottaa kuvankin siitä kaukoputken läpi. Ihan kännykällä otin ja aika kivasti onnistui. Eikö vain?
Muuten täällä puutarhalla viikko onkin mennyt lähinnä amaryllisten parissa ja kasvihuoneiden talvikuntoon laittamisessa, sekä syysistutuksia tehden.
Ihan kaikkia perennoja en ole vielä ehtinyt istuttaa, mutta ensiviikolla toivon mukaan olen. Istutuskelit toki näyttäisivät jatkuvan hyvinä vielä muutaman viikon, mutta parempi laittaa ajoissa, ettei sitten talvi vaan yllätä ”housut kintussa” :)
Syysipuleita on tullut tuikittua maahan myös siinä saamalla, mutta niistä valtaosa on vielä tuossa odottamassa. Maa on kyllä jo sopivan viileä niidenkin suhteen, mutta niillä kun ei ole ollut kiirettä, niin ovat tuossa odottamassa vuoroaan vielä ainakin viikon verran. Toki nekin alkaa huveta siihen tahtiin, että loppuvat nekin kohta.
Syysipuleista minulla on oma lajitelma, jonka kun istuttaa, niin varmasti on upea väriloisto keväällä tiedossa.
Mikäli sinäkin haluat tämän, niin nyt olisi viimeiset hetket käsillä, ennen kuin minä ehdin istuttaa kaikki. :)
Ps. Kaikki sipulit ovat omissa pusseissaan ja nimillä varustettuna, joten sommittelu on helppoa. Minä toki istuttelen noita aina vähän sillä lailla ”tuossa on kiva kolo, istutanpa siihen ja katson sitten keväällä kuka sieltä nousee” nämä kun on niin hauskoja, etten turhan vakavasti näiden paikkoja suunnittele. Ilahduttavat aina, missä ikinä kukkivatkin, eikö vain. Kevät ilman tulppaanien loistoa olisi kyllä aika tylsä...
TALVIVALKOSIPULIT MAAHAN MYÖS TURVALLISIN MIELIN
Valkosipulien penkit on myös jo tehtynä, mutta istutus odottaa vielä. Toki ne olisi jo nyt ihan turvallista laittaa, mutta ihan vielä en ole ehtinyt. Mikäli sinulla on ajatus istuttaa niitä, mutta ei ole istukkaita vielä hankittuna, niin ne kannattaa hankkia nyt pikimmiten. Minulla ei niitä valitettavasti ole vapaana enää, kun pitää saada ensivuoden sipulit kasvatettua. Lajikkeena voin suositella ainakin Ziemiaita ja Ljubashaa, myös Aleksandra on ihan hyvä, jos noita kahta et saa. Ja muistathan, että läheskään kaikki kaupassa myytävät valkosipulit ei ole talvivalkosipuleita. Ne kannattaa vain syödä, ei istuttaa.
PORKKANAN KYLVÖÄ SYKSYLLÄ, OLETKO KOKEILLUT? ONNISTUU HIENOSTI!
Tiesitkö, että porkkana on siitä hauska, että sen voi kylvää vallan hyvin jo näin syksyllä ja samalla ”tienata” monta kasvupäivää sille lisää. Homma on helppo; maa pehmeäksi, penkki hiukan koholle, vako maahan, pikkuisen kanankakkaa pohjalle ja kylvö n. 5 cm syvyyteen. Maata päälle ja merkkitikut rivien päihin, niin muistaa sitten keväällä paremmin mistä ne on nousemassa, eikä tule myllättyä sitä kohtaa suotta.
Ystäväni Olli laittoi keväällä oikein kuvan, kun oli kylvänyt porkkanat joulukuun 20 päivä ja kaikki iti hienosti.
EUCALYPTUKSEN TALVETUS, KOLME ERI TAPAA
Viimeviikolla oli puhetta tuosta Eucalyptuksesta, miten hienosti ne ovat kasvaneet ja miten niistä saa iloa muutenkin. Saunan löylyveteen liotettuna (lehtiä vaikka suodatin pussiin, pussi nitojalla kiinni ja pussi löylyveteen liukenemaan) ja maljakossa oksat kestää viikkokaupalla hienosti.
Nämä ei kestä pakkasta, joten ennen pakkasia nämä otetaan ulkoa suojaan. Jos eucalyptuksesi on ollut maahan istutettuna, niin juurakko kannattaa kaivaa ylös, istuttaa ruukkuun ja talvettaa siinä.
Talvetustavat, kolme eritapaa:
Yksi on, että leikataan ne alas n. 10 cm korkeudelta ja viedään kellariin / viileään, pakkasettomaan paikkaan. Helmi- maaliskuulla sitten otetaan ruukku valoon, vaihdetaan mullat ja annetaan uuden, entistä upeamman kasvun tulla.
Toinen vaihtoehto on kasvattaa niitä viherkasvin tavoin sisällä. Tämä vaatii sitten onnistuakseen ehdottomasti kunnollisen kasvilampun.
Kolmas tapa on sijoittaa kasvi viileään + 10-15 asteiseen ja valoisaan paikkaan, jolloin ikkunasta tuleva valo riittää sille.
Näissä kahdessa viimemainitussa kasvia ei leikata alas, mutta oksia/lehtiä voit silti leikata ja käyttää halusi mukaan. :)
SE PAREMPI HANAN ASENTO
Tuli juuri mieleeni, että kun tyhjentelin kasvihuoneiden kastelujärjestelmiä, niin vuosien saatossa olen oppinut, että parhaiten nuo palloventtiiliset hanat säästyvät pakkasvioituksilta kun ne jättää ”puolitiehen” auki. Aikoinaan kun jätin hanat aina täysin auki, niin jokunen meni aina talvella pakkasissa rikki, kun vettä olikin jäänyt hanan pesään. Näin ”pulitiehen” kun olen jättänyt, niin yhtään ei ole mennyt rikki. Itse en tätä kylläkään keksinyt, ihan putkimies minulle sen aikoinaan vinkkasi.
HAVUPALLOJA, MINUN TAPANI TEHDÄ HELPPO JA KESTÄVÄ POHJA
Havupallojen teko on yksi niitä asioita, joita ilman ei vaan voi syksy tulla. Niiden teko kun on paitsi helppoa, myös hauskaa.
Tuon havupallon ”rungon” voi tehdä monella eri tavalla ja materiaalista, mutta itse olen tehnyt ne jo vuosia tällä samalla tavalla.
- Kuivakukille tarkoitetusta oasis sienen leikkaan kahteen osaa ja pyöristän veitsellä hiukan kulmia.
- Pujotan kaksi u-lenkille tehtyä kukkalankaa läpi sienen ristikkäin, jättäen ”u-pohjan” muutaman sentin näkyviin.
- Kukkalankojen hännät nostan sitten tasaisesti sienen ympäri ja sidon kiinni u-lenkkiin.
- u-lenkkiin on sitten helppo kiinnittää koristenauha josta pallon saa roikkumaan.
Siksi käytän tuota kuivakukille tarkoitettu oasis sientä, että minusta se kestää ulkona vettä ym. paremmin kuin tavallinen (se vihreä) oasis-sieni ja on muutenkin paremmin koossa pysyvä. Noita sieniä on myynnissä ihan yleisesti, mutta kuivakukille tarkoitettuja löytyy yleensä parhaiten kukkakaupoista. Sieltä saa samalla kukkalankaa, koristenauhaa, ym. jos ei satu kotona olemaan.
Sitten vain havuja, jotka pätkin valmiiksi sopivan mittaisiksi. Leikkaan ne myös niin, että leikkuukohdasta tulee vino, jolloin se on terävä ja helpompi työntää sieneen.
Sitten vain ripustan sienen roikkumaan ja ”tökin” havut ja mahdolliset muut koristeet paikalleen. Itse tykkään aloittaa rakentamisen aina alhaalta ylöspäin, mutta se on varmaan makuasia miten kukakin tykkää tehdä.
Ja muistetaanhan kysyä sitten se maanomistajan lupa ennen havujen keräämistä. :) ps. pellonreunoilla ja sähkölinjojen alla kasvavista puista saa minusta kaikkein parhaimmat ja helpoimmin havut leikattua.
AIKAAN AMARYLLISTEN,
jo joulu tekee tuloaan… ja valikoima on nyt kaikkein parhaimmillaan, joten nyt vain valitsemaan, joko vahalla tai ilman.
Ilman vahaa olevat voit kasvattaa perinteisellä tavalla ja mielellään hiekansekaisessa mullassa.
Vaan nyt näyttää ilma niin upealle, että lähden jatkamaan ulkopuuhia, ettei sitten tarvitse illalla niin paljoa otsalampun valossa tehdä. Toki kivaa hommaa on sekin, mutta joskus kyllä käy niin, että ”aamu nauraa pimeän töille”, joten parempi näin päivänäköön tehdä noita puuhia. ;)
--------------------------------------------
Unelmat pitää toteuttaa!
Ei se, ettei ole tehnyt jotakin asiaa kertaakaan, takoita,
etteikö sitä voisi tehdä ensimmäisen kerran
- Michael Monroe
--------------------------------------
Upeaa viikonloppua puutarhaystäväni!
Toivotteleepi, sunnuntai aamuna tunnin pidempään nukkuva
Puutarhurisi
Juha