Valoisan leppoisaa huomenta täältä puutarhalta.
Kovasti kaikki tuntuu toitottavan tänään olevan ”mustaperjantai”, mutta ainakin täällä on mukavan valoisa ja leppoisa perjantaiaamu. Aamulla kun heräilin, niin kasvilamput olivat jo syttyneet, niin pirtin keittiössä ja olohuoneessa samoin kuin täällä puutarhallakin. Ajastimella olen laittanut ne palamaan aamulla viidestä – yhdeksään ja illalla kolmesta – kymmeneen. Ja kyllä viihtyvät niin kasvit kuin itsekin niiden loisteessa.
Jopa nuo pelargonit, jotka laitoin tuohon led-lampun alle pariviikkoa sitten, suorastaan räjähti kasvuun, niin kukkia kuin uutta versoakin pukkaa. Ja sisällä viherkasvit ei pelkästään pysy hyvinä, vaan uutta lehteä pukkaa kuin keväällä konsanaan.
PAHOITTELUNI, AMARYLLIKSET LOPPUIVAT – SEURAAVAT ENSIVUONNA - LAATU KYSYMYS
Hiukan on harmittanut, kun nuo amaryllikset loppuivat ja kaikille halukkaille niitä ei riittänyt. Toki sipuleita olisi tuolta maailmalta vielä saanut, mutta ei niitä lajikkeita eikä niitä kokoja ja laatuvaatimuksia täyttäviä, joita haluan niiden olevan. Ja huonoja en halua lähettää. Ensivuodelle yritän saada taas näitä enemmän, mutta varmaahan se ei ole, kun kasvukausi sen sitten näyttää, kuinka paljon hyvälaatuisia sipuleita tuleen, mutta ollaan toiveikkaita ja toivotaan hyvää kasvukautta niillekin ensivuodelle.
Ja kyllä minä yritän sitten aina näin perjantaisin pitää sinut ajan tasalla, että missä mennään, mutta joskus kysyntä vaan on niin kova, että ei meinaa perään ehtiä. Kannattaa siis olla aina ennemmin ajoissa liikkeellä, niin saan varattua kasvit sinulle ja lähetän sitten kun oikea aika on. :)
AMARYLLIKSILLE NYT LÄMPÖÄ – JARRUA SITTEN VASTA MYÖHEMMIN JOS TARVETTA
Nyt amaryllikset tosiaan tarvitsevat ja haluavat hyvän kasvun evääksi mahdollisimman paljon lämpöä (jopa + 40 astetta) ja valoa mahdollisimman paljon ja vettä vähän, jos ollenkaan. Näistä lämpö ja sekin mielellään pohjan kautta on se tärkein.
Sitten kun kasvua on tullut ja kukkanuppu alkaa työntyä esiin = suojalehti alkaa repeytyä ja nupun väri alkaa näkyä, niin siitä kestää n. 3-5 päivää normaalissa huoneen lämmössä kun kukat ovat auki. Jos kukat meinaa aueta liian aikaisin, niin sitten sen voi turvallisesti viedä viileään, mutta ei alle + 5 asteen paikaan. Siellä sitä voi pitää kaksi-kolmekin viikkoa huoletta.
LYHYESTI siis sama asia:
- Nyt paljon lämpöä ja etenkin alakautta tuleva lämpö parasta (Max + 40)
- Valo on hyväksi ja tekee varsista yhdessä lämmön kanssa tanakoita.
- Niukka kastelu, ennen kuin kukkanuppu puhkeaa sukasta esiin, sitten kastelua lisätään, mutta sipulia ei kuitenkaan hukuteta veteen.
- Kun kukkanuppu on tullut ”sukasta” esiin ja väri näkyy, niin kukka puhkeaa täysin auki 3-5 päivän sisään, normaalissa huoneen lämmössä
- Jos kukka meinaa tulla liian aikaisin kukkaan, niin nupun esiin tulon jälkeen sen voi siirtää viileään (ei alle + 5 astetta) max kolmeksi viikoksi.
Vaha-amarylliksille pätee samat ”säännöt” paitsi että niiden kastelusta ei tarvitse huolehtia lainkaan koko aikana. Vasta sitten jos istutat sen kukinnan jälkeen uudelleen multaan. Sitten rapsutetaan hiukan vahaa pois juurien ympäriltä ja istutetaan ja kasvatetaan normaaliin tapaan.
KYLMENEE, LOPUTKIN RUUKUT KELLARIIN TAI KYLJELLEEN
Ensiviikon sääennuste näyttää lupaavan lisää pakkasia ja ehkä jopa vähän luntakin. Nyt alkaisi sitten olla se hetki, kun kiikutan loputkin ruukuissa kasvavat monivuotiset kellariin suojaan. Jos sinulla ei ole kellaria, niin hyvä keino on kääntää ruukut kyljelleen (ettei vettä mene ruukkujen sisään ja jäädytä ruukkua rikki ja kasvia hengettömäksi) rakennuksen viereen ja heittää vaikka vielä hiukan suojaa päälle.
KOHTA EI KANKI ENÄÄ UPPOA, MERKKAUKSET JA SUOJAVERKKOJEN TOLPAT NYT
Ja kun maa alkaa jäätyä eikä lunta ole, niin yllättävän nopeasti maa jäätyy, niin että ei enää kanki maahan uppoa kunnolla. Joten jos sinulla on vielä noita merkkikeppejä tai tukitolppia maahan laittamatta, niin viikonloppuna olisi varmaan hyvä ne jumpata maahan, ettei sitten tarvitse hiki ja kiukkupäällä niitä hakata jäätyneeseen maahan. ;)
KALKKIA VOISI LAITTAA, MUTTA MINKÄ VERRAN?
Seppo soitteli ja kyseli, että kun olisi nyt hyvät kelit kalkita, niin minkäs verran sitä kalkkia sitten laitettiinkaan nurmikolle? Tuo on hiukan paha kysymys vastata ihan varmaa ja kaikille sopivaksi, kun se riippuu niin paljon maan kunnosta ja aiemmista kalkituksista. Itse olen pitänyt turvallisena kalkkimääränä n.10 kg / aari (= 10 m * 10 m), mutta tosiaan maan kunnon mukaan on hyvä asiaa pohtia. Liika kun on liikaa tässäkin asiassa.
Jos edellisestä kalkituksesta on enemmän kuin kaksivuotta, niin sitten tuon määrän yleensä uskaltaa laittaa huoletta.
VANHAN OMENAPUUN UUSIELÄMÄ VARTTAMALLA, ONNISTUU HELPOSTI!
Usein tulee puheeksi, että kun vanhaomenapuu alkaa olla tiensä päässä, mutta siinä on niin hyviä omenoita ja tunnearvoa, että ei raaskisi sitä kaataa poiskaan. No siihen on olemassa helppo ja hyvä ratkaisu, vartetaan sille uusi elämä. Eli leikataan näin lepokaudella siitä oksia ja pistetään säilöön viileään odottamaan varttamista. Leikattavat oksat on hyvä olla hyväkuntoisia, niitä ihan ulommaisia oksia ja n. 30-40 cm mittaisia. Oksat nippuun, kääreeseen ja viileään ja keväällä / talven aikana ne sitten vartetaan uuteen perusrunkoon ja niin vanha puu saa uuden elämän.
Mikäli varttaminen / perusrunkojen hankkiminen tuntuu hankalalle, niin ei hätää senkään suhteen. Ammattitaitoa ja perusrunkoja löytyy kätevästi monilta puutarhoilta ja esimerkiksi Hirvensalmen taimisto tekee sitä ihan tilaustyönä, vaikka yhden puun verran. Ja sieltä saa ihan valmiin varttamispaketinkin tilattua kätevästi. Heidän sivuilleen ja ohjeet löydät TÄÄLTÄ
KUUSENKAATOON? EI VIELÄ, VASTA NOUSEVAN KUUN AIKAAN ON PARASTA.
Kovasti olen itsekin katsellut jo joulukuusia ja pari hyvää ehdokasta olen jo katsonut valmiiksi, mutta kaada en niitä vielä. Vasta nousevan kuun aikaan eli 8-18.12 kaadan sen. Näin se ei varise sisällä ja pysyy muutenkin hyvässä kunnossa koko joulun ajan ja vaikka pidempäänkin.
”SOMA” KALENTERISTA NÄKEE TUON JA MUUTKIN OIKEAT KUUN AJAT KÄTEVÄSTI.
Tosiaan tuosta meidän yhteisestä puutarhakalenterista näet nuo vallitsevat kuunvaikutukset aina kerta vilkaisulla ja helmikuun kodalla on tuo symbolien selityskin. Tuo on yleensä aivan riittävä tietoa siihen mitä on hyvä milloinkin tehdä ja tarvittaessa tarkempia hetkiä ja aikoja minä kyllä sitten aina kerron näin perjantaisin ja ajoissa. :)
KALENTERI KAVERILLE, ONNISTUU ILMAN MUUTA
Moni kysynyt, että onnistuuko lähettää kalenterin ystävälle vaikka joululahjana ja ilman muuta se onnistuu. Voidaan laittaa vaikkapa terveisetkin vielä mukaan.
Eli jos haluat lähettää niin laita ystäväsi ja sinun tiedot tähän ja lähetä minulle takaisin:
Sinun tiedot:
Ystävän tiedot:
Terveiset:
Kalenterit lähetetään sitten kirjeenä suoraan kotiin postilaatikkoon. ( pk 3,95 € )
Mikäli itsellesi haluat ja / tai antaa sen suoraan, niin sitten vain KLIK tänne ja sieltä se hoituu. :)
Ja toki aina voit pirauttaakin meille. 05-3440300
Vaan nyt taidan lähteä katsomaan tuota hiljalleen valostuvaa perjantaita tuonne ulos ja siellä näyttää muuten ihan sille, kuin taivaalta tulisi hiukan lisääkin valoa. Ohutta lumisadetta näyttää nimittäin satavan ja sehän on mitä mukavin valontuoja auringon lisäksi.
--------------------------------------------
Puutarha on rakkauslaulu –
Luontoäidin ja ihmisen duetto.
- Jeff Cox
--------------------------------------
Talventuntuista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni!
Toivotteleepi valaistunut
Puutarhurisi
Juha