Puutarhurin Perjantaiposti 15.2.2019

Puutarhurin Perjantaiposti 15.2.2019

Lauhan leppoista huomenta täältä puutarhalta.

Voi pojat, että se hivelikin taas kasvoja ja mieltä. Tuo leudon leppoisa lounaistuuli joka aamulla oli vastassa heti pirtin ovella. Piti oikein ottaa hattu pois päästä ja takki auki, niin mukavalle tämä ilma nyt tuntui. Vaikka toki talveen lumi ja pakkanen kuuluvatkin, niin kyllä viimeviikkojen lumisateiden ja harmauden jälkeen tämmöinen ilma on enemmän kuin tervetullutta, eikö vain. Nyt nautitaan!

Vaikka tuo aamurusko ei yleensä lupaa hyvää säätä tuleman (”aamurusko illan pasko”), niin ilma tuntuu kyllä niin hyvälle, että jollei päivästä tule nätti ja lämmin, niin ihmettelen…

KIITOS EILISISTÄ YSTÄVÄNPÄIVÄTERVEISISTÄ

Lämmin kiitos vielä kerran kaikista niistä ihanista viesteistä eilisen ystävänpäivän johdosta. Ne kaikki lämmitti puutarhurin mieltä kovin paljon. Niin se vain on, että ystävyys on sellaista lajia, joka ei välitä etäisyyksistä eikä titteleistä, sielujen yhteinen sävel on se mikä riittää ja kestää. <3

PIHAKASVIEN SUOJILTA HENKIREIÄT AUKI NYT!

Tosiaan tuo ilma lämpenee ja aurinko hellii nyt poikkeuksellisen kovin, joten jos sinullakin on suojattu arimpia pihakasveja erilaisin peitoin, niin nyt on hyvä käydä tarkistamassa ja tarvittaessa avaamassa niille henkireikä sinne yläpäähän. Muuten voi suojan sisällä lämpötila nousta ihan liian kovaksi ja kasvit kuivua ja vahingoittua, pahimmillaan jopa kuoliaaksi asti. Toki maa on nyt monin paikoin sulaa, että juuret eivät onneksi ole jäässä, mutta lepotilassa kasvit nyt kumminkin on, joten vararavinnolla elävät. Ei siis suotta altisteta niitä liian aikaiselle heräämiselle ja lämpötiloille suotta vielä.  

KASVIHUONEIDEN KATOILTA JA SEINILTÄ LUMET POIS

Erityisesti sellaisten kevytrakenteisten muovi- ja lasihuoneiden katoilta ja seinänvieriltä kannattaa nuo lumet siirrellä nyt pois. Katolta usein huomaakin lumet ottaa pois, mutta seinänvierelle jäävä lumi muuttuu nyt ja heikkorakenteiselle huoneelle vaaralliseksi, kun se kastuu ja alkaa kaatuilla nyt ilmojen lämmetessä. Pahimmillaan se nimittäin saattaa kaatua juurin sisäänpäin ja rikkoa koko huoneen, kun seinä sortuu. Noilla vahvemmilla huoneilla ei yleensä tätä vaaraa ole, mutta aina on parempi olla ennakkoon ahkera, kuin odottaa vahingon tapahtumista, eikö vain. :)  

SIEMEN KYLVÖJEN PERUSTEET JA OIKEAN MULLAN VALINTA

Osa siemen kylvöistä on jo tehty täällä meilläkin, mutta paljon on onneksi vielä edessäpäin. Kunnollisen kasvulampun alla kylvöjä on voitu tehdä jo niin kasvihuoneella kuin sisälläkin. Tuon led lampun alla tulee kyllä ihan mahdottoman hyviä, napakoita taimia. Nousee tasaisesti, nopeasti ja on helppo koulia.  Toisaalta koulimisella ei ole niin kiire, kun taimet saavat hyvin valoa, niin eivät veny ja vanu, vaan pysyvät napakoina.

Vaan tuo itse kylvöhommaan. Se on sitten mahdottoman mukavaa puuhaa ja onnistuu kyllä hyvin, kun muistetaan ihan pari pikkujuttua ennen kuin aloitetaan.

Kerrataanko varoiksi:

  1. Puhtaat astiat ja multa on ehdottomasti tärkeää
  2. Kylvömultana kannattaa käyttää vain kylvö- tai kaktusmultaa.
  3. Tarkistetaan siemenkohtaisesti niiden kylvösyvyys. Se vaihtelee pinnasta aina muutamankin sentin syvyyteen.
  4. Kylvön jälkeen kevyt sumutus hyvällä (tällä sumuttimella onnistuu helposti) ja muovikelmu päälle (tai vastaava viritelmä).
  5. Kun siemenet itävät, aloitetaan tuuletus hiljalleen ja totutetaan taimet huoneilmaan hiljalleen, mutta ajoissa.
  6. Koulitaan taimet ajoissa! Tässä käy helposti niin, että vartutaan muutama päivä liikaa ja sitten ollaankin ongelmissa.  

Ja pari niksiä, jolla onnistuu vieläkin helpommin / paremmin:

  1. Mullanpinta ei homehdu jos sumutat sen sekoittamalla 1 litraan vettä 1 tl Atamon säilöntäainetta. Kevyt sumutus kylvön jälkeen ja pinta ei homehdu.
  2. Lämpömatolla saat tasaisen ja onnistuneen itämistuloksen kätevästi.
  3. Kunnolliset Kasvatusnapit, ah, nämä on ihan must kun taimia koulii ja isompia siemeniä idättää. Ei nämä suotta ole käytössä meillä ja tuhansilla ammatti viljelijöillä.
  4. Minikasvihuoneet on käteviä, etenkin jos niissä on ajateltu kastelu ja tuuletus asiat oikein. Näissä on!
  5. Merkkaustikkuina toimivat kertakäyttölusikat hyvin. Tekstin kun kirjoittaa sisäpinnalle, niin ei häviä kastelun tai auringonvalossa.
  6. Ja tuo valo, se on aivan ehdottoman tärkeä asia hallitaHajavalo on yleensä luennonvalosta suositeltavinEi suora eikä liian vähän, molemmat tuottavat huonon lopputuloksenParas tapa hallita tuo on käyttää tätä LED- valoa. Sen alla minä teen nämä kaikki. Sen kun voin hallita ja valonlaatu on kasveille täydellinen. Tulee aina hyvä ja tasainen itävyys ja napakat taimet, jotka on helppo koulia. Ajastinkellolla säädän käytännössä 18 tuntia valoa ja lamppu hyvin lähelle kylvöastiaa. Tämä kun ei kuumene, niin voi olla melkein ”kiinni” kasveissa huoletta.

ja pari ajatusta noista multien oikeasta valitsemisesta vielä:

Siemenkylvöissä käytetään tosiaan aina hyvin hiekkapitoista ja mietoa seosta.Kylvöseosta ja/tai kaktusmulta on käytännössä hyvää. Myös kookoskuituseos käy, mutta ihan pienille siemenille ei ehkä ole kaikkein kätevintä ( = peittäminen hankalaa)

Taimet koulitaan ja juurrutetaan aina taimi- tai kookoskuituseokseen. Itse suosin nykyään hyvin pitkälti tätä kookosta, kun se on niin helppo, puhdas, edullinen ja kastelijallekin armollinen tuote.

Sammalpohjaiset tuotteet tulevat nyt myös ja uskon, että niistä tulee hyviä tuotteita. Itselläni on testit ja käyttökokemukset vielä melko vähäisiä, mutta tämän kasvukauden jälkeen tiedän niistä jo paljon enemmän. Sen verran paljon sitä nyt aion testata, että kokemusta kertyy. :)

Vinkki: Aina välillä huomaa laatueroja eri mullissa ja yksi hyvä käytännön keino varmistaa hyvä seos on hankkia parin tai kolmen eri valmistajan multia ja sekoittaa niitä keskenään. Silloin on riski siitä, että jokin multaerä on ”huono” pienempi ja käytännössä homma onnistuu aina.

Vinkki2: Ja (vanhojen)siementen pikatestaus ja miksei kasvatuskin onnistui kätevästi tämän kylvölautan avulla. Tuon lautan videoidean pääsit näkemään siis TÄÄLTÄ

KEIJUNMEKON SIEMENTEN ITÄVYYS TAAS KOETUKSELLA? OMAT SIEMENET TOIMII PAREMMIN, KOSKA…

Tästä aiheesta puhuttiin jo viime keväänä, mutta kerrataanko vielä. Eli kovasti on ihmetelty, että miksi kaupasta ostettujen keijunmekkojen siemenet eivät idä kunnolla, mutta itse kerätyt 100 %. No se syy on hyvin looginen eli keijunmekon siemenen ympärillä oleva huntu on sille erittäin tärkeä. Se pitää siemenen kosteana (näitähän ei siis peitetä) ja itävänä. Matkalla kauppaan siemeniä käsitellään usein ja silloin nämä hunnut siementen ympäriltä rikkoontuvat, jolloin niitä ei ole tekemässä tuota tärkeää tehtävää.

Oheisessa kuvassa toivottavasti näkyy nuo ohuet hunnut, jotka siis säilyy kotona otetuissa aina paremmin, kun siemeniä ei postissa / matkalla ravistella. Eli harvoin siemenissä on vikaa, niille on vain käynyt matkalla huonosti. Oma keräämillä siemenillä onnistuu paremmin. :)

Puutarhurin kasvien knoppitieto-osio jatkuu, nyt vuorossa

MILJOONAKELLOT, TIESITKÖ NIISTÄ ETTÄ???

Ne kuuluvat calibrachoa sukuun, jonka alkuperäiset lajikkeet ovat kotoisin Etelä-Amerikasta, Brasilian, Perun ja Chilen seuduilta.

Calibrachoa-suku on nimetty  1800-luvulla eläneen meksikolaisen botanistin Antonio de la Cal y Brachon mukaan.

Miljoonakello on yksi helpoimmista ja kauneimmista kasvatettavista kesäkukista. Erilaisia värejä ja lajikkeita on runsaasti. Niiden suosio kasvaa vuosi vuodelta, johtuen lajikkeiden ominaisuuksien huimasta kehityksestä. Värejä ja muotoja on valtavasti, samoin parhaiden lajikkeiden kukinta alkaa jo ihan pienestä pitäen ja jatkuu koko kesän aina pikkupakkasiin asti.

Lisäksi miljoonakellot ovat itsepuhdistuvia, joten ne pudottavat haalistuneet ja kuihtuneet kukkansa. Miljoonakelloa ei tarvitse siis nyppiä. Kasvutavaltaan niissä on roikkuvia, puoliroikkuvia, pystykasvuisia, kompakteja, reheviä, jne. jne. Eli varmasti jokaiselle jotain. Suurin ”työ” oikeastaan onkin aina valita valtavista valikoimista ne parhaat lajikkeet tänne meidän oloihin. Kun mm. pitkät ja valoisat kesät kun on erittäin suosiollisia toisille lajikkeille ja toisille ei niinkään. Samoin kylmänkestoissa on eroja ja kukinta-ajoissa. Miljoonakellot ja niiden lajikkeet on siis kaikkineen valtavan kiehtova maailma jossa on joka vuosi uutta opittavaa ja koettavaa. Puutarhurin unelma siis. :)

Esimerkiksi tämä Anitan jalostama ja Fleuro select palkinnonkin voittanut kerrottukukallinen Double Pink Tastic on aivan uskomattoman onnistunut kokonaisuus.

Tämän ainutlaatuinen kukan värikuvio, tiheä ja kompakti kasvutapa, aikainen kukinta, erinomainen juurtuminen ja homeensieto tekevät tästä Pink Tasticista yhden helpoimmasta ja kauneimmista kesäkukista.

112 SOVELLUKSESTA VIELÄ, KANNATTAA PÄIVITTÄÄ SE.

Viimeviikolla oli puhetta tuosta 112 suomi sovelluksesta, jonka soisi löytyvän kaikista puhelemista, se on niin hyvä sovellus. Jota toivottavasti ei tarvitsisi koskaan käyttää… Jos sinulla on tuo sovellus ollut pitkään asennettuna, niin se on hyvä käydäpäivittämässä siellä sovelluskaupassaUudessa versiossa on hyviä lisäominaisuuksia mm. suorat päivystysnumerot (meripelastus, tienkäyttäjälinja, myrkytyskeskus, kansalaisneuvonta, MLL lasten ja nuorten puhelin, ulkoministeriön päivystys ja kadonneita lapsia koskeva vihjepuhelin) sekä vaaratiedotteet tulevat suoraan puhelimeesi. Kannattaa siis pitää ohjelma ajan tasalla ja toivoa, ettei sitä tarvitse. :)

JUSSI KOKKAILLUT AAMIAISIA JO KAKSIKYMMENTÄ VUOTTA JA MAKU SEN KUIN PARANEE

Hyvä ystäväni ja varmaan sinunkin tuntema Suomen parhaimmat aamiaiset kokkaileva ja Positiivareiden isä Juhani ”Jussi” Töytäri juhli viikolla 20-vuotista kokkailun merkkipaalua.  On kyllä Jussi ison hatunnoston ansainnut voimaannuttavien, oivaltavien, hauskojen, kannustavien, jne. aamiaisten tarjoiluista. Jussi on kyllä mies joka pitää mitä lupaa, sillä tiedän että joskus on aamiaista ”kokkailtu” jopa sairaalasta käsin, kontallaan, kun oli pikku vahinko saunan pesuvesien kanssa käynyt. ;)  Moni olisi niistä palovammoista saanut hyvän syyn olla tekemättä mitään, mutta Jussi ei, ”kun on luvattu, niin lupaukset lunastetaan” sano Jussi ja kirjoitti vain.

Mikäli tuo aamiainen ei ole sinulle vielä tuttu, niin käypä TÄÄLTÄ tilaamassa se. Se on ilmainen (eikä takuulla lihottava) ja paras tapa aloittaa aamut. Itse olen ”nauttinut” ja lukenut nuo alusta loppuun, joka ikisen, ihan sieltä ensimmäisestä aamiaisen alkaen, joten voin kokemuksesta suositella mitä lämpimimmin näitä Jussin kokkailuja. TÄÄLTÄ löydät muuten aina Jussin 10 viimeistä kokkausta.    

Onnea Jussi vielä kerran!

Vaan nyt minä lähden nauttimaan tuosta valosta ja lämmöstä kasvihuoneelle ja taimilaatikoiden pariin. Iltakuutamolla lähden varmaan kippurahäntien kanssa luontoon kuuntelemaan ja haistelemaan leppoisan lounaistuulen tuomia kevään merkkejä.

Hyvällä tuurilla pöllötkin innostuu huhuilemaan kevättä tulemaan. Ainakin varpuset tirskuivat aamulla niin innoissaan, että siellä kyllä kevään tiedettiin nyt tulevan. Viikonlopulla piitännekin muuten käydä noita pesäpönttöjä läpi ja ripustella muutama uusi paikalleen. Ei nimittäin aikaakaan, kun asukit jo tulee reissuiltaan taksin.

-----------------------------------
Omistaa vähän maata, raaputtaa sitä kuokalla,
kylvää siemeniä ja katsella niiden heräämistä eloon
– siinä ihmisen yksinkertaisin ilo,
miellyttävintä mitä hän voi tehdä.
-   Charles Dubley Warner
--------------------------------------

 

Ihanan leppoisaa ja kevään merkkien täyttämää viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.

Toivottaa, tästä ajasta niin iloinen ja onnellinen kuin olla voi

Puutarhurisi ja ystäväsi

Juha

ps. aiemmat perjantaipostit löydät TÄÄLTÄ ja siellä voit myös päivittää osoitteesi tai liittyä mukaan.