Puutarhurin Perjantaiposti 12.4.2019

Puutarhurin Perjantaiposti 12.4.2019

Hitusen viileämpää huomenta täältä puutarhalta!

Kappas vain, se on sitten – 8 astetta mittarissa ja yöllä ollut pari astetta vielä kylmempää. Huomasin itsekseni tuumivan, kun aamulla ensitöikseni (ihan niin kuin joka aamu teen) lämpömittaria vilkaisin. Kasvihuoneessa oli onneksi kaikki kunnossa. Lämmittimet pitivät huolen siitä, että siellä oli kaikki hyvin ja taimet sen kuin komistuu päivä päivältä.

Kävihän se perinteinen takatalvikin alkuviikosta hiukan mittelöimässä voimiaan kevätauringon kanssa.  Ja kyllähän siinä taas niin kävi, että aurinko voitti ja näyttäisivät  kelit muutenkin kääntyvän lämpöisen ja aurinkoisen puolelle ensi viikosta alkaen.

LATVOTAAN, SE ON HELPPOA JA HAUSKAA. LATVO ROHKEASTI, SAAT KYLÄN KOMEIMMAT KUKAT

Nyt kun nuo isompiin ruukkuihin istutetut taimet alkavat kasvamaan kohisten pituutta, niin ne olisi hyvä latvoa.  Se on hiukan kasvikohtainen asia milloin ja mistä kohtaa, mutta ei siinä kovin suurta virhettä voi tehdä muuten kuin leikkaamalla liian lyhyeksi. Jos et ole ihan varma, niin jo se, että nipistät latvan poikki riittää  ja on turvallinen tapa. Latvonnalla saadaan siis aikaan kasvin sivuversojen kasvuun lähtö, kun latva menee poikki. Näin kasvi tuuhentuu ja komistuu moninkertaiseksi ihan luonnostaan. Ja sehän tarkoittaa helposti 6-10 kertaa enempi kukkivia versoja, joten kukista tulee ihan mahdottoman upeita ja ilman mitään sen ihmeempiä temppuja.

Tässä esimerkiksi tämä tuttu kuva verenpisaran osalta, johon lehtipareja jätän yleensä 3-5 kpl, hiukan lajikkeesta riippuen.

ja tässä on tulos jo viikon päästä sivuversot lähtevät puskemaan esiin ja näin yhdestä onkin tulossa 6 kertaa isompi, ihan tuon yhden leikkauksen ansiosta. Näppärää, eikö vain? Uudet versot kukkii yleensä nopeammin, koska itse kasvi on jo juurtunut ja kovassa kasvussa eli on ihan tavallista että kukkia ilmestyy jo 2-3 viikon kuluttua latvonnasta

Petunialla ja miljoonakelloilla en noita lehtiä niinkään laske, vaan leikkaan niiltä yleensä latvan poikki kun ne ovat n. 10 cm mittaisia.

Pelargonioita en oikeastaan leikkaa muuta kuin vahat kukat pois ja sitten otan pistokkaita sen verran kuin tarvitsen tai kasvi antaa myöden.

Marketoista poistelen kukkia ja jos se on oikein ränsistynyt, niin leikkaan sen ihan kokonaan 5-10 cm korkeudelta poikki. Uudet versot ja kukat tulevat kesällä yllättävänkin nopeasti. Jopa parissa viikossa se on kuin uudesti syntynyt.

LATVONTAA KANNATTAA TEHDÄ PITKIN KESÄÄ

Itse tykkään tosiaan nyppiä latvoja poikki pitkin kesää ainakin verenpisaroista,petunioista ja miljoonakelloista. Vähän kerrallaan ja sieltä sun täältä ( pidempiä versoja yleensä). Näin kasvit pysyvät tiiviimpinä ja niihin tulee koko ajan vain lisää kukkivia versoja. Eipä se sen kummempi konsti ole saada kylän komeimmat amppelit. ;)

JA SAMALLA SAADAAN UUSIA TAIMIA PISTOKKAISTA,

Kun latvotaan, niin eihän sitä kannata heittää hukkaan hyvää, edullista ja hauskaa tapaa tehdä lisää taimia. Kesällä nuo juurtuu hyvin ja kukkii komeasti jo loppukesästä. Usein käy niin, että latvonnasta juurrutetut taimet on loppukesällä ja syksyllä jopa hienompia kuin itse kasvit.

Tästä pistokaslisäyksestä olen sinulle kertonut ennenkin kun sehän on meillä täällä lähes jokapäiväistä puuhaa näin keväisin ja alkukesäisin. Puutarhalla pistokkaat tosin otetaan erikseen kasvatetuista ja valikoiduista emotaimista, jolla taataan terveet ja varmasti parhaat taimet. Mutta ihan yhtä hyvin se onnistuu normaaleista kasveistakin, kun vain muistetaan pari juttua.

Kerrataanko hiukan miten onnistutaan parhaiten, vaikkapa tuon samaisen verenpisaran kanssa, kun sillä nyt aloitettiinkin? Tuossa kuvassa näet varmaan heti nuo oikeanpuoleisen pistokkaan ”virheet” eli lehtihanka ei ylety multaan asti ja nuppukin on paikallaan. Vasen taas on oikein ja kasvaa varmasti.

  • verenpisaran lisään aina vain latvapistokkaista
  • jätän kolme - neljä lehtiparia jäljelle ja pistokkaassa tulisi olla kaksi – kolme lehtiparia.
  • leikkaus tapahtuu jäljelle jäävän lehtiparin yläpuolelta
  • jos pistokkaassa on nupunalkuja, niin nypin ne pois, sillä ne vievät turhaa voimaa ja heikentää juurtumista paljon.
  • parasta on istuttaa pistokkaat heti. Ellei se onnistu niin sumutettaan ne kevyesti, kääritään pistokkaat muovin sisään, ja pidetään pois auringosta. Jos odotusaika on muutamaa tuntia pidempi, niin sitten ne kannattaa jo siirtää viileään  + 4 - +8 asteiseen paikkaan ja sielläkin korkeintaan kahden päivän ajaksi.
  • pistokas työnnetään niin syvälle, että sen ensimmäisen lehtiparin tyvet menevät tiukasti kiinni istutusmultaan. (kasvatusnapit on tässä muuten todella käteviä ja hyviä) . Tämä on tärkeää, sillä juuri noihin lehtihankoihin kehittyy uudet juuret.
  • multa / kasvatusnappi, johon pistokaan laitat, kannattaa kastella etukäteen, ettei multa valahda pistokkaan laittamisen jälkeen pois lehtihangan ulottumattomiin. Jos näin käy, niin pistokas kuolee hyvin pian, kun se ei pääse juurtumaan multaan.
  • Sitten kun olen laittanut pistokaan lehtihankaa myöden kunnolla multaan, niin nipistän vielä kerran multaa pistokkaan ympärillä, että pistokas varmasti ”istuu” mullassa hyvin.
  • Sitten vain laitetaan nämä juurtumaan +18 -+22 asteiseen paikkaan. Pari ensimmäistä viikkoa lämpötila saisi olla ennemmin + 20 asteen yläpuolella kuin sen alle. Kun juuret alkaa tulla esiin, niin lämpötila kannattaa tiputtaa alle 20 asteen. Itse olen viime aikoina huomannut, että lähelle 15 astetta tiputettuna taimista tulee vielä napakampia ja paremmin juurtuneita.
  • Sitten vain taimet pidetään kosteina ja suojattuina ensimmäiset pari-kolme viikkoa ( = tuo korkeamman lämpötilan aika) Minikasvihuone, muovihuppu (ilmareiällä + tikuilla viritetty) on niitä yleisimmin käytettyjä ja hyväksi todettuja tapoja.
  • Parin viikon kuluttua tuuletellaan ja karaistaan taimia hiljalleen ja kun juuret on tullut läpi, niin istutetaan seuraavaan purkkiin (n. 8 cm purkki on hyvä) ja sekin kannattaa huputtaa ensimmäiseksi viikoksi. Kun kasvi aloittaa juurtumisen uuteen astiaan niin huputus auttaa sitä paljon.

Näin se onnistuu ja on paljon helpompaa, kuin mille se vaikuttaa. Ja toki tälläsamalla idealla voit ottaa pistokkaita muistakin kasveista pitkin kevättä, myös monista huonekasveista. ( Muistako sen kun otettiin viime vuonna kumipuusta pistokkaat ja tehtiin pari uutta kumipuuta ihan tuosta vaan).  Yleensä minä pidän juhannusta sellaisena aikana, että sen jälkeen pistokkaiden juurtumiskyky heikkenee selvästi eli ennen juhannusta nämä pistokashommat kannattaa yleensä tehdä.

Yleisesti ottaen tässä pistokashommassa ei ole kuin yksi huono puoli, nimittäin tähän kun hurahtaa, niin ei meinaa malttaa lopettaa ja paikat loppuu kesken. :)

ja muistathan, että nämä rasiat, joissa toimitan taimet, on suunniteltu niin, että niissä on otettu huomioon myös pistokkaitten ja isompien siementen juurruttaminen. Niin kastelua ( alhaalla raot, jolloin voit kastella taimet turvallisesti upottamalla multaosuuden veteen ja ylimääräinen vesi valuu kumminkin pois) kuin hengittäminen ( hengitys raot/reiät rasian yläosassa) huomioon ottaen. Samoin auringolta suojaaminen / vihreäväri) ja valmis taimi on sitten helppo ottaa pois, sen kuin vain kannen avaa. Rasian voit käyttää vaikka kuinka monta kertaa ja jos et tarvitse sitä, niin se on täysin kierrätettävä tuote. Nämä nimittäin valmistetaankin jo kierrätysmuovista.

JA PIKKU APULAISET MULLASSA SAA AIKAAN IHMEITÄ

Pistokkaille kannattaa käyttää aina taimimultaa (ei mustaa multaa missään tapauksessa) ja sen lisäksi , jos haluat auttaa juuristoa, niin parhaiten sen teet antamalla sille pienen satsin juurtumisrouhetta. Se nimenomaan auttaa juuria luonnollisella tavalla hyvään ja terveeseen kasvuun. Eikä tuo vaikutus jää vain taimivaiheeseen vaan se auttaa kasvia ja sen juuria ihan koko kesän. Eli sitä kannattaa lisätä vielä koulintavaiheessa mullan sekaan.  Eikä sitä paljoa tarvitse laittaa, kun jo tehoaa.

Mikä kasvualusta sitten on parasta taimikasvattajalle?

No minusta se kaikkien kätevin ja toimivin kasvualusta taimikasvattajille ja viherkasveille on lyhykäisyydessään kookostaimimultaseos. Näissäkin on toki eroja eri valmistajien kesken, mutta sellainen joka on sopivan mietoa ja ei liian karkeaa, on helpointa käsitellä ja hallita. Esimerkiksi tässä minun teettämässäni on vain pieni, n. kahden viikon starttilannoitus, jonka jälkeen kasteluveden mukana voit antaa juuri sen määrän ja sellaista lannoitetta kun haluat. Itse maa ei ainakaan ole liian vahvaa ja väkevää siemen ja taimikasvatukseen eikä viherkasveille. Siksi tuo soveltuu myös mm. yrttien kasvatukseen ruukuissa hyvin. Tämä myös pysyy ilmavana, vaikka välillä saattaisi vettä lorahtaa ruukkuun liikaa tai sadetta tulla kerralla enempikin. Ei tukehdu kasvit.

PERLIITIN JA VERMIKULIITIN ERO

Nämä on tuttuja varsin monelle taimikasvattajalle ja yleensäkin meille puutarhaharrastajille, mutta välillä kuulee kuinka menee hiukan käsitykset sekaisin. Koska nehän ovat hiukan toistensa vastakohtia, niin on hyvä tietää mitä kumpikin on ja milloin niitä on hyvä käyttää.

Kerrataanko siis lyhyesti:

Perliitti -> Ulkonäöstä tunnistaa helposti. Perliitti on valkoista, ilmavaa, kevyttä ja raemaista (muistuttaa hiukan styroxia). Perliitti sekoitetaan aina multaan  lisäämään sen ilmavuutta ja ehkäisemään kasvualustan tiivistymistä. Se ei sido itseensä vettä eikä ravinteita ja on täysin pH-neutraali.  

Vermikuliiti -> Ulkonäöltään voisi sanoa, että muistuttaa ”kissankultaa” eli on erittäin erinäköistä kuin perliitti. Se sitoo kosteutta jopa 3-4 kertaisesti. Heijastelee valoa. Sitä käytetään käytännössä siemenkylvösten kevyeen peittämiseen, jolloin se pitää kylvökset tasakosteina samalla nopeuttaen ja parantaen niiden itämistä sekä juurtumista. On myös ihan luonnollinen ja ympäristöystävällinen tuote. Siemenkylväjän yksi perustuotteista niin kotona kuin täällä puutarhallakin.

ja jos tarvitset niin pikkupakkauksiin pakattuina löydät;

Perliittiä ->  0,5 l / 3,50 € -> TÄÄLTÄ

Vermikuliittia->  3 l / 7,50 € -> TÄÄLTÄ

Juurtumisrouhetta->  140 g / 7,50 € -> TÄÄLTÄ

Kasvatusnappeja->30 kpl / 3,90 € -> TÄÄLTÄ

Kookostaimimultaa -> 5 l / 4,90 - 5,90 € -> TÄÄLTÄ

Sumupullot -> alk 6,90 € kpl ->  TÄÄLTÄ

Taimiruukut, musta, pinkki, lime -> alk 5,90 / 24 kpl  -> TÄÄLTÄ

Ja nämä tämän kevään hitti sormikkaat, joilla voi kuulemma vaikka selkää raapia, jopa ihan kynnetönkin... ;) Istutussormikkaat -> 4,95 € / pari + aluskäsineet -> TÄÄLTÄ 

Ja ihan kaikki kasvattamisen apujutut löydät kootusti TÄÄLTÄ

Nämä on siis ihan samoja tuotteita, joita itsekin käytän täällä. Me vain pakkaamme ne  pienempiin eriin täällä. Tuskin haluaisit ostaa esim. juurtumisrouhetta 50 kg tai perliittiä 200 litran säkeissä tai kasvatusnappeja 1000 kpl pakkauksissa kerralla, niin kuin ne meille tänne tulee. ;)

ARTIKKELI JOKA PYSÄYTTÄÄ

Tutkimus: Nykyisellä vauhdilla hyönteiset katoavat maailmasta sadassa vuodessa – "Vaikutukset ihmiseen ovat lievästi ilmaistuna katastrofi"

Luin tämän kyseisen artikkelin ja huolestuttavaa tutkimustietoa siinä kyllä oli. Siinä kerrottiin mm. että

  • tällä hetkellä hyönteisten kokonaismassa kutistuu maailmanlaajuisesti 2,5 prosenttia vuodessa ja trendi on jatkunut jo 25–30 vuotta.
  • Lähivuosikymmeninä noin 40 prosenttia hyönteislajeista on kuolemassa sukupuuttoon. Maalla elävistä hyönteisistä uhatuimpia ovat perhoset, pistiäiset ja lantakuoriaiset.
  • Englannissa aiemmin yleisten perhosten määrä supistui vuosien 2000–2009 välisenä aikana 58 prosentilla
  • Koko tuon artikkelin voit lukea TÄÄLTÄ

Vaikka tuo olikin keskittynyt lähinnä katoavien lajien tarkasteluun, eikä kokonaiskuva onneksi ole noin synkkä, niin ei tuo minusta  ollut mitenkään mukavaa luettavaa, päinvastoin. Ei sekään ole yhtään hyvä asia, että eliöstö yksipuolistuu ja lajeja häviää. Kun jokin laji kerran häviää sukupuuttoon, niin käytännössä se tarkoittaa sitä, etteivät tulevat jälkipolvet tule niitä koskaan näkemään ja maapallo on aina sitä kohden köyhempi.  Ja se on aina surullista, jos eläimistö tai kasvisto köyhtyy ja yksipuolistuu, eikö vain?

No ei ollut tarkoitus synkistellä eikä etenkään syyllistää, sillä yhä edelleen olen sitä mieltä, että me puutarhaharrastajat emme tätä maata ja ilmastoa köyhdytetä eikä saastuteta vaan päinvastoin. Jos ihan kaikki harrastaisivat  puutarhan ja kasvien hoitoa, niin uskoisin, että vastuu luonnosta ja kaikesta siihen liittyvästä olisi tolkun tasolla ja se riittäisi vallan hyvin pitämään äitimaan onnellisena ja hyvin voivana.

PARI PALAUTETTA VIIMEVIIKOLTA

Kiitos Juha, perhosparatiisini teko helpottui heti! On toki muitakin kasveja.

Ulla sieltä laittoi oikein erikseen kiitoksen sunnuntain ”perhospostista” ja kertoi miten oli jo jonkin aikaa etsinyt perhosille sopivia kasveja ja nyt ne tulivat kerta heitolla esiin. Haluaisin vielä sanoa, minkä sanoin jo Ullallekin, että  lähettämässäni perhoskasvi esittelyssä oli ne kasvit mitä minä pidän parhaina ja mitä minulla täällä. Toki hyviä kasveja on muitakin. Joten, jos ei muuten niin kirjoista, googlesta tai paikalliselta puutarhurilta kun etsii ja kyselee, niin varmasti löytyy mieluisia kasveja lisää. :)

RYTÖ se se vasta oli lohdullisen hyvä juttu

Tuosta ”joka pihan rytönurkasta” taisi tulla monelle aika hyvä ja lohdullinen mieli. Niin moni hihkui ilosta, että nyt on hyvä syy antaa rytönurkan olla ja sanoa, että se on luonnolle hyväksi ja siihen tarkoitettu. Ei tarvitse aina potea huonoa omaatuntoa kun on jäänyt vähän huonolle hoidolle. No voin sanoa, että kyllä se rytönurkka ( jos toinenkin) täältä minunkin tontilta löytyy.  Enkä kyllä muutenkaan kenenkään pihoissa rytöjä katso tai arvostele, päinvastoin. Pihat ja puutarhat elävät tavallaan ja vieraat kulkee ajallaan, eikö vain.

 

Vaan nyt lähden tuonne kasvihuoneelle puuhastelemaan. On latvontaa ja pistokkaiden laittamista sekä samalla valmistelen seuraavat taimet matkalle kohti uusia koteja. Haikean hyvälle tuntuu taas! <3

ps. Muistahan sitten varata pientä ”palkkaa” pikku virpojat kun saattaa kolkutella sunnuntaina ovella… ;)

----------------------------------------
Katselen kevättä, niin kuin se tulisi vain minulle, ollakseni siitä kiitollisempi.
- Friedrich Hebbel
----------------------------------------

Ihanan aurinkoista ja pienten virpojien ilahduttamaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.

Toivottaa talvenselän nyt varmuudella jo taittanut ja iloisesti kevättä kohti katsoen

Puutarhurisi

Juha