Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Perinne pelargonien talvilepoleikkaus ja talvihoito
- Aurauskepit on hyviä muuallakin kuin tienreunoissa
- Ei tautia vaan tricoa – viimeiset hetket levittää myös puutarhassa
- Amaryllissipulien toimitukset käynnistyivät – vinkit onnistuneeseen lopputulokseen. Näillä sipuleilla 100 % takuu
- Jouluruusun kasvatus vinkit ja tarina
- Terveystyynyjen yhteishankinta päättyy maanantaina – vielä ehdit varata omasi tai lahjaksi.
Jännääviä terveisiä täältä Puutarhalta !
Sääennusteet tarjosivat viimeyölle ja tälle päivälle sellaista jännitysnäytelmää, että aamulla piti ihan ensimmäiseksi mennä kurkkaamaan pirtin ovelta ulos, että montako senttiä sitä lunta olisi jo satanut – no eipä ollut yhtään. Eikä ole satanut koko aamupäivässäkään vielä yhtään, mutta voihan se olla, että ilta ja yö kaiken muuttaa ja maa olisi valkoinen huomen aamulla. 🌨☃
PERINNE PELARGONIT LEIKATTU TALVIASUNTOON JA VALOT PÄÄLLE.
Eilen leikkelin nuo viimeisetkin omista perinnepelargoneista talvehtimiskuntoon. Tässä vaiheessa leikkaan kaikki kukat, nuput ja hiukankin huonot lehdet pois. Ja sen jälkeen vielä harvennan kasvustoa tarvittaessa ajatuksella, että siitä ”näkee läpi”. Tällöin ilma kiertää ja homehtumisen vaaraa ei juurikaan ole. Talven nuo saavat viettää sitten taas tuolla viileässä navetassa, niukalla kastelulla ja ledvalojen alla.
Muistetaan se vanha ohje, että pelargonit viihtyvät ”ahtaissa ruukuissa ja niukalla kastelulla”.
Tämän ihmeempää niille ei tarvitse tehdä ja noiden ledvalojen ansiosta ne säilyvät erittäin elinvoimisina ja niistä saa paljon uusia pistokkaita jo aikaisin keväällä.
AURAUSKEPIT PAIKALLEEN – MYÖS MUUT VAROTTAVAT PAIKAT HYVÄ MERKITÄ
Sen verran tuo lumentulolla uhkailu kumminkin herätti, että eilen naputtelin vielä muutamia aurauskeppejä paikkoihin, jotka on hyvä muistaa varoa sitten kun lumitöiden aika on. Se on nimittäin jännä, että vaikka omaa pihaa on tallannut ikänsä, niin kun on oikein lunta tuiskannut, niin kummasti sitä meinaa nuo kaivonkannet ym. muuttaa paikkaa siellä lumen alla. 😉 Olen jo muutaman vuoden ihastunut noihin ohuisiin lasikuituisiin keppeihin. Ovat käteviä laittaa paikalleen, kun kuminuijalla vain hiljalleen naputtelee maahan. Ei tarvitse raahata rautakankia ja nuo kun on lisäksi joustavia, niin ne kestävät pieniä auramiehen osumiakin perinteisiä paremmin. Eikä hintakaan ole paha, siinä puolentoista euron paikkeilla. Yhden kaivonkannen hinnalla niitä saa jo aika monta. 😉
EI TAUTIA VAAN TRICOA HIRVIELÄINTEN TUHOJA ESTÄMÄÄN – VINKKI KÄYTÖSTÄ
Tämän näköisiä taimia, jos näet metsässä tai puutarhassa, niin ei tarvitse huolestua. Niissä ei ole mitään vikaa tai tautia, vaan ne on suojattu tuolla tricolla hirvieläinten varalta. Jos sinullakin on vaarna, että talven mittaan käy peurat, kauriit tai pitkäkorvat herkuttelemassa, niin nyt on viimeiset hetket ruiskuttaa tuota tricoa niiden suojaksi.
Vinkkinä sellainen asia, että kun tuo trico on valmistettu lampaanrasvasta, niin pidä aine mahdollisimman pitkään lämpimänä, kylmänä sen ruiskuttaminen on melko työlästä.
Niin ja tätä käytetään vain koristekasveille!
Tricoa saat myös minulta -> TÄÄLTÄ
Toki kunnon aita on aina hyvä vaihtoehto, myös isoille puille.
Tehdään vain isompi aita. 😉
UHKEIDEN JA UPEIDEN AMARYLLISSIPULIEN TOIMITUKSET KÄYNNISTYI – KERRATAANKO ONNISTUNEEN KASVATUKSEN ”SALAT”.
Tällä viikolla tosiaan alkoi jo ensimmäisten amaryllissipulien toimitukset, ja käytännössä lähetykset jatkuvat nyt päivittäin. Kiirettä istuttamisille ei vielä ole, mutta ei toki mitään estettäkään.
Amarylliksen kasvatushan on paitsi helppoa, niin myös hauskaa puuhaa. Itse kasvatettuna se on kuin joulukalenteri, joka ilahduttaa ihan joka päivä aina jouluun asti ja käytännössä pitkälle ylikin, usein jopa vuosia.
Lahjaksi kasvatettuna tai annettunahan se viestii siis ihan eri tavalla ajatuksesta, kuin valmiin kukan ostaminen ja antaminen. Tiedät mitä tarkoitan. 🥰
Kaiken onnistumisen taehan on nuo itse sipulit. Niiden tulee olla terveitä, oikean kokoisia ja lajike on myös tärkeä.
Viime sunnuntain Tomin postissa olikin video, jossa tuota laaduntarkkailua jo tuolla lähtöpäässä tehtiin ja vaikka hiukan raa’an oloista se olikin, kun sipuleita niin leikeltiin, mutta se on käytännössä ainut oikea ja varma tapa saada varmuus sipulien kunnosta ja kehitysasteesta. Näin voidaan luvata, että nämä kaikki sipulit ovat varmasti sitä mitä pitääkin ja sinun ei tarvitse kuin istuttaa ja ihastua. 😃🥰
Sipulien mukana tulee toki myös kuvalliset ohjeet mukana, mutta kerrataanko näin lyhyesti onnistumisen salat.
Onnistumisen helpot ohjeet:
- ennen istutusta sipulin juuria liotetaan 12 tuntia vedessä
- sopiva istutusruukku on ahdas eli vain muutaman sentin sipulia leveämpi.
- mullan on hyvä olla hiekansekaista esim. kaktus- tai kylvömultaa
- sipuli istutetaan napakasti niin, että sen hartiat jää näkyviin.
- istutettu ruukku laitetaan lämpimään ( yli + 22 asteiseen paikkaan) ja valoisaan ( luonnonvalo on hyvä, kasvilampun alla paras) paikkaan. Etenkin pohjankautta tuleva lämpö on eduksi ensimmäisen kahden viikon aikana.
- kun ensimmäinen kukkanuppu aukeaa, niin viileämpi paikka on eduksi, kukinta kestää pidempään, mutta varsi ei enää veny. Toiset sekä kolmannet vanat kyllä tulee sieltä sitten perässä, ilman sen suurempia temppuja.
- kastelu -> ennen kuin kukkanuppu aukeaa, kastellaan hyvin niukasti. Nupun aukenemisen jälkeen kastelua voi lisätä, mutta mullan on silti hyvä antaa kuivahtaa kastelujen välillä.
Näin helposti se onnistuu ja lopputulos on täydellisen hieno ja upea
Muutama niksi vielä, jos tarvetta:
- Mikäli kukinta näyttää ajoittuvan väärin, voidaan nuppujen aukeamista nopeuttaa siirtämällä istutettu amaryllis vieläkin lämpöisempään paikkaan (max. +35°C) tai hidastaa viileässä (n. +8-10°C). Tällaiset poikkeuskäsittelyt eivät saa kestää 4 viikkoa pidempiä aikoja. Kukinta alkaa normaalisti 3 - 5 viikon kuluttua istutuksesta.
- Joissakin lajikkeissa nupun suojalehti saattaa olla liian ahdas, jolloin kukka ei avaudu normaalisti. Tämä ilmenee nupun kehityksen pysähtymisenä. Tällöin suojalehteä voi avata varovasti käsin, jotta nuppu pääsee vaivatta avautumaan.
LYHELLÄ VIDEOLLA SAMA
Jos tykkäät katsoa nuo samat ohjeet videomuodossa niin semmoinen tehtiin ja se löytyypi -> TÄÄLTÄ
Lämmön vaikutus on ratkaiseva!
Oheisessa kuvasta näet sen, kuinka lämpötilalla on suuri vaikutus kasvunopeuteen. Toki myös varsien pituuteen ( lämmin = lyhyet ja tanakat varret. viileä = pitkät varret) toki tähän vaikuttaa myös lajikeominaisuudet jonkin verran
JATKOHOITO KUKINNAN JÄLKEEN
Nämä sipulit eivät siis ole mitään kertakäyttötavaraa, vaan elinvoimaisina, niillä on monta uudelleen kasvuvuotta edessä oikealla hoidolla. Katsotaanko jo nyt, miten, ettei tule tehtyä suotta sitä legendaarista virhettä, että ne siirretään kukinnan jälkeen pimeään komeroon odottamaan seuraavaa syksyä, mitä ohjetta kuulen vielä valitettavan usein annettavan.
Sipulihan antaa siis kaiken energiansa tähän kukintaan ja sen uusi tankkaus ja kasvu alkaa kukinnan jälkeen. Se tarvitsee siis valoa ja ravintoa aina syksyyn = seuraavaan lepokauteen asti mahdollisimman paljon.
Jatkohoito tapahtuu siis näin:
Kukinnan jälkeen kuihtuneet kukat ja kukkavanat poistetaan. Lehdet jätetään paikoilleen keräämään uutta energiaa sipuliin. Kasvia tulee kastella ja lannoittaa säännöllisesti kukinnan jälkeen elokuulle saakka. Lannoitukseen voidaan käyttää esim. huonekasveille tarkoitettua lannoitetta.
Kesällä amaryllis ruukkuineen voidaan siirtää ulos ja säilyttää sitä puolivarjoisessa, sateelta suojatussa paikassa. Elo-syyskuussa lannoitus lopetetaan ja kastelua vähennetään, jolloin lehdet alkavat kellastua ja kuihtua itsestään. Lokakuun aikana kastelu lopetetaan kokonaan ja ruukku siirretään sisälle hyvissä ajoin ennen yöpakkasia.
Kuihtuneet lehdet leikataan n. 1 – 2 cm:n päästä sipulista ja kastelu lopetetaan kokonaan. Sipuli siirtyy näin lepotilaan ja valmistautuu seuraavaan kukintaan. Kukka-aiheet muodostuvat viileän (n.+10°C) lepokauden aikana, jonka tulisi kestää vähintään kolme kuukautta. Jos lepoaika jää liian lyhyeksi voi seurauksena olla pelkkien lehtien kasvua.
Lepokauden jälkeen sipulit siistitään kuivuneista lehdistä ja juurista ja istutetaan uudelleen edellä olevien ohjeiden mukaisesti.
Kaikki amarylliksen sipulit löydät TÄÄLTÄ ja annan näille kaikille 100 % kukkimistakuun. 🤝🙏
JOULURUUSU – KUKITUS JOULUKSI – ISTUTUS ULOS TARINA
Mikäli sinulla on jouluruusuja kasvamassa ulkona, niin nyt kun maa on vielä sulaa, voit ihan hyvin kaivaa sieltä itsellesi joulukukan. Vähän samaan tapaan, kuin viimeviikolla oli puhetta kielon juurakoista ja niiden hyötämisetä jouluksi.
Kerrataanko kuinka:
- Jouluruusu on syväjuurinen kasvi, eli kaivetaan reilusti syvältä.
- Jouluruusu kukkii hyvin nopeasti, eli jos nyt kaivat juurakot ylös, niin pidä niitä viileässä vielä tämä kuukausi.
- Lämpöiseen ( mieluusti alle + 20 kuin yli) nostamisen jälkeen, kukat nousevat tyveltä ja suht samaan tahtiin lehdet kellastuvat pois.
- Lehtien lakastuminen ja kuoleminen on ihan luonnollista. Nehän ovat ns. vanhoja lehtiä, jotka talven mittaan kuuluukin lakastua pois. Siitä ei siis pidä olla huolissaan.
- Liian lämpimässä on vaarana, että myös kukat nuupahtavat. kasvi itsessään ei kuole ja nuupahtaneet kukatkin nousevat usein pystyyn, kun kasvi viedään viileään.
- Jouluruusu on siis viileyttä rakastava kasvi.
- Liika kastelusta se ei myöskään pidä, eli kastellaan kuin esim. joulutähteä. ennemmin useammin ja vähemmän kerrallaan.
- Kukinnan jälkeen ruukku siirretään kylmään ja istutetaan keväällä taas takasin maahan
Eipä se jouluruusun kukittaminen tosiaan ole tämän vaikeampaa.
Mikäli haluat sitten jo valmiiksi istutetun ja kukkimaan viritetyn monivuotisen jouluruusun, niin minulla on niitä täällä vielä saatavilla.
Kuvan mukaisia yksilöitä 12,95 € hintaan TÄÄLLÄ
tai 3 kpl / 29,95 € ( ovh 38,85 ) -> TÄÄLTÄ
Nämä saat siis joko erikseen tai samassa lähetyksessä Amaryllis-sipuleiden tai muiden joulukukkien kanssa.
JOULURUUSUN TARINA
Muistatko vielä tämän ihanan Jouluruusun tarinan.
Jouluruusun tarina
Maria ja Josef valvoivat seimen luona vastasyntynyttä Jeesus-lasta. Kaikki saapuivat kunnioittamaan tuota pienokaista. Toisten takana seisoi pieni paimentyttö arkana ja pelokkaana, ja yritti myös päästä katsomaan vastasyntynyttä. Säärien välistä hän näki olkivuoteella pienokaisen, jonka silmät katsoivat häntä ihmeellisellä katseella. Hän olisi myös halunnut antaa lapselle lahjan, mutta hänellä ei ollut yhtään mitään. Enkeli Gabrien näki tytön surun ja lähestyi häntä. Tyttö kertoi enkelille haluavansa antaa lapselle ruusuja, mutta eihän se talvella ollut mahdollista. He menivät kedolle, Gabrien iski sauvansa maahan ja tapahtui ihme. Koko keto täyttyi valkeista ruusuista. Riemuiten tyttö keräsi essunsa täyteen ihania ruusuja, juoksi kedon yli talliin ja sirotteli ne lapsen ylle, niin että pienokainen peittyi tuoksuviin, valkoisiin ruusuihin.
Sitten hän polvistui sydän täynnä hellää rakkautta ja harrasta onnea. ”Nyt minä tiedän, että Messias on tullut. Taivaan enkeli on puhunut minulle ja olen nähnyt kuninkaitten polvistuvan seimen äärelle. Ja olen nähnyt ruusujen kukkivan talviyönä Hänen kunniakseen”, hän sanoi.
Kaikki jouluksi kukitettavat joulukukat löydät TÄÄLTÄ
TERVEYSTYYNYJEN YHTEISHANKINTA PÄÄTYY MAANTAINA – VIELÄ EHDIT SAADA OMASI. + LIISAN TERVEISET.
Tosiaan tuo terveystyynyjen tehdasyhteishankinta päättyy maanantaina, joten vielä ehdit saada omasi. Älypeitot on valitettavasti varattu jo kaikki, mutta noita tyynyjä tehdas pystyy vielä meille tekemään.
Viimevuonna Liisa hankki tuo tyynyn ja laittoi näin ihania terveisiä:
Se tyyny on ihme! Olen nyt nukkunut kaksi yötä ja herännyt ilman pienintäkään jomotusta missään.
Mainostan tätä kyllä kaikille muillekin niskahartiakipuisille 😊
Hyvää joulua ❤
Liisa,
Suorat linkit, mistä pääset vielä varaamaan.
1 kpl Tattari tukityyny
39,90 € ( Ovh 55,90) Varattavissa -> TÄÄLTÄ
2 kpl Tattari tukityyny
74,90 € ( Ovh 111,80) Varattavissa -> TÄÄLTÄ
Vaan nyt minä lähden tuonne ulos katsomaan, että jäisikö tuo lumeksi muuttunut sade sittenkin jo maahan ja saisin nauttia ensilumen valkeudesta. Sunnuntaina olisi mukava viedä kynttilöitä poisnukkuneiden muistoksi, jos maa olisi vielä valkoinen, niin tunnelma olisi ihan täydellinen. ❤
Ja onhan tässä talven tulossa myös se iki-ihana puoli, että saa hyvällä syyllä sytyttää tulet leivinuuniin ja antaa tuon lämmön levitä pirttiin samalla kun puuro hiljalleen sen uumenissa hautuu. 🤤
***************************
Säilytä rakkaus sydämessäsi.
Ilman sitä elämä on kuin puutarha ilman aurinkoa, kun kukat ovat kuolleet.
Tietoisuus siitä, että rakastaa ja siitä, että on rakastettu, tuo elämään lämpöä ja rikkautta, jota mikään muu ei voi tuoda.
- Oscar Wide
*******************************
Muistorikasta ja ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni.
Toivotteleepi
Puutarhurisi
Juha