Mistä ruska oikein johtuu?, Kesäkukkien talvetus, Siemeniä talteen - ei hätäillä, ym. 23.9.2022

Mistä ruska oikein johtuu?, Kesäkukkien talvetus, Siemeniä talteen - ei hätäillä, ym. 23.9.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Mistä ruska oikeasti johtuu?
  • Kesäkukkien talvetus, mitä, miten ja miksi
  • Siemeniä talteen – ei hätäillä ja säilytetään oikein
  • Keijunmekon siemenet omasta takaa on parhaat – näin se tapahtuu
  • PuutarhaWiki jaksossa juteltiin Leenan kanssa ajankohtaisista aiheista ja avattiin mm. mitä se hiilensidonta oikein tarkoittaa ja romutettiin hiukan vanhoja käsityksiä ja pieni haastekin tehtiin. 😉
  • Toiveena tuosta palautetta ja aiheideoita
  • Ria se vaan jaksaa – vaikkei marja olekaan vaan mikä?
  • Alelaariin lisää tuotteita, jopa – 50 %

Tasaisia Terveisä täältä Puutarhalta !

Aika tasainen päivä täällä puutarhalla tänään. On syyspäivän tasausta, ilma on tasainen,  muutamia perennoja on tullut leikattu ”tasaiseksi” ja samoin parit tomaatit. Paljon ”tasaisia” asioita siis, mutta ei lainkaan tylsää, päinvastoin. Ilma on mitä parahin työilma ja luonto suorastaan hehkuu ympärillä ja kertoo samalla syksyn hiljalleen saapuvan toden teolla.

Illatkin pimenevät aikaisemmin ja sehän tietää, että saan hyvällä syyllä jo aikaisemmin illalla sytyttää takkaan tulet, vetää villasukat jalkaan ja nautiskellen viettää iltaa, vaikka hyvien kirjojen parissa tai ihan vain löhöillä koirien kanssa kilpaa. 😉  

Myös ruska on alkanut vallata maisemaa ja värjätä kasveja päiväpäivältä aina vain upeimmiksi. Upeaa väriterapiaa. 😍

Tämä villiviinikin suorastaan hehkuu tuossa seinustalla.

MISTÄ RUSKA JOHTUU? VIHREÄ PEITTO POIS JA MUUT VÄRIT ESIIN.

Tästä on ollut varmaan jo joskus aikaisempina vuosina puhetta, että mitä tuo ruska oikeasti on ja mistä tuo upea värikkyys lehtiin tulee? Sehän on yksinkertaisesti sitä, kun kasvit alkavat valmistautua talveen ja lepoon. Siihen vaikuttaa niin lämpötila kuin päivänpituuskin ja hiukan myös kuivuus/kosteus. Kasvit siis lopettavat yhteyttämisen ja lehtivihreä hajoaa ja siirtyy kasvin sisään. Tällöin lehdessä olevat muut väriaineet pääsevät näkyviin. Ikään kuin se lehtiä koko kasvukauden verhonnut ”peitto” lähtisi pois ja muut värit jäävät näkyviin. Tässä ”prosessissa” toki tapahtuu paljon muutakin mm. kasvi työntää kesänaikana siihen kertyneet mahdolliset epäpuhtaudet lehtiin, jotka sitten poistuvat lehtien tippumisen myötä pois.  

Kaikki puut eivät tätä tee, esimerkiksi leppien ei tarvitse sitä tehdä, sillä niillä on typpeä juuristossa olevien typpibakteerien ansiosta riittävästi ja siksi ne tiputtavatkin lehtensä vihreinä.

Kyllä luonto on siis näin syksyllä paitsi kaunis, niin myös viisas. Eikö vain. 😍

KESÄKUKKIEN TALVETUS – KOKEILEMISEN ARVOINEN JUTTU – TOIMENPITEET ALOITETTAAN

 

Kesäkukkien talvettaminen on tuttua puuhaa ja perinteisestihän pelargonit ja verenpisarat ovat olleet niitä, joita on talvetettu jo iät ja ajat.

Talvettamisella saadaan säilytettyä paitsi arvokkaita ja itselle mukavia kasveja, niin niistä saa tehtyä kätevästi uusia taimia sitten keväällä. Toki myös näin syksyllä, mutta se on jo hiukan haastavampaa – onnistuu toki kun on oikeat olosuhteet ja malttia.

Eikä tuo ole mitään niin vaikeaa muillekaan kasveille, kun hiukan valmistellaan ja tutustutaan aiheeseen. Ja toisaalta, jos kasvi nyt ei talvehdikkaan, niin ei kai siinä hirveästi menetäkään. Ja yllättävän usein onnistumisen riemu on kuitenkin se suurempi asia, sitten keväällä. 😊

Valmisteluja olisi nyt hyvä aloitella ja yksi tärkeimpiä asioita nyt on huolehtia, etteivät yö hallat pääse paleluttamaan kasvustoa.

Kerrataanko kuinka ja mitkä mitenkin:

1.Talvettaa voit ainakin verenpisarat, miljoonakellot, pelargonit, marketat, hortensiat, jaloruusut, pasuunankukat ja dahliat. Ja toki muitakin – kokeilla ainakin kannattaa. Voit yllättyä iloisesti ja se tämän harrastuksen suola juuri onkin.  

2. Kellari on yleensä ihanteellisin paikka. Siellä suurin vaara on liian korkea ilmankosteus yhdessä liian tiiviskasvuisen kasvin kanssa, jolloin kasvi voi homehtua. Eli sakset reippaasti käteen ennen kellariin vientiä ja kaikki kukat + nuput pois samoin huonot lehdet sekä muutenkin liiat lehdet pois. Ajattelen niin, että ilma pääsee vapaasti kiertämään kasvin sisälläkin, niin silloin on ollut hyvä.   

Koneelliset kylmäkellarit soveltuvat myös yleensä hyvin. Niissä kannattaa kasvit suojata vedolta esim. laittamalla ne avonaisiin pahvilaatikoihin.

Autotallit ja lasiverannat ovat hyviä, etenkin jos niiden lämpötila voidaan pitää + 5- 10 asteen välillä.

Pelargoniat ja verenpisarat voit kellarin sijasta pitää myös sisällä, jos käytössäsi on viileä ja valoisa huone.

Marketta taas kestää parhaiten valoisassa tilassa valvonnan alla, sillä sen silmut kuivuvat melko herkästi.

4. Hoito talvella on melko niukkaa. Lähinnä varovaista kastelua (liian märäksi ei saa mennä) ja mahdollisesti homehtuvien lehtien poistoa. Yleensä kerran kuussa vilkaisu riittää, etenkin kellarissa oleville.

5. Keväällä, yleensä jo helmi-maaliskuulla, aloittelen näiden herättelyn tuomalla ne valoon ja lämpöön. Eli loppujen lopuksi tuo talvilepo kestää vain n. nelisen kuukautta.

Lajikekohtaisia tarkennuksia:

Jalohortensia

  • parhaiten 4-8 asteisessa lämpötilassa
  • tiputtaa yleensä kaikki lehdet talvella -> ei tarvitse huolestua
  • kastellaan niukasti
  • EI leikata -> kukkii edellisen vuoden kärkisilmuilla.( kuolleet toki leikataan)

Verenpisara ja Pelargonia

  • parhaiten 5-10 asteisessa lämpötilassa
  • harvennetaan ennen talvetusta, että ilma kiertää. Vahvimmat runkoversot jätetään vähintään 10 cm pitkisi.
  • Onnistuu myös sisällä, kunhan on kunnon kasvuvalo apuna. esim. TÄMÄ

Runkoruusut

  • 0-5 asteinen paikka paras. Jaloste ei yleensä kestä pakkasta
  • niukka kastelu, jos ollenkaan (kannattaa tarkkailla multaa)
  • leikataan reilummin vasta keväällä

Pasuunankukat

  • 5-10 asteinen ja pimeä paikka
  • tiputtavat lehdet melko nopeasti -> ei tarvitse huolestua -> niukka kastelu
  • rungot kannattaa leikata vasta keväällä sisälle noston jälkeen n. 30 cm

Marketat

  • 5-10 astetta, miellän valoisa paikka
  • Kunnollisella kasvuvalolla onnistuu myös lämpimämmässä paikassa.
  • Lehdet tippuvat yleensä kaikki talvella -> ei tarvitse huolestua
  • Leikataan kuolleet ja muotoonsa vasta keväällä, mullan vaihdon jälkeen, kun kasvi on herännyt.

Daaliat

  • Nostetaan ylös penkistä viimeistään kun ensimmäiset hallat nipistää.
  • leikataan varret n 3-5 cm
  • peitellään ne hiekansekaisella turpeella ja viedään kellariin.
  • katsotaan ettei turve ole yhtään märkää. Se saa olla sellainen nihkeä, mutta ei märkä, muuten juurakot mätänevät talvella. 

Eucalyptus ( kolme eri tapaa)

  1. Yksi on, että leikataan ne alas n. 10 cm korkeudelta ja viedään kellariin / viileään, pakkasettomaan paikkaan. Helmi- maaliskuulla sitten otetaan ruukku valoon, vaihdetaan mullat ja annetaan uuden, entistä upeamman kasvun tulla.
  2. Toinen vaihtoehto on kasvattaa niitä viherkasvin tavoin sisällä. Tämä vaatii sitten onnistuakseen ehdottomasti kunnollisen kasvilampun.
  3. Kolmas tapa on sijoittaa kasvi viileään + 10-15 asteiseen ja valoisaan paikkaan, jolloin ikkunasta tuleva valo riittää sille

Kahdessa viimemainitussa kasvia ei leikata alas, mutta oksia/lehtiä voit silti leikata ja käyttää halusi mukaan. :)

OHJEET LYHYESTI:

  • talvella niukka kastelu vedellä (jos kasvulampun lampun alla, niin laimeaa lannoitetta on hyvä antaa, koska silloin kasvit myös kasvavat, ei pelkästään talvehdi)
  • viileä ja valoisa tila on paras paikka
  • poistetaan kukat ajoissa, mielellään jo nyt
  • harvenna kasvusto ilmavaksi ja kaikki huonot lehdet pois koko ajan ( homevaurio riski)
  • aina kannattaa olla positiivinen ja yrittää talvettamista. Osa selviää, osa ei selviä minullakaan. Ei ole maailmanloppu, jos ei kaikki onnistu ja sitäkin iloisempi asia on kun keväällä näkee uuden kasvun alkavan. 😍😍😍

Niin ja vaikkei sinulla olisi viileää tilaa, niin sekään ei ole enää ongelma. Tämän LED- lampun alla olen kasvatellut jo useamman vuoden ihan sisätiloissa, myös syyspistokkaat onnistuvat hienosti tämän alla. Viherkasveista nyt puhumattakaan, ne suorastaan loistavat tämän lampun alla koko talven. Kasvit ovat erittäin kiitollisia oikeanlaisesta lisäkasvuvalosta. Valo (kunnollinen) on kumminkin se kaiken elämän ja kasvun perusta.

Lampun (+ kätevän johdon) saat sinäkin TÄÄLTÄ

ps. Takaan että tämä lamppu toimii, ei tätä suotta ammattiviljelmillä käytetä.

ps2. Itse säästän myös sähköä ja hyödyn, kun tämä LED-kasvilamppu antaa edullisesti valoa myös ihan riittävästi ns. yleisvalona pirtissä. Toki kirjojen lukemiseen tarvitsen oman lukulampun, mutta en muuten.

SIEMENIÄ TALTEEN – ALKAA OLLA AIKA

Yksi hauska ja edullinenkin tapa saada siemeniä ja kasvattaa niistä uusi kasveja on kerätä siemeniä talteen nyt näin syksyllä. Tärkeää on muistaa, ettet kerää niitä liian aikaisin, niiden tulee olla täysin ”kypsiä” ja usein mitä myöhemmin ne kerätään, sitä varmempi niiden itävyys on. Pakkanenhan ei niitä vioita mitenkään, mutta jos on oikein märkää ja niitä ei tule kuivattua hyvin, niin se on suurempi riski.

Yksi hyvä keino säilöä siemenet on laittaa ne suodatinpusseihin ja kirjoittaa nimet päälle. Se hengittää ja kuivattaa sopivasti, jos siemenet ovat sattuneet jäämään hiukan kosteiksi tai niissä on vielä kasvukosteutta.

KEIJUNMEKON SIEMENET PARHAITEN OMASTA TAKAA

Viikolla tutkailin noita keijunmekon siemenkotia ja siellä alkaa olla ihan hyvän kokoisia siemenkotia, mutta annan niiden kyllä valmistua niin kauan kuin vain on mahdollista. Kiirettä ei vielä ole.

Muutaman siemenkodan otin tuosta sinulle malliksi ja tässä kuvassa nuo suurimmat alkavat olla sellaisia, joita voisi jo hiljalleen kerätä kuivumaan. Tuon nuppineulan laitoin tuohon viereen vain vertailunvuoksi.

Tärkeä asia näissä keijunmekon siemenissä on niiden siivekkeet, jotka ovat niiden itämiselle ensiarvoisen tärkeät, niin kuin silloin aiemmin keväällä puhuttiinkin. Ja siksi näitä siemenkotia ei avata nyt, vaan vasta sitten keväällä, kun näiden kylvöaika on käsillä. Kaikkea turhaa, pelkkien siementen liikuttelua, tulee välttää juuri näiden hentojen siivekkeiden rikkotumisen takia. 

Eli lyhyesti: Isoimmat siemenkodat talteen, Keräys niin myöhään kuin mahdollista, kuivatus ja vasta keväällä kota auki juuri ennen kylvöjä. Näin kun tehdään, niin kylvötulos on erinomaisen hyvä ja hintakin on vain vaivan hinta . 👍

MITÄ SE ”HIILENSITOMINEN” OIKEASTI TARKOITTAA?

KUINKA VALMISTAUDUTAAN TALVEEN FIKSUSTI JA USEIN HELPOMMINKIN? HARAVOIDA VAI EI? KANNATTIKO SE NURMIKKO LEIKATA ENNEN TALVENTULOA VAI EI SITTENKÄÄN? OLISIKO SE SITTENKIN NIIN, ETTÄ PARAS JA HELPOIN ILMASTEKO OLISI IHAN OMIEN KÄSIEMME ULOTTUVILLA?  

Näitä kysymyksiä ja vastauksia sekä vanhoista uskomuksista eroon pääsemisestä juteltiin Leenan kanssa eilen ja tuttuun tapaan me äänitettiin tämä myös sinulle.

Tällä kertaa mukana on myös toiveiden mukaan tekstitystä, mutta ei taulukoita tai muuta ”katsottavaa”, joten ihan jo kuuntelemallakin saat tästä kaiken irti. 😊

Videon voit katsella tai kuunnella klikkaamalla tuosta alta sen auki. Tai YouTuben kautta suoraan TÄSTÄ

Toive: Saisinko palautetta tästä jaksosta? Mistä pidit, mistä ehkä et? Aihetoiveita? Oliko tekstitys hyvä? Onko Youtube hyvä kanava katsella / kuunnella näitä? ihan mitä vain.  Kaikki palaute otetaan erittäin mielellään vastaan.

Meistä nimittäin, kun on Leenan kanssa aina niin mukava vaihtaa kuulumisia ja samalla jutella näistä ajankohtaisista puutarha- ja luontoaiheista, niin mielellään kuulisimme myös sinun palautettasi tästä ( tai niistä aiemmista PuutarhaWiki jaksoista, jotka kaikki löydät TÄÄLTÄ)

Kiitos jo etukäteen. 🙏😊

RIA SE VAAN JAKSAA  - ei marja vaan pohjushedelmä

On tämä Ria kyllä ihan uskomaton mansikkalajike, pukkaa marjaa vieläkin. Ja vaikkei maku nyt ole ihan yhtä täydellinen kuin kesällä, niin erinomaisen hyviä siltikin.

 

Knoppitieto: Tiesitkö, että mansikka ei oikeasti ole marja, vaan pohjushedelmä. Myös epähedelmä nimeä on käytetty, mutta se alkaa olemaan jo hiukan vanhentunut nimitys. Myös banaani on pohjushedelmä. No ei tuolla nimellä nyt niin suurta merkitystä ole, mutta voithan joskus hiukan knoppailla jos haluat. 😉

ISTUTUSKELIT JATKUVAT JA PARANEVAT VAIN – ALELAARISSA LISÄÄ LÖYTÖJÄ, JOPA – 50 %

Perennojen ja pensaiden sekä hyötykasvien istutuskelit sen kuin paranevat ja siitä innostuneena laitoin tuonne ”alelaariin” hiukan lisää ”houkutuksia”. 😉

Kukkasipulien ja etenkin valkosipulien istutuksia ei vielä tehdä ( niin kuin tuossa videossakin Leenan kanssa puhuttiin), mutta toki lähetän nekin samassa lähetyksessä noiden muiden kanssa. Säilytät ne vain viileässä vielä ja kun maan lämpötila laskee pysyvästi alle sen + 10 asteen ja valkosipulilla alle + 5 asteen, niin sitten istutellaan. Näin taataan komea kukinto ja upea sato. 👍

Kaikki alelaarin tuotteet löydät koottuina TÄÄLTÄ

Ja toimitukset tapahtuvat nyt heti.

 

 

 



Vaan nyt minä lähden jatkamaan puuhasteluja vielä hetkeksi tuonne ulos, kun vielä on valoisaa ja ilma suosii. Tyrnit alkavat olemaan kerätty ja pakkasessa, mutta mm. karviaisia olisi vielä aika lailla kerättäväksi asti.  On tämä mahtavaa ja maukasta aikaa.😊

*******************************

Puutarhanhoito lisää vuosia elämääsi ja elämää vuosiisi.

*******************************

Ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni !

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha